Overgewicht: Waarom zijn goedkope mountainbikes zo zwaar?

Goedkope all-mountain bikes wegen vandaag 1,5 kilo meer dan in 2017

In onze vergelijkingstest van All Mountain Bikes voor beginners in BIKE 2/2017 wogen goedkope mountainbikes met een breed scala aan toepassingen gemiddeld 14,33 kilo rijklaar. In de vergelijkingsgroep kosten alle fietsen minder dan 3000 euro. Zes jaar later hetzelfde testveld: Opnieuw zullen full-suspension instapfietsen van de grote fabrikanten Canyon, Focus, Giant, Rose en Specialized aanwezig zijn (test in BIKE 3/2023). De mountainbike met zo’n 150 millimeter veerweg draagt dezelfde modelnamen en is gericht op hetzelfde toepassingsgebied, namelijk maximaal rijplezier bergafwaarts met gelijktijdige toergeschiktheid. Ondertussen moeten Alle Mountainbikers iets meer neerleggen voor een goedkope voluit. Met 3000 tot 3300 euro blijven de fietsen voor de meeste mountainbikers betaalbaar en zijn ze gezien de inflatie over zes jaar niet echt duurder geworden. De grote verrassing volgt op de weegschaal in het BIKE-testlaboratorium: gemiddeld wegen de goedkope MTB-fulls nu een indrukwekkende 15,81 kilogram inclusief pedalen.

Het gewicht van goedkope MTB's verdwijnt tijdens de afdaling naar de achtergrond. Dan tellen vooral de rijprestaties door het frameconcept, de geometrie en de uitrusting.Foto: Markus Greber

Het gewicht van goedkope MTB’s verdwijnt tijdens de afdaling naar de achtergrond. Dan tellen vooral de rijprestaties door het frameconcept, de geometrie en de uitrusting.

Goedkope mountainbike fulls hebben jaarlijks 250 gram gewonnen

Waar ligt de pijngrens voor een All Mountain Bike tot maximaal 3300 euro? 16 kilo klaar om te rijden? In dit geval, met Canyon, Focus en YT, doet de helft van de testfietsen van BIKE 03/23 echt pijn – op steile hellingen, zelfs in dubbele zin. Vandaag de dag zijn betaalbare, downhill mountainbike-fulls al op weg naar de gewichtsklassen van lichte e-mountainbikes – zonder een e-bike-motor, let wel! In 2017 was de Rose Root Miller 2* de zwaarste fiets in de test. Zes jaar later is het de lichtste MTB van de vergelijkingsgroep onder de 3300 euro. In de jaargang 2023 zijn goedkope all-mountain bikes gemiddeld 1,5 kilo zwaarder dan in 2017. Ze hebben gemiddeld 250 gram per jaar gewonnen.

Ter vergelijking: De <a href="https://www.awin1.com/cread.php?awinmid=11768&awinaffid=471469&clickref=B+Rosebikes+Root+Miller+2&ued=https%3A%2F%2Fwww.rosebikes.de%2Frose-root-miller-2-2696897" doel="_blut" rel="noopener noreferrer nofollow">Rose Root Miller 2</a>* uit 2017 kostte minder dan 3000 euro.Foto: Daniel Simon

Ter vergelijking: De Rose Root Miller 2* uit 2017 kostte nog geen 3000 euro.

Inclusief pedalen weegt<a href="https://www.bike-magazin.de/mountainbike/all-mountain/test-all-mountains-2022-focus-jam-6-9/" doel="_blut" rel="noopener noreferrer |"> Focus Jam 6,9</a> van de jaargang 2023 bijna 17 kilo en kost 3299 euro >> <a href="https://luna.r.lafamo.com/ts/i5533923/tsc?amc=con.blbn.497955.507800.14129791&smc=BIKE&rmd=3&trg=https%3A%2F%2Fwww.fahrrad-xxl.de%2Ffocus-jam-6-9-m000044364" doel="_blut" rel="noopener noreferrer nofollow">beschikbaar hier</a>*. Zonder motor schuift hij dus door naar de gewichtsklasse van lichte e-bikes.Foto: Max Fuchs

Inclusief pedalen weegt de Focus Jam 6.9 uit de jaargang 2023 net geen 17 kilo en kost hij 3299 euro >> hier verkrijgbaar*. Zonder motor schuift hij dus door naar de gewichtsklasse van lichte e-bikes.

Is een zware mountainbike volautomatisch slecht?

