MTB plat pedaal schoenen in de grote MOUNTAINBIKE test. | mountainbike-magazin.de

Het testveld voor schoenen in 2022 is homogeen qua prijs. Alle modellen zijn tussen de 140 en 170 euro, de enige uitschieter is de zeer goedkope Endura met 100 euro. Er zijn ook weinig speciale ontwerpen op de casual eenvoudige sneaker van de Schotten, maar nog meer op de andere modellen. Ride Concepts rust de binnenzool uit met het beschermschuim D3O, dat ook terug te vinden is in de enkelbescherming van de high Five Ten. De Etnies is strikt genomen een winterschoen, omdat hij is uitgerust met een waterdichte voering. Shimano maakt gebruik van een neopreen manchet die voorkomt dat vuil binnendringt.

 • Endura Hummvee Platte PedaalschoenDe betaalbare, stijlvolle Hummvee ontkoppelt de voet door de sterk gedempte zool super van trillingen, wat zorgt voor een minimaal sponsachtig gevoel op het pedaal. De grip door rubber en profiel overtuigt op veel pedalen, tekenen van slijtage zijn al vrij vroeg herkenbaar. Door het zachte bovenmateriaal is het uiterst comfortabel om te dragen tijdens het fietsen en wandelen. Makkelijk veteren.
  Bestel hier in de partnershop
 • Ritconcepten TallacDe zool van de Tallac met medium hard rubber slijt niet te snel, het diepe, zeshoekige profiel kantelt zeer goed in de pinnen en voorkomt effectief uitglijden en lateraal draaien van de schoen. Tijdens het lopen rolt het geweldig af, is het ook goed gedempt, zodat de voeten zelfs na lange traildagen geen pijn doen. Het ietwat taaie bovenmateriaal vereist inbrengtijd. Is nogal smal.
  Bestel hier in de partnershop

De relatie tussen platte pedaalschoen en pedaal zorgt voor ondersteuning en veiligheid, maar is ook in een mum van tijd gescheiden. We hebben acht van de beste schoenen getest.

MB Flat Pedal Schoen Test

Krukasbroers

ResultaatSterke grip maar een vrij snelle slijtage toont de Stamp Speed Lace in de test.

 • Prijs/gewicht: 150 Euro/763 g
Bestel hier in de partnershop

Hoewel het profiel van de Stamp vrij discreet is, genereert het sterke grip op veel pedalen vanwege het zachte rubber, maar vertoont het vrij vroeg slijtage. De demping van de zool is duidelijk merkbaar en ontlast de voorvoet zonder sponsachtig pedaalcontact. Tijdens het lopen rolt het netjes, de hiel is erg laag. Het treksysteem werkt perfect, de brede klittenbandvergrendeling zorgt voor een stevige pasvorm.

MB Flat Pedal Schoen Test

Endura

ResultaatVoor relatief weinig geld levert de Humvee van Endura een sterke schoen en beveiligt de aankooptip.

 • Prijs/gewicht: 100 euro/781 g
Bestel hier in de partnershop

MB Flat Pedal Schoen Test

Etnies

ResultaatBehalve de pasvorm die even wennen is, scoort de Etnies Camber in onze test in elke discipline.

 • Prijs/gewicht: 150 euro/936 g

Afgezien van zijn eigenaardige pasvorm met een zeer breed middenvoetsbeentje en een smalle voorvoet, kan de Camber Pro in elke discipline scoren. De sterk dempende zool van Michelin is erg plakkerig, maar duurzaam, en het sterke profiel kantelt super in dunne en dikke pinnen. Waterdichte, geïsoleerde schoen met interne neopreen manchet. Vingerlussen maken het gemakkelijk om aan de slag te gaan. Rolt geweldig af tijdens het lopen.

MB Flat Pedal Schoen Test

Vijf Tien

ResultaatDe Trail Cross Mid Pro van Five Ten biedt een bomvrije grip op bijna elk pedaal.

