Alles is berijdbaar – de MOUNTAINBIKE-Podcast

Van de meest innovatieve productaanbeveling tot MTB tech talks, van de filosofie van bike flow in the mountains tot de spannende achtergrond van een reisverslag. Of het nu gaat om leuke bergpaden of alpine crossen, of het nu gaat om sportieve wedstrijden of de kick in het bikepark – in de MOUNTAINBIKE-podcast komen alle fietsers aan hun trekken. De MTB-experts van de redactie vertellen, leggen uit en bespreken de spannendste onderwerpen en verhalen rondom het plezier op twee spijkerbanden. Fietstrends, technologische onderwerpen, reislust, scènefluisteringen, trainingstips of e-MTB: “Alles is berijdbaar” laat geen onderwerp achterwege.

Je kunt onze MTB-podcast hier vinden in de webplayer en momenteel op Spotify, Deezer en itunes / Apple Podcasts, evenals Youtube, Overcast, Podcast-App, Audio Now, Castbox, Acast, Google Podcasts, Lecton en op vele andere platforms en apps zoals Podcast Addict …

Alles is berijdbaar – en je bent binnen!

Aflevering 90: Welke wielmaat is het snelst?

Terwijl de geschiedenis van de mountainbike begon met 26-inch wielen, werden er nog twee toegevoegd met 27,5 en 29 inch. Ondertussen heeft 29 inch zich gevestigd als de nieuwe standaard. Maar het kleinere 27,5 wiel leeft voort. Niet alleen als achterwiel op zogenaamde mulletfietsen. In deze aflevering bespreken we onze recente metingen, welke wielcombinatie het snelst is op het parcours. 29/29 of 29/27.5 of 27.5/27.5? U bent van harte welkom om te raden.

Aflevering 89: Wat fietstrends doen

Decennialang gebeurde er relatief weinig in de categorieën mountainbiken totdat megatrends zoals enduro, fatbike, bikepacking en Co. de mountainbikescene en -industrie opzweepten. Maar wat doen dergelijke trends met de scene en onze manier van bewegen van de mountainbike? Zijn trends goed of kwaad, geld verdienen of verloskunde van echte innovaties?

Aflevering 88: Van oud naar nieuw!

Wanneer de meeste mountainbikers hun ouder wordende fiets zien, worden ze op een dag geconfronteerd met de vraag: koop nieuwe of herstel en update oude. In deze aflevering nemen we daarom aan de hand van een concrete luisteraarsbrief stap voor stap alle onderdelen op de fiets door en bespreken we in hoeverre een update de moeite waard is of niet, waar struikelblokken op de loer liggen en enkele anekdotes uit onze persoonlijke workshopervaringen aan de orde stellen.

Aflevering 87: Sense and Nonsense of Electronic Gadgets

Elektronische helpers zoals het GPS-navigatiesysteem zijn onmisbaar geworden voor mountainbikes, maar miniaturisatie drijft steeds nieuwe en krachtigere gadgets in mountainbikesporten. In deze aflevering bespreken we of action cams, smartwatches, slimme hometrainers en digitale luchtmeters onze sport beter of onnodig vervelend maken.

Aflevering 86: The Protection Podcast

Helm, bril en handschoenen zijn de basisuitrusting voor mountainbiken. Maar verder is er een enorme markt voor beschermende kleding, van rugbeschermers tot integraalhelmen met brillen en kniebeschermers. Als alles-in-één oplossing beloven zogenaamde veiligheidsvesten volledige allround bescherming. Maar wat hebben mountainbikers echt nodig en wat zijn de voor- en nadelen van de respectievelijke accessoires? In deze aflevering doen we verslag van onze ervaringen met de meest uiteenlopende vormen van beschermende kleding en geven we een ruwe oriëntatie van wat wanneer nuttig kan zijn. (Excuses voor de geluidskwaliteit – er was een probleem met opnemen)

Aflevering 85: Herfstkleding van top tot teen

Niet alleen sinds de klimaatverandering is de herfst niet meer wat het geweest is. Want in de herfst heeft elke dag traditioneel een weersverrassing in petto, ’s ochtends depressief met sombergrijze bewolkte bossen, verrukt slechts een paar uur later met gouden zonneschijn en bijpassende bladkleuring. Zodat je ook de juiste kleding hebt voor het weer, zonder de halve jurkchrank, leggen we in deze aflevering uit wat het beste werkt in “alle weersomstandigheden”.

Aflevering 84: All About Drinking on Tour

Een podcast over “drinken” wordt meestal in de zomer verwacht, omdat op dit moment speciale aandacht wordt besteed aan zweten en rehydratatie. Omdat dit precies een drogreden is, praten mountainbikeredacteur Christian en racefietsredacteur Eric aan het begin van de herfst over dit vaak verwaarloosde onderwerp en geven ze tips over elektrolytenvoorziening, analoge en “digitale” drinksystemen, de juiste hoeveelheid en praten ze over persoonlijke ervaringen met en zonder hydratatie.

Aflevering 83 – Hoe word ik een downhill pro?

Je bent snel downhill op de fiets en vraagt je af of je hebt wat nodig is om een downhill professional te zijn? Dan mag je deze aflevering van de mountainbike podcast niet missen. Want hier onthullen DH-racer Oliver Wittmers en zijn trainer Jordan Hugo alles wat de moeite waard is om te weten over het invoeren en stijgen in de downhill business … en voor de schattigheidsfactor zit er ook een kat in!

Aflevering 82 – Weerskennis voor mountainbikers

Klimaatverandering leidt tot een verschuiving van seizoenen, langere zomers en een drogere herfst en steeds vaker onweersbuien met zware regenval. In onze podcast met Andreas Friedrich van de Duitse weerdienst (DWD) leert u hoe u onweersbuien en andere zware weersomstandigheden betrouwbaar kunt detecteren en hoe u zich in elke situatie correct kunt gedragen.

Aflevering 81- MOUNTAINBIKE TESTIVAL 2022

Proefrit op de fietsen van het seizoen 2023, geniet van prachtige tochten en culinaire hoogstandjes, praat met gelijkgestemden, fabrikanten en professionals en fiets gewoon een paar dagen. Dit alles en meer kunt u ervaren op de MOUNTAINBIKE TESTIVAL. Daarom geven we je in deze aflevering van #allesistfahrbar inzicht in het programma, het touraanbod en de bijzondere charme van dit unieke testevenement.

Aflevering 80- Uit het leven van een cross-country professional

Hij is momenteel de meest succesvolle Duitser in het cross-country circus en heeft met zijn shorttrackoverwinning in Nove Mesto de harten van de racefans veroverd. Daarmee is hij de tweede Duitser ooit die een CC-race wint. Tot zover de publiek zichtbare kant van de medaille. Maar wat moet een professional op zich nemen om ooit in de schijnwerpers te staan, hoe ziet het dagelijks leven eruit en met welke problemen hebben topsporters te maken? De sympathieke Zwabische vertelt ons dit en nog veel meer in deze aflevering van #allesistfahrbar.

