Dangerholm’s Super Gravel: “Er is nog ruimte voor een andere gravelcategorie”

Gustav Gullholm, beter bekend als Dangerholm, is een motortuner die design combineert met veel aandacht voor detail en technologie. Zijn fietslichamen zijn ongeëvenaard. Met zijn nieuwste project realiseert hij zijn versie van een super gravelbike. Maar wat maakt het zo “geweldig”?

Is een moderne gravelbike te vergelijken met een MTB uit de jaren 90?

Een citaat moet hier voor zich spreken.

Er gaat een grap rond dat sommige moderne gravelbikes zo krachtig worden dat ze lijken op de mountainbikes van de jaren ’90, vooral als ze zijn uitgerust met een plat stuur. Maar is het echt zo erg? Zeker niet, als je het mij vraagt, tenminste zolang we alle moderne functies en technologieën kunnen behouden. – Dangerholm

Super gravel, wat is dat ook alweer?

We rijden al zo lang als er gravelbikes bestaan. Mountainbikers hebben met hun fiets talloze kilometers op gravel doorgebracht, lang voordat er moderne dropbar gravelbikes waren. Op dit punt moet worden opgemerkt dat gravel ook in de racefietssector niet is gestopt. Eerdere langeafstandsraces, zoals de endurance wielerwedstrijd Wenen-Berlijn in 1893, vonden niet alleen plaats op verharde wegen, vooral in Oostenrijk waren de wegen vaak onverhard. En verhard van toen is niet te vergelijken met de verharde wegen van nu.

Terug naar Super Gravel – een gravel-georiënteerde mountainbike, zoals Dangerholm de gravelcategorie beschrijft, die nog niet bestaat. Waarschijnlijk de meest voor de hand liggende voordelen van een super gravelbike zijn, ten eerste, comfort dankzij brede banden en ten tweede, betere controle op veeleisende ondergronden dankzij de geometrie en de vorm van het stuur.

Super Gravel de tweede – of eerste?

Wiebke Lühmann, een bikepacker die via haar Instagram-kanaal talloze mensen inspireert, heeft voor haar huidige avontuur ook een soort supergravelbike opgebouwd – oké, hier is het een gravelbike met een plat stuur en geen MTB met een gravelbaan. Wiebke is sinds begin oktober op weg naar Kaap de Goede Hoop. Het begon in Freiburg en heeft nu Spanje bereikt. Jij Wilier Adlar Ze kon het individueel samenstellen en koos voor een plat stuur omwille van het comfort en ook omdat er meer bagage in het stuurwiel past.

Lees ook:   YT Jeffsy: Met de 27-inch Primus is het trio compleet
Aanbevolen redactionele inhoud

Op dit punt vindt u externe inhoud die het artikel aanvult. U kunt het met één klik weergeven en weer verbergen.

Externe inhoud

Ik ga ermee akkoord dat externe inhoud aan mij wordt getoond. Hierdoor kunt u
Persoonsgegevens kunnen worden doorgegeven aan platforms van derden. Lees hier meer over in ons privacybeleid.

Thuis op de mountainbike

Vooral voor mensen die uit de offroad-sector komen en zich thuis voelen op mountainbikes, is de positie en stuurvorm van een gravelbike… Krijgen. Dit is waar Dangerholm om de hoek komt kijken. Omdat: Waarom bouw je geen mountainbike met de juiste banden, versnellingen, stuurbreedte, zodat hij niet veel langzamer is dan zijn dropbar-broers en -zussen?

Hoe geweldig moderne gravelbikes ook zijn – ik rijd bijvoorbeeld graag op mijn eigen Scott Addict Gravel – ik denk dat er ruimte is voor een andere gravelcategorie. – Dangerholm

Als u zich regelmatig informeert over nieuwe mountainbikes, zult u de introductie van de modellen waarderen. Scott Vonk ST en Genius ST. ST is een afkorting voor Super Trail. Deze fietsen zijn ontworpen met meer veerweg en meer rubber voor meer prestaties en plezier. Dangerholm heeft nu de Scott Scale RC – overigens de duurste productie-hardtail die momenteel op de markt is – en dacht, waarom maak je er geen SG – Super Gravel – van, de naam past bij zijn trailbroers en -zussen.

Super Gravel van Dangerholm

Detail, Details, Details. We zullen er een aantal wat gedetailleerder uitleggen Als je alle details over de Scott Scale RC Super Gravel wilt weten, kun je deze aan het einde van deze tekst vinden.

Het lijkt erop dat hij blij is met het resultaat.Foto: Gustav GullholmHet lijkt erop dat hij blij is met het resultaat.

De Frameset

Dangerholm’s Super Gravel is gebouwd rond een Scott Scale RC World Cup-frame. Afgezien van het uiterlijk en de uitstralingDe 2023 Scale biedt volgens Dangerholm twee hele goede en interessante nieuwe details. Aan de ene kant de serviceopening in de onderbuis direct voor de trapas. Dit maakt het gemakkelijk om dropper zadelpenliften te monteren of voor nieuwe ideeën zoals lichtintegratie. De tweede zijn de bidonhouderinzetstukken in plaats van de traditionele klinknagels, die een aangepaste opstelling mogelijk maken met schone, vlakke deksels voor de gaten die je niet nodig hebt. Deze waren ook cruciaal voor de installatie van de koplamp.

Lees ook:   Canyon Spectral 125: Duurtesten van de Canyon trailbike met enduro-genen

Dangerholm combineert het frame met de Scott Scale Rigid voorvork. Het geeft de mogelijkheid om ofwel in de grindrichting te gaan, zoals Dangerholm doet. Maar het werkt ook als je van een hardtail een bikepacking-machine wilt maken. Het gewicht van de vork is iets meer dan 600 gram. De vork maakt zowel extern geleide als volledig intern geleide kabels mogelijk.

