Muziek luisteren tijdens het fietsen: regels om te volgen

Muziek in het wielrennen: de juridische situatie

Het is een veel voorkomende misvatting dat je geen koptelefoon of oortjes mag dragen tijdens het fietsen. Want dat klopt niet! Volgens de wegcode is het over het algemeen niet verboden, wat ook volkomen oneerlijk zou zijn in vergelijking met de auto. Voor beide vervoerswijzen geldt dezelfde regel: het is het volume en niet de geluidsinstallatie zelf die het verschil maakt tussen legaal en illegaal muziekgenot. Zelfs de Algemene Duitse Fietsclub (ADFC) had hier geen specifieke decibelspecificatie voor, maar wie zou er baat bij hebben? Dit komt omdat de perceptie van volume vrij individueel is en vooral moeilijk in te schatten van buitenaf. Dit wordt vooral belangrijk als het later om de politiekant gaat.

Zowel in de tekst van de wet als in de ADFC-richtlijnen staat dat het gehoor van de bestuurder niet meer dan onbeduidend mag worden aangetast door muziek of spraak – denk aan telefoongesprekken of podcasts. Dit is natuurlijk een nogal vage formulering. In de jurisprudentie houdt men zich waarschijnlijk aan een arrest uit 1987, aldus de ADFC; in die tijd ging het nog om een Walkman met cassettebandjes.

In binnenstedelijke gebieden treft deze regeling echter een op de twintig automobilisten, bij wie de muziek zelfs de getunede motor overstemt en het plaatwerk van de auto zichtbaar laat resoneren. Het is echter zeer zeldzaam om te horen dat auto’s worden gestopt voor luide muziek en worden beboet met een administratieve overtreding, tenzij er een andere overtreding door is veroorzaakt. Fietsers daarentegen melden het vaker. Dat is waar we ons hier op willen concentreren.

Muziek luisteren tijdens het fietsen: waar je rekening mee moet houden.Foto: Helge TscharnMuziek luisteren tijdens het fietsen: waar je rekening mee moet houden.

Muziek tijdens het fietsen: een protocol van de weg

En wie kan ons daar meer over vertellen dan een hoofdinspecteur van politie bij de Keulse fietsploeg? Sonja Bongartz vertelt ons dat het vrij regelmatig voorkomt dat ze fietsers moet attenderen op een gehoorstoornis of een verminderde concentratie. Ze is minder geïnteresseerd in het dragen van een koptelefoon, maar eerder in de “afwezigheid” van de fietser, wat duidelijk is voor haar ervaren oog. “Overtredingen met een aankondiging” noemt ze het. Voor de politieagent is het nog minder het overstemmen van het verkeer dat gevaarlijk is. Sterker nog, ze beschouwt de afleiding van muziek, luisterboeken of gesprekken als gevaarlijk.

Mensen zitten in een soort tunnel door zoiets, waardoor ze in gevaarlijke situaties terechtkomen, en het volume voorkomt dan dat je overeenkomstige waarschuwingssignalen waarneemt. Vaak genoeg achtervolgt ze zulke “bedreigde” mensen met haar fiets, schreeuwt en fluit ze op haar vingers, maar krijgt ze geen reactie. Volgens § 23, lid 1, StVO is het echter de plicht van de bestuurder om ervoor te zorgen dat hij vrij wordt gehoord. De waarschuwingsboete van tien euro is echter waarschijnlijk het minste kwaad in vergelijking met wat u kan overkomen in het “zoek-en-vind-boek van het Keulse wegverkeer”, zoals Bongartz het noemt.

Belangrijk: Als je bijvoorbeeld door rood rijdt vanwege de afleiding, krijg je een aanzienlijk hogere boete. Dergelijke sancties kunnen echter niet worden gecumuleerd. Dit wordt een collectief delict genoemd. Over het algemeen is er de hoogste van de toe te passen waarschuwingsboete. Volgens de hoofdcommissaris is er geen grote kans om zo’n waarschuwingsboete te ontlopen door te beweren dat de muziek zacht genoeg was of dat de koptelefoon ongebruikt was. Dit komt omdat iedereen die niet reageert op de oproepen of fluitjes van een officier als aanzienlijk gehandicapt wordt beschouwd, vergelijkbaar met het negeren van een aankondiging via luidsprekers van de patrouillewagen of een noodclaxon.

Lees ook:   Maxxis Bike Transalp: De Alpen oversteken met grip en grip

Miniluidspreker met microfoon: Bij de Aleck Punks blijven de gehoorgangen vrij, waardoor geluid van buitenaf beter waarneembaar is.Foto: AleckMiniluidspreker met microfoon: Bij de Aleck Punks blijven de gehoorgangen vrij, waardoor geluid van buitenaf beter waarneembaar is.