Aflevering 79 – De snelste fiets ter wereld

Vooral in cross-country en marathon segmenten worden bikers geconfronteerd met de keuze tussen verschillende concepten en elk belooft de snelste en meest efficiënte te zijn. Race hardtail, 100 mm volledig of down-country volledig met 120 mm strijden om het voordeel van de endurance en racefractie, maar welk fietsconcept is het snelste en beste voor welk type rijder. Om daar achter te komen, hebben we een uitgebreide test uitgevoerd met race-bewezen testrijders, waarbij we op een speciale testbaan zoveel meetwaarden hebben gemeten. We vertellen je de resultaten in deze aflevering van #allesistfahrbar

Aflevering 78 – All About Backpacks

Ondanks trends als heuptassen en de nieuwe hydratatievesten zijn rugzakken voor langere ritten nog steeds de eerste keuze als het gaat om het rugvriendelijke vervoer van fietsaccessoires en de nodige drinkwatervoorziening. In deze aflevering van #allesistfahrbar bespreken we de verschillende rugzakcategorieën van het minimalistische marathonpakket tot Alpencross-rugzakken tot modellen met beschermers en bespreken we de voor- en nadelen van de verschillende concepten. Er zijn tips voor de juiste verpakking en instelling ook.

Aflevering 77 – Eurobike Bonus Aflevering Nr. 4 2022

Samen met ROADBIKE-collega Sebastian blikt onze vrijwilliger Lukas Ittenbach terug op de Eurobike-beurs 2022. Wat was cool en spannend? Daar gaat de nieuwe aflevering over.

Aflevering 76 – Eurobike Bonus Aflevering Nr. 3 2022

Georg, Lukas en Sebastian bespreken het onderwerp duurzaamheid in de fietsindustrie. En we zijn op zoek naar nieuwe merken bij Eurobike.

Aflevering 75 – Eurobike Bonus Aflevering nr. 2 2022

Nieuwe motoren voor e-MTB’s, een nieuwe elektronische racefiets versnellingspook, een ABS-systeem voor e-bikes – dit zijn de grote nieuwigheden na de eerste dag van Eurobike 2022!

Aflevering 74- Eurobike Bonus Aflevering nr. 1 2022

De Eurobike 2022 staat in de startblokken. Wij zijn er voor u en gaan op zoek naar de heetste trends voor het nieuwe seizoen. Aflevering 1: De vooruitzichten

Aflevering 73: Hoe bouw je een trail?

Mountainbiken is een sport in de natuur, maar op veel plaatsen is de ruimte waar we op kunnen rijden zeer beperkt. Beschuldigingen van natuurbeschermers en wandelaars worden toegevoegd, zodat deze mooiste sport ter wereld worstelt met en deels tegen andere sporten en vrijetijdsactiviteiten voor acceptatie, ruimte en legalisatie. Hoe plant, bouwt en legaliseert u uw eigen juridische route? Is het een fulltime baan, welke organisatievormen werken het beste en waar moet ik rekening mee houden als ik zelf trailbuilder wil worden? In deze aflevering van #allesistfahrbar bespreken we met de jongens van moemoeatrails hoe er in Duitsland nog meer trails voor onze sport gecreëerd kunnen worden.

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 72: E-MTB vs. Mountainbike

Sinds het begin van de e-bike-hausse hebben die-hard voorstanders van klassiek mountainbiken ruzie gemaakt met fans van het nieuwe, motorondersteunde mountainbiken over zin en onzin, sport en niet-sport, doorgangsrechten of trailverboden. Al zijn de astronomische verkoopcijfers al lang glashelder over de triomf van de E-MTB. Maar mountainbiken is zo’n veelzijdige sport dat we in deze aflevering controversieel de subtiele en grove verschillen van dit conflict tussen de redactie bespreken.

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 71: De mountainbike in het wegverkeer

De aanhoudende fietshausse met steeds meer mountainbikes en e-MTB’s leidt tot meer fietsen op de weg. Last but not least gebruiken steeds meer fietsers de MTB voor klimaatvriendelijke tochten naar het werk, winkelen en fietsen – maar er zijn maar weinig fietsen die voldoende zijn uitgerust voor gebruik in het wegverkeer. Reden genoeg om te bespreken welke hulpstukken aan de fiets bevestigd moeten worden zodat je “legaal” onderweg bent, want de ombouw gaat snel en vergt slechts een paar stappen.

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 70: Elektronisch chassis

Open, platform en lockout zijn de drie werkingsmodi van mountainbike-ophangingselementen. Zeer nuttig voor het aanpassen van het suspensiegedrag aan het betreffende oppervlak, maar ze veroorzaken ook keer op keer verwarring. Bijvoorbeeld als je jezelf in de trail entry gooit met geactiveerde lockout, verloren in gedachten. Elektronisch geregeld chassis dat de grond detecteert en automatisch het veergedrag regelt, zijn niet gloednieuw, maar duur antwoord op dit probleem. Maar hoe en hoe goed werken ze en voor welk type chauffeur zijn ze geschikt? Deze vragen worden beantwoord in de nieuwste aflevering van allesistfahrbar, en bespreekt ook alternatieven voor de systemen van de ophanggiganten.

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 69: Hardtails: Stijve achtersteven en nog steeds leuk?

Het zijn de bijna perfecte instapfietsen, eisen de rijtechniek, zijn bijna onverwoestbaar en blijven relatief betaalbaar: We hebben het over hardtails, d.w.z. MTB’s met verende voorvork maar zonder achterwielophanging. We spraken met Michael Weller, Product Manager bij Rose Bikes, over moderne hardtails in het algemeen en in het bijzonder de nieuwe Rose Bonero, de nieuwe trail hardtail van de Bocholt shipper.
Welke mountainbikers moeten hardtails van dichterbij bekijken? We bespreken deze vraag in de huidige aflevering van #allesistfahrbar.

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 68: World Cup Mountainbike 2022

Met de DH-races in Lourdes en de XC-aftrap in Pétropolis is het raceseizoen 2022 begonnen. Tot slot mogen veel toeschouwers juichen op de circuits en hun sterren. Maar hoe werkt een WK eigenlijk en wat betekenen kwalificatie, trackwalk en shorttrack? In deze aflevering van #allesistfahrbar leer je alle details kennen en krijg je een kijkje achter de schermen van de raceetappe.

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 67: Wat zijn de voordelen van mental coaching?

Mountainbiken is een sport in de natuur, met een extra portie adrenaline en daagt lichaam en geest uit. Maar wat te doen als mentale blokkades zich opstapelen, de trainingsvoortgang stagneert en je letterlijk steeds weer vastloopt op dezelfde technische uitdaging?

In deze aflevering van #allesistfahrbar bespreken we deze en andere vragen met Kerstin Kögler, mental coach en rijtechniektrainer.

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 66: Is stemmen nog wel nuttig?

In de begindagen van de mountainbike waren functionele en optische tuningmaten op de mountainbike een sport op zich. Freaks en liefhebbers dachten wekenlang na over onderdelenlijsten en catalogi om de koppige verende voorvork, de te zware crankset of de saaie look met retrofit en tuning onderdelen om te toveren tot een sprankelend high-performance voertuig. Maar het heden ziet er anders uit: huidige mountainbikes komen meestal in gedempte kleuren en tuning is vaak niet echt nuttig of zelfs mogelijk vanwege de perfecte functie en gecoördineerde onderdelen. Maar is dat wel zo? We bespreken deze vraag in de huidige aflevering van #allesistfahrbar.

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 65: E-Mountainbikes – State of the Art

Gemotoriseerde mountainbikes zijn booming meer dan ooit. En de technologie evolueert voortdurend: slimme motorregeling, sterkere aandrijvingen en steeds veelzijdigere fietsen. In deze aflevering van #allesistfahrbar bespreken we de huidige trends en nieuwste motoren van het seizoen 2022.

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 64: Mountainbiker vs. Roadie: Wat is er zo geweldig aan wielrennen op de weg?