 • Prijs/gewicht: 170 euro/837 g
Bestel hier in de partnershop

De Trail Cross creëert een bomvrije grip op bijna elk pedaal, terwijl de slijtage van het “stealth” rubber beperkt is. De demping van de zool zal echter waarschijnlijk sterker zijn. Tijdens het lopen rolt het geweldig af, op natte grond biedt het profiel niet altijd een veilige houvast. Door twee vingerlussen lukt het aanspannen van de hoge schachttulp vrij goed. Is lang, normaal in de breedte.

MB Flat Pedal Schoen Test

Ritconcepten

ResultaatDe testoverwinning wordt veiliggesteld dankzij het zeer goede profiel en de beste demping van de Tallac van Ride Concepts.

 • Prijs/gewicht: 169 euro/792 g
Bestel hier in de partnershop

De zool van de Tallac met medium hard rubber vslijt niet te snel, het diepe, zeshoekige profiel kantelt zeer goed in de pinnen en voorkomt effectief uitglijden en lateraal draaien van de schoen. Tijdens het lopen rolt het geweldig af, is het ook goed gedempt, zodat de voeten zelfs na lange traildagen geen pijn doen. Het ietwat taaie bovenmateriaal vereist inbrengtijd. Is nogal smal.

MB Flat Pedal Schoen Test

Gespecialiseerd

ResultaatMet de 2FO DH Flat brengt Specialized een schoen die zonder uitzondering elk pedaal vasthoudt!

 • Prijs/gewicht: 160 euro/821 g
Bestel hier in de partnershop

De zachte, kleverige “Slipnot” rubbersamenstelling levert wat zijn naam belooft op elk pedaal zonder uitzondering! Als gevolg hiervan verschijnen tekenen van slijtage al vroeg, maar ze zijn niet al te drastisch. Medium zool demping. Het vrij stijve bovenmateriaal biedt discrete bescherming tegen weersinvloeden en moet worden geregistreerd. Tijdens het lopen rolt de zool netjes, het profiel biedt veel grip in steil terrein.

MB Flat Pedal Schoen Test

Shimano

ResultaatDe duurzame zool en de zeer goede loopeigenschappen konden ons volledig overtuigen van de Shimano.

 • Prijs/gewicht: 150 euro/793 g
Bestel hier in de partnershop

MB Flat Pedal Schoen Test

Ongeëvenaard

ResultaatDe Dust Up overtuigt met zijn duurzaamheid en zijn sterke hielsteun.

 • Prijs/gewicht: 140 Euro/837 g

Het extreem taaie maar kleverige rubber van de Dust Up “knalt” op bijna elk pedaal en is zeer duurzaam. Het gatprofiel biedt de beste grip voor dunne pinnen. De zool is sterk op de hiel, maar weinig gedempt op de voorvoet, waardoor trillingen merkbaar zijn tijdens het rijden. Het vrij harde bovenmateriaal moet even worden ingevoerd. Tijdens het lopen scoort hij vooral met sterke hielsteun.

Welke pedalen ideaal zijn voor de gepresenteerde schoenen, hebben we hier getest:

Platte pedaalschoentest vanaf 2020 ++ Platte pedaalschoentest vanaf 2020

Ook vanaf 2020 hebben we al tien paar platte pedaalschoenen getest, waarvan de meeste nog steeds beschikbaar zijn en waarvan sommige nog steeds goed verkrijgbaar zijn. Een blik op de 2020 modellen is de moeite waard!

Modellen voor 140-180 Euro

Van de bloederige beginner tot de volbloed enduristi – elke mountainbiker zal bliksemsnel zijn met platte pedaalschoenen! Hoewel niet in de zin van maximale voortstuwing, omdat de casual sneakerschoenen de isotone drank qua efficiëntie niet kunnen bereiken vanwege hun zachte zool. Als de voet echter in een fractie van een seconde het pedaal moet verlaten, bijvoorbeeld om een val op te vangen, profiteren fietsers in alle evolutionaire stadia van rijvaardigheden van het veiligheidsvoordeel van ongebonden trappen met schoenen met platte pedalen. Het zijn echter niet alleen ongevallenpreventie, maar ook potentiële versterkers, omdat ze motorrijders de kans bieden om hun rijtechniek verder te verbeteren door veilig nieuwe dingen uit te proberen en te durven, in plaats van door de comfortzone van hun eigen vaardigheden te klikken.

