Lichtgewicht motoren en kleine batterijen: 6 lichtmotoren en minibatterijen op de proef gesteld

We hebben deze modellen getest:

Klik hier om naar de individuele evaluatie te gaan

Het is bijna vijf jaar geleden dat E-MTB-pionier Haibike zijn Flyon onthulde: een powerbike van bijna 30 kilo, waarin een TQ-motor met een enorme koppel van 120 Newton woedde. De Flyon polariseerde als geen enkele e-bike: meer motorfiets dan fiets, slecht voor het imago van mountainbiken – noch vakmedia noch klanten waren enthousiast over het monster. Nog voordat de Haibike Flyon een kans op de markt had, draaide het Haibike-management het wiel om – en nam een heel andere richting. Het bedrijf uit Schweinfurt presenteerde vorig jaar het resultaat: de Haibike Lyke, de eerste lichte eMTB met een Fazua Ride 60 drive.

De recente geschiedenis van de pioniers uit Neder-Franken is representatief voor de ontwikkeling die de e-mountainbike de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Bovenal wil de sportieve clientèle niet passief met de fiets de berg op worden geslingerd, maar een actieve e-bike waarmee je je op een sportieve en wendbare manier door het terrein kunt bewegen. Gevoelige motoren zijn net zo gewild als een laag totaalgewicht en sportieve geometrieën. En dat is precies wat de nieuwe generatie Minimal Assist-motoren mogelijk maakt.

De generatie minimal assist motoren

In 2022 had het segment lichte of minimale assistentie eerder voorzichtig marktaandeel gewonnen. Het onderwerp kwam pas echt van de grond toen vorig jaar de Fazua Ride 60 en de TQ HPR 50 werden geïntroduceerd. Beide motoren tillen de lichte categorie naar een nieuw niveau. TQ in termen van onopvallendheid, Fazua in termen van veelzijdigheid. Beide maken onverwacht slanke fietsen mogelijk met compacte afmetingen.

En de diversiteit in dit segment blijft groeien. Specialized, een van de pioniers in de lichte sector, onthulde onlangs zijn nieuwe motor: de SL 1.2. En nu wil Bosch er ook voor zorgen dat de trend breed gaat: Met de Performance SX heeft de marktleider zijn zegen gegeven aan dit type motor. De industrie werkt bijvoorbeeld aan het gebruik van lichte motoren en fietsen om zelfs die doelgroepen te inspireren die nog sceptisch zijn over de e-trend. In deze test vergelijken we de zes op dit moment meest relevante schijven.

Met lichte motoren en lichtgewicht e-MTB's kunnen zelfs de doelgroepen die nog sceptisch zijn over de e-trend geïnspireerd worden.Foto: Markus Greber/SkyshotMet lichte motoren en lichtgewicht e-MTB’s kunnen zelfs de doelgroepen die nog sceptisch zijn over de e-trend geïnspireerd worden.

Macht*

Koploper op het gebied van prestaties is de Bosch Performance Line SX. Bij hoge cadansen bloeit de e-bike motor letterlijk op. Maar hij geeft zijn volledige vermogen pas los als de bestuurder bovengemiddeld is en dan nog maar voor een korte tijd. De Fazua-aandrijving kan ook korte tijd een hoog vermogen leveren via de boost-functie (felrode balk). De nieuwe Specialized-motor is nog steeds een van de meer discrete aandrijvingen. De HPR 50 van TQ, die we niet in het laboratorium hebben getest, landt ook op een vergelijkbaar niveau.

Lees ook:   Paarse hardtail nieuwigheid: De Canyon Exceed CF SLX CLLCTV

Leider in motorprestaties: Bosch Performance SXFoto: EMTB Test DepartmentLeider in motorprestaties: Bosch Performance SX

*Bepaald in het PTLabs-testlaboratorium op het hoogste ondersteuningsniveau. Rollenbank met vermogensafname op de achterband.

