Radon Render AL – E-bike met Bosch Smartsystem onder 4000

Wat gebeurt er als je een carbon fiets met een uitstekende prijs-prestatieverhouding verkleint tot een aluminium frame? In het geval van Radon’s nieuwe Render AL is het resultaat een bijna schandalig goedkoop e-fully pakket. Zelfs de carbon modellen, zoals de Render 10.0 750, konden punten scoren in onze EMTB-tests met sterke eigenschappen tegen een eerlijke prijs. Met de aluminium modellen zet Radon de kostenschroef opnieuw flink omlaag. Het instapmodel Render AL 7.0 kost 3999 euro met Bosch Smartsystem en 750 accu. Een blik op de markt laat zien hoe uniek deze combo is. De geometrie en het karakter van de Render AL blijven vergelijkbaar met het carbon model. De aluminium fiets erft ook details zoals batterij-integratie en kabelgeleiding van zijn koolstofvezel familieleden.

>>Update: We hebben de Radon Render AL 8.0 uitgebreid getest. Klik hier voor de toets met alle gegevens en cijfers <<

De feiten over de Radon Render AL

 • Motor: Bosch Performance Line CX Smartsystem
 • Batterij: Bosch Powertube 750
 • Aluminium frame met 140 mm veerweg, vork 150 of 160 mm
 • Wielmaat 29 inch
 • Gewicht: vanaf 25,5 kg (specificaties van de fabrikant)
 • Twee uitrustingsniveaus voor 3999 en 4399 euro
 • Toegestaan systeemgewicht: 135 kg

Zoals alle radon eMTB's wordt de Render AL geleverd met Bosch-aandrijving. Dit is waar de nieuwste technologie met een slim systeem om de hoek komt kijken. De bekende bevestiging van het batterijklepje is te zien door middel van een rubberen band. Daarachter staat de Bosch Powertube 750.Foto: Adrian KaetherZoals alle radon eMTB’s wordt de Render AL geleverd met Bosch-aandrijving. Dit is waar de nieuwste technologie met een slim systeem om de hoek komt kijken. De bekende bevestiging van het batterijklepje is te zien door middel van een rubberen band. Daarachter staat de Bosch Powertube 750.

De geometrie van de Radon Render AL

Radon heeft geometrie en ophangingskinematica in het aluminium model van de bekende carbon modellen Overgenomen. De liggende achtervork van de 29er fiets is met 459 mm vrij lang, het bereik is een matige 465 mm in maat L. Met een vrij vlak front heeft de fiets een sportief karakter. De stuurhoek is 65,1 graden, de zithoek is 75,1 graden. De wielbasis vermijdt ook extreme afmetingen met 1254 mm in maat L. De 150-vork in het Render AL 8.0-model brengt een iets steilere stuur- en zithoek met zich mee. Dit helpt bij het klimmen en maakt de fiets wat beter behapbaar bergafwaarts, wat in onze ervaring goed bij de render past.

Lees ook:   achterwiel mountainbike 22 inch

Het meest opvallende verschil tussen de Radon Render AL en de carbon render is de shock mount op de bovenbuis. Het verschil is echter puur visueel, noch geometrie noch kinematica veranderen met de Radon Render AL.Foto: FabrikantHet meest opvallende verschil tussen de Radon Render AL en de carbon render is de shock mount op de bovenbuis. Het verschil is echter puur visueel, noch geometrie noch kinematica veranderen met de Radon Render AL.Ter vergelijking, de Radon Render 10.0 met carbon frame. De karakteristieke veerpoot tussen de boven- en onderbuis wordt gebruikt om de demper te monteren. In het aluminium model is dit detail weggelaten.Foto: Max FuchsTer vergelijking, de Radon Render 10.0 met carbon frame. De karakteristieke veerpoot tussen de boven- en onderbuis wordt gebruikt om de demper te monteren. In het aluminium model is dit detail weggelaten.

Uitrusting en prijzen

Er zijn twee varianten van de nieuwe aluminiumverf. De Radon Render AL 7.0 kost 3999 euro en gaat al helemaal los als het gaat om de aandrijving. Bosch Smartsystem met 750 Powertube en Kiox300 display. Het chassis is afkomstig van Rockshox: 35 Silver R voorvork (160 mm veerweg) en Deluxe Select schokdemper. Schakelen gaat met Srams SX Eagle, geremd met Magura MT5 Thirty met vierzuiger remklauw voor en twee zuigers achter. Beide uitrustingsniveaus rollen op de Maxxis-bandencombinatie van DHR II en DHF met EXO-Karkassa.

