Test trailbikes 2023: Arc8 Essential SLX in test

Met 1740 gram markeert het frame van de Arc8 Essential de absolute topwaarde in deze test. De carbon fiets bespaart een goede 1,2 kilo ten opzichte van zijn concurrenten ten opzichte van een gemiddeld framegewicht van 2987 gram. Hierdoor hebben de Zwitsers ook een relatief laag totaalgewicht van 12,51 kilogram. Alleen de Cube van hogere kwaliteit weegt aanzienlijk minder. Met zijn zeer rijneutrale achterdriehoekontwerp voegt de Arc8 zich dus bij het hoogtrappende type trailbikes.

Dankzij zijn gewichtsvoordeel danst de Arc8 levendig door gemakkelijk terrein en zorgt hij voor een aangenaam levendig weggedrag. Kleine trucjes zijn gemakkelijk en bunny hops slagen met gemak. De zitpositie is sportief. Het 496 millimeter lange bereik positioneert de piloot netjes uitgerekt boven de framedriehoek.

Technische hellingen maken geen deel uit van de paradediscipline van de Arc8. Hoewel de steile zithoek het lichaamsgewicht ver boven het voorwiel duwt, heeft de besturing de neiging om bij lage snelheden om te kantelen vanwege de extreem vlakke stuurhoek. Dit geeft je vaak problemen op belangrijke punten. Maar als je eenmaal snelheid hebt gemaakt, betalen de lange en vlakke afmetingen van de Essential zich uit. Zelfs op snelle passages houdt de kandidaat de baan veilig.

De achterdriehoek van de Arc8 Essential SLX met de Rockshox Deluxe schokdemper uit de mid-priced Select+ serie bleek een beperkende factor. Hoewel het voldoende gevoelig reageert op fijne hobbels, kan het het potentieel van de geometrie niet volledig benutten vanwege een gebrek aan slikvermogen in ruw terrein en bereikt het al vroeg zijn limiet. Nog een klein nadeel: het lichtgewicht frame is slechts in twee maten verkrijgbaar.

Lees ook:   Het nieuwe nummer: EMTB 01/2023 – lees nu!

¹Prijs kan plus kosten voor verpakking, verzending en coördinatie.

²Het BIKE-oordeel weerspiegelt de laboratoriummetingen (BIKE-labmeting) en de subjectieve indruk van de testrijders.

Het BIKE-oordeel is prijsonafhankelijk. BIKE ratings: super (250-205 punten), zeer goed (204,75-180 punten), goed (179,75-155 punten), bevredigend (154,75-130 punten), met zwakke punten (129,75-105 punten), onvoldoende (104,75-0 punten).