MTB schoen review: Dit is de Quoc Grand Tourer XC

De fietsschoen is geschikt voor mountainbikers en gravelrijders, met een focus op offroad-avontuur. Om een goed beeld te krijgen van het nieuwe model hebben we de Quoc Grand Tourer XC getest op zowel gravel- als mountainbikes. Dit is ons resultaat.

De Quoc Grand Tourer XC in recensie

In onze review hebben we ons gericht op de belangrijkste aspecten van een fietsschoen: Hoe functioneel is de Quoc Grand Tourer en hoe comfortabel? Het model is getest in de maten 39,5 en 43.

Comfort van de Quoc Grand Tourer

Als het op comfort aankomt, waren bijna al onze testers het erover eens. De schoen sluit goed aan, vooral op de middenvoet, wat zorgt voor een goede ondersteuning. De vetersluiting van de draaisluitingen drukt niet op de wreef vanwege het stevige bovenmateriaal. Dankzij de brede tong zou de Quoc Grand Tourer ook moeten passen bij voeten met een hogere wreef. In de test merkten we de positie van de tong positief op: hij gleed niet weg, maar bleef op zijn plaats.

Sluiting en bovenwerk werken goed samen: goede grip in de schoen zonder te knellen.Foto: Sandra SchuberthSluiting en bovenwerk werken goed samen: goede grip in de schoen zonder te knellen.

Eén ding werd echter bekritiseerd als het om comfort ging: een tester vond de schoen beklemmend aan de buitenkant van de enkel, maar was de enige met zijn mening. De anderen hadden geen last van decubitus. Dit laat op zijn beurt zien hoe subjectief een evaluatie over het onderwerp “comfort” is. De een houdt van een schoen, de ander niet – er is geen goed of fout.

>> Een andere up-to-date MTB-schoen voor platte en klikpedalen vind je hier <<

Meer details over de MTB- en gravelschoen van Quoc

Bij fietsschoenen speelt de sluiting een doorslaggevende rol, omdat deze grotendeels verantwoordelijk is voor de pasvorm van de schoen. De Quoc Grand Tourer wordt geleverd met het eigen Quoc Technology Dual Dial-sluitsysteem – d.w.z. een dubbele draaivergrendeling. Deze drukt niet op de wreef en is eenvoudig te verstellen zodat je een stevige grip in de schoen hebt.

Naast het vetersysteem is ook de zool van bijzonder belang. De Quoc Grand Tourer is een carbon zool die zorgt voor een goede krachtoverbrenging op de pedalen. Wanneer de fiets moet worden geduwd, werkt de TPU-coating samen met TPU-spikes om stevige grip te bieden. De spikes zien er echter na korte tijd relatief versleten uit. Vooral MTB’ers, die ook graag de fiets omhoog duwen, zouden waarschijnlijk meer kunnen doen met minder stijve schoenen.

Het TPU-zoolprofiel biedt ook voldoende grip naast de fiets.Foto: Sandra SchuberthHet TPU-zoolprofiel biedt ook voldoende grip naast de fiets.

  • Prijs: 279,00 euro
  • Maten: 38-47
  • Gewicht: 662 gram (maat 39,5 met schoenplaatjes)

Review van de Quoc Grand Tourer XC

Ontworpen voor gravel- en MTB-rijders, is het ontworpen voor langeafstandsraces. Tegelijkertijd moet hij ook in staat zijn om zijn werk te doen op technisch veeleisend terrein. De stijve carbonzool zorgt voor een goede krachtoverbrenging, maar is soms een belemmering bij het duwen van passages. De TPU-coating en het loopvlak bieden echter voldoende grip om te voet verder offroad te gaan.

Voors en tegens

  • Plus: Gecoate carbonzool beschermt carbon en biedt ondersteuning, aanpasbare binnenzool, reflecterende elementen, slijtvast bovenwerk
  • Minus: Klein aantal maten, kan op de enkel drukken

Dit is de Quoc Grand Tourer XCFoto: Matthias BorchersDit is de Quoc Grand Tourer XC

>> Een grote gravelschoentest inclusief tips vind je hier <<