Remkennis: hoe MTB-schijfremmen werken

De belangrijkste onderdelen van de schijfrem

1 remschijf

Schijven zijn een gemakkelijke manier om de remmen af te stemmen. Kleine schijven met een diameter van 160 millimeter worden nu bijna uitsluitend gebruikt op de achterste driehoek van racehardtails. Met diameters van 180 millimeter is de gemiddelde biker goed bediend.

Zwaartekrachtfans kiezen 200 millimeter in diameter of meer voor meer reserves op afdalingen. Het materiaal en de dikte van de schijf hebben ook invloed op de remkracht. Tweedelige modellen zoals de Icetech van Shimano voeren de warmte beter af met aluminium componenten. Ze bieden echter geen honderd procent bescherming tegen vervaging bij oververhitting, meest recent in de vergelijkingstest MTB-schijfremmen hier >>

Remrecorder, bijv. van SramFoto: Fabrikant

Remrecorder, bijv. van Sram

2 remklauwen

In de remklauw zitten de remzuigers, die van beide kanten druk uitoefenen op de remblokken en de schijf. Inmiddels hebben vierzuigersystemen de overhand gekregen. Ze werken zachter op het materiaal, verdelen de druk over een groter gebied en genereren meestal hogere remkrachten op de limiet. De stabiliteit van de rem tegen oververhitting is meestal ook hoger bij modellen met vier zuigers. De remvloeistof dient als medium om de druk over te brengen van de encoderzuiger op de remhendel naar de slavezuiger op de remklauw (remklauw).

Remklauw, bijvoorbeeld van SramFoto: Fabrikant

Remklauw, bijvoorbeeld van Sram

3 remblokken

>> Klik hier voor de grote vergelijking test remblokken 2017 <<

Sram remblokkenFoto: Fabrikant

Sram remblokken

4 remgrepen

Vingeroefeningen staan niet alleen op de agenda voor pianostudenten. Met de remgreep kan de remkracht worden gemoduleerd en min of meer fijn worden gedoseerd. Het handvat vertaalt eerst de vingerkracht mechanisch via de hefboomarm van het handvat en vervolgens hydraulisch: binnenin bevindt zich de hogedrukpomp, een kleine encoderzuiger die de remdruk genereert en via een drukleiding naar de remklauw stuurt. Geïntegreerd in het handvat is een kleine container met een balanceervolume dat remvloeistof afgeeft wanneer de remblokken afslijpen en de zuigers verder uitschuiven. Eén vinger is genoeg om te remmen, met krachtige remmanoeuvres en langdurig remmen in steil terrein kun je soms met twee vingers vastpakken. Alle andere vingers moeten altijd een stevige grip op het stuur hebben!

Remhandgreep (op foto door Sram)Foto: Fabrikant

Remhandgreep (op foto door Sram)

Probleemoplossende rem

De rem piept of trekt niet meer goed? Raak niet in paniek, vaak kunnen de oorzaken met een paar eenvoudige stappen worden geëlimineerd. De beste tips voor meer remkracht.

1 piepende rem

Probleem: Bij het trekken aan de remhendel piept de rem vervelend.

Oplossing: De reden hiervoor zijn meestal vervuilde remblokken. Een andere bijwerking is meestal een slechtere remprestatie. Bij kleine onzuiverheden helpt het om de rem weer af te remmen of de remblokken te schuren met fijn schuurpapier. Daarna worden stof- en vuilresten verwijderd met een speciale remreiniger. Het is het beste om de remschijf tegelijkertijd schoon te maken.

2 Remvloeistof vervangen

Probleem: Bij nieuwe remvloeistof werkt de rem slechter dan voorheen.

Oplossing: Voorzichtigheid! Onjuiste remvloeistof vernietigt de remafdichtingen. Sommige remmen werken met minerale olie. Voordeel: langere onderhoudsintervallen. DOT remvloeistof wordt gebruikt in andere remmodellen. Gemiddeld moet het één keer per jaar worden vernieuwd. DOT en minerale olie verschillen in hun chemische eigenschappen. Zorg ervoor dat u de benodigde remvloeistof controleert voordat u wisselt.

3 drukpunt

Probleem: De remmen alleen grip wanneer de remhendel wordt doorgetrokken naar het stuur.

Oplossing: Een laat of sponsachtig drukpunt kan verschillende redenen hebben:

1. De remblokken zijn versleten. Dan is de olie in de hydraulische tank niet meer voldoende om voldoende druk in het systeem te genereren. Als de remblokken worden afgeremd tot het slijtmerk op de dragerplaat, helpt alleen een padwissel.

2. De breedte van de remhendels is te strak ingesteld (zie punt 4). Vergroot in dit geval de gripbreedte met de stelschroef.

3. Lucht in het remsysteem. Speciaal gereedschap is nodig om de rem te laten ontluchten. Omdat de rem een veiligheidsrelevant onderdeel is, adviseren wij u om het bloeden in de fietsenwinkel te laten uitvoeren.

4 Stel de remgreep in

Probleem: Verkeerd gemonteerde remhendels verminderen de remprestaties en verminderen het comfort tijdens het rijden.

Oplossing: Vaak staan de remmen te ver naar buiten. Maak de montageschroef los en duw de hendels zo ver naar binnen op het stuur totdat je het buitenste deel van de hendel met je wijsvinger vastpakt. Zo heb je een betere hendel, kun je krachtiger remmen en gedoseerd. Stel de kanteling van de rem zo in dat de arm en hand ongeveer één as vormen en er geen overmatige druk op de pols drukt. Pas de gripbreedte met de gekartelde schroef op de rem ongeveer zo aan dat de remhendel op het drukpunt evenwijdig is aan het stuur.

Lees ook:   Giant Rail Mips fietshelm: Lichtgewicht endurohelm in een korte review
Aanpassing van de gripbreedte op de remhendel door middel van een gekartelde schroef.Foto: Georg Grieshaber

Aanpassing van de gripbreedte op de remhendel door middel van een gekartelde schroef.

5 Slijprem

Probleem: Zonder aan de remhendel te trekken, malen de remblokken lichtjes op de schijf. Continu slijpen komt meestal van een kromgetrokken remklauw. Onregelmatige slijpgeluiden op de rem kunnen te wijten zijn aan een gebogen remschijf.

Oplossing: Oververhitting of beschadiging tijdens het transport kan ervoor zorgen dat de remschijf buigt. Met een speciaal rechttrekgereedschap, waarin de rand van de schijf is geklemd, kan deze weer recht worden gezet. Let op, raak de schijf niet aan met vette of vette vingers. Voor de zekerheid reinigt u de schijf daarna met remreiniger.

Als de rem permanent maalt, loopt de remschijf niet centraal door de remklauw. Lijn vervolgens de remklauw opnieuw uit. Hoe je dit doet lees je hier:

>> remwerkplaats: Snelle hulp bij het slijpen van schijfremmen <<

De remschijf rechtzettenFoto: Georg Grieshaber

De remschijf rechtzetten

Source link