Alle mountainbikes tot 5000 euro: 7 fietsen tot 160 millimeter in de test

CATEGORIE: All Mountain | REIZEN: 138 tot 160 millimeter | PRIJS 3500 tot 5000 Euro

We hebben deze fietsen getest:

Klik hier om naar de individuele evaluatie te gaan

All-mountain MTB’s: Fietsen voor 3500-5000 euro in de test

Surfen over alpenpaden met het laatste licht, starend naar zonovergoten toppen. In de oren alleen de wind en het gerommel van de banden op kale rots. Endorfines overspoelen de bloedbaan. Deze beelden flikkeren door mijn hoofd als ik het over All Mountains heb.

Helaas is de realiteit van onze test op dit moment heel anders. Als een horde geschrokken kippen scharrelen motorrijders over de parkeerplaats en proberen onder de laadkleppen van hun voertuigen beschutting te vinden tegen het onweer dat als een stortbui over het bikepark Geißkopf raast. Binnen enkele seconden zijn de kuilen tot de rand gevuld met water en glijdt de temperatuur uit de comfortzone.

De lucht heeft zijn sluizen zelfs zo wijd geopend dat de stoeltjeslift moet stoppen met werken en stilstaat terwijl de regen langzaam afneemt. Maar zo erg is het niet. Hoewel er zogenaamd sterke downhill rijders in ons all-mountain testveld van fulls zitten met zo’n 150 millimeter veerweg, moeten de kandidaten in deze testcategorie zich ook bergop bewijzen. Dus vandaag is het tijd om te schoppen.

Gelukkig was niet alleen de shoot in Livigno zonnig. Ook tijdens de tests bleven we grotendeels droog.Foto: Max Fuchs

Gelukkig was niet alleen de shoot in Livigno zonnig. Ook tijdens de tests bleven we grotendeels droog.

Verfrommeld in onze regenjassen lossen we de eerste fietsen uit het busje, tunen het chassis en pompen alle banden tot achter de komma op met exact dezelfde luchtdruk. Zes van de zeven All Mountains zitten in de prijsklasse tussen de 3999 euro en 4999 euro, waarbij de Cube de onderkant markeert en de Scott de bovengrens van de prijsklasse. De Marin Rift Zone ligt met 3499 euro ruim onder het prijsniveau en is daarmee buiten concurrentie.

De All Mountains wegen gemiddeld 15,1 kilo

Kort na de laatste pompslagen draaien we onder de laatste regendruppels het stroomopwaartse pad in. Het duurt minder dan vijf minuten voordat we onszelf uit onze regenjassen, doordrenkt van zweet, hebben gepeld. Dat is niet verwonderlijk, want in het middelste prijssegment van de all-mountain categorie vind je geen recordgewichten. Gemiddeld wegen onze kandidaten 15,1 kilo. Dit kan leiden tot zweten bergopwaarts – zelfs na slechts vijf minuten.

Dit roept natuurlijk de vraag op of All Mountains de juiste metgezellen zijn voor pedaalzware alpine tochten. Bieden slankere trailbikes misschien het betere allround pakket? Of wegen de fietsen al zoveel dat je ook een meer downhill enduro richting de top kunt slepen? Ter vergelijking: de Trailbikes uit hetzelfde prijssegment tot 5000 euro woog gemiddeld 14,1 kilo. Als je het je kunt veroorloven om wat soevereiniteit bergafwaarts op te offeren, zul je veel meer trapgenoten vinden tussen de trailbikes. Enduro’s in dezelfde prijsklasse kwamen in eerdere tests uit op zo’n 15,5 kilo.

Lees ook:   Huttocht Zuid-Tirol: Met de E-MTB tour van Brunico naar Bressanone
Natuurpaden, stroomlijnen en geblokkeerde afdalingen - de verscheidenheid aan routes op de Geißkopf biedt de perfecte testlocatie om echt alle facetten van een All Mountain te testen.Foto: Max Fuchs

Natuurpaden, stroomlijnen en geblokkeerde afdalingen – de verscheidenheid aan routes op de Geißkopf biedt de perfecte testlocatie om echt alle facetten van een All Mountain te testen.

Interieurvoordeel: 4 All Mountains stay under 15 kilos

Dienovereenkomstig maken YT en Specialized met een totaalgewicht van ruim onder de 15 kilo relatief ontspannen beklimmingen mogelijk. Radon en Cube eindigen ook onder de grens van 15 kilo, waardoor er duidelijke grenzen zijn aan de andere categorieën. De rest van de testgroep speelt qua gewicht in de endurocompetitie, waarbij de Focus Jam ons met zijn 15,9 kilo het meest bergop laat zweten.

Dat de resultaten op de weegschaal zo verschillend zijnDat komt vooral doordat de industrie het oneens is over hoe een all-mountain voor 3500 tot 5000 euro moet worden uitgerust. Traditioneel rusten dropshippers hun fietsen uit met premium klasse onderdelen en investeren ze zwaar in carbon. De Fox-suspensies van YT en Radon hebben zelfs de gouden Kashima-coating die glinstert – het teken van de hoogste kwaliteit. De Fox 36 in de Performance Elite uitvoering op de Cube doet het zonder de edele coating, maar heeft ook de Grip2 cartridge met vierweg instelbare dempingsunit.

