Online marktplaats Buycycle wil aankopen van gebruikte fietsen veilig maken

8254 gebruikte fietsen in totaal, 4655 racefietsen en 3599 MTB met deels verleidelijk lage prijzen. Het aanbod bij Buycycle, een vrij jong platform voor gebruikte fietsen, is zeker groot. En het is snel gegroeid, want iets meer dan een jaar geleden was mede-oprichter Florian Senoner blij in ons interview dat ze al 760 racefietsen in de aanbieding hadden.

In feite heeft de start-up uit München de volgende fase aangestoken – niet alleen in termen van het aantal aangeboden gebruikte fietsen. Na de oprichting in het voorjaar van 2021 en de lancering van de website in de zomer van dit jaar, heeft Buycycle zijn aanbod nu aanzienlijk uitgebreid. Aan de ene kant zijn er nu allerlei gebruikte MTB’s – eindelijk. Daarnaast zijn er nu ook verschillende, doorzoekbare subcategorieën zoals Crosscountry MTB of gravelbikes. Ook zijn er nu zogenaamde refurbished fietsen te vinden op de website van Buycycle – d.w.z. MTB- of racefietsen die in de eigen werkplaats worden gereviseerd, indien nodig gerepareerd en verkocht met twee jaar garantie.

Van nul naar nu 3500 MTB - Buycycle heeft na ruim een jaar al een groot aanbod. Uit bijna heel Europa.

| Foto’s: Screenshots buycycle.com/Marc Strucken

In dit kader plant Buycycle voor de komende zomer een abonnementsmodel voor refurbished fietsen – ook bekend bij andere aanbieders. Voor 3, 6 of 12 maanden zijn er dan 6000 Euro high-end volledig tegen een relatief betaalbare prijs. En daarna staat het niet ongebruikt in de winter in de kelder.

Tweedehands fiets kopen: Buycycle behandelt alles veilig

De hoofdactiviteit van Buycycle is echter de veilige verwerking van aankopen van gebruikte fietsen. Ze begonnen met deze bewering, zoals Theo Golditchuk ons uitlegt in een interview. Hij is de tweede mede-oprichter en verantwoordelijk voor marketing en levering op het fietsplatform. Vanuit hun eigen ervaring dat er veel mis kan gaan bij het kopen van tweedehands fietsen, richtten Florian, hij en Jonas Jäger Buycycle op. Slechts een paar voorbeelden die iedereen kent, als je ooit op Ebay hebt gekocht, advertenties of iets dergelijks: belabberde foto’s, “koop alleen tegen afhaling”, betaling alleen contant of vooruitbetaling, goederen komen defect aan, goederen komen helemaal niet – verkoper verdwenen …

Lees ook:   mountainbike kleding heren zomer

Niet zo met Buycycle – de online marktplaats neemt het hele proces over dat plaatsvindt tussen verkoper en koper en biedt de zekerheid dat het geld alleen van eigenaar wisselt als de koper tevreden is en zijn OK geeft. Nog praktischer is de logistiek. Want waar de gebruikte droomfiets ook vandaan komt, Buycycle zorgt voor de verwerking. En in toenemende mate in heel Europa. “Dit opent een enorm zoekgebied”, legt Theo van Buycycle uit. “Bij ons kopen Noren zonder problemen fietsen uit Portugal.” Sterker nog, het tweedehands fietsportaal maakt nu de helft van zijn omzet buiten de DACH-regio. De transportkosten zijn heel verschillend: binnen Duitsland komt 75 euro op de aankoopprijs, in de hele EU kan het ook 250 euro zijn. “Maar we zijn bezig om transport goedkoper te maken voor klanten”, vult Theo aan. En indien nodig neemt Buycycle ook de retourverwerking over. Er is een recht van twee weken op retour na ontvangst van de goederen.

Waar komen de fietsen op Buycycle vandaan?

Kortom, bij Buycycle zijn er drie manieren waarop een tweedehands fiets van eigenaar wisselt. De meerderheid – momenteel ongeveer tweederde – zijn verkopen van particuliere verkopers aan particuliere kopers. De verkoper biedt zijn fiets aan op het platform. Het team controleert de informatie, de foto’s en de voorgestelde prijs. Ook als de vraagprijs te hoog of te laag is, wordt Buycycle actief en adviseert de verkopers en doet aan het einde een prijsvoorstel. In de nabije toekomst zal er ook een “Buyers Guide” beschikbaar zijn om het gemakkelijker te maken om de juiste fiets te kopen.

De fotostudio biedt optimale foto's van de refurbished fietsen - zelfs in 360 graden zicht.Foto: Marc Strucken

De fotostudio biedt optimale foto’s van de refurbished fietsen – zelfs in 360 graden zicht.

Een derde van de aanbiedingen komt van dealers die slow sellers, testfietsen of restanten tegen een lagere prijs willen verkopen. De verwerking van de aankoop is dan hetzelfde. Wat nog meer te doen met KapazDe aankoop van fietsen, die vervolgens als refurbished fietsen worden verkocht, wordt op een laag pitje gehouden. Het magazijn is klein maar vol, zoals we zien als we de nieuwe Buycycle Homebase bezoeken. “Sterker nog, we zijn nog steeds meer geneigd om racefietsen te kopen, omdat geen van ons drie oprichters mountainbikers zijn”, lacht marketingman Theo. “Maar we willen het gebied binnenkort uitbreiden met het oog op de fietsabonnementsmodellen.”

