Onderzoek: Slijtage is de meest voorkomende schade aan de fiets – niet diefstal

Het ergste geval, Armageddon, de eindbaas, die waarschijnlijk bij iedereen op het netvlies staat als het gaat om het onderwerp Schade aan de fiets is waarschijnlijk het verlies, de diefstal van de geliefde fiets. In één klap is er zeker een paar duizend dollar schade aangericht doordat het keldercompartiment nu leeg is of alleen de kruimels van een fietsslot getuigen van het misdrijf.

In een onderzoek van de gespecialiseerde verzekeraar Wertgarantie met ruim 1500 deelnemers werd gevraagd naar onderwerpen als verzorging of onderhoud en reparatiegedrag of bescherming van de fiets. Het verrassende resultaat: De Dragen is met 42 procent de meest voorkomende schade aan de fiets. Op de tweede en derde plaats, met net geen 16 procent van de Latei en met net geen 15 procent technische mankementen. Verrassend genoeg blijft diefstal qua schade erg ver achter, met minder dan 10 procent. Ook de verdeling per leeftijdsgroep is interessant. Technische mankementen, valpartijen en ongevallen met de fiets komen vaker voor in de leeftijdsgroepen onder de 50 jaar. In de leeftijdsgroepen 50 en 59 jaar is het daarentegen duidelijk dat vooral slijtageschade vaker voorkomt.

Schadebeleving met de fiets (grijs = fiets, blauw = e-bike, geel = totaal)Foto: Wertgarantie

Schadebeleving met de fiets (grijs = fiets, blauw = e-bike, geel = totaal)

Beveiliging: slimme oplossingen in opkomst

Maar het is net geen 10 procent Diefstal – daarom speelt veiligheid een rol. Bijna 64 procent van de ondervraagden zegt dat ze hun fiets of e-bike altijd op slot zetten en maar liefst 12 procent gebruikt er al een

Slimme oplossing met GPS tracker

of recht op

een app, zoals die onlangs door Canyon is geïntroduceerd

. Dit vervangt natuurlijk geen klassiek slot, namelijk het kettingslot met net geen 43 procent. Alles online gekocht? Mijn kont. Met iets minder dan 60 procent staan lokale vakhandelaren op de eerste plaats als het gaat om het kopen van fietsen en e-bikes.

Lees ook:   MTB Onderdelen & Accessoires: Nieuwe producten van helm tot pedaal – in zwart

Slijtage verhelpen: zelf schroeven op de fiets is een trend

Mensen vinden het leuk om het zelf te schroeven en te repareren, wat ook blijkt uit dit onderzoek. Van de ondervraagden met e-bikes repareert zo’n 28 procent alles zelf en 29 procent van de ondervraagden met fietsen. Maar natuurlijk laat ongeveer een derde van alle respondenten ook hun fietsen en e-bikes repareren in een professionele werkplaats. Voor zelfherstel staan de video’s op YouTube voorop: meer dan 31 procent laat YouTube hen helpen zichzelf te repareren.

Voor teamruiter en moeder Julia Schäfer zijn monteurssessies een perfecte manier om te ontspannen na inspannende dagen.Foto: Georg Grieshaber

Voor teamruiter en moeder Julia Schäfer zijn monteurssessies een perfecte manier om te ontspannen na inspannende dagen.

Duurzaamheid in fietsen en e-bikes: Wanneer koop je een nieuwe fiets?

Ruim 63 procent van de ondervraagden ziet dat anders en gooit hun fiets en e-bike weg, ook al zijn ze niet defect. Een van de belangrijkste redenen is een verandering in het gebruiksgedrag. Dit klinkt allesbehalve duurzaam en suggereert vaak dat de bestaande fiets vervangen zal worden door een nieuwere.

De meerderheid van de respondenten overweegt een fiets te kopen die gemaakt is van duurzame materialen.Foto: Wertgarantie

De meerderheid van de respondenten overweegt een fiets te kopen die gemaakt is van duurzame materialen.

Het onderwerp Duurzaamheid Toch besluit bijna 80 procent om oude of defecte fietsen of e-bikes te repareren of te verkopen in plaats van ze gewoon weg te gooien. Bijna 56 procent van de respondenten zegt ‘ja’ tegen het kopen van fietsen en e-bikes gemaakt van duurzame materialen. Ook zou ruim 44 procent besluiten om een gebruikte fiets of e-bike te kopen in plaats van een nieuwe. Hetzelfde geldt voor accessoires, die voor bijna 32 procent vooral worden gebruikt en ruim 51 procent vooral duurzaam.zou de voorkeur geven, bijvoorbeeld van

milieuvriendelijke reinigingsmiddelen en smeermiddelen

.

Vraag: Hoe groot is de kans dat je een hogere prijs betaalt voor een duurzaam geproduceerde fiets?Foto: Wertgarantie

Vraag: Hoe groot is de kans dat je een hogere prijs betaalt voor een duurzaam geproduceerde fiets?

>> Meer informatie over gebruikte fietsen vind je in dit artikel:
Tweedehands fietsen kopen? Van particuliere, opgeknapte of beter nieuwe fietsen kopen? <<
Duurzaam en bijna uitsluitend geproduceerd in Europa: Our Ride Green BIKE.Foto: Wolfgang Watzke

Duurzaam en bijna uitsluitend geproduceerd in Europa: Our Ride Green BIKE.

Lees ook:   Fietsrugzak: de USWE Race 2.0 drinkrugzak voor XC en gravel

Bereidheid om te betalen voor duurzame fietsen neemt toe

Het gaat nog verder. Ruim 13 procent van de ondervraagden zou bereid zijn een hogere prijs te betalen voor een duurzaam geproduceerde fiets of e-bike. Er is een duidelijke trend naar gerecyclede materialen in tegenstelling tot hernieuwbare grondstoffen: meer dan 37 procent geeft de voorkeur aan een fiets of e-bike gemaakt van gerecyclede materialen, vergeleken met iets minder dan 13 procent die de voorkeur geeft aan hernieuwbare grondstoffen.

Er zijn ook mooie cijfers over het onderwerp Zin. Ruim 21 procent geeft zijn fiets een nieuw leven door hem via portals aan particulieren te verkopen. Ook weggeven en doneren is met ruim 14 procent erg populair. Uit de cijfers blijkt dat de ruim 1500 respondenten in toenemende mate rekening houden met duurzaamheid in hun aankoopbeslissingen en beslissingen op het gebied van zorg en afvalverwerking, waardoor het bewustzijn van duurzaam handelen wordt vergroot.

Interessante feiten Fiets vs. E-Bike

Meer dan 20 procent van de ondervraagden in de Bike-groep weet niet welk merk hun fiets is. Ouder dan 5 jaar bezit 30 procent van de ondervraagden de fiets. De prevalentie van fietsen is hoger in grote steden dan op het platteland. Bij e-bikes is het andersom. De meeste e-bikes worden bereden op plaatsen met een bevolking van 5.000 tot 20.000. E-bikes komen ook vaker voor in meerpersoonshuishoudens.

Leuke weetjes over de vraag: Fiets vs. e-bikeFoto: Wertgarantie

Leuke weetjes over de vraag: Fiets vs. e-bike

Ook het onderwerp leasen is interessant. Bij e-bikes is het aandeel leasefietsen bijna drie keer zo hoog als bij niet-gemotoriseerde fietsen. Er waren overeenkomsten in het belang van 92 procent in fysiek welzijn en atletische fitheid bij 83 procent.

Daarnaast hecht 70 procent belang aan het gebruik van het openbaar vervoer in plaats van de auto

.

Milieubewust op pad met de E-MTB en de treinFoto: Robert Niedring

Milieubewust op pad met de E-MTB en de trein

Lees ook:   witte mountainbike banden

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door Wertgarantie in samenwerking met het marktonderzoeksinstituut Splendid Research. Het was gebaseerd op 1519 deelnemers tussen de 18 en 69 jaar. Deze omvatten 1018 fietsers en 501 pedelec-rijders (in het onderzoek aangeduid als e-bikes). De gegevens zijn verzameld in de periode van 08 tot en met 23 februari 2023. Deze resultaten vormden de basis voor het hier aangehaalde Bicycle & E-Bike Report 2023.