Welke verstoring is significant en welke is onbeduidend?

Maar waar ligt de grens tussen een onbeduidende en een reële beperking van de fietser? Dit heeft voor ons altijd iets te maken met de betreffende verkeerssituatie en kan niet stoïcijns worden voorgeschreven. Maar hoe dat een Verkeerspatrouilles, een inspecteur of zelfs een rechtbank of een verzekeringsmaatschappij, we kunnen het niet voorzien. Als vuistregel geldt echter dat hoe verwarrender de verkeerssituatie en hoe hoger de snelheid, hoe minder externe ruis moet worden geblokkeerd of gemaskeerd.

Aangezien de eigen gezondheid ook of vooral afhangt van het feit of men een geschreeuw, rinkelen, toeteren of piepen van banden hoort, moet men geluidsbronnen in smalle stedelijke verkeersgebieden volledig vermijden, vooral die welke in het oor zijn gestoken of over de oorschelp worden gelegd. Sonja Bongartz raadt over het algemeen af om je oren te bedekken. Dit geldt zelfs voor de dikke oorwarmers, die in de winter behoorlijk populair zijn. Moderne audiosystemen werken zelfs met een techniek die “Active Noise Cancelling” wordt genoemd, waarbij de omgevingsgeluiden worden onderdrukt door een soort tegengeluid – fataal in de stadsjungle, maar de functie kan op de overgrote meerderheid van de apparaten worden gedeactiveerd.

Buiten de bebouwde kom, vooral op zuivere fietspaden, vinden we muziekgenot of zelfs een telefoontje gerechtvaardigd, maar altijd op een volume dat waarschuwingssignalen nog steeds duidelijk hoorbaar en herkenbaar maakt. Om dit te doen, kunt u de bel zelf testen bij vertrek of een passagier vragen om met een krachtige stem tegen u te spreken; Je zou beide duidelijk moeten kunnen waarnemen. De regionale rechtbank in Aken en de hogere regionale rechtbank in Brandenburg gaven motorrijders respectievelijk een derde en de helft van de schuld, omdat ze de claxon van een ambulance niet hadden gehoord. We raden spannende audioboeken of boeiende podcasts af. Hier waren de ervaringen van de hoofdinspecteur een duidelijke aanbeveling voor ons: lichte achtergrondmuziek ja, zinvolle afleiding nee!

In de MYBIKE-test: Ook de gehoorgangen van de Suunto Wing blijven vrij.Foto: SuuntoIn de MYBIKE-test: Ook de gehoorgangen van de Suunto Wing blijven vrij.

Muziek tijdens het fietsen: Zij maken het geluid

Tot nu toe ging het alleen om “of en hoe hard”, maar we hebben ook nagedacht over waarmee? De hardware om op de fiets van muziek te genieten ligt altijd ergens tussen geluidskwaliteit en verkeersveiligheid, alle hier gepresenteerde producten hebben hun bestaansreden in dit assortiment en elk staat als voorbeeld van een heel bijzonder type geluidsversterking. Als je zelden fietst, maar gaat zwemmen of joggen, waardeer je misschien andere kwaliteiten.

We hebben vijf varianten als voorbeeld geselecteerd: de klassieke hoofdtelefoon met een schelp die zich over het oor uitstrekt, de momenteel populaire in-ear hoofdtelefoons, ook wel oordoppen of “ear pods” genoemd, de vrij nieuwe “Bone Conduction”-modellen, die werken met geluidsinitiatie via het schedelbot, speciale helmgeïntegreerde systemen met luidsprekers en tegen de wind beschermde microfoons op de kinband en, last but not least, het geluidssysteem via een Bluetooth-box die vrij op de fiets kan worden gemonteerd voor de bidonhouder.

Lees ook:   Cube Elite C:62 Rookie: Overtuigt de high-end kinderfiets in een praktijktest

5 koptelefoons/speakers voor muziek tijdens het fietsen

JBL Wind 3SR

JBL Wind 3SRFoto: JBLJBL Wind 3SR

Met de box op het stuur en niet in de buurt van of op de gehoorgang, is het waarnemen van omgevingsgeluiden natuurlijk het gemakkelijkst. De muziek komt via Bluetooth van een mobiele telefoon of andere speler met een bijbehorende interface. Volumeregeling en trackselectie kunnen eenvoudig worden bediend via knoppen op de box.