Als u op zoek bent naar een fiets, niet alleen voor shuttle-afdalingen en fietsparkbezoeken, maar ook op eigen kracht naar de trail-ingang stapt, profiteert u van een lichte mountainbike. Vooral op steile hellingen en op uitgebreide MTB-tochten kost het overgewicht van een zware mountainbike echt granen. Zelfs in vrij vlak of bijgesneden terrein verstoort een hoog fietsgewicht de doorstroming, want vanaf zo’n 14,5 kilo kan een full-suspension fiets snel traag worden op het vlakke. De extra kilo’s gaan ten koste van acceleratie en wendbaarheid en, last but not least, rijplezier.

Lees ook:   Maxxis Bike Transalp: De Alpen oversteken met grip en grip
Op vlakke paden profiteren mountainbikers van wendbare fietsen die snel kunnen accelereren. Zware all-mountain fulls vertragen hier al snel het rijplezier.Foto: Markus Greber

Op vlakke paden profiteren mountainbikers van wendbare fietsen die snel kunnen accelereren. Zware all-mountain fulls vertragen hier al snel het rijplezier.

Natuurlijk hangt het belang van het gewicht van de mountainbike af van het toepassingsgebied. Een zware race is een no-go en wordt ook dienovereenkomstig bestraft in het puntensysteem van de BIKE-tests. Met enduro MTB’s en downhill fietsen is het gewicht voor de meeste rijders secundair. Ondersteund door de zwaartekracht tellen vooral de prestaties van de afdaling. Vooral alle mountainbikes en trailbikes hebben een goed compromis te bieden tussen toergeschiktheid en prestaties op de trail. Lichtgewicht All Mountains kunnen beter zijn dan zware, maar dat hoeft niet zo te zijn. We moeten deze lans breken voor de fabrikanten van goedkopere All Mountain Fullys: In 2023 rijden alle fietsen beter dan in de test van 2017.

Als u veel reist in steil terrein, langere tochten wilt maken of zelfs een alpine kruis wilt plannen, moet u gewichtstabellen bestuderen voordat u koopt.Foto: Markus Greber

Als u veel reist in steil terrein, langere tochten wilt maken of zelfs een alpine kruis wilt plannen, moet u gewichtstabellen bestuderen voordat u koopt.

Zelfs een zware MTB hoeft geen slechte klimmer te zijn, mits de andere omstandigheden goed zijn. Doorslaggevend is een zitpositie die zowel sportief als comfortabel is. Steile zithoeken zorgen voor een efficiënte kick en zorgen samen met een bovenbuislengte vanaf 620 millimeter omhoog (in maat L) voor een evenwichtige positie. Met een gemakkelijke klim kunnen fietsers ook de top bereiken op een fiets van 16 kilo. Grote vertaalbandbreedtes zijn daarom verplicht. De 454 procent van het Sram NX Eagle, of Sram SX Eagle 1×12 circuit, moet minimaal zijn. Beter zijn 510 procent hoger, zoals bij de Sram GX Eagle-aandrijving of de Shimano SLX- of Shimano XT-versnellingen. Een zware MTB trapt volledig alleen efficiënt met een aandrijfneutrale achterdriehoek. Als er een gestaag schommelende demper aan het overgewicht wordt toegevoegd, verdampt de energie snel in het chassis. Dempers met schakelbare platformdemping kunnen schommelende achterdriehoeken kalmeren.

Een intrekbare telescopische ondersteuning weegt meer dan een stijve tegenhanger. Hun triomf is echter slechts één reden voor zwaardere en zwaardere motoren.Foto: Max Fuchs

Een intrekbare telescopische ondersteuning weegt meer dan een stijve tegenhanger. Hun triomf is echter slechts één reden voor zwaardere en zwaardere motoren.

Waarom zijn de huidige mountainbikes zo zwaar?

Kritisch bekeken is de gewichtstoename in het All Mountain-gebied vergelijkbaar met een voormalige man van 80 kilo, die zes jaar later 88,4 kilo weegt. Bij mensen rijst de vraag: komt het extra gewicht uit vet of zijn het spieren die meer wegen, maar ook meer kracht beloven? De situatie is vergelijkbaar met goedkope berg bsike volledig. Het is de moeite waard om eens nader te bekijken waar de extra 1,5 kilo in is geïnvesteerd. Kunnen fietsen na een gewichtstoename van meer dan 10 procent nog sportief zijn, hebben ze andere kwaliteiten gekregen of zijn ze gewoon ontaard in mollige obesitaspatiënten?