Sommige onderdelen van de fiets die gemakkelijk over het hoofd worden gezien, zijn gemaakt van titanium, zoals de steekassen en derailleurhanger.

>> Fietsen uit de 3D-printer – Wat is er mogelijk in de toekomst? <<

Lakwerk en vormgeving

Door dennengroen metallic te combineren met gouden accenten, schrijft Dangerholm dat hij zich liet inspireren door Porsche.

Dennengroen met gouden details - de borgring is van de 3D-printer van Sturdy Cycles.Foto: Gustav GullholmDennengroen met gouden details – de borgring is van de 3D-printer van Sturdy Cycles.

Aandrijving en versnellingspook

Titanium en 3D-printen blijven doordringen. Ook van Sturdy Cycles komt de crank. Het kettingblad, wederom titanium, heeft 42 tanden. Zijn naam GevaarDward Het is tot stand gekomen in een samenwerking tussen Dangerholm en Dward Design, een fabrikant van titanium componenten uit Groot-Brittannië.

De crank is van Sturdy Cycles, het kettingblad is gemaakt in samenwerking tussen Dangerholm en Dward Design.Foto: Gustav GullholmDe crank is van Sturdy Cycles, het kettingblad is gemaakt in samenwerking tussen Dangerholm en Dward Design.

Volgens Instagram is het ontwerp geïnspireerd op iconische autovelgen en vintage 5-armige kettingbladen. Het doel was om een tijdloze en elegante look te bereiken.

Er is nog een opmerking te maken over het kettingblad. Of naar het frame in plaats van naar het kettingblad. Het is eigenlijk niet gemaakt voor zulke grote kettingbladen, maar alleen voor maximaal 38 tanden. Deze combinatie is dus uitdrukkelijk niet bedoeld om gekopieerd te worden. Als je het opnieuw wilt maken, moet je maximaal 38T kiezen.

Schakelen gebeurt op een e*dertien Helix Race cassette met een bereik van 9 tot 45 tandwielen. Ook over de rest van de aandrijving is tot in de puntjes over nagedacht.

Rem

Als het op remmen aankomt, heeft Dangerholm – opnieuw – gekozen voor Trickstuff’s Piccola Carbon, die licht van gewicht zijn en ook indruk op hem hebben gemaakt met hun remprestaties. De tuningprofessional installeert een klein maar fijn detail op de remmen: de borgringen van de remschijven zijn afkomstig van Sturdy Cycles en zijn gemaakt van 3D-geprint titanium.

Koplamp

Ook spannend is het voorlicht dat Dangerholm de Scott Super Gravel geeft om ook in de schemering en duisternis veilig op de weg te zijn. De koplamp bij uitstek is de Moonlight Mountaingear Bright As Day 4000. De lampkop is gefreesd uit aluminium, de kabelgeleiding op de headset zorgt ervoor dat de kabel naar de batterij bijna volledig naar binnen kan worden geleid. Als je je afvraagt: waar is de batterij? Het is goed verborgen in de waterfles die is geverfd om bij het ontwerp van de fiets te passen, die in een van de titanium bidonhouders van Sturdy Cycles zit.

Moonlight Mountaingear Helder als dag 4000 koplampFoto: Gustav GullholmMoonlight Mountaingear Helder als dag 4000 koplampWo Wat is de batterij van het koplampje? In de passend gelakte fles.Foto: Gustav GullholmWaar is de batterij van het koplampje? In de passend gelakte fles.

Meer producten van Dangerholm

>> De afspeellijst van Tuning pro Dangerholm <<

>> Een droom in carbon en … Roze! <<

>> Nog een gravelbike – met voordrager <<

>> integratie – meer << kun je niet krijgen

>> Spark Fully onder de 8 kilo <<

>> 12,9 kilo – De lichtste e-MTB ter wereld <<

Overzicht van de Scott Scale RC als Super Gravel

 • Frame: Scott Scale RC World Cup, maat L
 • Derailleurhanger: Sturdy Cycles 3D-geprint
 • Titanium vork: Scott Scale Rigid
 • Steekassen: Meti Titanium
 • Balhoofd: Syncros met CeramicSpeed SLT-lagers
 • Stuur: Syncros Fraser iC SL 80mm -20° 720mm
 • Handvatten: Syncros Foam
 • Zadelpen: Schmolke Carbon TLO
 • Zadel: Berk Composites
 • Crank: Sturdy Cycles MTB, 3D-geprint titanium
 • Kettingblad: Dward Design “DangerDward” 42T
 • Trapas: CeramicSpeed
 • Pedalen: Shimano XTR met METI Rapido titanium assen
 • Ketting: Sram Red
 • Cassette: e*dertien Helix Race Gravel 9-45T
 • Achterderailleur: Sram Red AXS XPLR met gouden carbon-Ti limietbouten
 • Achterderailleurkooi: CeramicSpeed OSPW 3D-geprint titanium
 • Wielen: Syncros Silverton SL
 • Banden: Kenda Rush Pro TR 2.4″
 • Binnenbanden: Revoloop Ultra MTB
 • Remmen: Trickstuff Piccola Carbon
 • Remschijven: Trickstuff Dächle UL 160mm
 • Borgring: Sturdy Cycles 3D-geprint
 • Titanium Bidonhouder: Stevig Cycles Titanium
 • Koplamp: Moonlight Mountaingear helder als dag 4000
 • Gewicht inclusief pedalen: 7,67 kilo plus 650 gram voor het complete verlichtingssysteem met fles en houder