Geschoren benen, witte sokken en een gezichtsuitdrukking alsof het altijd om de gele trui gaat: wielrenners voldoen zelden aan alle clichés tegelijk, maar voor ons mountainbikers lijken het vaak wezens van een andere ster en vragen we ons af: waarom doe je dit leven in de death zone tussen auto’s en brommers op een fiets met verouderde technologie, zonder vering en loopvlak op de banden alleen vrijwillig? Moritz Pfeiffer, redacteur bij het zusterblad Roadbike, beantwoordde onze vragen in deze zoektocht naar betekenis.

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 63: De trailsituatie in Duitsland

Met het oog op trailsluitingen in populaire vakantiegebieden, trage legalisatieprocessen en de groeiende druk van een steeds groeiende bikergemeenschap, wordt klassiek mountainbiken op natuurpaden steeds meer gereguleerd – dit roept prangende vragen op: hoe ziet de toekomst van onze favoriete sport eruit? Wordt elk onofficieel parcours straks automatisch illegaal? En wat kunnen we doen om op te komen voor de vrijheid en gelijkheid van natuurgebruik door ons mountainbikers? Antwoorden op deze vragen zijn te vinden in ons gesprek met Thomas Schlecking, de uitvinder en organisator van de Trailtrophy, evenals directeur en eigenaar van Bike Projects GmbH.

Lees ook:   Update: Deze versnellingen, remmen en pedalen worden in Europa gemaakt

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 62: Better BRAKING!

Als je remt, verlies je – zoals het gezegde luidt. Maar goed remmen is het eindstation bij het mountainbiken, beslissen of je doorgaat of valt. Daarom is een goede remtechnologie essentieel voor elke motorrijder. In deze aflevering van #allesistfahrbar krijg je de grote veeg met veel tips over de juiste remtechniek, verschillende remsystemen, remblokken, meer vermogen, tuningmogelijkheden en de juiste afstelling van remhendel, lichaam en geest.

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Mountainbiken is een risicovolle sport en elke motorrijder is eraf gegooid – met min of meer ernstige blessures. In deze aflevering leer je van fietsgids en instructeur Hermann Meyer alles over het juiste gedrag in de situatie direct na een val. Welke onmiddellijke maatregelen moet ik nemen, wanneer en hoe kan ik een noodoproep doen, hoe geef ik psychologische ondersteuning en welke apps helpen me?

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 60: Style Sins on the Bike

Muizenhoorn, kattenogen en hertengeweien … op de fiets is het soms stijltechnisch dierlijk. Beestachtig wreed. Maar net als in ons eerste deel van de stijlpodcast is de regel: over smaak kun je niet twisten. Want menig onaantrekkelijk onderdeel, of zelfs een combinatie van meerdere, vervult een functioneel doel. In deze aflevering bespreken we weer volledig subjectief wat goed en mooi is, wat onnozel, storend of overbodig is en wat beter ontmanteld kan worden. Dus pak de Inbus en schroevendraaier uit – er is niet veel meer 😉

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 59: The Ravages of Time

Mountainbiken is een materiaalsport en dit materiaal vereist regelmatige inspectie, verzorging en uiteindelijk vervanging. In deze aflevering van #allesistfahrbar gaan we stap voor stap door de hele fiets en leggen we uit hoe U herkent slijtage aan de verschillende componenten, repareert deze en hoe u uw componenten goed kunt onderhouden voor een maximale levensduur.

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 58: The Worst Style Sins

Over smaak valt niet te twisten, zoals we weten. Over slechte smaak, echter, heel goed! Serieus! In deze aflevering van #allesistfahrbar mag roddelen wel, maar absoluut niet serieus genomen worden. Voor veel mountainbikers is het plezier van fietsen belangrijker dan de visuele uitstraling en dat is helemaal oké en meestal nog duurzamer. Toch bespreken we in deze aflevering stijlvragen, proberen we (wanhopig) antwoorden te vinden en pleiten we voor één keer strikt subjectief. Veel plezier!

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 57: De redactie stelt zich voor

Jullie kennen ons als fietsnerds, trailliefhebbers en technologiegekken en hebben inmiddels in meer dan 50 podcastafleveringen veel informatie gekregen over de grootste sport ter wereld. In deze aflevering leer je ons kennen vanuit een andere, persoonlijke kant. Want de hele redactie is te gast in deze aflevering van #allesistfahrbar en ieder individu vertelt hoe hij tot het mountainbiken is gekomen, wat hem drijft, bezighoudt en vervult.

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 56: The Big Chassis Talk

Moderne mountainbikes hebben geavanceerde veersystemen die rockers elimineren tijdens het trappen en toch zeer gevoelig reageren. Als je wat dieper ingaat op de kwestie van chassistechnologie op de mountainbike, vliegen talloze termen als four-link, Virtual Pivot Point (VPP), High Pivot, Horstlink en ondersteunde single-joint om de oren. Hoe al deze technieken werken, hoe ze zijn gemaakt en hoe je je fiets een snelle, functionerende basisopstelling kunt geven, onthullen we in deze aflevering van #allesistfahrbar

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 55: The Inexpensive All-Mountain/Enduro

Wanneer de magische fee het huis binnen fladdert en zegt: “Doe een wens!” is het onbereikbare en bijzonder exclusieve meestal gewenst. In deze aflevering van #allesistfahrbar is alles echter een beetje anders: Mountainbike testmanager Chris Pauls heeft veel praktische ervaring met fietsen en componenten en onthult welke onderdelen hij zou gebruiken om een all-mountain / enduro fiets te bouwen, maar houdt in de gaten waar je kunt besparen zonder functieverlies en waar meer moet worden geïnvesteerd.

Maar ook als je niet van plan bent om een fiets te herbouwen, maar alleen op zoek bent naar een nieuwe vork, wielen of een nieuwe band, mag je deze podcastaflevering niet missen.

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 54: Veganistisch dieet voor mountainbikers

Vegan ligt letterlijk op ieders lippen: gezondheids- en ecologische redenen spreken heftig voor een overwegend plantaardig dieet. Wat vroeger de niche (veganistisch) van de niche (vegetarisch) was, is een integraal onderdeel geworden van de schappen van voedselmarkten en is ook aangekomen in de brede mainstream van discounters.

Maar veganistische voeding is ook geschikt voor mountainbikers die op volle snelheid bergop presteren en niet afhankelijk zijn van appelbomen op de weg naar beneden.Wil je afgeleid worden van de racelijn? En wat betekent het voor de alpengastronomie om de woorden “biologisch” en “veganistisch” op het menu te zetten?

Met Kurt Resch, president van de Bike Hotels Südtirol, hoofd van het Hotel Steineggerhof, vroegen we een echte biker-veteraan uit de zonnige regio voor een interview.

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 53: Alles over mountainbikegeometrieën

De wereld van fietsgeometrieën wemelt van het beste technische jargon. Daarnaast is de uitlees- en meetmethode van veel geometriewaarden veranderd door de ontwikkeling van de mountainbike. Er zijn nieuwe toegevoegd, oude zijn geherinterpreteerd. Dat klinkt verwarrend, en dat is het ook. In deze aflevering brengen we daarom licht in de duisternis van de fietsgeometrieën, proberen we de verschillende hoeken en afmetingen op een begrijpelijke manier uit te leggen en (heel belangrijk) uitleggen we hoe ze het rijgedrag van een fiets beïnvloeden.