Lees ook:   Focus Vam² SL review: 16,6 kilo - Superlichte e-MTB met Fazua Ride 60
Met 14,91 kilo rijklaar is de <a href="https://www.awin1.com/cread.php?awinmid=11768&awinaffid=471469&clickref=B+Rosebikes+Root+Miller+2&ued=https%3A%2F%2Fwww.rosebikes.de%2Frose-root-miller-2-2696897" doel="_blut" rel="noopener noreferrer nofollow">Rose Root Miller 2 voor 2999 Euro</a>* niet alleen de lichtste All Mountain van de test in BIKE 3/2023, maar ook de enige die onder de 15 kilo blijft. Het frameworkplatform is voor het laatst bijgewerkt in 2020.Foto: Max Fuchs

Met een kant-en-klare 14,91 kilo is de Rose Root Miller 2 voor 2999 euro* niet alleen de lichtste All Mountain van de test in BIKE 3/2023, maar ook de enige die onder de 15 kilo blijft. Het frameworkplatform is voor het laatst bijgewerkt in 2020.

Extra gewicht op goedkope all-mountain bikes: Het aluminium frame

Vooral goedkope mountainbikes lijden aan obesitas, zelfs zonder elektromotor. All Mountains rond de 14,5 kilo kosten nu graag 5000 euro en meer. Voor de Scott Genius 900 Ultimate (travel 160 millimeter voor en achter/gewicht inclusief pedalen 13, 15 kilo) wordt bijvoorbeeld zelfs sappige 11999 euro genoemd. In de prijsklasse rond de 3000 euro zijn er alleen volledigen met aluminium frames. Terwijl het massieve metalen frame van de Focus Jam slechts ongeveer 450 gram zwaarder is dan zijn carbon tegenhanger, weegt het frame van de Canyon Spectral 29 gemaakt van aluminium ongeveer 900 gram meer dan koolstofvezel. Bij YT is het extra gewicht van het aluminium frame ongeveer 700 gram. Tussen de aluminium en de carbon versie van de Specialized Stumpjumper zit op het frame zelfs zo’n 1,2 kilo maar ook minimaal 1100 euro voor de complete fiets. Je kunt ook lichtgewicht mountainbikes bouwen van aluminium. Dit vereist echter aanzienlijk hogere ontwikkelingsinspanningen met behoud van goede rijprestaties. Dit kost fabrikanten veel geld, wat niet altijd in het budget is voorzien voor instap-fulls.

Als je veel geld kunt en wilt uitgeven, krijg je in 2023 alsnog een lichte All Mountain, zoals de 13,15 kilo wegende Scott Genius 900 Ultimate voor 11999 euro.Foto: Georg Grieshaber

Als je veel geld kunt en wilt uitgeven, krijg je in 2023 alsnog een lichte All Mountain, zoals de 13,15 kilo wegende Scott Genius 900 Ultimate voor 11999 euro.

Extra gewicht op goedkope All Mountain Bikes: Hulpstukken

Onze All Mountain test van de 2023 generatie laat zien: Zelfs goedkope MTB fulls met aluminium frames zijn goed. Zo zijn bijvoorbeeld de frames van de Rose Root Miller en de YT Jeffsy van aluminium voor het laatst bijgewerkt in 2020. Niet elke fabrikant heeft de nieuwste technologie voor een smalle thaler. Dit betekent niet dat fietsen met iets oudere technologie slechter moeten rijden – integendeel! Het voorbeeld laat echter zien dat fabrikanten kosten besparen op ontwikkelingswerk goedkoper en zwaarder. De bevestigingen zijn ook door de fabrikanten aangepast aan de afdalingskenmerken van de huidige generatie touring fully. Zo is een breed stuur van zo’n 780 millimeter nu standaard op mountainbikes met 150 millimeter veerweg. Langere frames en grotere, of stabielere, add-on onderdelen zijn goed voor een extra gewicht van 2023 tot 2017 ca. 400 gram.

De Canyon Spectral 29 AL 6 van de jaargang 2023 kost 3299 euro en weegt 15,7 kilo inclusief pedalen. Ongeveer 400 gram meer gewicht wordt verklaard door krachtigere veerelementen.Foto: Max Fuchs

De Canyon Spectral 29 AL 6 van de jaargang 2023 kost 3299 euro en weegt 15,7 kilo inclusief pedalen. Ongeveer 400 gram meer gewicht wordt verklaard door krachtigere veerelementen.

