Review: Cube Stereo Hybrid 140 HPC vs. Canyon Neuron:On CF7 | EMTB

Shipper versus speciaalzaak, dit duel gaat altijd gepaard met een zekere explosiviteit. Zeker als de twee tegenstanders Cube en Canyon heten. Daarnaast doen we de strijd aan in dit duel met twee e-mountainbikes die een enorme doelgroep aanspreken dankzij hun brede inzetbaarheid van tour tot trail en de lage prijs. Welke kandidaat komt uiteindelijk als beste uit de bus? De twee all-mountain e-bikes Canyon Neuron:Op CF7 en Cube Stereo Hybride 140 HPC in het testduel.

Cube vs. Canyon in één oogopslag: trailbike vs. comfort tourer?

Laten we beginnen met de motorvraag: beide fabrikanten installeren de topklasse Performance CX-unit van Bosch met een 750 Wh-batterij. De Swabian aandrijving is een uitstekende keuze, vooral op veeleisend terrein, en de combinatie heeft ook een indrukwekkende actieradius. Belangrijkste verschillen: Canyon installeert de accu permanent – dit bespaart gewicht. Alleen de kleine mini-afstandsbedieningsknop is aan het stuur bevestigd, die de systeemcontroller via de radio in de bovenbuis instrueert. Dit is eenvoudig en chic en is duidelijk gericht op de sportieve trailbiker. Cube optimaliseert zijn Stereo Hybrid voor toergebruik: met verwisselbare batterij en .

Lange reikwijdte, lage trapas: snelle afdalingen zijn echt leuk met de Canyon Neuron:On dankzij de sportieve geometrie.Foto: Max FuchsLange reikwijdte, lage trapas: snelle afdalingen zijn echt leuk met de Canyon Neuron:On dankzij de sportieve geometrie.

Als het gaat om geometrie en vering, worden de karakterverschillen tussen de kandidaten nog duidelijker: met een groot bereik en kortere liggende achtervorken streeft de Canyon naar rijplezier in trailgebruik. Dit wordt geëvenaard door de frisse, levendige, zij het minder gevoelige Rockshox-vering. Ook hier richt Cube zich consequent op de comfortgerichte toerklanten: de vork en achterdriehoek werken zeer gevoelig en bevredigend – dit beschermt motorrijders op lange ritten en maakt hobbelige afdalingen gemakkelijker voor onervaren rijders.

Lees ook:   Nieuwe Ochain R kettingblad spin: Vaarwel pedaal kickback

Qua uitrusting scoort Cube met remmen en versnellingen: ze komen uit de XT-lijn van Shimano, bij Canyon moet je het doen met Deore. Maar het bedrijf uit Koblenz countert met de Bosch Connect-module: GPS-tracker en bewegingssensor beloven de best mogelijke diefstalbeveiliging. Bovendien is de shipper-fiets goedkoper.

Uiteindelijk zijn de Canyon Neuron:On CF7 en de Cube Stereo Hybrid 140 HPC nek-aan-nek voor de overwinning in punten, maar spreken ze iets andere doelgroepen aan: Canyon de meer trail-hongerige, Cube de meer comfortgerichte toerfietser.

Op uitdagend terrein biedt het gemakkelijk te slikken chassis van de Cube veel rijveiligheid.Foto: Max FuchsOp uitdagend terrein biedt het gemakkelijk te slikken chassis van de Cube veel rijveiligheid.Als toerfietsen met 140 millimeter zijn de Canyon en Cube ook bedoeld voor moeilijk terrein. De motoren op dergelijke fietsen bieden meestal ongeveer 85 Newtonmeter en volledig e-bikevermogen.Foto: EMTB-testafdelingAls toerfietsen met 140 millimeter zijn de Canyon en Cube ook bedoeld voor moeilijk terrein. De motoren op dergelijke fietsen bieden meestal ongeveer 85 Newtonmeter en volledig e-bikevermogen.