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 52: Actiefotografie voor mountainbikers

Instagram, facebook, de fietsmaatjes en je eigen virtuele fotoalbum schreeuwen letterlijk om ideaal geënsceneerde foto’s van je trailavonturen. Want wie zo gepassioneerd is over de “beste afdaling ter wereld” of de “onvergetelijk betoverde trail” moet ook zijn enthousiasme kunnen delen zodat ook anderen er baat bij hebben… Maar met wankele, slecht belichte en vermoeide geënsceneerde foto’s oogst je noch duimpjes, noch de enthousiaste sympathie van je vrienden.

In deze podcast vertellen Dennis Stratmann, fotograaf voor Mountainbike Magazin en Moritz Schwertner, redacteur en hobbyfotograaf, over de juiste apparatuur, spannend beeldontwerp en de eerste stappen voor beginnende fotografie.

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 51: De E-MTB nieuwigheden voor 2022

De E-MTB blijft zich onverminderd ontwikkelen en vindt steeds meer volgers. Geen wonder dat de fabrikanten van fietsen, motoren en componenten letterlijk op het gas trappen om de giek te kunnen bedienen. We keken rond op de fietsbeurzen van 2021: Eurobike, Eurobico en IAA Mobility voor de aankomende trends, fietsen en innovaties en bespreken deze in detail in deze aflevering van #allesistfahrbar

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 50: Mountainbiketrends voor 2022

De redactie van het MOUNTAINBIKE magazine is vers terug van de beurzen van de fietsindustrie en heeft alle innovaties voor u verzameld, gebundeld en de antennes uitgerekt, welke trends er bij de fabrikanten in de pijplijn zitten. Welke fietsen staan ons volgend seizoen te wachten? Welke trends zijn nieuw, overheersend en wat verdwijnt weer? We beantwoorden deze vragen in deze aflevering van #allesistfahrbar voor de klassieke, spierkrachtige “bio-bikes”, in een aankomende aflevering zullen we je kennis laten maken met alle E-MTB nieuwigheden.

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 49: Onzichtbaar gevaar op het spoor

Ze loeren links en rechts van het pad en kunnen echte spelbreker zijn, omdat de ziekteverwekkers die door de kleine bloedzuigers kunnen worden overgedragen niet helemaal ongevaarlijk zijn. Maar waar komen teken voor, hoe voorkom je tekenbeten en waar moeten we als mountainbikers vooral op letten? IkIn deze aflevering van #allesistfahrbar onthult tekenexpert Prof. (ret.) Dr. Jochen Süss waarom de tekenkaart nu deel zou moeten uitmaken van je mountainbike-uitrusting en legt mythes, feiten en de huidige stand van de wetenschap uit. Hij doet sinds 1989 onderzoek naar teken en weet welke virussen en bacteriën de parasieten kunnen overbrengen – waaronder bijvoorbeeld de virussen van door teken overgedragen encefalitis (kortweg TBE). Meer informatie over teken vind je hier: www.zecken.de. Advertentie: Deze aflevering van onze podcast is gemaakt als onderdeel van een betaalde samenwerking met Pfizer.

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 48: Quo Vadis Enduro?

Wat is er aan de hand met de Enduro’s? Ooit waren ze de logische voortzetting van de all-mountain bike met meer downhill potentieel. Door de steeds zwaarder wordende routes in de Enduro World Series ontwikkelen ze zich momenteel tot een geschikter alternatief voor de downhill bike voor dagelijks gebruik.

Maar hoe goed is de huidige generatie endurofietsen en voor wie is hij gemaakt? Deze vragen worden besproken door drie mountainbike testers in deze aflevering van allesistfahrbar.

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 47: Hoe werkt een endurorace?

Enduroraces zijn als een uitdagende mountainbiketocht in racemodus. Vanwege de indeling in verschillende berg- en afdalingsfasen zijn conditie, uithoudingsvermogen en rijtechniek evenzeer vereist, dus intensieve training en strategische voorbereiding zijn verplicht. Anita en Caro Gehrig, beter bekend als de Gehrig Twins, zijn echte enduroprofessionals die dit facet van het mountainbiken met al zijn successen en tegenslagen beleven. In deze aflevering vertellen ze over wat Enduro voor hen betekent, wat het zo fascinerend maakt, wat ze vinden van de huidige trends en hoe ze zich kunnen voorbereiden op een endurorace.

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 46: De wetten van het bos

Hoe verzoen je mountainbikers, wandelaars, boseigenaren en ecologie?

Fietsen vernietigt het bos, verstoort wandelaars tijdens het wandelen en boswachters met bosonderhoud en ook een of andere zeldzame kever of vogel moet worden vertegenwoordigd door milieuactivisten, zodat deze niet wordt verdreven en uitgestorven door de “altijd langlaufversnipperende” mountainbiker – dit of iets dergelijks zijn vaak genoemde vooroordelen tegen de sport van mountainbiken.

Maar is dat ook zo? Zijn wij motorrijders echt zo’n grote milieubelasting? Wat is de juridische situatie met betrekking tot fietsen in het bos, wat zegt de expert erover en hoe slagen we erin om de belangen van alle gebruikers en bewoners van het bos vreedzaam te verenigen?

Deze en vele andere vragen zullen door drie volbloed mountainbikers worden besproken met Prof. Dr. Schraml, directeur van het Forest Research Institute Baden-Württemberg.

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 45: De fascinatie van bikepacking – hoe je micro-avonturen kunt ervaren met de mountainbike

Bikepacking betekent: de uitrusting voor een fietstocht met speciale fietstassen aan de mountainbike bevestigen en kleine en grote avonturen spontaan voor de deur kunnen beleven zonder veel moeite en lange reis. Maar is de trend echt “meer” dan klassiek trekking/fietsen en wat maakt dit soort dagelijkse ontsnappingen zo bijzonder? Welke apparatuur heb ik nodig, welke niet nodig en waar moet ik als beginner rekening mee houden?

Deze Onze nieuwste aflevering van #allesistfahrbar beantwoordt je vragen.

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 44: Made in Germany

Producten vervaardigd in Duitsland hebben altijd gestaan voor betrouwbaarheid, maximale productieprecisie en innovatieve kracht. Maar de laatste decennia kwamen de ideeën van veel fietsmerken nog uit Duitsland, maar was de productie vooral verschoven naar het Verre Oosten. Een ontwikkeling die momenteel een beetje wordt teruggedraaid, niet alleen door de coronapandemie.

Is dit een echte trend? Komen er in de toekomst steeds meer fietsen met het keurmerk “Made in Germany”? En wat zijn de voor- en nadelen van de binnenlandse fietsteelt? In deze podcastaflevering praten we met Jochen Forstmann van Last Bikes, Kultschmiede aus dem Pott over de voor- en nadelen van fietsproductie in Duitsland.

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 43: Zal de nieuwe Scott Spark een revolutie teweegbrengen in de racescene?

Met een knal zette Scott onlangs de nieuwe Race-Fully Spark op zijn 29-inch wielen en we waren verbaasd, want 120 mm veerweg is een echte nieuwigheid in het CC-gebied! Maar is de Spark met zoveel reizen nog volop een echte race, wat betekent deze ontwikkeling voor de racescene in het algemeen, is de Spark ook interessant voor toerrijders en wie wint de Olympische Spelen? Op de laatste vraag na, beantwoorden en bespreken we al deze onderwerpen in deze aflevering en laten we ook de “mede-uitvinder” van de nieuwe Spark aan het woord. Cross-country superster Nino Schurter beantwoordde persoonlijk al onze vragen over de Spark.

