Nieuwe manieren: de nieuwe Trek Slash in de eerste test

Eh, is dit wel een trektocht!? Zonder de subtiele belettering op de onderbuis zou je achter de nieuwe high-pivot enduro geen fiets uit het Trek-portfolio verwachten. Want met een nieuwe achterdriehoekconstructie, een wielmaatmix en de herziene designtaal gooien de Amerikanen het succesrecept van de oude Slash overboord – ten gunste van een compleet nieuwe generatie Trek-enduro’s.

De feiten over de nieuwe Trek Slash

  • Veerweg: 170 millimeter / 170 millimeter
  • Wielmaat: MX wielmaat mix (29-inch / 27,5-inch), optioneel ook berijdbaar met 29er achterwiel
  • Frame materiaal: aluminium of carbon
  • Prijzen: Twee aluminium modellen voor 4499 en 5499 euro / vijf carbon modellen tussen 7899 en 12499 euro / aluminium frameset: 3199 euro / carbon frameset: 4999 euro
  • Framegewicht zonder schok in maat L (carbon): 3268 gram (BIKE gemeten waarde)
  • Framematen: S, M, M/L, L, XL
  • Speciale kenmerken: High-pivot achterdriehoek, opbergvak in de onderbuis, flip chip voor schokprogressie, optionele hoek headset, optionele schokdemper voor 29er achterwiel, uniforme 27,5-inch setup voor framemaat S

Voor de presentatie van nieuwe producten en eerste tests hadden we de Trek Slash 9.9 XO AXS T-Type (adviesprijs 9999 euro) tot onze beschikking. Gewicht: 15,97 kilo.Foto: Max FuchsVoor de presentatie van nieuwe producten en eerste tests hadden we de Trek Slash 9.9 XO AXS T-Type (adviesprijs 9999 euro) tot onze beschikking. Gewicht: 15,97 kilo.Het hart van de nieuwe Slash-modellen is de achterste driehoek met een hoog draaipunt.Foto: Max FuchsHet hart van de nieuwe Slash-modellen is de achterste driehoek met een hoog draaipunt.

Veel aandacht voor detail: De Trek Slash in de zesde generatie

In het hart en tegelijkertijd de De grootste verandering van de nieuwe editie is de high-pivot achterdriehoek. Momenteel vertrouwen steeds meer enduro’s op een hoog draaipunt. Onder hen zijn grote merken zoals GT of Cannondale. Maar waar gaat het over? Zoals de naam al doet vermoeden, bevindt het belangrijkste draaipunt van de achterste driehoek zich niet zoals gewoonlijk in de buurt van de trapas, maar veel hogerop. Tijdens de compressie vergroot dit de afstand tussen de trapas en de achterwielas, waardoor het achterwiel het obstakel naar achteren vermijdt in plaats van er “vast te komen zitten”. Het nadeel: Hoe groter de rek van de liggende achtervork, hoe meer de ketting het kettingblad intrekt tijdens de compressie. Afhankelijk van de kettinglift leidt dit tot negatieve invloeden op het chassis en de terugslag van het pedaal. Om het chassis los te koppelen van deze aandrijfinvloeden, loopt de ketting op fietsen met een hoog scharnierpunt meestal over een katrol in de buurt van het draaipunt. Het geavanceerde ontwerp van de achterdriehoek is echter ook merkbaar op de weegschaal – in negatieve zin. Want het nieuwe carbon frame weegt 3268 gram in maat L zonder schok (BIKE meetwaarde). In de voorganger daarentegen vlakte onze laboratoriumbalans al af op 2777 gram.

Lees ook:   MTB-trailactie: Jackson Goldstone in "Solo" - Downhill-geschiedenis herhaalt zich

>> presentatie van de voorganger Trek Slash Seizoen 2021

>> Trek Slash vs. Rocky Mountain hoogtevergelijkingstest

Ook aan boord: Rockshox' nieuwe Vivid demper.

De nieuwe Trek Slash in detail.