Koppel*

De Bafang-motor, die in de Forestal-fietsen is geïnstalleerd, verrast met een koppel op het niveau van krachtmotoren. Dit verklaart zijn opvallende machtsontwikkeling. Fazua en EP8 RS volgen op een behoorlijke afstand op een vergelijkbaar niveau, terwijl Specialized en de nieuwe Bosch SX iets achterblijven. De Specialized SL 1.2 heeft een flinke schop gekregen ten opzichte van zijn voorganger. In de praktijk is het koppel duidelijk bij lage cadansen, d.w.z. bij het starten en op steile trappen off-road.

Forestal F60-S1 verrast met de topwaarden.Foto: EMTB Test DepartmentForestal F60-S1 verrast met de topwaarden.

*Bepaald in het PTLabs-testlaboratorium op het hoogste ondersteuningsniveau. Rollenbank met vermogensafname op de achterband.

Bosch Performance Line SX

De nieuwste speler is ook de BranBosch heeft zich in het segment van de lichte aandrijflijnen begeven. De verhouding tussen gewicht en vermogen is uitstekend. Met een goede twee kilo is hij vergelijkbaar met de concurrentie en aan de vermogenskant presteert hij gemakkelijk beter dan alle andere lichtgewichten met zijn piekvermogen van meer dan 500 watt. Bijzonderheid: Het levert slechts korte tijd zijn volledige stuwkracht en met bovengemiddelde input van de bestuurder. Bovendien reageert de SX extreem op de cadans van de motorrijder. Met slow spin zijn de prestaties maar matig. Dat blijkt ook uit het redelijk hoge koppel. Op belangrijke technische plaatsen waar de voeten niet kunnen wervelen, zijn er krachtigere lichtmotoren. Nogmaals, het reactievermogen en de modulatie van de Bosch SX zijn uitstekend. Jammer: rammelt duidelijk in de afdaling.

Conclusie over de Bosch Performance Line SX:

Extreem levendig en krachtig, de SX beheert de evenwichtsoefening tussen licht en krachtmotor. Het koppel is slechts matig, maar de respons is uitstekend.

 • Gewicht (motor / systeem)¹: 2,07 kg / 4,14 kg
 • Batterijgroottes: 400 Wh (2,07 kg)¹, 500, 625, 750
 • Range extender: 250 Wh
 • Koppel²: 50 Nm (constante van 39 Nm)
 • Maximaal vermogen²: 508 W
 • Vermogen: 5.5 van de 6 punten
 • Hoge cadans: 6 van de 6 punten
 • Motorgeluid: 4,5 van de 6 punten
De SX is compatibel met alle componenten van het slimme systeem: naast de Kiox 500, systeemcontroller en mini-afstandsbediening geldt dit ook voor de app en batterijen.
Foto: Markus Greber/Skyshot

Bosch Prestaties SXFoto: EMTB Test DepartmentBosch Prestaties SX

Fazua Rit 60

Fazua’s Ride 60, geïntroduceerd in 2022, is een echte duizendpoot. Met zijn hoge prestaties, goede stabiliteit en levendige vermogensafgifte stelt hij zelfs op vermogen gerichte e-bikers die op zoek zijn naar een lichtgewicht systeem niet teleur. Toch zijn het gewicht en de rijervaring volledig in lijn met de lichte klasse. De relatief grote 430 Wh accu zorgt voor een top actieradius. Een bijzonder kenmerk is de boost-functie: met een druk op de knop werpt de motor vervolgens gedurende een korte tijd 450 watt uit – een echt voordeel voor korte, steile sleutelpunten. De rijervaring met de Ride 60 heeft absoluut een e-bike-karakter – zonder ruw te worden. Zelfs bij zeer hoge cadansen trekt de Ride 60 door, wat de motor levendigheid geeft. Met de nieuwste update heeft Fazua ook de vertraagde invoeg- en duwhulp aanzienlijk verbeterd.

Lees ook:   Celtic Chadh Race review: toerfiets van race naar down country

Conclusie over de Fazua Ride 60:

Krachtig, stabiel en groot bereik met een laag gewicht, compact formaat en levendige rijervaring. De Fazua is de meest veelzijdige allrounder onder de lichte motoren.