Lees ook:   Al gereden: Alpina Sonic HR Qlite MTB-bril in praktijktest

Refurbished fietsen: zo goed als nieuw?

Het eerste verschil tussen refurbished fietsen en pure gebruikte fietsen is dat er twee jaar garantie is – veel fabrikanten bieden niet veel meer dan de wettelijke garantie op hun nieuwe fietsen; afgezien van het frame. Maar de prijs is aanzienlijk lager. Twee mountainbikes uit het aanbod als voorbeeld:

Santa Cruz Hightower R Koolstof 2021

  • Nieuw: 4749 Euro
  • gerenoveerd: 3849 Euro
  • Besparing: 900 Euro
  • Nieuw: 2849 Euro
  • gerenoveerd: 2100 Euro
  • Besparing: 749 Euro

Om de garantie te kunnen geven, passeren de fietsen verschillende stations bij Buycycle. Naast het wasstation en de technische controle of het circuit, de lagers en dergelijke in orde zijn, gebruiken de technici in München ook een echografie om carbon frames te onderzoeken. Terwijl verdachte deuken of verfsnippers in aluminium frames snel schade onthullen, is dit niet zo eenvoudig met koolstofvezels. Er kan gewoon schade aan de verf worden overgehouden door een steenslag – of de gevoelige vezels hebben iets gekregen en er is een risico op breuk. Met het ultrasone apparaat meten de technici de materiaaldikte. Als er afwijkingen zijn, kunt u dit op het display zien.

Materiaaldikte testen met behulp van echografie: dit is hoe technici schade aan koolstofframes vinden.Foto: Marc Strucken

Materiaaldikte testen met behulp van echografie: dit is hoe technici schade aan koolstofframes vinden.

Maar ook slijtdelen worden gecontroleerd en indien nodig vervangen. Er zijn ook kleurmarkeringen op de Buycycle-website op aangeboden fietsen (tweedehands en refurbished), die duiden op defecte (rode) of vervangen onderdelen (geel).

Geen refurbished fiets hier, maar de gele stippen laten zien welke onderdelen op de fiets zijn vervangen. Hier is het allemaal omdat het een custom bike is.Foto: Screenshot buycycle.com/Strucken

Geen refurbished fiets hier, maar de gele stippen laten zien welke onderdelen op de fiets zijn vervangen. Hier is het allemaal omdat het een custom bike is.

Dus uiteindelijk is er een gebruikte fiets die als nieuw werkt – de meestal zeer hoge resolutie foto’s wijzen op kleine eigenaardigheden in geval van twijfel. Nog een punt dat Buycycle in de nabije toekomst wil verbeteren: elke refurbished fiets moet een 360 graden beeld/video met hoge resolutie krijgen, zodat je de fiets van alle kanten online kunt bekijken. Een deel hiervan gebeurt al in de eigen fotostudio. Dus, waarschijnlijk gedimde mobiele telefoonfoto’s uit muffe kelderloodsen, zoals er duizenden keren in de advertenties op het net staan, hebben geen kans meer op de markt.

Lees ook:   full suspension mountainbike

Plannen voor Buycycle in de nabije toekomst

Buycycle zou geen start-up zijn als het geen grote plannen had. Theo Golditchuk kijkt rond in het kantoor op twee verdiepingen en lacht: “We zijn hier net gaan wonen, maar het is eigenlijk weer te klein.” De drie oprichters zijn inmiddels uitgegroeid tot ruim 25 medewerkers. Het magazijn voor de fietsen die het bedrijf zelf op zijn marktplaats verkoopt, zit tot de nok toe vol. En geïnteresseerden uit heel Europa bezoeken het online portaal.

Zo is het allemaal begonnen: Florian, Theo en Jonas (van links) lanceren in 2021 hun online marktplaats Buycycle - toen nog als .de-website; Nu als buycycle.comFoto: buycycle

Zo is het allemaal begonnen: Florian, Theo en Jonas (van links) lanceren in 2021 hun online marktplaats Buycycle – toen nog als .de-website; Nu als buycycle.com

Naast het eerder genoemde abonnementsverhuurmodel voor fietsen zit er meer in de pijplijn. “Vervolgens willen we de hele EU openstellen voor de verkoop van fietsen”, zegt Theo. Groot-Brittannië en Zwitserland zijn in eerste instantie niet gepland vanwege de juridische en logistieke hindernissen. Op dit moment is het mogelijk om onderscheid te maken tussen De Deutsch en 13 anderen. Er zullen er nog meer zijn – hetzelfde geldt voor overeenkomstige valuta’s naast de euro. Een volgende stap in de nabije toekomst zal volgens het hoofd marketing zijn om componenten en accessoires in het assortiment op te nemen. “Voor ons staat ook het idee van duurzaamheid op de voorgrond. We willen hun levensduur verlengen door gebruikte fietsen te verkopen. Dat zou ook moeten gelden voor loopfietsen, navigatiesystemen of roltrainers.”

Hij vervolgt: “Maar omdat onze naam ‘buycycle’ in de zoekmachines zo dicht bij de zoekopdracht ‘buy cycle’ ligt, overwegen we om het in de toekomst op de Amerikaanse markt te proberen.” En de website wordt sowieso voortdurend verbeterd. Hadden ze vorige week niet een ander logo?!

Foto: Marc Strucken

Source link