Fact Check: Cube Stereo Hybride vs. Canyon Neuron:Aan

Canyon Neuron:Op CF7

 • Gewicht (gemeten in het EMTB-laboratorium, zonder pedalen, maat L): 23 kg
 • Wiel maat: 29/29 inch
 • Verplaatsing: 140/140 mm
 • Motor: Bosch Performance CX (250 max. watt, 85 Nm volgens de fabrikant)
 • Accu: Bosch Powertube 750 Wh
 • Prijs: 4999 Euro
 • Toelaatbaar totaalgewicht: 130 kg
 • Actieradius¹: 2041 (+0)hm bij een gemiddelde snelheid van 13,8 km/h

Cube Stereo Hybride 140 HPC

 • Gewicht (gemeten in het EMTB-laboratorium, zonder pedalen, maat L): 24,6 kg
 • Wiel maat: 29/29 inch
 • Verplaatsing: 150/140 mm
 • Motor: Bosch Performance CX (250 max. watt, 85 Nm volgens de fabrikant)
 • Accu: Bosch Powertube 750 Wh
 • Prijs:5299 Euro >> hier beschikbaar
 • Toelaatbaar totaalgewicht: 135 kg
 • Bereik¹: 2011 (+0)hm bij 13,6 km/u gemiddelde snelheid

De e-aandrijvingen: Beide e-MTB’s zijn uitgerust met de Bosch Performance CX

Belangrijkste verschillen: Canyon installeert de accu permanent – dit bespaart gewicht. Alleen de kleine mini-afstandsbedieningsknop is aan het stuur bevestigd, die de systeemcontroller via de radio in de bovenbuis instrueert. Dit is eenvoudig en chic en is duidelijk gericht op de sportieve trailbiker. Cube optimaliseert zijn Stereo Hybrid voor toergebruik: met een verwisselbare batterij en Kiox 300-display.

Zowel Canyon als Cube (foto) rijden op de Bosch Performance CX.Foto: Georg GrieshaberZowel Canyon als Cube (foto) rijden op de Bosch Performance CX.

>> Welke e-bike motor is het snelst? We hebben 8 topaandrijvingen van Bosch tot Brose gezet in de strijd tegen de stopwatch <<

De accu’s: Bosch Powertube met 750 wattuur

De ingebouwde batterij in de Canyon Neuron:On CF7 kan de reden zijn waarom de shipper-fiets een paar meter meer in hoogte klimt in vergelijking met de Cube Stereo Hybrid HPC 140. Dankzij dit ontwerp bespaart de Canyon meer dan 1,5 kilo aan totaalgewicht ten opzichte van de Cube. Het voordeel van de actieradius is echter marginaal en ligt binnen het bereik van de productietoleranties van de aandrijving. Al met al hebben beide fietsen een zeer grote actieradius en zijn daarom bij uitstek geschikt voor uitgebreide e-bike tochten. Door de verwisselbare batterij scoort de Cube echter over het algemeen iets meer punten.

De 750 Wh-batterij van de Canyon kan niet worden verwijderd om op te laden, wat punten in mindering brengt. Schone cockpit met mini-afstandsbediening en systeemcontroller op de bovenbuis.Foto: Georg GrieshaberDe 750 Wh-batterij van de Canyon kan niet worden verwijderd om op te laden, wat punten in mindering brengt. Schone cockpit met mini-afstandsbediening en systeemcontroller op de bovenbuis.Het bedrijf uit Oberpfäts combineert de Zwabische krachtbron met een Kiox 300-display en een verwisselbare batterij. De combinatie van de Cube is veelzijdiger, maar ook zwaarder.Foto: Georg GrieshaberHet bedrijf uit Oberpfäts combineert de Zwabische krachtbron met een Kiox 300-display en een verwisselbare batterij. De combinatie van de Cube is veelzijdiger, maar ook zwaarder.

