Nieuwe Zwitserse Enduro met moderne geometrie

In een notendop: Bold Unplugged 2023

  • Topmodel met 15,4 kg
  • 170/160 mm enduro met geïntegreerde schokdemper
  • veel details, waarvan sommige in het frame zijn geïntegreerd
  • Twee modellen voor 8999 Euro en 10999 Euro
  • Beide modellen met carbon frame
  • Demping achtervering regelbaar vanaf het stuur
  • zowel 29″ als “Mullet” setup mogelijk

Innovatief ontwerp

Bold staat bekend om innovatieve ontwerpen, die ook de nieuwe Scott-wielen sieren in de vorm van de geïntegreerde demper. Geen wonder dat Bold immers al langer deel uitmaakt van de Scott Group. Maar na de overname zetten de Zwitsers hun voeten niet omhoog, maar ontwikkelden ze opnieuw een nieuw achterdriehoek- en frameontwerp. Dit is al een jaar overtuigend op de trailbike Linkin. Nu komt met de Unplugged ook de Bold Enduro in een nieuw jasje.

Agressieve geometrie

Typerend voor zijn klasse is dat de prachtige Carboni 170 mm veerweg biedt aan de voorkant, 160 mm aan de achterkant. De maten S en M komen af fabriek in de “Mullet” carrosserie, de maten L en XL met 29″ wielen. Alle maten kunnen echter via flip-chip naar beide opstellingen worden geconverteerd (zie details). Apropos: De stuurhoek kan ook worden aangepast via een verstelbare headset, in de platste stand is deze zeer vlak op 63,2 ° – de zithoek is erg steil bij 77,8 °. Ook het lange bereik (490 mm in maat L) en de korte liggende achtervorken van 437 mm tonen de moderne, gedurfde aanpak van de unplugged.

Lees ook:   Simplon Rapcon PMax TQ EN review: meer echte enduro dan een e-bike!
Met veel geïntegreerde gereedschappen en geometrie-ideeën is de nieuwe Bold Unplugged een moderne endurofiets met veel innovatieve aandrijving.

Andreas Vigl

Door de grote zadelpenverlenging kun je als lange rijder ook naar de kleinere framemaat grijpen en zo op een meer wendbare fiets rijden.

Bold Unplugged: nieuwe kinematica van de demper

De nieuwe editie van de Unplugged heeft een nieuwe achterdriehoek. Terwijl in de voorganger de demper rechtop in de zitbuis werd geplaatst, vertrouwt Bold nu op een “lower-link VPP” achter. Ondanks het geïntegreerde ontwerp is de kinematica vergelijkbaar met die van Santa Cruz of Scor. Door de schokdemper net boven de trapas te plaatsen, heeft de fiets een lager zwaartepunt. Beide uitrustingsvarianten maken gebruik van een Fox-Float-X-Nude-schokdemper, die speciaal is ontworpen voor de eisen van Bold en Scott. Naast een afdalings- en “klim” -modus, heeft het een “ramp control” -fase, die de luchtkamer vermindert en zo de uiteindelijke progressie verhoogt. Bold belooft een nog agressiever weggedrag, bijvoorbeeld in bochten.

Met veel geïntegreerde gereedschappen en geometrie-ideeën is de nieuwe Bold Unplugged een moderne endurofiets met veel innovatieve aandrijving.

Brutaal

De nieuwe Fox Float X Nude schokdemper is speciaal ontworpen voor Bold en Scott en is te vinden aan de achterkant van beide modellen.

Uitrusting en innovatie

De details zijn niet anders: een magneet dient als een “Sag” -indicator, die op een schaal op de trapas loopt, de trapasschalen worden in de achterste driehoeksafbuiging gedrukt (meer details zijn te vinden in de fotogalerij). Op het ‘goedkopere’ model voor nog altijd fiere 8999 euro, een Fox 38 performance voorvork veren, plus er is Sram-GX-AXS radioversnelling en Shimano SLX remmen. De Fox shock is speciaal ontworpen voor Bold en Scott en is ook op het topmodel te vinden voor 10.999 euro. Deze vertraagt met Shimano XTR remmen en veren aan de voorzijde met een Öhlins RXF 38 vork, schakelen gebeurt met SRAM X01 AXS onderdelen.

Lees ook:   trek mountainbike 26 inch

Bold Unplugged: eerste testimpressie

Onze tester Paul Weinbrenner: “Met zijn moderne geometrie moet de nieuwe Bold ook op een moderne manier gereden worden: agressief over het stuur. Als je durft, heb je een pure enduromachine onder je. Bergop trapt de Unplugged efficiënt dankzij Vario-ophanging en biedt hij veel tractie. Het vrij hoge gewicht door de vele details is merkbaar in de bergop. Alle functies zijn bijna overkill – maar ook cool!”

Met veel geïntegreerde gereedschappen en geometrie-ideeën is de nieuwe Bold Unplugged een moderne endurofiets met veel innovatieve aandrijving.

Andreas Vigl

Onze stagiair Paul Weinbrenner kon de derde generatie Bold Unplugged al uitgebreid testen op de stoffige trails rond Santa Coloma de Farnes.

Source link