Nieuwe MTB-pedalen van Acros: extra groot, extra dun

Bij platte pedalen draait het maar om één ding: plezier! En als het even kan, voor iedereen. Het maakt niet uit of je een mountainbike-beginner bent en de mogelijkheid waardeert om op elk moment te kunnen afstappen waar je niet achterop durft te komen, of dat je de betere bewegingsvrijheid waardeert tijdens radicale rijmanoeuvres. Zelfs tijdens een informele rit na het werk op een gravelbike of een meerdaagse bikepacking-tocht met slechts één paar schoenen, zijn platformpedalen een uitstekende keuze. Natuurlijk is dit type pedaal ook onmisbaar voor crossmotoren en freeriden, zoals voor iedereen die ijverig airtime verzamelt en zich graag in de lucht losmaakt van zijn fiets.

Als je de afmetingen van de nieuwe Acros MTB-pedalen nader bekijkt en vergelijkt met de platformpedalen die Acros tot nu toe in zijn portfolio heeft gehad, kun je zien dat de ontwikkelaars er duidelijk in geslaagd zijn om een goede slag te slaan: het loopvlakoppervlak van het nieuwe pedaal is groter dan dat van het Acros XL-pedaal en de pedaalbody is dunner dan die van het kleinere MD-pedaal. Qua gewicht zit de nieuwe Acros precies in het midden tussen de twee. En de prijs? Acros doet er nog een schepje bovenop, maar met 120 euro voor het paar blijft het nog steeds in het betaalbare bereik voor een hoogwaardig aluminium platformpedaal.

De Acros Flat Pedal is niet alleen groot, dun, relatief licht en ook nog eens goedkoop, met zijn minimalistische design ziet het pedaal er ook nog eens geweldig uit. De brede uitsparingen in het pedaalhuis besparen niet alleen gewicht, maar maken het ook bijzonder moeilijk voor modder en vuil om vast te komen zitten. En voor dat beetje extra kunnen de pedalen in de online configurator van Acros worden gegarneerd met individuele tekst.

Lees ook:   Supurb mountainbikes voor kinderen: kinderfietsen met endurogenen

Om ervoor te zorgen dat de funfactor zo lang mogelijk aanhoudt, zijn in de Acros Flat Pedal twee roestvrijstalen kogellagers en een glijlager met dubbele afdichtingen en twee afdichtringen geïnstalleerd. Omdat alle componenten met lagers echter worden blootgesteld aan de tand des tijds, heeft Acros er vooral de nadruk op gelegd om het nieuwe platte pedaal kinderspel te maken voor iedereen om te repareren en te onderhouden. De ingebouwde Acros-vergrendelingsplaat – de plaat die het glijlager afdicht – wordt vastgezet met twee inbusbouten. De borgschroeven van de borgplaat en de pennen kunnen worden losgedraaid met een 2 mm inbussleutel. Als de inbusbouten worden verwijderd, kan de vergrendelingsplaat worden gebruikt om de hele pedaalas los te draaien. Veel eenvoudiger dan dat wordt het niet.