Radon Render AL 7.0 // 3999 Euro // 25,9 kg // 160/140 mm veerweg // 29 inchFoto: FabrikantRadon Render AL 7.0 // 3999 Euro // 25,9 kg // 160/140 mm veerweg // 29 inch

Voor 4399 euro gaat de Radon Render AL 8.0 via de virtuele balie van de in Bonn gevestigde direct mail order. Hier veren een Marzocchi Bomber Z2 met 150 millimeter aan de voorkant en een Fox Float performance demper aan de achterkant. Bij Sram’s NX Eagle is de versnellingspook een variant van hogere kwaliteit. De Sunringle Düroc 37-systeemwielen zijn ook een update van het instapmodel.

Radon Render AL 8,0 // 4399 Euro // 25,5 kg // 150/140 mm veerweg // 29 inchFoto: FabrikantRadon Render AL 8,0 // 4399 Euro // 25,5 kg // 150/140 mm veerweg // 29 inch

De Marzocchi Z2 is uitgerust met technologie van Fox.

De kenmerken van de Render AL 8.0 in de fotogalerij

Conclusie: EMTB-redacteur Florentin Vesenbeckh over de radonweergave AL

Met de Render AL levert Radon geen technische innovaties of designhoogtepunten. Het in Bonn gevestigde bedrijf vertrouwt op bewezen technologie. Toch springt de fiets er positief uit. Want de apparatuur die Radon voor deze prijs aanbiedt is uitstekend. Als testmanager voor het EMTB-magazine zwaai ik elke dag met virtuele catalogi en blader ik door prijs- en uitrustingslijsten. Vergelijkbare pakketten zijn soms ruim 1000 euro duurder. Zelfs als 4000 euro veel geld is – deze aanbieding is echt geweldig!

Florentin Vesenbeckh, hoofd van Test EMTB MagazineFoto: Adrian VesenbeckhFlorentin Vesenbeckh, hoofd van Test EMTB Magazine

Lees ook:   mountainbike kopen tips

De Radon Render AL 8.0 in laboratorium- en praktijktest

Bosch Performance CX met Smart System en dikke 750 Powertube – meer dan dat kun je niet krijgen. In dit opzicht is de Render AL vergelijkbaar met de high-end fietsen die we hebben getest in onze EMTB 4 / 2023-editie, die twee keer zo duur zijn. Dat vind je in deze prijsklasse nauwelijks terug. Dit betekent dat kopers de super levendige vermogensafgifte, goede modulatie en zeer sterke actieradius van de Bosch Performance CX aan boord hebben. Het Bosch-systeem zet de maatstaf, vooral in technische hellingen, en de maximale prestaties zijn ook absoluut top. Bovendien wordt de elektronica van Bosch als bijzonder betrouwbaar beschouwd.

Setup tip: Sportieve trailbikers moeten de compressiedemping van de gevoelige Marzocchi Bomber Z2 flink opvoeren. Dan past het karakter ook beter bij de vrij strakke achterwielophanging.Foto: Adrian KaetherSetup tip: Sportieve trailbikers moeten de compressiedemping van de gevoelige Marzocchi Bomber Z2 flink opvoeren. Dan past het karakter ook beter bij de vrij strakke achterwielophanging.

Ook verbazingwekkend hoge kwaliteit: de apparatuur. Degelijke banden, goede remmen en zelfs het onderstel is van hoge kwaliteit. Het meest voor de hand liggende nadeel van de goedkope render: het gewicht. Het aluminium frame, de dikke accu en de componenten optellen tot 26 kilo Gewicht. Dit is ruim boven het gemiddelde van de huidige vermogen eMTB’s met vergelijkbare batterij en veerweg. Ook het wielgewicht is hoog. Als je de hoogste eisen stelt aan de rijdynamiek, moet je hier compromissen sluiten. Want het hoge gewicht is merkbaar in het weggedrag.

De hoogwaardige en brede cockpit van Race Face zorgt voor trailgevoel en rijveiligheid off-road.Foto: Adrian KaetherDe hoogwaardige en brede cockpit van Race Face zorgt voor trailgevoel en rijveiligheid off-road.

Nog een opvallend kenmerk: het in Bonn gevestigde postorderbedrijf heeft de geometrie één-op-één gekopieerd van het koolstofmodel – en dat bestaat al enkele jaren. De aluminium runabout kan moderne high-end fietsen niet meer echt bijbenen. Op gematigde tochten is de sportieve zitpositie aangenaam. Maar op steile hellingen zit je ver naar achteren in de fiets en moet je actief werken om de voorkant te controleren. Toch klimt de fiets over het algemeen goed – niet in de laatste plaats dankzij de krachtige Bosch-eenheid.

De render AL 8.0 is gemakkelijk bergop te rijden - erst zeer steile hellingen en technische secties brengen de fiets in de problemen.Foto: Max FuchsDe Render AL 8.0 rijdt op een ongecompliceerde manier bergop – alleen zeer steile hellingen en technische secties brengen de fiets in de problemen.