 • Gewicht (motor / systeem)¹: 2,02 kg / 4,24 kg
 • Batterijgroottes: 430 Wh (2,22 kg)¹
 • Range extender: 210 Wh
 • Koppel²: 59 Nm
 • Piek vermogen²: 344 W (Boost: 454 W)
 • Vermogen: 5.5 van de 6 punten
 • Hoge cadans: 5 van de 6 punten
 • Motorgeluid: 5 van de 6 punten
Fazua Rit 60
Foto: Markus Greber/Skyshot

Fazua Rit 60Foto: EMTB Test DepartmentFazua Rit 60

Forestal F60-S1/Bafang

De underdog uit Andorra verraste ons met veel vermogen en veel koppel. De motor laat zijn giek heel opvallend en ietwat ongemanierd los. In nitro-modus duwt hij het volledige vermogen, zelfs bij de geringste input van de driver. De dosering kan beter. Indrukwekkend: full e-bike gevoel met laag gewicht en compact formaat! Helaas is het volume ook navenant hoog. Bij sportief gebruik is het vervelend dat de prestaties aanzienlijk dalen bij zeer hoge cadansen. Forestal ziet de hoge ondersteuningsniveaus meer als een noodmaatregel voor korte sleutelpunten dan als een permanente modus. Wij sluiten ons aan bij deze oproep. Want als je permanent het volle vermogen van het apparaat oproept, wordt de batterij in een mum van tijd leeggezogen. Bovendien wordt de behuizing erg heet en nemen de prestaties af.

Conclusie over de Forestal F60-S1/Bafang:

Weelderige kracht in een kleine, lichtgewicht verpakking. De F60-S1 motor levert een opvallend e-bike gevoel, maar is helaas vrij luid en een beetje ongemanierd. De batterij is snel leeg.

 • Gewicht (motor / systeem)¹: 2,03 kg / 3,93 kg
 • Batterijgroottes: 360 Wh (1,9 kg)¹
 • Range extender: 250 Wh
 • Koppel²: 79 Nm
 • Maximaal vermogen²: 386 W
 • Vermogen: 5.5 van de 6 punten
 • Hoge cadans: 2,5 uit 6 Partituur
 • Motorgeluid: 2,5 van de 6 punten
Forestal F60-S1 / Bafang
Foto: Markus Greber/Skyshot

Forestal F60-S1/BafangFoto: EMTB Test DepartmentForestal F60-S1/Bafang

Orbea EP8 RS/Shimano

De software komt van Orbea, maar de hardware van de EP8 RS motor is identiek aan de klassieke Shimano EP8. Het is dus geen wonder dat het de concurrentie qua gewicht niet kan bijbenen. Aan de andere kant kan de RS bijna concurreren met klassieke E-MTB-motoren met behoorlijk vermogen, krachtig koppel en een grote batterij. De EP8 RS-aandrijving roept zijn volledige vermogen op in de basisopstelling van de turbomodus, zelfs met een lage input van de bestuurder. Hierdoor voelt de motor in de praktijk nog krachtiger aan dan de laboratoriumwaarden doen vermoeden. Bij zeer hoge cadansen raakt de EP8 een beetje buiten adem, wat zijn levendigheid wegneemt. De versnellingsbak rammelt duidelijk bij het rollen over obstakels.

Conclusie over de Orbea EP8 RS/Shimano:

Stabiel, krachtig, groot bereik – dat zijn de sterke punten van de EP8 RS-motor. Zo dicht de door Orbea getunede Shimano-unit de kloof tussen minimalistische lichtaandrijvingen en de vermogensklasse. Het is opmerkelijk dat Orbea met dit concept zulke lichtgewicht E-MTB’s bouwt.