Trek vertrouwt op Mullet

De volgende grote update komt met de wielmaat. Terwijl zijn voorganger alleen beschikbaar was met 29-inch wielen, vertrouwt de zesde generatie van de Trek Slash op een wielmaatmix met een 29-er voorwiel en 27,5-inch op het achterwiel. Als je het minispatbord tussen de staande achtervork demonteer en de onderste demperbevestiging vervangt (apart verkrijgbaar), kunnen vrienden van extreem soepel lopen ook een groot achterwiel monteren. Maar dat is niet alles. Om de nieuwe schuine streep zo goed mogelijk aan te passen aan de persoonlijke voorkeuren van de bestuurder, kan de stuurhoek ook een halve graad vlakker of steiler worden ingesteld met verschillende headsetschalen (apart verkrijgbaar). Ook goed: Om perfect uitgebalanceerde rijeigenschappen voor motorrijders van alle hoogtes te garanderen, groeien de liggende achtervorken mee met de framemaat. Om dezelfde reden hebben fietsen in framemaat S ook een klein 27,5-inch wiel in de voorvork. Last but not least kan de progressie van de achterste driehoek ook in twee fasen worden aangepast via een flip-chip op de demperbevestiging.

De geometrie van de Trek Slash

De geometrie van de Trek Slash met neutrale headset shell, platte headset tray en steile headset tray (van boven naar beneden).Foto: TrekDe geometrie van de Trek Slash met neutrale headset shell, platte headset tray en steile headset tray (van boven naar beneden).

Een blik op de geometrietabel onthult verdere innovaties. In vergelijking met zijn voorganger vlakt de stuurhoek af van 64,1 graden naar 63,5 graden – met een neutrale headsetschaal, let wel. In lijn met de trend is de zithoek op de nieuwe Slash met 77 graden ook 1,4 graden steiler. Het bereik in maat L (488 millimeter) blijft daarentegen vrijwel identiek aan zijn voorganger (486 millimeter). Analoog aan de radicalere geometrie neemt ook de veerweg aan de achterzijde met een centimeter toe en haalt daarmee de 170-vork in.

Lees ook:   mountainbike huren appelscha

De nieuwe Ami-Enduro in de eerste praktijktest

BIKE testmanager Peter Nilges op de Trek Slash 9.9 X0 AXS T-Type.Foto: Max FuchsBIKE testmanager Peter Nilges op de Trek Slash 9.9 X0 AXS T-Type.

“De nieuwe Trek Slash is als een vliegdekschip: lang, hightech en extreem duur.” – Jan Timmermann, BIKE-redacteur

Talloze gedetailleerde oplossingen, topafwerking en veel aanpassingsmogelijkheden wekken een onmiddellijke wens om te kopen bij individualisten en liefhebbers, zelfs bij stilstand. De rij-indruk bergafwaarts wordt gedomineerd door de extreem vlakke stuurhoek en het weelderige bereik. De stationwagon rekt de wielbasis flink op. Zo kan de Trek schitteren met een enorme soevereiniteit, vooral op ruwe hogesnelheidspassages. Rollover sensaties treden bijna nooit op door de hoge voorkant en de verhoogde rijpositie. De snelheidslimiet wordt uitsluitend bepaald door de rijvaardigheid van de piloot. Vanaf 30 procent SAG ondersteunt het chassis ook snelle afdalingen met een rijke rijervaring, maar ontkoppelt het de bestuurder niet volledig van de grond. Om grillige richtingsveranderingen op bochtige paden door te voeren, vereist de fiets echter een extra portie fysieke inspanning. Naast de lengte van de fiets komt dit ook door het relatief hoge totaalgewicht. Zelfs het kleine achterwiel kan hier weinig aan veranderen. Want met 434 millimeter in maat L zijn de liggende achtervorken niet opvallend kort. Bergop is de op voortstuwing gerichte zitpositie aangenaam. De opvallend steile zithoek verdeelt veel belasting over het voorwiel. Dit maakt het gemakkelijker te controleren. De Bontrager banden rollen aangenaam licht, maar zijn gierig met grip, zeker voor een super enduro. Ook is er kritiek op de vlakke stuurhoek. Het heeft een sterke neiging om om te kantelen bij langzaam rijden. Hoewel Trek wordt beschouwd als een pionier van stuurstopbegrenzers, doen de Amerikanen het zonder deze bescherming op de nieuwe Slash.

Lees ook:   Giant Rail Mips fietshelm: Lichtgewicht endurohelm in een korte review

Trek Slash: modellen en prijzen

Alle uitrustingsniveaus en prijzen van de New Trek Slash 2024 in de fotogalerij:

De carbon frame kit van de Trek Slash voor 4999 euro.

De modelvarianten van de nieuwe Trek Slash in één oogopslag.