E-All-Mountains van Canyon & Cube off-road

140 millimeter voor en achter, trendy vering, sportieve geometrie: voor een fiets uit de vrij betaalbare en conservatieve toerklasse is de Canyon een echte trailpredator met een speelinstinct. Bij de Cube daarentegen wordt het vanaf de eerste keer dat je erop gaat zitten duidelijk: de hybride mikt niet op de beste tijden in ruige afdalingen. De rijpositie is uitgebalanceerd, maar dankzij het offset stuur en het kortere bereik is hij compacter, meer toergericht dan de Canyon. Ook qua vering zijn er duidelijke verschillen: De Fox voorvork en schokdemper in de Cube werken gevoelig en pluizig, vooral bij lage snelheden filtert de Fox vering de schokken van de grond beter dan het Rockshox-pak in de Canyon. Hoewel de Cube zich een weg baant door kronkelende paden, voelt hij toch niet bijzonder lichtvoetig aan. De lichtere Neuron:On daarentegen kan gewillig worden versneld en lichtvoetig in krappe bochten worden geduwd.

Lees ook:   cube mountainbike 26 inch

Duel op ooghoogte: Zowel Cube als Canyon bieden sterke fietsen voor een eerlijke prijs.Foto: Max FuchsDuel op ooghoogte: Zowel Cube als Canyon bieden sterke fietsen voor een eerlijke prijs.

Dankzij de vrij strakke achterdriehoek kun je de Canyon goed door hobbels duwen en afzetten naar kleinere vluchtinzetstukken. Bij hoge snelheden filtert de Rockshox-vering kleine en grote schokken niet zo betrouwbaar van de grond als de Fox op de Cube, maar de sportieve geometrie met lage trapas, groot bereik en hoge stapel geeft ook een gevoel van goedheid.En afdalingen veel vertrouwen. Beide fietsen slaan een goed figuur op de beklimmingen: de achterkant van de Cube zorgt voor veel tractie, blijft hoog in veerweg op steile beklimmingen en zakt niet door op trappen. De lange liggende achtervorken helpen ook – de voorkant komt laat naar achteren. Over het algemeen zorgen de banden en achterdriehoek op de Canyon voor minder tractie dan op de Cube. Toch is de Canyon ook echt een goede klimmer: de lange liggende achtervorken voorkomen dat de voorkant voorop loopt, de achterdriehoek zorgt voor veel tegendruk en houdt de rijder goed in positie.

De beoordeling: Cube Stereo Hybride 140 HPC vs. Canyon Neuron:Op CF7

Canyon Neuron:Op CF7Foto: EMTB-testafdelingCanyon Neuron:Op CF7Cube Stereo Hybride 140 HPCFoto: EMTB-testafdelingCube Stereo Hybride 140 HPC

Conclusie van de test: Cube Stereo Hybride 140 HPC vs Canyon Neuron:Op CF7

Een duel op ooghoogte: zowel Canyon als Cube bieden zeer sterke fietsen voor een eerlijke prijs. De Canyon is met zijn moderne geometrie en levendig rijgevoel gericht op sportieve trailbikers, maar is met zijn uitgebalanceerde zithouding ook geschikt voor lange tochten. Cube maakt indruk met zijn gevoelige chassis en hoogwaardige uitrusting. Op tournee levert de Stereo Hybrid veel comfort, en op veeleisende afdalingen biedt het meer absorberende chassis minder ervaren motorrijders veel rijveiligheid. – Josh Welz, hoofdredacteur EMTB

Josh Welz, hoofdredacteur EMTBFoto: Josh WelzJosh Welz, hoofdredacteur EMTB

Over de tests: Canyon Neuron: Op CF7 & Cube Stereo Hybride 140 HPC

>> Klik hier voor de uitgebreide review van de Canyon Neuron:On CF7 <<

Canyon Neuron:Op CF7Foto: Max FuchsCanyon Neuron:Op CF7

>> Klik hier voor de uitgebreide review van de Cube Stereo Hybrid 140 HPC <<

Cube Stereo Hybride 140 HPCFoto: Max FuchsCube Stereo Hybride 140 HPC

¹ De reikhoogte werd bepaald tijdens gestandaardiseerde testritten op een asfalthelling met een helling van 12,2 procent. Hoogste ondersteuningsniveau, 150 watt trapkracht van de berijder, gewicht van de berijder incl. uitrusting 89 kg. Tussen haakjes staan de hoogtemeters in de aanzienlijk gesmoorde noodmodus. De gemiddelde snelheid verwijst naar de rit met volledige ondersteuning.