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 42: De fietsindustrie tussen fietsboom en aanbodknelpunt

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Dubbele aflevering 40/41: De beste ergonomie- en pastips van de Radlabor-experts

Wat anders aan de achterkant staat, staat bovenaan de ‘hitlist van pijnen’: de kont is of was voor de meeste motorrijders ooit het brandpunt van klachten, maar ook rug, handen, knieën, schouders zijn vaste gasten in de top tien van fietsleed.

Maar dat hoeft niet zo te zijn, want de fiets is een machine die aangepast moet worden aan de carrosserie en niet andersom! Er zijn zoveel stelschroeven die nauwkeurig moeten worden afgesteld voor een ergonomische rijhouding op de fiets.

In deze aflevering van #allesistfahrbar beantwoorden Dr. Björn Stapelfeldt, CEO van Radlabor GmbH en Tanja Willersinn, hoofd van Radlabor Freiburg, alle vragen over ergonomie bij het fietsen, de juiste fietsinstelling en geven ze tips die iedereen thuis kan implementeren.

Omdat alle vragen die onder je kont branden niet in één aflevering pasten, hebben we een dubbele aflevering geproduceerd.

Beluister de podcast aflevering 41 hier rechtstreeks bij Podigee.

Hier is de podcast aflevering 40 direct bij PodLuister naar igee.

Beluister de podcasts hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 39: Een “normale productiefiets” in twee versies

In deze aflevering van “alles ist fahrbar” spelen we voor de derde keer “Make a wish”! Deze keer is het de beurt aan hoofdredacteur André Schmidt om de perfecte fiets te bedenken en deze onbeperkt vrij te configureren. Het resultaat is een vrij ultieme trailbike, eentje die op de een of andere manier alles kan en toch is bijna alles echt goed.

Absolute topprestaties staan natuurlijk bovenaan de specificaties voor de onderdelen. Maar om ervoor te zorgen dat zelfs de normale sterfelijke biker niet wordt verwaarloosd, noemen we altijd alternatieven voor elke portemonnee die de fiets verbeteren waar het zinvol en noodzakelijk is.

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 38: De fietsbroek expert talk

Hoe de juiste koersbroek te vinden en vervelende zitproblemen te bestrijden

Elke motorrijder heeft minstens één keer in zijn leven te kampen gehad met zitproblemen. Sommigen alleen in de beginnerstijden, anderen komen elk jaar aan het begin van het seizoen opnieuw in de Aua-modus en moeten zichzelf opnieuw “rijden” voordat ze aan leuke fietstochten denken.

In deze aflevering van de MOUNTAINBIKE podcast geeft Jens-Nico Wiegand van fietsbroekenfabrikant Gonso antwoord op vragen: wat te doen als mijn kont pijn doet, hoe vind ik de juiste bekledingsbroek, hoe moet die passen en wie heeft het uitgevonden, het zwarte slabbetje met padding insert?

Daarnaast krijg je veel tips over hoe je de oorzaken van zitproblemen kunt opsporen en wat je er in de praktijk aan kunt doen. Aflevering 36: Komt de revolutie naar de circuitmarkt?

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 37: Sram GX Eagle AXS: Alles over de nieuwigheid van het draadloze circuit

Zeven, acht, negen, tien, elf, twaalf – wat klinkt als de intro van een Rammstein-nummer is de ‘count-up’ van de belangrijkste aandrijving ter wereld – de fietsversnelling. Nadat het aantal rondsels is gegroeid van (zeer vroeger) zes of zeven naar twaalf, is de derailleur op de huidige fietsen niet eens met een vergrootglas te vinden en is het zendbereik aan bijna elke smaak aanpasbaar geworden door kleinere of grotere kettingbladen te selecteren, nu volgt de volgende evolutionaire stap:

Draadloos schakelen via radiotransmissie! Elektronisch schakelen is niet nieuw, Shimano’s bedrade DI2 bestaat, maar leidt een nichebestaan. Met de aanvankelijk zondige, draadloze schakelgroepen van Sram XX1/XO1 Eagle AXS zetten de Amerikanen door, nu zou de meer betaalbare GX-variant “funky” schakelen aantrekkelijk moeten maken voor de massa. Lukas Hoffmann, die de AXS-groepen uitgebreid heeft getest, beantwoordt alle vragen met betrekking tot runtime, technisch ontwerp, betrouwbaarheid en de have-will-factor.

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 36: Cape Epic virtual – pure bike race of lame imitatie?

Karl Platt over legendarische rittenkoersen, Duits rotweer en de aantrekkingskracht van ouder worden

Elke Duitse biker kent hem: Karl Platt is Mr. Cape Epic. Altijd aanwezig, bijna altijd vooraan, vijfvoudig winnaar en “seizoenkaarthouder”. En alsof de Zuid-Afrikaanse mountainbikeklassieker nog niet uitdagend genoeg was, kwam er dit jaar nog eentje bij: die voor zijn ongelooflijk mooie maar keiharde trails, de wilde natuur enr stof zwarte gezichten beroemde race vond dit jaar plaats op de haspel.

Hoe Karl de race heeft meegemaakt, waar de antilopen naartoe zijn gegaan en hoe je je kunt voorbereiden op een marathonrace, leer je in deze aflevering van #allesistfahrbar.

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 34: Deze tools redden je tour van de ongeluksduivel!

Iedere biker weet dit: zomer, zon, tijd om te fietsen en geen zin om een zweterige rugzak mee te nemen. Iedereen die ooit van de Wet van Murphy heeft gehoord, weet wat er nu gebeurt. Een dikke lekke band en niets om de fiets weer op de banden te zetten.

Om dit niet te overkomen geven drie ervaren bikers inzicht in hun breakdown sets voor de snelle CC ronde of voor de grote ronde. En bespreek wat er altijd moet zijn, wat een leuke gimmick is en wat zelfs levens kan redden in extreme situaties. Altijd met een blik op de weegschaal, zodat je rugzak niet te zwaar wordt.

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 33: Tubeless vs. Hose: welk systeem is beter?

De fietsindustrie is een innovatiegedreven markt. Ingenieurs en ontwikkelaars doen er alles aan om onze favoriete sport nog veiliger en leuker te maken, en producten eenvoudiger en betrouwbaarder. Maar zelfs de meest veelbelovende uitvinding heeft zijn keerzijde. Altijd.

In deze aflevering ervaren we twee editors in een “hanengevecht” over de voor- en nadelen van klassieke slang en nieuw tubeless systeem. Wie wint het gevecht? Dit kun je het beste zelf bepalen aan de hand van de vele argumenten en ervaringen die in deze aflevering worden gegeven.

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 32: De psychologie van het mountainbiken

Mountainbiken is lichaamswerk, conditie, coördinatie en voor veel mountainbikers een welkome afwisseling van het dagelijkse mentale werk. Gewoon uitschakelen, energie verbranden en je hoofd leegmaken. Maar kunnen en moeten we echt ons hoofd uitschakelen tijdens het fietsen, of integendeel, kan het zelfs heel nuttig voor ons zijn als we blokkades en angsten overwinnen door de juiste houding en door onze aandacht te richten, wat ons uiteindelijk sneller en veiliger maakt? In deze aflevering is het “Op naar de bank!”. Als trailpsycholoog geeft professionele downhillracer Veronika Widmann ons inzicht in het denken, voelen en handelen van de snelste rijders ter wereld en geeft tips over hoe elke biker veiliger en moediger kan worden.