Bergafwaarts trekt de Render AL doelbewust zijn sporen en maakt veel mee. Maar zowel de nemerskwaliteiten op ruwe afdalingen als de behendigheid op vlakke paden zijn beperkt. Goed: De donzige Marzocchi-vork egaliseert gemakkelijk wortels en obstakels. Dat geeft vertrouwen. De vrij krappe achterwielophanging kan echter niet het comfort van de voorwielophanging volgen. Dit maakt het onderstel een beetje onharmonisch. Niettemin: Je hoeft niet bang te zijn voor omwegen op serieuze paden. De lange geometrie zorgt voor voldoende veiligheid en de uitrusting brengt ook reserves met zich mee.

Lees ook:   Test kinderfietsen 2023: Canyon Neuron Young Hero (XS) - de allrounder

Doelbewust fotograferen over gematigde paden - dat is de kracht van de soepel lopende Render AL 8.0 bergafwaarts.Foto: Max FuchsDoelbewust fotograferen over gematigde paden – dat is de kracht van de soepel lopende Render AL 8.0 bergafwaarts.

EMTB-testconclusie voor de render AL 8.0

Qua aandrijfsysteem en uitrusting is de Render AL 8.0 bijna ongeëvenaard in zijn prijsklasse. De fiets mist net het testoordeel Very Good, wat absoluut opmerkelijk is voor deze prijs. Ook offroad presteert de fiets erg goed. Als u echter de hoogste eisen stelt aan de wegligging en offroad-capaciteiten, moet u veel dieper in uw zak graven. Want hier kan de Render AL de huidige high-end EMTB’s niet helemaal bijbenen. De fiets blijft echter ook een prijstip voor fietsers met trailvoorkeuren.

Technische gegevens en opmerkingen voor de Radon Render AL 8.0

Fabrikant

 • Prijs: 4399 Euro
 • Maten / zitbuis / frame materiaal M, L (geteste maat 45 cm), XL / aluminium

Afmetingen²

 • Gewicht²: 26 kilo
 • Bereik¹: 1991 (+7)hm
 • Gemiddelde snelheid: 13,9 km/h
 • Veerweg voor/achter: 150/140 mm
 • Hoogte zwaartepunt: 527 mm
 • Breedte stuur: 780 mm
 • Crank lengte / Q-factor: 165 mm / 194 mm
 • Bodemvrijheid⁴: 472 mm

Uitrusting

 • Motor: Bosch Performance Line CX Smart
 • Maximum koppel³: 85 Nm
 • Batterij³ / Gewicht²/ Prijs Vervangende batterij: Powertube 750 / 4250 g / 999 Euro
 • Versnellingen: Sram NX Eagle (12 versnellingen)
 • Overbrengingsverhouding (v. / h.): 34; 10–50
 • Scherm: Bosch Kiox 300
 • Bloedgroep. Totaal gewicht³: 135 kg
 • Vork / Schokdemper: Marzocchi Bomber Z2 / Fox Float DPS Performance
 • Telescopische ondersteuning: Radon Comp, 150 mm
 • Rem / Schijf Ø (voor / achter): Magura MT5 / 203 mm / 203 mm
 • Wielen: Sun Ringlé Düroc SD 37 Comp
 • Banden: Maxxis Minion DHF / DHR II EXO MaxxTerra, 29 x 2,5/2,4

EMTB-testresultaat⁵: 7,9 punten – goed

Radon Render AL 8.0 - GeometriegegevensFoto: EMTB Test DepartmentRadon Render AL 8.0 – GeometriegegevensRadon Render AL 8.0 - KenmerkenFoto: EMTB Test DepartmentRadon Render AL 8.0 – KenmerkenRadon Render AL 8.0 - TestdiagramFoto: EMTB Test DepartmentRadon Render AL 8.0 – Testdiagram

¹De bereikhoogte werd bepaald tijdens gestandaardiseerde meetritten op een asfaltklim met een stijgingspercentage van 12,2 procent. Hoogste ondersteuningsniveau, 150 watt trapvermogen van de rijder, rijdersgewicht incl. uitrusting 89 kg. Tussen haakjes staan de hoogtemeters in de aanzienlijk afgeknepen noodmodus. De gemiddelde snelheid verwijst naar de rit bij volledige ondersteuning.

²Bepaald op de testbanken in het EMTB-testlaboratorium, gewicht zonder pedalen. Batterijgewicht, indien nodig, incl. geschroefd deksel.

⁴Staptest, gemeten met 36 centimeter verhoogd achterwiel

⁵Het oordeel weerspiegelt de subjectieve indruk van de testers en de resultaten van de bereikmeting en de laboratoriumtests. De EMTB-uitspraak is prijsonafhankelijk. EMTB-beoordelingen: geweldig (vanaf 9,0), zeer goed (vanaf 8,0), goed (vanaf 7,0), bevredigend (vanaf 6,0), met zwakke punten (vanaf 5,0), waaronder onbevredigend.