Evil Wreckoning LS: Snelle downhiller in de test – Droomfietsen 2023

Veel Amerikanen zijn megalomaan. Monsterlijke pick-ups, supergrote menu’s en schijnbaar eindeloze snelwegen – we kennen allemaal de clichés. De Enduro van het Amerikaanse label Evil past goed in het plaatje. Alsof een moderne enduro nog niet genoeg fietst, is de Evil Wreckoning zelfs compatibel met dubbele brugvorken voor onverschrokken adrenalinejunkies.

Evil Wreckoning: Fietsen zonder grenzen

Lezers beperken hun wensen tot de ‘standaard’ slopers – maar dat betekent niet dat je er op een minder doodsverachtende manier mee in het dal kunt vallen. De factcheck laat zien: In Evil Wreckoning mag alleen de eigen rijvaardigheid beslissen over de grenzen van wat mogelijk is. Het full carbon frame met 161 millimeter aan de achterzijde wordt aangevuld met een 170 voorvork en op 29er wielen geplaatst. Natuurlijk geeft Evil het stevige chassis onbeperkte goedkeuring van het bikepark. Zo staat de sloop in ons testlaboratorium.

Als je je blik langs de filigraan bovenbuis laat dwalen, valt je blik uiteindelijk op het handelsmerk van het Amerikaanse label: de Delta-achterdriehoek. Zodra u de gecompliceerde hefboomwerking hebt doorzien, ziet u een ondersteund enkel scharnier. Het feit dat het ontwerp afkomstig is van chassisveteraan Dave Weagle maximaliseert de verwachtingen van zijn functie. Zoveel vooraf: We werden niet teleurgesteld. In het laboratorium is de massieve constructie het eerst merkbaar in het gewicht. 3065 gram (maat L) is niet bepaald recordbrekend voor een frame van 3999 euro. Volledig gemonteerd weegt de trapbare downhill bike, zoals Evil de wreckoning zelf noemt, 14,9 kilo. In feite een gemiddelde waarde in deze prijsklasse.

Lees ook:   mountainbike handschoenen winter heren
Flipchip: Onze tests worden uitgevoerd in de lage positie. In de hoge modus maakt de geometrie de fiets nog wendbaarder.Foto: Max Fuchs

Flipchip: Onze tests worden uitgevoerd in de lage positie. In de hoge modus maakt de geometrie de fiets nog wendbaarder.

Eersteklas handling van de Evil Enduro

Maar nu de rijeigenschappen. Zoals gezegd waren onze eisen aan de chassisvaardigheden van Dave Weagle niet al te hoog gespannen. Extreem gevoelig aan het begin van de veerweg, veel steun in het midden en aangenaam progressief naar het einde toe – dat is wat de Amerikanen beloven. En zo geschiedde. De stalen veerdemper absorbeert gulzig zelfs de fijnste hobbels, wat gekke tractie genereert. Ook de tegensteun, voor het wegduwen bij sprongen of duwen in bermen, was duidelijk merkbaar. Maar pas als grote brokken of steenvelden het chassis raken, komt de achterste driehoek goed tot zijn recht. Er is nooit het gevoel dat je de veerweg volledig hebt uitgeput. Het Delta systeem werkt zo goed dat zelfs de Rockshox ZEB verende voorvork uit de hoogwaardige Ultimate serie de limiet niet meer kan bijbenen. Bovendien hebben de Maxxis-banden met een eenvoudig EXO-karkas en een lage lekbescherming meer kans om te capituleren voordat de Evil Wreckoning tot het uiterste wordt gedreven. EXO+ op het voorwiel, dubbel op het achterwiel – dat zouden de consistentere banden zijn geweest.

De Industry Nine-hub genereert niet alleen veel lawaai, maar wordt ook geleverd in de brede Super Boost-standaard.Foto: Max Fuchs

De Industry Nine-hub genereert niet alleen veel lawaai, maar wordt ook geleverd in de brede Super Boost-standaard.

De Wreckoning is soepel en wendbaar

Maar wie de Evil vanwege het onderstel als pure volgas enduro bestempelt, is er nog lang niet. Want zodra de snelheid daalt en de bochtenradii krimpen, doet het wrakken meer denken aan een wendbare rallyauto dan aan een Amerikaanse muscle car. Met zijn Enduro slaat Evil een brug tussen soepelheid en wendbaarheid. Zonder afstandhouder onder de stuurpen kun je met veel druk aan de voorkant precieze richtingsveranderingen op het parcours toveren. Ook de zeer korte liggende achtervork en de niet al te vlakke stuurhoek dragen bij aan het uitgebalanceerde weggedrag. Bergop wist de fiets ook indruk te maken op onze testers. Want de achterkant genereert niet alleen massaal grip, maar blijft ook opvallend stil. Door de korte liggende achtervorken stijgt de voorkant echter wat vroeg op steile hellingen. Het matige bereik zorgt voor een prettig rechtopstaande zithouding, wat lange dagen in het zadel makkelijker maakt.