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 31: Light-E-MTB’s: Lichter, sneller, maar ook beter?

De wereld verandert, staat er in het fantasy-epos “Lord of the Rings” en dit geldt ook voor de mountainbikewereld. Na de grote evolutionaire sprongen Komt Hardtail, Fully, E-MTB, een nieuw genre tevoorschijn: lichtgewicht E-MTB’s. Ze worden verondersteld de kwaliteiten van e-MTB’s en bio-bikes te combineren, maar hoe werkt deze fusie en wat zijn de voor- en nadelen die ermee gepaard gaan?

In deze aflevering van “Alles ist fahrbar” bespreken we de nieuwe lichte e-MTB’s en de huidige stand van de e-bike technologie met scene insider en e-bike ontwikkelaar Clemens Oertel/Motion Pioneers GmbH, krijgen we een kijkje in de toekomst en leren we hoe een e-MTB tot stand komt.

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 30: De extreem stressvrije zorgeloze all-mountain

Wil je een fiets die absoluut betrouwbaar is en nooit bitches? Dan mag je deze podcastaflevering niet missen.

Welke biker weet het niet? Opvallende onderdelen en onhandig aanpassingswerk aan de fiets kunnen de tour bederven. De mountainbikeredactie is niet anders. Maar in deze aflevering is alles een beetje anders en een beetje zoals in de perfecte wereld.

Want – ten eerste – podcasthost en testredacteur Christian Zimek stelt de vragen deze keer niet, maar beantwoordt en – ten tweede – hij stelt de perfecte zorgeloze all-mountain samen uit zijn bewezen favoriete onderdelen.

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 29: Koopadvies voor MTB beginners

Als je de beste sport ter wereld wilt ontdekken, loop je niet zomaar tegen één horde aan. Want meestal ontdek je het mountainbiken zelf via vrienden of kennissen, heb je nieuwe fitnessdoelen gesteld, of ben je een terugkeerder na vele jaren pauze of door de E-MTB trend. En op de vraag wat je nodig hebt om te fietsen, lopen de meningen uiteen. De een zegt dit, de ander dat de fietsenwinkelverkoper ook zijn mening heeft en uiteindelijk moet alles betaalbaar zijn. In deze podcastaflevering leggen we uit wat je echt nodig hebt om te fietsen en waarom – en wat je voorlopig veilig kunt weglaten.

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 28: De MTB-trends van het seizoen 2021

Drie mountainbikeredacteuren bespreken welke fietsinnovaties ons in 2021 te wachten staan

De mountainbike-industrie kent geen stilstand, maar zelfs deze extreem innovatiegedreven industrie heeft een jaar 2020 meegemaakt dat gewoon anders was. Als je wilt weten welke trends ons mountainbikers in 2021 zullen bewegen, kun je niet om deze podcast heen. Hier vind je alles wat de moeite waard is om te weten: welke fietscategorieën worden gepusht, welke wielmaat overheerst, wat gebeurt er met de verende vorken, versnellingspook en accessoires en waar gaat de reis naartoe op het gebied van e-mountainbikes?

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 27: Time to Dream: The Perfect XC Bike (Budget en High-End Variant)

Hand op het hart: we dromen allemaal van tijd tot tijd van oneindige rijkdom en wat we ermee zouden doen. Eerst natuurlijk alle betrouwbare hulporganisaties voor mens, dier en milieu om de hoogste sommen te injecteren en vervolgens de absolute droomfiets in elkaar te schroeven in het meest liefdevolle detailwerk, eerst in het hoofd, dan in de werkplaats.

In deze podcastaflevering vertelt mountainbikeredacteur en CC-racer Lukas Hoffman over precies deze droomfiets. Maar zelfs de prijsbewuste biker moet luisteren. Want eerst wijden we ons aan het bouwen van een CC-racefiets die alles kan, maar geen fortuin kost. En de politie komt er ook in voor. Hoffmann heeft waarschijnlijk eerst een bank beroofd voor zijn droomfiets.

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 26: Geen chilblains meer – de beste tips tegen kou!

De winter maakt het ons mountainbikers niet gemakkelijk: de ijzige wind fluit, de vingers bevriezen van de kou, onder de banden alleen modder en de vroege duisternis is ook “bovenop”.

Maar echte volbloed bikers laten zich niet door Father Frost het plezier van trails wegnemen.

Om ervoor te zorgen dat je het niet te koud of te zweterig krijgt tijdens wintertochten is een slimme kledingcombinatie nodig, waarvoor geen standaard recept bestaat.

In deze aflevering van “Everything is drivable” delen drie mountainbikers het hele jaar door hun winteranekdotes en tips over onvervangbare basics voor iedereen en noemen ze hun persoonlijke favorieten in de strijd tegen de kou.

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 25: Downcountry bikes: betekenisvolle evolutie of marketinghype?

Wat kan het trendy licht volledig doen en wie heeft ze nodig?

Fatbikes, elektronische circuits, 29 inch, 27,5 inch, 27,5 + … De fietsindustrie wordt al jaren overspoeld met nieuwe trends. Elk seizoen strijden vindingrijke fabrikanten om de aandacht van kopers en hun portemonnee.

En vaak rijst de vraag: wie heeft het nodig, wie moet ervoor betalen en is het eervolle concept van innovatie hier wel op zijn plaats?

In deze aflevering stellen we precies deze vragen aan de nog jonge categorie downcountry fietsen. Lukas Hoffmann, gepassioneerd CC-racer en testredacteur van de nieuwste test van downcountry-fietsen in het MOUNTAINBIKE-magazine, beantwoordt vragen.

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 24: Hoe jezelf te beschermen tegen pijnlijke verwondingen

Tijdens het fietsen is het niet alleen de moeilijkheidsgraad van het parcours dat bepaalt of je valt of doorrijdt. Want in werkelijkheid tellen niet alleen vaardigheden, maar ook factoren als concentratie, controle en de juiste timing om onbewolkt en zonder valpijn te kunnen genieten van de opschietende gelukshormonen. Verplicht is een basisuitrusting van helm, handschoenen, oogbescherming en kniebeschermers.

In deze aflevering van de mountainbikepodcast vertellen drie ervaren crashpiloten welke littekens hen herinneren aan de verschillende lessen en hoe mountainbikers zich kunnen beschermen tegen pijnlijke en langdurige verwondingen.

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 23: The Mountain Bike Tool Talk – Welke tool heb ik echt nodig – en welke niet?

Als je niet voor elk probleem naar de fietswerkplaats wilt rollen en daar “een nummer wilt trekken”, moet je hier zeker luisteren. Want in deze aflevering van de mountainbikepodcast gaan twee redacteuren als ervaren en gepassioneerde zelfknallers in op de vraag welk fietsgereedschap eigenlijk onmisbaar is om de belangrijkste reparaties aan de fiets zelf uit te voeren. Daarnaast geven Christian en Lukas inzicht in hun persoonlijke tools. Zoveel valt er op voorhand te zeggen: het resultaat is verrassend.

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 22: Goedkoop versus duur – Welke prijsklasse rijd jij het beste?

Een complete mountainbike-uitrusting kan, naast de fiets, al snel 500 euro en meer kosten. Omdat fietsen een “materiaalsport” is en een basisuitrusting van helm, bril, handschoenen en misschien beschermers voor lichaamsbescherming vereist. Als de fiets piept en kraakt en “roept” om een nieuwe versnellingspook, verende vork of wielen, stellen mountainbikers zichzelf de vraag: moet ik een high-end onderdeel kopen, of is de middenklasse genoeg voor mij?

