Alle mountainbikes tot 5000 euro: Scott Genius 920 in de test

De Scott Genius 920 barst van de technische hoogstandjes. De demper zit verstopt in de zitbuis, de kabels zijn netjes in de cockpit geïntegreerd en het chassisbesturingssysteem is speciaal ontwikkeld – er zit zoveel innovatie in geen enkele andere kandidaat uit dit testveld. Naast de optische component biedt met name de frameconstructie ook praktische voordelen. Het ontwerp zorgt voor een hoge mate van stabiliteit, vooral in het trapasgebied, zonder al te veel materiaaldikte. Dit wordt ook bevestigd door onze testbank: de beste stijfheidswaarden op de Scott Genius 920. Ook goed: Beschermd tegen water, modder en stof, vereist de in de zitbuis geïntegreerde demper minder onderhoud dan het chassis in conventionele frameconstructies.

De zitpositie van de Scott Genius 920 is compact ondanks het grote bereik. De steile zithoek plaatst de rijder op een voortstuwingsgerichte manier in de fiets. Daarnaast rollen de Maxxis Dissector banden relatief goed. Last but not least helpt het efficiënte chassis met Twinloc-besturing de Genius om het hoogste cijfer in onze testserie te behalen in het bergopwaartse klassement. Ter herinnering, de afstandsbediening op het stuur maakt het mogelijk om de vork en schok tegelijkertijd in drie fasen aan te passen.

Bergafwaarts liet de achterste driehoek een vrij strakke indruk achter ondanks zijn royale veerweg van 160 millimeter. De achterkant van de Scott Genius filtert fijne hobbels minder betrouwbaar dan de concurrentie. Dit zorgt voor onrust op hobbelige paden. Afgezien daarvan toont de Scott zich echter een soevereine downhiller. Het extreem hoge front straalt veel veiligheid uit, de vlakke stuurhoek zorgt voor veel soepelheid. Als u nog meer rijveiligheid bergafwaarts wilt, kunt u de stuurhoek met 0,6 graden afvlakken met behulp van variabele headsetschalen.

Lees ook:   axa slot monteren op mountainbike

*Het BIKE-oordeel weerspiegelt de laboratoriummetingen (BIKE-labmeting) en de subjectieve indruk van de testrijders. Het BIKE-oordeel is prijsonafhankelijk.

BIKE ratings: super (250-205 punten), zeer goed (204,75-180 punten), goed (179,75-155 punten), bevredigend (154,75-a130 punten), met zwakke punten (129,75-105 punten), onbevredigend (104,75-0 punten).