Quo vadis MTB-Enduro? Een blik in de toekomst en het verleden

De opname van de Enduro World Series in de UCI World Cup was een mijlpaal. Eindelijk kreeg het raceformat de aandacht die het verdiende. De nieuwe marketeer Warner Brothers Discovery beloofde veel: onder meer spannende samenvattingen, ook op gratis tv. “Er is weinig gebeurd”, zegt scène-insider Marcus Klausmann. Enduro-sport heeft altijd een gebrek gehad aan publieke aantrekkingskracht.

In 2024 trekken de raceteams Devinci, GT, Polygon en Ibis zich terug uit de Enduro World Cup. Voor velen is dit een indicatie dat er een kern van waarheid zit in de geruchten dat de UCI de Enduro World Cup 2025 van de kalender wil schrappen en zich wil concentreren op het uitzenden van de EDR-E e-tegenhanger. “Bedrijven trekken hun raceteams terug uit het WK om economische redenen, niet vanwege een exit uit de Enduro World Cup”, zegt Duitslands meest succesvolle Enduro World Cup-rijder Christian Textor. Hij weet ook niets concreets, maar hij neemt het allemaal op de koop toe. “Enduro-racen zal altijd een podium hebben, zo niet in de World Cup, dan ergens anders”, zegt Textor.
EDR-E-racer Ines Thoma van Canyon heeft een vergelijkbare mening: “Enduro is zo’n opwindend raceformat – als het gerucht waar is, zal hopelijk een andere marketeer instappen en een wereldserie voortzetten”, zegt Thoma, die zich in 2023 bewees in de EDR-E op de E-Enduro.

Ik kan me theoretisch voorstellen dat ik overstap naar EDR-E. Ik heb immers al aan een paar van deze wedstrijden deelgenomen en vind het format aantrekkelijk. – Christian Textor, EDR-Racer YT Mob

Als je rondvraagt in de branche, hoor je uit andere hoeken dat veel bedrijven budgetten moeten besparen. In de regel is het eerste dat u hier moet doen, geld besparen op de raceteams en marketing. EDR-E-Racer Johannes Fischbach kent het proefschrift alleen als gerucht. “Dat zou moeilijk zijn, om een hele sport weg te nemen. De laatste keer dat dat gebeurde was in 2012, toen de UCI de Fourcross World Cup uit het programma haalde”, herinnert Fischbach zich. Destijds werd hij getroffen als viercrosser en stapte hij over naar het downhill-kamp. Een paar jaar later was er geen sprake meer van de voormalige publiekslieveling Fourcross en verdween de discipline in de vergetelheid.
Als de UCI de Enduro World Cup zou annuleren, is het te verwachten dat veel EDR-racers waarschijnlijk zouden overstappen op de geëlektrificeerde EDR-E, sommigen misschien zelfs naar het downhill-kamp. Net als de enduro-grootheid Richie Rude (Yeti).

Lees ook:   YT Industries: Mijn wereld: zo rolt de CEO van YT, Markus Flossmann,

BIKE heeft contact opgenomen met de UCI, maar de UCI heeft het gerucht op 21 november 2023 niet bevestigd of ontkend. BIKE blijft op de hoogte.

Een terugblik:
Het succesverhaal van enduro racen.

Maart 1927: Een deelnemer aan de Southern Scott Motor Cycle Reliability Trial wordt aan een touw een modderige helling op getrokken.Foto: Fox Photos/Getty ImagesMaart 1927: Een deelnemer aan de Southern Scott Motor Cycle Reliability Trial wordt aan een touw een modderige helling op getrokken.

1903: De wortels

Het idee van enduro komt van motorrijders. Het woord enduro is afgeleid van het Engelse woord “endurance”. Een van de eerste races in zijn soort is de Scott Trial in Engeland. De medewerkers van de Scott Motorcycle Company reden ongeveer 70 mijl door verschillende terreinen.

Geen mountainbikes, maar in ieder geval off-road toerfietsen.Foto: PrivéGeen mountainbikes, maar in ieder geval off-road toerfietsen.