Lees ook:   Fietstocht Polen: Op de Groene Velo door het voormalige Oost-Pruisen

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 21: Mountainbike-editors zijn ook maar mensen

Iedereen maakt ze, niet iedereen geeft ze graag toe. Maar een diepe passie voor mountainbiken omvat misverstanden en fouten. Sommige zijn kleinigheden, andere mogen niet worden herhaald.

In deze aflevering delen drie redacteuren van Mountainbike-Magazin hun meest gênante, domme en gevaarlijke momenten op de fiets. Van onderbroeken tot kettingfreesmachines en onvrijwillige overnachtingen in het bos, alles is aanwezig.

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 20: Alles over fietsbanden van het chemielab tot het circuit

In deze aflevering kom je alles te weten over het goedkoopste en meest effectieve tuning onderdeel op de mountainbike bij uitstek: de banden. Redacteur Christian Zimek en Specialized-ontwikkelaar Wolf VormWalde hebben alle aspecten rond het onderwerp banden belicht en je door de magische wereld van zwart rubber geleid. Naast bandenontwikkelingsstations, technische details en ervaringsrapporten uit de professionele topsector worden ook praktische vragen beantwoord. Wat zijn de voordelen (en vooroordelen) van tubeless en tube, welk type bestuurder heeft welke band nodig en: is 26 inch eindelijk geschiedenis?

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 19: Mountainbike setup en suspension tuning… voor winnaars en beginners

Als iemand bekend is met setup en ophanging tuning, dan is hij het wel: Marcus Klausmann, vijftienvoudig Duits kampioen, vice-wereldkampioen en wereldbekerwinnaar in downhill en exploitant van een bedrijf voor het tunen van ophanging op mountainbikes.

In een interview met testredacteuren Chris Pauls en Christian Zimek legt hij de basis, basisvooroordelen en mythes uit, evenals de belangrijkste vragen over fietsinstellingen, bandenspanning en ophangingsinstellingen.

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 18: Twaalfvoudig voor iedereen! Wat is er nieuw op de circuitmarkt?

Tegenwoordig komt er nauwelijks nog een hoogwaardige fiets op de markt zonder een twaalfversnellingsbak, veel frames hebben niet eens de nodige draden om een derailleur te monteren. De twaalfvoudige trend ontwikkelt zich daarmee tot de nieuwe circuitstandaard. De grote fabrikanten Shimano en Sram voegen voortdurend nieuwe groepen en verfijningen van bestaande modellen toe, en steeds meer fabrikanten bieden toevoegingen aan de onderdelen van de reuzen. Reden genoeg om de huidige ontwikkelingen onder de loep te nemen.

In deze podcast bespreekt de mountainbikeredactie vragen als:

-Wat is de meest aantrekkelijke twaalfvoudige groep?

-Waar moet ik op voorbereid zijn bij het ombouwen van mijn oude fiets?

-Wanneer is de race om het grootste klimpunt voorbij?

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 17: Met de camper en fiets door Duitsland: Het avontuur van MTB-Pro Jasper Jauch

Van Hamburg naar de uitlopers van de Alpen: MTB-pro Jasper Jauch reisde met zijn vriendin Moni met zijn fiets en camper door Duitsland. De twee verkenden tal van plekken, maar ze waren vooral op zoek naar de beste trails en op het spoor van Jaspers levensverhaal. We spraken met Jasper over deze once-in-a-lifetime ervaring!

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 16: Goedkope hardtail MTB’s: niet alleen voor beginners – Alles over de ongecompliceerde manier van mountainbiken

Verbonden zijn met de natuur in de natuur, het lichaam uitdagen en genieten van de adrenaline op de paden, dat is mountainbiken. Als je met deze fascinerende sport wilt beginnen, is een hardtail, d.w.z. een fiets met verende voorvork maar onafgeveerde achterkant, de beste keuze. Het kost geen fortuin, is betrouwbaar en biedt zelfs voor weinig geld het volledige rijplezier en is de allround fiets bij uitstek. Als een gebruikte aankoop zinvol is, kan ik kopen bij de online afzender, hoeveel geld moet ik plannen om plezier te hebben, waar moet ik op letten bij het overstappen en nog veel meer vragen beantwoorden redactioneel directeur André Schmidt en redacteur Christian Zimek in deze podcastaflevering, die zeker de ene of de andere kennis nugget te bieden heeft, zelfs voor kenners en experts. Alle bikers die op zoek zijn naar een goedkope hardtail als tweede fiets vinden er ook tal van tips en achtergrondinformatie.

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 15: Fietsvakanties in Coronatijden – Wat mag? Wat kan ik verwachten? Hoe is de situatie in de fietshotspots?

Iedere motorrijder die op vakantie de mooiste sport ter wereld niet wil missen mag deze podcast niet missen, want de omstandigheden dwingen iedereen om er nog eens over na te denken. Oude routines, zoals langeafstandsreizen naar de droomhotspots, kunnen niet worden gerealiseerd, risicobeheer om de gezondheid te beschermen en het gezondheidssysteem vereist aangepast gedrag. Maar er is veel mogelijk, nieuwe plekjes wachten om ontdekt te worden en de gidsen en hotels zijn gemotiveerder dan ooit.

In deze infopodcast praten we met Michi Zingerle van Bike-Hotels Südtirol over de situatie in de Noord-Italiaanse toeristische gebieden en mountainbikeredactie André Schmidt, die vanuit zijn thuis/vakantiekantoor verslag doet van de situatie in Oost-Tirol. Wij vertellen je de spannendste plekjes voor je fietsvakantie, die nu weer beschikbaar zijn. We hebben tips en hints voor alle vaardigheidsniveaus, van beginners tot veteranen. Niets staat je vakantieplanning dus in de weg.

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 14: Gevorkt – dat is nieuw op de markt voor ophangingsvorken

Onze redactie Christian Zimek en Lukas Hoffmann praten met hoofdredacteur André Schmidt over de laatste trends in de markt voor ophangvorken. Wat is er nieuw? Zijn er nieuwe, baanbrekende technologieën? Welke modellen van Fox, Rock SHox &Co. zijn momenteel trendy? Is het de moeite waard om te upgraden?

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 13: Is de derailleur echt dood? En is ‘simpel’ wel zo simpel?

Vier jaar geleden publiceerde Sram een video-herdenkingsdienst voor de virtuele begrafenis van de derailleur. De fietswereld was echter al aan het veranderen: single drives verdrong eerst meerdere cranks uit de cross-country sport, vonden vervolgens hun weg naar de endurowereld en verspreiden zich momenteel in alle MTB-categorieën. Maar zijn single drives de voorkeursmethode voor echt elk type biker? Of heeft het systeem ook grenzen en nadelen? En hoe lang hebben we nog de voor- en nadelen van breed vertaald, fijn gegradueerd trappen om uit te kiezen? Drie redacteuren van het MOUNTAINBIKE magazine bespreken dit, geven tips, speculeren over industriële complotten en onthullen het geheim van deWaarschijnlijk kleinste berijdbare verhouding.