Scott, Specialized, Marin en Focus worden geleverd zonder high-end ophangingen en specificeren mid-range onderdelen van Fox en Marzocchi. De verschillen in het chassis zijn echter meer merkbaar in de functie dan dat ze een grote invloed hebben op het totale gewicht. De doorslaggevende rol wordt hier gespeeld door het frame. De twee lichtste fietsen (YT, Specialized) en de Cube rollen allemaal op een full carbon frame. Aan de andere kant het frame van de Focus Jam, dat meer dan 800 gram zwaarder is en alleen carbon op het hoofdframe gebruikt. De achterste driehoek is gemaakt van aluminium. Marin is de enige die uitsluitend vertrouwt op aluminium als materiaal, maar ligt nog steeds 182 gram voor op de Focus in de gewichtsklassering.

Test van klimvaardigheid op het uphill flow trail

Op het stroompad bergop schakelt collega Jan net over op het zadelpedaal om de efficiëntie van het chassis te controleren. De zware Focus genereert veel tractie met zijn gevoelige achterdriehoek, maar pompt merkbaar bij elke stap. Hier is het reiken naar het demperplatform verplicht. Bij Marin, Radon en Cube komt de achterkant ook tot leven zodra je uit het zadel stapt en accelereert. De Scott pareert elke vorm van snelheidsverhoging het beste: de achterste driehoek is zeer stabiel in de veerweg, zelfs met de schok open. YT en Specialized zitten daar tussenin. Ook opvallend: Naast gewicht en chassisefficiëntie heeft ook de bandenkeuze een grote invloed op de prestaties bergop. YT, Cube en Focus specificeren Maxxis slippers met de extreem zachte MaxxGrip rubbersamenstelling op het voorwiel. Ze kleven als hars in bochten aan je handen en dempen ook goed, maar rollen helaas ook merkbaar slechter dan de bandencombinaties van de concurrentie. Dit betekent dat als je veel hoogte wint op asfalt of grind, je je All Mountain iets geschikter kunt maken om met snellere banden te klimmen.

Lees ook:   Goedkope e-bikes tot 3000 euro: 6 modellen in de groepstest
Op de enduro, freeride en downhill routes bij het Bikepark Geißkopf hebben we de downhill geschiktheid van de fietsen verkend. Ze moesten hun klimkunsten bewijzen op de opwaartse stroming.Foto: Max Fuchs

Op de enduro, freeride en downhill routes bij het Bikepark Geißkopf hebben we de downhill geschiktheid van de fietsen verkend. Ze moesten hun klimkunsten bewijzen op de opwaartse stroming.

Plezier van het spelen in de afdaling

Na een goede 250 meter hoogte wordt de top van de Geißkopf bereikt. Nu moeten de All Mountains laten zien waar ze van gemaakt zijn in de afdaling. Volgens de meetwaarden uit ons laboratorium zou dit de paradediscipline van dit testveld moeten zijn. Met uitzondering van YT variëren de stuurhoeken van alle testkandidaten tussen de 64 en 65 graden – afmetingen die er ook goed uit zouden zien op volgroeide enduro’s. Dit betekent dat alle testkandidaten veel soepelheid hebben wanneer dingen snel en geblokkeerd aan de slag gaan. Alleen de inmiddels vierjarige Jeffsy, met zijn steile voorkant van 66 graden, herinnert ons aan de tijd dat All Mountains meer tamme toerfietsen waren dan downhill-rovers. Maar dat hoeft niet erg te zijn. Dankzij de korte, conservatieve geometrie raast de YT op een heerlijk speelse manier door krappe bochten en kan hij zelfs op de kleinste rand van het terrein op een ontspannen manier in de vliegmodus worden getrokken.

De Radon is net zo speels, met zijn extreem lichte carbon wielen die letterlijk vleugels geven. De geometrie van de Focus wekt ook hoop op een speelse rijervaring. Maar de fysieke inspanning spat ervan af in het al te comfortabele onderstel en het hoge gewicht maakt de Jam ook moeilijk om op te stijgen. In het geval van Cube, Specialized en Scott vereisen de lange liggende achtervorken in combinatie met weelderige wielbases ook iets meer nadruk op bochtige tracks. Aan de andere kant zijn de fietsen op hun best op steil terrein en bij hoge snelheden. Onaangedaan, zelfs door grote brokken, spinnen deze kandidaten door het terrein. De grootste verrassing is echter de Marin: met het zeer lange hoofdframe en de vlakke stuurhoek in combinatie met de korte achterkantHet is de perfecte evenwichtsoefening tussen soepelheid en behendigheid. Alleen de schamele apparatuur stelt grenzen aan de Rift Zone.