Het apparaat, dat zo groot is als een portemonnee, weegt slechts een half pond en de 1050 mAh-batterij gaat vier tot vijf uur muziekplezier mee. De stuurklem wordt meegeleverd. Nadeel: Het maximale volume van 85 decibel wordt niet alleen door de bestuurder gehoord, maar ook door iedereen in de wijde omgeving. Zelfs met dezelfde muzieksmaak leidt dit soms tot vijandigheid. Zelfs in het bos kan dit het spel onnodig verstoren (overtreding van de State Emissions Act). Prijs: 79,90 euro.

 • Muziekkwaliteit: 3 van 5
 • Toepassingen: 2 van 5
 • Fietstocht: 3 van 5
 • Handicap*: 5 uit 5
 • Stadsverkeer: 2 van 5

Miiego Miirythm II

Miiego Miirythm IIFoto: MiiegoMiiego Miirythm II

De Miiego Ear Pods vertegenwoordigen alle koptelefoons die in de gehoorgang worden gestoken. Als sportmodellen worden de Miirythm II gekenmerkt door een bijzonder stevige pasvorm dankzij een bekleding van traagschuim, en ze zijn niet alleen bestand tegen regen, maar ook maar ook het onvermijdelijke zweet. Ondanks het kleine formaat – je ziet maar een klein deel uit de oorschelp steken – zijn het geluid, de Bluetooth-connectiviteit en de batterijduur uitstekend: je kunt tot 36 uur luisteren.

Door hun plaatsing is er niet veel geluidsdruk nodig om een rijke bas en heldere hoge tonen te produceren, maar helaas is het juist deze stoel die ook voorkomt dat externe ruis zijn weg naar het oor vindt. Zelfs zonder muziekoverdracht ben je behoorlijk geïsoleerd, want het traagschuim sluit de gehoorgang uitstekend af. Geweldig als sportkoptelefoon voor allerlei sporten, maar niet zo’n goede keuze in de stad! Prijs: 89,00 Euro inclusief oplaadetui.

 • Muziekkwaliteit: 5 uit 5
 • Toepassingen: 4 uit 5
 • Fietstocht: 2 van 5
 • Handicap: 1 van 5
 • Stadsverkeer: 0 van 5

Suunto-vleugel

Suunto-vleugelFoto: SuuntoSuunto-vleugel

Het klinkt in eerste instantie “griezelig” of ongezond: geluidsinitiatie via de schedelbeenderen! De uiteinden van de vleugel met hun spreekspoelen bevinden zich eigenlijk heel dicht bij het bot, hun bewegingen creëren geen golven in de lucht, maar trillingen in het bot, die doorgaan naar het gehoororgaan en daar worden waargenomen als normaal geluid. Alleen bij een zeer sterke bas voel je een minimale kieteling op het contactpunt, anders is het geluid niet te onderscheiden. Het hangt er een beetje van af waar en hoe de spoelen zijn gepositioneerd.

Afhankelijk van de vorm van het hoofd en de helm kunnen individuele plaatsen enigszins verloren gaan. In de proef was de kwalificatie trouwens geweldig, ook bij het zwemmen en telefoneren op de fiets. Het gehoor blijft vrij, de geluiden vermengen zich, maar de waarneming is veel laagdrempeliger dan bij een klassieke koptelefoon. Kleine nadelen: Als er veel wind is, concurreren muziek en windgeruis met elkaar en zijn de knoppen vrij klein. Inclusief een rode LED voor een betere zichtbaarheid gaat de batterij ongeveer tien uur mee. Negatieve gevolgen van “beengeleiding” zijn nog niet bekend. Prijs: 199,00 Euro inclusief laadpaal

 • Muziekkwaliteit: 4 uit 5
 • Toepassingen: 5 uit 5
 • Fietstocht: 4 uit 5
 • Handicap: 3 van 5
 • Stadsverkeer: 3 van 5

Miiego AL3+ Vrijheid

Miiego AL3+ VrijheidFoto: MiiegoMiiego AL3+ Vrijheid

Als je een koptelefoon op je fiets hebt, neem er dan een mee die je helm niet in de weg zit. Het AL3+ model met zijn nekband past perfect bij hoofdbescherming en zit stevig – dankzij de flexibele hoofdband die zich bijna om het bovenoor wikkelt – zelfs op ruwe wegen! Als zogenaamde “on-ear koptelefoons” bedekken ze bijna de hele oorschelp, maar er is geen rand rondom zoals bij de over-ear varianten. Op deze manier kan een resterend extern geluid daadwerkelijk in de oorschelp doordringen. Het geluid is ruimtelijker en evenwichtiger dan pods, en op lange tochten zit zo’n model ook comfortabeler.