Lees ook:   European Two-Wheeler Cup 2024: Dit is Europa's beste fietsenmaker

Extra gewicht op goedkope all-mountain bikes: verende vork en schokdemper

Met hun moderne geometrieën bieden de huidige mountainbikes meer plezier bergafwaarts in bijna alle categorieën. Vlakkere stuurhoeken en langere hoofdframes zorgen voor meer snelheid bergafwaarts en versterken het gevoel van veiligheid. Natuurlijk moet de uitrusting van moderne fietsen bijblijven. Inmiddels vertrouwen bijna alle fabrikanten bij All Mountains op hangvorken met een diameter van 35 of 36 millimeter op de standpijpen. Dit zorgt voor meer stijfheid aan de voorzijde en verbeterde stuurprecessie, zelfs bij hoge snelheden. Vergeleken met de vorken met 34 of zelfs 32 millimeter standpijpen, die vroeger gebruikelijk waren op All Mountains, is dit een aanzienlijke prestatiewinst, maar ook een toeslag van ongeveer 200 gram op de weegschaal. Op downhill-georiënteerde fietsen, zoals de Canyon Spectral of de YT Jeffsy, zijn er dempers met externe reservoirs. Door hun grotere olievolume zorgen deze “piggybacks” voor een langzamere verwarming van de demper en een constantere dempingsprestatie op lange afdalingen. De grotere dempers wegen weer ongeveer 200 gram meer.

Ter vergelijking: De Canyon Spectral 7.0 uit de All Mountain Test 2017 kostte 2799 euro en woog 13,5 kilo rijklaar. Daarmee was hij maar liefst 500 euro goedkoper en 2,3 kilo lichter dan het huidige model. Canyon vertrouwde nog steeds op 27,5 inch wielen, een Fox 34-vork en een demper zonder compensatietank, maar trakteerde de goedkope Spectral op een volledige Shimano XT-uitrusting.Foto: Danel Simon

Ter vergelijking: De Canyon Spectral 7.0 uit de All Mountain Test 2017 kostte 2799 euro en woog 13,5 kilo rijklaar. Daarmee was hij maar liefst 500 euro goedkoper en 2,3 kilo lichter dan het huidige model. Canyon vertrouwde nog steeds op 27,5 inch wielen, een Fox 34-vork en een demper zonder compensatietank, maar trakteerde de goedkope Spectral op een volledige Shimano XT-uitrusting.

Extra gewicht op goedkope all-mountain bikes: banden, remmen en versnellingspook

Current All Mountains rollen bijna zonder uitzondering op grote 29 inch wielen. Deze beloven verbeterde kanteleigenschappen met ongecompliceerde handling dankzij moderne geometrieën. Aangezien men een extra gewicht neemt ten opzichte van 27,5 of zelfs 26 inch kleine wielen maar graag in acceptatie. Veel van de extra kilo’s in de roterende massa zijn echter niet toe te schrijven aan de wielen zelf, maar aan banden, remschijven en cassettes. Tegenwoordig zijn all-mountain banden, zoals de Maxxis Minion DHF en Maxxis Minion DHR, die veel werden gebruikt in de fietstest in BIKE 3/2023, minstens 2,3 inch breed. Veel fabrikanten vertrouwen zelfs op 2,4 of 2,5 inch brede banden. De huidige All Mountain banden hebben meer grip en vooral een betere lekbescherming dan in 2017 het geval was. Breedbandschijven met twaalf versnellingen vereisen grote cassettes. Zeker bij de MTB-versnellingen van de lage prijsklassen, zoals Shimano SLX of Sram NX Eagle, zijn deze beduidend zwaarder dan de kleinere cassettes van de oude elf- of tienversnellingsbak met voorderailleur. Meer downhillsnelheid vereist krachtige maar zware vierzuigerremmen en grote remschijven met een diameter van 180 of 200 millimeter. Ongeveer 700 gram complete wielsets in betaalbare All Mountains 2023 wegen meer dan zes jaar geleden.

In 2023 vertrouwt Canyon op de vierzuiger schijfremmen Sram Code R met grote 200 millimeter remschijven voor en achter op de All Mountain Spectral.Foto: Max Fuchs

In 2023 vertrouwt Canyon op de vierzuiger schijfremmen Sram Code R met grote 200 millimeter remschijven voor en achter op de All Mountain Spectral.

Op sommige van onze websites maken wij gebruik van zogenaamde affiliate links. Deze zijn gemarkeerd met sterretjes. Als je zo’n aff tegenkomtvia deze link ontvangen wij een commissie van de betreffende webshop of aanbieder (zoals Rose of Amazon). Voor u verandert de prijs niet.

Source link