Mijn wereld: het leven van superracer Fabien Barel

Op 43-jarige leeftijd domineert Fabien Barel de EDR-E World Cup. Zijn jonge strijdmakkers kunnen alleen maar verbaasd zijn. De meest succesvolle Duitse e-racer Johannes Fischbach zegt: “De man is met alles te vertrouwen. Als Barel zich ten doel zou stellen om weer in de wereldbeker afdaling te racen, dan zou ik erop vertrouwen dat hij na twee of drie races in de top tien eindigt.”

Geboren in Nice op 26 juli 1980. Op achtjarige leeftijd probeerde hij trialbiken. In 1995 begon hij zijn carrière op de DH-fiets. Hij tekende een profcontract in zijn tweede seizoen en reed in de daaropvolgende jaren voor Sunn, GT, Kona en Mondraker. Hij won drie wereldtitels, waarvan één in de juniorencategorie. In 2012 stapte hij over naar het endurokamp.

“Je houdt van hem of je haat hem”, zegt een insider achter gesloten deuren. Fabien wordt beschouwd als een alfamannetje. Volgens het motto: Alles luistert naar mijn bevel. Er wordt vaak gezegd dat hij zo overtuigd is van zijn ideeën dat hij andere meningen niet accepteert. Volgens ingewijden leidt dit altijd tot ruzies met racer Troy Brosnan, die ook als bepaler wordt beschouwd.

In 2014 brak Fabien zijn rug tijdens de Enduro World Series in Chili. De scheur in het wervellichaam is slechts 1,2 millimeter verwijderd van het ruggenmerg. Slechts vijf en een halve maand later won hij de EWS-race in Finale Ligure met acht seconden.

Fabien Barel wordt beschouwd als extreem technisch onderlegd en heeft een ingenieursdiploma. Samen met Cesar Rojo bedacht hij de Fast-Forward-Geometry (Mondraker), die vandaag de dag nog steeds succesvol is. Daarnaast heeft Barel een grote invloed op de ontwikkeling van Canyon.

Lees ook:   Tips van de ex-pro: Smart MTB rijtechniek training

Hoewel mentale coaches tegenwoordig gemeengoed zijn, erkent Fabien de voordelen om dit veel eerder te doen. Om blessuretrauma’s beter te kunnen verwerken, mediteert Fabien. Insiders beweren dat vooral zijn mentale kracht het geheim van zijn succes is. “Een van mijn belangrijkste doelen in het leven is om altijd de controle te hebben”, zegt Barel.