Orbea EP8 RS/Shimano
Foto: Markus Greber/Skyshot

Orbea EP8 RS/ShimanoFoto: EMTB Test DepartmentOrbea EP8 RS/Shimano

Gespecialiseerde SL 1.2

Visueel is de nieuwe lichtmotor van Specialized nauwelijks veranderd, maar technisch is er veel gebeurd met de SL 1.2. De e-bike motor is merkbaar en meetbaar toegenomen in vermogen en koppel, maar niet in gewicht en afmetingen. In vergelijking met de sterkere lichte kandidaten is de Specialized SL 1.2 echter ook een vrij subtiele supporter. Er is hier geen shuttle-modus voor de lui om te trappen. Aan de andere kant is de rijervaring soepel en is het vermogen uitstekend controleerbaar. Bovendien trekt de Specialized-krachtbron de aandacht met een uitstekende efficiëntie. Het volume van de motor was een groot punt van kritiek op de SL 1.1. Ook hier heeft Specialized duidelijk verbeteringen doorgevoerd. Maar de rit blijft duidelijk hoorbaar. Daarmee staat hij in het goede middenveld van de Lichtklasse.

Conclusie over de Specialized SL 1.2:

Licht, efficiënt en soepel: de SL 1.2 is een discrete en onopvallende lichtaandrijving. Zijn sterke punten liggen in efficiëntie en rijgevoel, minder in maximale prestaties en fluisterstil rijden. Het display en de bedieningselementen zijn van topklasse!

 • Gewicht (motor / systeem)¹: 1,91 kg / 373 kg
 • Batterijgroottes: 320 Wh (1,82 kg)¹
 • Range extender: 160 Wh
 • Koppel²: 50 Nm
 • Maximaal vermogen²: 278 W
 • Vermogen: 3.5 van de 6 punten
 • Hoge cadans: 4,5 van de 6 punten
 • Motorgeluid: 4,5 van de 6 punten
Gespecialiseerde SL 1.2

Gespecialiseerde SL 1.2Foto: EMTB Test DepartmentGespecialiseerde SL 1.2

TQ HPR 50

Hoewel we de TQ HPR 50 nog niet op de laboratoriumtestbank hebben kunnen testen, kennen we de aandrijving heel goed. De TQ is de meest compacte aandrijving in de lichte klasse. In de praktijk is het natuurlijke en discrete karakter bijzonder indrukwekkend. Het direct inbrengen van het freewheel zorgt voor een rijk en kwalitatief hoogwaardig startgevoel. Het rijgeluid is bijzonder stil en onopvallend. Bovendien start de HPR 50-motor soepeler dan elke andere aandrijving. De rijervaring is dus ver verwijderd van de klassieke e-bike boost. Dit komt ook door zijn matige vermogen, waardoor hij ongeveer op gelijke voet staat met de Specialized SL 1.2. De kleine Rundling heeft een negatieve uitschieter qua stabiliteit. Het reageert op continue volgaswerking met de meest significante vermogensreductie en hoge behuizingstemperatuur.

Conclusie over de TQ HPR 50:

Benchmark in termen van volume, gewicht en rijgevoel – dit maakt de HPR 50 de meest onopvallende motor in het veld. Perfect voor degenen die zo dicht mogelijk bij de MTB willen verblijven.

 • Gewicht (motor / systeem)¹: 1,89 kg / 3,74 kg
 • Batterijgroottes: 360 Wh (1,85 kg)¹, 250 Wh
 • Range extender: 160 Wh
 • Koppel²: niet gemeten
 • Vermogenspiek²: niet gemeten
 • Vermogen: 3.5 van de 6 punten
 • Hoge cadans: 4,5 van de 6 punten
 • Motorgeluid: 6 van de 6 punten
TQ HPR 50

TQ HPR 50Foto: EMTB Test DepartmentTQ HPR 50

¹Bepaald op de testbanken in het EMTB-testlaboratorium.

³Bepaald in het testlaboratorium van PT Labs. Rollenbank met vermogensafname op de achterband.

De evaluatie bestaat uit de subjectieve indrukken van de testers en de resultaten van de laboratoriummetingen.