Platte pedaalschoenen 2020

Björn Hänssler

“Van beginners tot professionals – platte pedaalschoenen zijn een alternatief voor klikschoenen voor elke fietser”, zegt Christian Zimek, MOUNTAINBIKE-redacteur.

Alle informatie in één oogopslag is te vinden in onze fotogalerij:

Veel meer dan alleen een sneaker Maar het veiligheidsaspect is niet het enige argument voor platte pedaalschoenen. Omdat de meeste modellen een klassieke, conforme veter hebben, rollen ze zeer comfortabel af tijdens het lopen. Bovendien heeft de zool geen opening voor het monteren van een schoenplaatje, dus er dringt geen vocht of kou door. Daarnaast is er het hogere draagcomfort in vergelijking met klikschoenen, omdat het bovenmateriaal minder stijf is. Een voor- en nadeel tegelijk is de zeer flexibel instelbare standaard op het pedaal. Dit kan eenzijdige verkeerde belastingen voorkomen, maar ook bevorderen, bijvoorbeeld als de biker in een zeer ongunstige kniehoek trapt.

Waar moet je op letten bij het kopen van platte pedaalschoenen?

En wat moet een eersteklas platte pedaalschoen precies doen? Idealiter zorgt de zool met een kleverige rubbersamenstelling in combinatie met een discreet profiel voor een veilige grip op verschillende pedaaltypen zonder te snel te slijten. Want op supersappige high-end pedalen met extra lange pinnen hecht elke schoen als Pattex, maar verliest ook snel zijn rubber. Bovendien mag het niet te snel van het pedaal wegglippen bij het lopen in vochtige omstandigheden. Want juist deze omstandigheden dwingen motorrijders vaak uit het zadel en het pedaal. Daarnaast is bescherming een waardevolle troef: elementen zoals een stevige dop op de tenen en hiel beschermen de voet tegen slagen en het materiaal tegen slijtage. Een gewatteerd enkelgebied dat naar de fiets toe wordt getrokken, voorkomt pijnlijke ontmoetingen tussen enkel en fiets. Een veilige bevestiging van de kanten uiteinden dient ook de veiligheid, want als ze in de lopende werking van kettingen en kettingbladen komen, is er een ernstig risico op vallen. Over padding gesproken: Hard trails vragen niet alleen alles van de vering van je fiets, dus een schoen heeft alleen perfecte trailkwaliteiten als hij deze klappen ook dempt met een zachte tussenzool of binnenzool. Op deze manier behoudt de biker te allen tijde de controle dankzij een veilige standaard – niet in de laatste plaats ten behoeve van de niet zo geschudde botten. Omdat vooral platte pedaalfans graag met kniebeschermers rijden, is een eenvoudige bediening van de schoen bij het aan- en uittrekken (bijvoorbeeld door Boa-sluiting) lovenswaardig. Anders is vervelende lus maken noodzakelijk bij het toeren na langere trapafstanden en voor elke afdaling.

Platte pedaalschoenen 2020

Björn Hänssler

Vaude Boa bevestigingsmiddelen maken het gemakkelijk om snel aan en uit te trekken, bijvoorbeeld om beschermers aan te trekken. Een deksel beschermt de schroefdop.

Om de toerkwaliteiten van de nieuwste generatie platte pedaalschoenen te testen, omvatte onze testronde een lange klim, duwpassages en een trailafdaling met stenen velden en kleine druppels. Alle schoenen zijn getest met verschillende soorten pedalen in droge en natte staat. Hoewel alleen mannenmodellen werden getest, worden de bijbehorende damesmodellen vermeld met naam- en maatinformatie in de testletters.

De dure modellen hebben een iets betere uitrusting. Vaude krijgt de testoverwinning voor een allround volwassen schoen met veel grip, comfort en eenvoudige bediening. De testoverwinning bij de laaggeprijsde modellen gaat naar het slim uitgeruste, gripvaste Shimano.

Platte pedaalschoenen 2020

Björn Hänssler

Shimano Opgegooide vuil en stenen komen hier niet in. Een aaibare neopreen kraag houdt vreemde voorwerpen buiten de schoen.

Clipless pedalen! Platformpedalen!

Source link