Lees ook:   Kinderzitjes voor mountainbikes: ouder-kind geluk of no-go?
Defect ontwerp: de stelschroef voor de compressiedemping met hoge snelheid is verborgen bevindt zich achter de achterste driehoeksconstructie en is nauwelijks toegankelijk.Foto: Max Fuchs

Defect ontwerp: De stelschroef voor de snelle compressiedemping is verborgen achter de achterste driehoeksconstructie en is nauwelijks toegankelijk.

Het motto van Evil Wreckoning: Go big!

Maar ondanks al het enthousiasme over het uitgebalanceerde totaalpakket: Rapid downhill blijft de paradediscipline van Evil Wreckoning. Het eersteklas weggedrag en het goed ontworpen chassis geven de Amerikaanse enduro zoveel veiligheid dat de Amerikaanse go-big-mentaliteit zelfs op onze testrijders afstraalde.

Conclusie over Evil Wreckoning door Max Fuchs, BIKE-testredacteur:

Evil shows met zijn Wreckoning: Extreme geometrieën en enorme veerweg zijn niet altijd de sleutel tot een coherente enduro. Dankzij de gematigde afmetingen blijft de fiets gemakkelijk te bedienen, zelfs uit de buurt van geblokkeerde volgaspassages en is hij erg leuk om te rijden. Het eersteklas chassis zorgt echter nog steeds voor voldoende rijveiligheid in extreme situaties.

Max Fuchs, BIKE test editorFoto: Thomas Weschta

Max Fuchs, BIKE test editor

Technische gegevens en bladmuziek voor de Evil Wreckoning LS

Fabrikant

 • Prijs: 7999 Euro
 • Verkrijgbaar bij speciaalzaken
 • frame materiaal; Koolstof
 • Lijst; S / M / L /XL (getest maat L, 46 cm)

Meetgegevens

 • Gewicht (zonder pedalen): 14,92 kg
 • Frame gewicht: 3065 g
 • Gewicht wielen: 4989 g
 • Acceleratie wielen: 4040 kg x cm²
 • Stuurbreedte: 800 mm
 • Framestijfheid (absoluut): 37 N/mm

Uitrusting

Beoordeling

 • Behandeling Heuvelopwaarts: 17 van 20
 • Chassis efficiëntie:. 15 van de 20
 • Rolweerstand: 8,5 uit 10
 • Gewicht: 3 van 15
 • Traagheidswielen: 4 van de 10
 • Bidonhouder: 2.5 uit 5
 • Behandeling Heuvelafwaarts: 38 van 40
 • Voorwielophanging: 25 van de 25
 • Achterwielophanging: 23.75 uit 25
 • Intrekbaar zadel: 10 van 10
 • Remmen: 13,5 uit 15
 • Grip op de banden: 12.75 uit 15
 • Rijstabiliteit: 2 van de 10

TOTAAL BERGOP: 50 VAN DE 80

TOTAAL WEERGEGEVEN: 125 VAN 140

Onderhoudsgemak: goed

BIKE testresultaat*: zeer goed 198,5 van de 250 punten

Evil Wreckoning LS - GeometriegegevensFoto: BIKE testafdeling

Evil Wreckoning LS – Geometriegegevens

Evil Wreckoning LS - KenmerkenFoto: BIKE testafdeling

Evil Wreckoning LS – Kenmerken

Evil Wreckoning LS - Veereigenschappen: De achterste driehoek werkt op het hoogste niveau. De vork reageert iets slechter.Foto: BIKE testafdeling

Evil Wreckoning LS – Veereigenschappen: De achterste driehoek werkt op het hoogste niveau. De vork reageert iets slechter.

Dit is het Kwaad

In 2008 werd de naam Evil voor het eerst gehoord in de fietsindustrie. Op dat moment zorgde het achterhoofd van de ophanging Dave Weagle achter de Amerikaanse fabrikant uit Bellingham voor opschudding in de scene. Evil contracteerde direct de toen bergafwaartse scepter Stevie Smith en freeride-superster Thomas Vanderham als teamrijders. Vandaag is freerider en Red Bull Rampage-ster Kurt Sorge het boegbeeld van Evil. Het is dus geen wonder dat het merk grote populariteit geniet, vooral onder de Gravity-factie.

Slechte fietsproductie in de VSFoto: Fabrikant

Slechte fietsproductie in de VS

¹Prijs kan plus kosten voor verpakking, verzending en coördinatie.

²Het BIKE-oordeel weerspiegelt de laboratoriummetingen (BIKE-labmeting) en de subjectieve indruk van de testrijders.

Het BIKE-oordeel is prijsonafhankelijk. BIKE ratings: super (250-205 punten), zeer goed (204,75-180 punten), goed (179,75-155 punten), bevredigend (154,75-130 punten), met zwakke punten (129,75-105 punten), onvoldoende (104,75-0 punten).

Source link