Lees ook:   mountainbike huren haarlem

Een bijkomend voordeel van de AL3+ zijn de bedieningsknoppen op de handset; Mobiele telefoons of andere Bluetooth-spelers blijven in de tas. Telefoneren gaat ook goed dankzij de ingebouwde microfoon, het windgeruis voor de gebelde is iets sterker dan bij de Suunto Wing of Aleck. Met een batterijduur van 41 gram en elf uur is het water- en zweetbestendige apparaat ideaal voor langlauftochten en alle sporten zonder fiets. In de stad moet je echter goed op het volume letten. Prijs: 89,00 Euro.

 • Muziekkwaliteit: 5 uit 5
 • Toepassingen: 4 uit 5
 • Fietstocht: 4 uit 5
 • Handicap: 2 van 5
 • Stadsverkeer: 1 van 5

Aleck Punks (Set van twee)

Aleck Punks (Set van twee)Foto: AleckAleck Punks (Set van twee)

De Near Ear Audio Comms zijn de nieuwste variant op de markt en komen uit de ski- en snowboardsector. Het zijn kleine en lichtgewicht luidsprekers inclusief microfoon die speciaal zijn ontwikkeld voor helmmontage, die op de helmriem worden gemonteerd en met een laag volume werken vanwege hun nabijheid tot het oor. Een set bevat twee punks van 16 gram voor rechts en links met een drievoudige tegen de wind beschermde microfoon. Het duurt maar een paar seconden om te monteren. Ondanks de vederlichte luidsprekers is het geluid verrassend rijk, hoewel het niet helemaal te vergelijken is met goede over- en in-ear modellen. Blijkbaar neemt de positie voor het oor het grootste deel van het windgeruis weg.

Het akoestisch bordAl komt schoon aan, zelfs tijdens het rijden. Het systeem is zelfs beter geschikt voor spraak dan voor muziek; Overigens komen beide hier via Bluetooth-apparaten. Een bijzonder kenmerk van de Punks: ze maken groepscommunicatie met andere gebruikers mogelijk, d.w.z. een soort portofoonfunctie of conferentiemodus via een app, zonder het beltegoed op te gebruiken. Dit, en de goede spraakkwaliteit in beide richtingen, zelfs bij veel wind, maakt deze oordopjes ideaal voor forenzen. Niet alleen is het oor vrij zoals bij de vleugel, ook de mix van muziek en geluid van buitenaf is duidelijker te onderscheiden. 139,95 Euro / 260,95 Euro (set van 1/2).

 • Muziekkwaliteit: 3 van 5
 • Toepassingen: 3 van 5
 • Fietstocht: 4 uit 5
 • Handicap: 4 uit 5
 • Stadsverkeer: 5 uit 5

* Slechthorendheid: 0 = zeer ernstig / 5 = vrijwel geen

Fietsen in het ritme: muziek als coach

In de informatieve verhalen over de biomechanica van het trappen en in de verslagen over bikefitting in de laatste nummers werd er altijd gesproken over de ideale cadans voor het fietsen. Het absolute optimum in termen van spier- en coördinatie-efficiëntie is niet honderd procent te kwantificeren en ligt ook in een bereik waar de benen van niet-sporters in de knoop kunnen raken, maar je moet grofweg streven naar 80 tot 90 tpm. De cadans, zoals de vakterm heet, kan elektronisch worden gemeten of zelf worden geteld.

Het is echter veel gemakkelijker en leuker om je muziek te kiezen met veel of weinig BPM, d.w.z. beats per minuut, en gewoon in het ritme van de muziek te stappen. Op het gevaar af niet bij iedereen in de smaak te vallen, hebben we twee afspeellijsten samengesteld die hier speciaal voor zijn ontworpen. Muziekafspeellijst 1 met 80 bpm voor de meer ontspannen pleziertocht en afspeellijst 2 met 90 bpm voor meer sportief gemotiveerde rondes. Zelfs als je niet bent ingelogd op Spotify, kun je de lijsten gratis beluisteren met de bijbehorende app – scan gewoon de QR-code:

Muziekafspeellijst 1: Pleziertocht met 80 bpm

Playlist 1: Pleziertocht met 80 bpmFoto: MYBIKEPlaylist 1: Pleziertocht met 80 bpm

Muziek Playlist 2: Motivatie bij 90 bpm

Playlist 2: Motivatie bij 90 bpmFoto: MYBIKEPlaylist 2: Motivatie bij 90 bpm