Gravel bikes review: De Canyon Grizl 8 1van Ekar

Canyon bewandelt soms andere wegen dan andere. En anders dan op grote schaal, Gravel Bike recensie 2023 De Grizl kwam hier in een super chique tint en met aandrijflijncomponenten van Campagnolo. Hun schakelingen zijn supernauwkeurig en snel ondanks 13 tandwielen, maar de ergonomie van de shifters is niet goed doordacht, de drukoppervlakken zijn klein en moeilijk te raken, vooral offroad. Maar dat is de enige echte tekortkoming van de geweldige, zeer sportieve allrounder met het kleinste SR-quotiënt.

Desalniettemin is de rijpositie van de Canyon Grizl 8 geschikt voor veel mensen en toepassingen, en is het rijgedrag iets minder wendbaar dan bij Storck. Dit en de gewichtsverdeling iets verder op het achterwiel dan in de drie volledige sportwagens zijn meer vergevingsgezind voor een rijfout. De Campa-remmen zijn ook gemakkelijk te moduleren en helpen gravelbeginners.

Net als bij carbon fietsen is het rijcomfort van het super elegant vervaardigde aluminium frame over lange afstanden niet op het niveau van Koga of oerwaanvoorstelling, maar je zit meer ontspannen dan het sportieve design doet vermoeden. De ruimte tussen de voorband en de onderbuis laat zien dat de fiets lang is maar niet bijzonder diep aan de voorkant, goed voor het trappen, controle en comfort. Met een stuur als de Nederlanders zou het gat in het allround klassement minimaal zijn. De Grizl zou ruimte hebben voor banden van meer dan 45 mm, waardoor de fiets supergemakkelijk te besturen is voor minder ervaren en beginners.

Afgezien van de originele, maar onergonomische shifter, is het een veilige en supergoedkope sprong naar de hogere klasse, zelfs voor beginners en bikepackers. De kilo meer scheelt hier zo’n 1000 euro.

Lees ook:   Ardèche: De 3 mooiste MTB routes in het zuidoosten van Frankrijk

MYBIKE-tip: Prijs/Prestatie 6/2023