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 12: Stressminimalisatie bij wandelaars

Iedere biker kent de situatie wel: Je hebt de hele week samen met je vrienden uitgekeken naar de rit, hebt je samen een weg omhoog gevochten op de lange klim naar de trailingang en surft nu volledig geconcentreerd, in het beste geval natuurvriendelijk en ondergedompeld in de flow de haarspeldbochten, wortels en steenvelden, terwijl een groep wandelaars in het gezichtsveld verschijnt … Wat volgt wordt gekenmerkt door vriendelijke acceptatie, neutrale tolerantie of agressieve onwetendheid. En niet zelden hebben motorrijders het gevoel dat ze het op de een of andere manier nooit goed kunnen doen in ontmoetingen van de eerste, tweede en derde soort. Listig!

We hebben de twee partijen aan tafel gebracht en bespreken alle aspecten en perspectieven van het onderwerp in detail. Natuurlijk ook het gevoel van de tweemetersregel van Baden-Württemberg, het rijverbod in Oostenrijk, trailetiquette en de regels van overweging, de verschillende psychologische omstandigheden van de tegenstanders, die conflicten doen escaleren en nog veel meer. Ook aanwezig: Christian Zimek en Gustavo Enzler van MOUNTAINBIKE Magazin evenals Gunnar Homann en Kerstin Rotard van OUTDOOR Magazin.

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 11: Corona aktuell (2020)

Lukas en Sebastian vertellen in de podcast over de huidige ontwikkelingen van de coronacrisis en hoe motorrijders zich het beste kunnen gedragen. Ook leest u onder www.mountainbike-magazin.de/corona-spezial

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 10: The Perfect Marathon Race

Sommigen gaan vol gas – anderen stellen marathonwedstrijden als hun jaarlijkse trainingsdoel, nogal wat willen gewoon een dag met gelijkgestemden genieten van de mooiste hobby ter wereld. Marathonraces kunnen op vele manieren worden gelopen. Maar wat kan ik verwachten, welke marathon is het beste, hoe bereid ik mijn vorm voor en bouw ik deze op en waar moet ik op de wedstrijddag rekening mee houden? Om deze en vele andere vraagtekens uit te wissen, hebben we de regerend Duits kampioen marathon en vicekampioen in cross country Sascha Weber uitgenodigd, die in gesprek met onze redactie Christian Zimek en Lukas Hoffmann uitlegt hoe ook jij een marathonman wordt, of voor het eerst het plezier van langeafstandswedstrijden ontdekt.

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Ze zien eruit als een mix van mountainbike en racefiets en zijn momenteel waarschijnlijk de sterkste trend onder spiermotoren. Beide paddocks, wielrenners en mountainbikers, stappen steeds vaker op gravelbikes. In onze nieuwste podcast bespreken drie soorten fietsers, de trail/toerfietser, de langlaufkachel en een wielrenner, de voor- en nadelen van het nieuwe type fiets en vinden ze een antwoord op de vraag: is dit ook iets voor mountainbikers?

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

De ontwikkeling van de e-mountainbike gaat steeds sneller. De laatste trends suggereren dat de kinderziektes van e-MTB’s steeds meer verdampen. In onze nieuwste podcast blikt redactiedirecteur André Schmidt samen met Specialized-ontwikkelaar en innovatierijder Jan Talavasek in de toekomst van de e-mountainbike.

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

FoLGE 7: Hacker aanval op Canyon

Eind 2019 was de fietsverlader Canyon het doelwit van een hackeraanval. Zijn er klantgegevens gestolen? Wat gebeurt er met de bestellingen? In een interview beantwoordt Canyon’s Global Communications Manager Thorsten Lewandowski de belangrijkste vragen.

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Gustavo Enzler

MOUNTAINBIKE-redactie André Schmidt en MOUNTAINBIKE grafisch ontwerper Gustavo Enzler gaan vaak met hun kinderen op de fiets. In deze vermakelijke aflevering van de MOUNTAINBIKE podcast “Alles ist fahrbar” vertellen ze hoe ze fietsen aantrekkelijk maakten, hoe hun eerste pogingen om te rijden eruit zagen en waar ouders zeker op moeten letten.

Wat ervaar je met je kroost op de fiets? Schrijf ons op podcast@mountainbike-magazin.de

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee.

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 5: The Bike Pendulum Podcast

Woon-werkverkeer met de fiets – zo is het leuk. Overvolle treinen, overvolle wegen, belabberde CO2-balans? Er is maar één ding dat kan helpen: fiets naar je werk! MOUNTAINBIKE grafisch ontwerper Gustavo Enzler is stoer en pendelt vele kilometers met de fiets het hele jaar door in alle weersomstandigheden. In deze aflevering bespreekt hij met twee collega’s van onze andere fietsbladen de geneugten en het verdriet van het woon-werkverkeer en geeft hij ook veel tips over hoe fiets woon-werkverkeer echt leuk is.

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 4: Met de Prof naar het Siegerland

Paul Masukowitz Fotografie

Het Siegerland – nog nooit van gehoord? Maar dat moet je wel doen, want het Siegerland biedt veel goede trails, een grote, levendige MTB community en zeker potentie voor vele goede fietsweekenden. We praten met fietshionier Harald Philipp en de MOUNTAINBIKE-testrijder en MTB-veteraan Thomas “Der Professor” Schmitt over de Siegerland-wandeltips – de twee kennen hun weg, omdat ze allebei in deze regio zijn gaan fietsen. Meer over het Siegerland als fietsregio lees je in MOUNTAINBIKE 1/2020, vanaf 3 december 2019 bij de kiosk.

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 3: Alles over Flow

Paul Masukowitz Fotografie

Thomas “de professor” Schmitt en Harald Philipp praten in de derde aflevering #allesistfahrbar over de stroom van fietsen.

Wanneer alles ineens heel gemakkelijk wordt op het parcours en er een perfecte balans wordt bereikt tussen technische eisen, eigen vaardigheden en motivatie – dan zit je heel dicht bij de legendarische flow-ervaring of zit je er al middenin – is er geen betere manier om mountainbiken te ervaren. De Duitse MTB-professional en fietsbergingsarchitect Harald Philipp heeft de stroming niet alleen vaak ervaren, maar ook wetenschappelijk onderzocht. In gesprek met Thomas “de professor” Schmitt (MOUNTAINBIKE testrijder) en Christian Zimek (MOUNTAINBIKE redacteur), legt Harald uit wat Flow precies is en hoe je het kunt bereiken – ongeacht of je net begint met fietsen of rijden op professioneel niveau. Want iedereen kan flow ervaren.

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 2: In gesprek met Nino Schurter

De Zwitser Nino Schurter is de meest succesvolle XC mountainbiker ter wereld. We ontmoetten hem: Wat drijft hem voor het komende Olympische jaar, welke technische details gaat hij veranderen voor het Olympisch parcours in Tokio en wat gaat hij doen als hij met zijn dochter Lisa gaat fietsen? Alle antwoorden zijn te vinden in de nieuwe aflevering van #allesistfahrbar

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Aflevering 1: MTB Nieuws 2020

Wat kunnen mountainbikers verwachten op het gebied van innovaties in het komende modeljaar 2020? De mountainbikeredactie Christian Zimek, Lukas Hoffmann en André Schmidt geven een inkijkje in de laatste ontwikkelingen in de MTB-sector en lichten hun producthoogtepunten van het jaar 2020 toe.

Beluister de podcast hier rechtstreeks bij Podigee

Beluister de podcast hier rechtstreeks op Spotify.

Ook voor fietsers of fietsers: De “karl. – nu fietsen!” podcast

Let op: Onze andere wieler-, outdoor- en hippische tijdschriften hebben ook geweldige podcasts:

Fiets nu! De podcast van KARL Magazine over fietsen, nieuwe mobiliteit en urban lifestyle.

Source link