Conclusie – Alle bergen tot 5000 Euro in de test:

Bijna alle kandidaten zijn ruim boven de 4000 euro geprijsd. Als je zoveel geld investeert, moet je precies weten wat je met de fiets wilt doen. Cube en Specialized voldoen het beste aan de eisen van een All Mountains. Ze zijn gemakkelijk te trappen en kennen nauwelijks grenzen bergafwaarts. Scott en Radon worden derde en vierde. De Scott schittert met zijn efficiënte chassis, vooral op pedaalintensieve tochten. Radon, aan de andere kant, is leuk met zijn levendige karakter, zelfs in tam terrein. Hetzelfde geldt voor de YT. Door hun extreme gewicht zijn de Focus en Marin slechts in beperkte mate geschikt voor all-mountain gebruik. – Max Fuchs, BIKE-redacteur

Max Fuchs, BIKE-redacteurFoto: Thomas Weschta

Max Fuchs, BIKE-redacteur

Dat zeggen de testers naar de All Mountains 2023

Geen van de testfietsen is extreem licht en wendbaar. Daarom zou ik altijd kiezen voor een All Mountain op basis van het downhill potentieel. – Tobias Knetsch, BIKE tester

Tobias Knetsch, BIKE testerFoto: Jan Timmermann

Tobias Knetsch, BIKE tester

Zelfs met 150 millimeter veerweg wil ik niet alleen bergafwaarts rijden. Een allrounder moet ook kunnen klimmen. YT en Specialized zijn mijn favorieten als het gaat om lange tours. – Jan Timmermann, BIKE-redacteur

Jan Timmermann, BIKE Redacteur | Georg Grieshaber

Jan Timmermann, BIKE Redacteur | Georg Grieshaber

Alle bergen waren vroeger allrounders. Nu zijn de meeste modellen te zwaar voor mij op de helling. Daarom geef ik, als ik op zoek ben naar een allrounder, de voorkeur aan een trailbike. – Max Fuchs, BIKE-redacteur

Max Fuchs, BIKE-redacteurFoto: Max Fuchs

Max Fuchs, BIKE-redacteur

Cijfers, data, feiten

De punten

Puur gereduceerd tot de rijprestaties wint de Cube deze vergelijking duidelijk. In termen van de algehele score kan het echter slechts een haar winnen van de concurrentie van Specialized. Scott, Radon en YT belanden in het midden van het veld. De zware Focus kan het hier niet helemaal bijbenen. Achteraan staat de veel goedkopere Marin.

¹BIKE-metingen. ²Het BIKE-oordeel weerspiegelt de laboratoriummetingen (BIKE-laboratoriummeting) en de subjectieve indruk van de testrijders. Het BIKE-oordeel is prijsonafhankelijk. BIKE ratings: super (250-205 punten), zeer goed (204,75-180 punten), goed (179,75-155 punten), bevredigend (154,75-130 punten), met zwakke punten (129,75-105 punten), onvoldoende (104,75-0 punten).Foto: BIKE testafdeling

¹BIKE-metingen. ²Het BIKE-oordeel weerspiegelt de laboratoriummetingen (BIKE-laboratoriummeting) en de subjectieve indruk van de testrijders. Het BIKE-oordeel is prijsonafhankelijk. BIKE ratings: super (250-205 punten), zeer goed (204,75-180 punten), goed (179,75-155 punten), bevredigend (154,75-130 punten), met zwakke punten (129,75-105 punten), onvoldoende (104,75-0 punten).

Stijfheid

Het omvangrijke carbon hoofdframe van de Scott domineert de stijfheidsclassificatie. Daarachter zitten de full carbon frames van YT en Specialized. Radon valt eraf.

Grijs: Stijfheid-tot-gewicht (STW), het quotiënt van stijfheid en framegewicht. Wit: absolute stijfheid in Newton per mm doorbuiging. De metingen werden bepaald op een testbank van het Zedler-Institut.Foto: BIKE testafdeling

Grijs: Stijfheid-tot-gewicht (STW), het quotiënt van stijfheid en framegewicht. Weiß: absolute stijfheid in Newton per mm doorbuiging. De metingen werden bepaald op een testbank van het Zedler-Institut.

Traagheid van de waaier

De carbon wielen op radon zijn de beste manier om te accelereren. De Cube komt langzaam op gang met zware banden.

Hoe lager de waarde, hoe beter de wielen versneld kunnen worden.Foto: BIKE testafdeling

Hoe lager de waarde, hoe beter de wielen versneld kunnen worden.

Gewichten¹

Specialized en YT wegen het minst met hun full carbon frames. Cube vertrouwt ook uitsluitend op carbon, maar belandt alleen in het middenveld vanwege het zware materieel bergafwaarts.

Gewicht¹: BIKE-metingen, ²met pedalen (350 g), ³zonder demper, met steekas achteraan,4met banden, cassette en remschijven.Foto: BIKE testafdeling

Gewicht¹: BIKE-metingen, ²met pedalen (350 g), ³zonder demper, met steekas achteraan,4met banden, cassette en remschijven.

Klik hier voor de individuele testen: