Alle Mountainbikes 2023 tot 5000 euro: Focus Jam 8.9 in test

Pas bij 15,6 kilo zonder pedalen stopt de weegschaal in het BIKE-laboratorium met de Focus Jam 8.9. Een groot deel van het overgewicht is te wijten aan het 3432 gram koolstof-aluminium chassis. De Focus begint dus met een flinke achterstand in deze test. Het gewicht beperkt merkbaar de toergeschiktheid en het rijplezier ten opzichte van de concurrentie. Snelheidsverhogingen of korte tussenliggende beklimmingen zijn moeilijk te pareren. Lange beklimmingen eisen een enorme tol van je uithoudingsvermogen.

Afgezien daarvan verzamelt de Focus vervolgens ijverig punten: de centrale zitpositie is onmiddellijk aangenaam en verdeelt het zwaartepunt gelijkmatig tussen achter- en voorkant. Bij steile hellingen moet je echter actief vechten tegen het stijgende voorwiel vanwege de korte liggende achtervorken. Bovendien pompt de achterste driehoek aanzienlijk in het zadel.

Verder is het chassis erg sterk in tractie en absorbeert gulzig zelfs dikke brokken. Zo ploeg je vol vertrouwen door het terrein op de file. Overigens: In ruwe passages stabiliseert het hoge gewicht en zorgt voor een aangenaam ongeagiteerd weggedrag. De Maxxis-Exo+ banden met de plakkerige Maxx-Grip rubbersamenstelling op het voorwiel dragen ook bij aan de controle bergafwaarts.

Speels rijplezier vind je er echter niet bij met de Focus Jam 8.9. Dankzij de korte liggende achtervork en de matige stuurhoek is de fiets precies te sturen in krappe bochten, maar gimmicks op de trail vergen veel fysieke inspanning. Er is lof voor

Shimano’s bekroonde XT vierzuiger remsysteem

met grote 203 schijven.

*Het BIKE-oordeel weerspiegelt de laboratoriummetingen (BIKE-labmeting) en de subjectieve indruk van de testrijders. Het BIKE-oordeel is prijsonafhankelijk.

Lees ook:   hybride mountainbike

BIKE ratings: super (250-205 punten), zeer goed (204,75-180 punten), goed (179,75-155 punten), bevredigend (154,75-130 punten), met zwakke punten (129,75-105 punten), onvoldoende (104,75-0 punten).