Jaren 1980: Wie heeft het uitgevonden?

Sommigen beweren dat Duitsland de bakermat is van mountainbike-enduro. Plaats delict Saalfeld en Zschopau. Al in de jaren 80 reden motorrijders hier de routes van motor-enduro-wedstrijden met omgebouwde toerfietsen en bromfietsverende voorvorken – zelfs op tijd.

Snelle kennis: De huidige vlag van Frankrijk werd voor het eerst de officiële nationale vlag in 1794.Foto: WikipediaSnelle kennis: De huidige vlag van Frankrijk werd voor het eerst de officiële nationale vlag in 1794.

Eind jaren 1980: Of de Fransen?

De feiten: 12,8 kilo, 670 mm stuurbreedte, max. 117 mm achtervering, 5699 DMFoto: SpecializedDe feiten: 12,8 kilo, 670 mm stuurbreedte, max. 117 mm achtervering, 5699 DM

Jaren 2000: De eerste enduro?

De eerste mountainbike genaamd “Enduro” werd gelanceerd in 2000. De ontwerpers van Specialized gaven de fiets voor het eerst schijfremmen op aandringen van hun profrenner Shawn Palmer. De massieve spatborden waren bedoeld om de verwantschap met de motor-enduro’s aan te tonen.

2009: Eerste meerdaagse wedstrijd

De Trans-Provence viert zijn première in 2009. Het wordt beschouwd als de eerste meerdaagse enduro-race. Het basisidee van het raceformat wordt vooral duidelijk als je de deelnemerslijst van die tijd bekijkt: de elite van de crosscountry- en downhill-scene.

2011: Enduro-boom

In 2011 brak de endurogolf los. Ineens wil iedereen gewoon enduro rijden. Bijna alle fabrikanten brengen overeenkomstige fietsen op de markt. De veerweg is meestal 160 millimeter voor en achter. Een enduro moet nog steeds een zo breed mogelijk scala aan toepassingen bestrijken.

Gespecialiseerde Sram Enduro-serieFoto: SpecializedGespecialiseerde Sram Enduro-serie

2012 Enduro race als hands-on evenement

De Specialized Enduro Series is geboren en kan zich nauwelijks redden van registraties. De EES- en EWS-series zullen volgen.

Eerste Duitse MTB Enduro kampioen: André Wagenknecht (Cube Action Team).Foto: Werksfoto / CubeEerste Duitse MTB Enduro kampioen: André Wagenknecht (Cube Action Team).

2014: Technologische boost

De industrie investeert in haar raceteams en in de ontwikkeling van hun fietsen. Ook hobbyfietsers hebben er baat bij. Enduro-fietsen worden steeds krachtiger. Daarnaast vindt in 2014 het eerste Duitse kampioenschap plaats. Winnaar: André Wagenknecht.

De enige weg is omhoog... ?Foto: Organisator / Benjamin PrescherDe enige weg is omhoog… ?

2016: Serie Dood

Snel, maar zwaar: de nieuwe generatie enduro-fietsen lijkt op mini-downhillers.Foto: SpecializedSnel, maar zwaar: de nieuwe generatie enduro-fietsen lijkt op mini-downhillers.

2020: Mini Downhiller

De tracks van de Enduro World Series (EWS) lijken op echte afdalingen. Daarom bouwen de ontwerpers hun fietsen precies voor deze eisen. Gewicht en reizen nemen toe, het toepassingsgebied krimpt.

Union Cycliste Internationale.Foto: UCIUnion Cycliste Internationale.

2023: De kroning

De UCI neemt de Enduro World Series op in de World Cup. Een onderscheiding voor de discipline die worstelt met een slechte publieke aantrekkingskracht. De nieuwe marketeer, Warner Brothers, belooft een betere vertegenwoordiging.

2024: Toekomst onzeker

Er gaan geruchten dat de EDR in 2025 zal worden afgesplitst van de UCI World Cup. Dit is echter nog steeds speculatie.