Hardtail MTB uit de VS: De TransAM van Transition is terug

De hardtail genaamd TransAM is een oude bekende onder de talloze mountainbikes uit de USA. Zeven jaar eerder had Transition Bikes al een MTB onder deze naam uitgebracht. Nu is de TransAM weer beschikbaar – maar slechts voor een beperkte tijd.

Transitie TransAM: van oud naar nieuw

In overeenstemming met zijn geschiedenis is de nieuwe Transition TransAM gemaakt van een chromoly stalen frame. De geometrie laat de fiets echter schitteren als een moderne hardtail. Er zijn vier maten om uit te kiezen (S-XL) en dankzij de extra verschuifbare uitvaleinden kan de lengte van het midden achter worden aangepast tussen 425 mm en 437 mm. Dit moet de rijder de mogelijkheid geven om de balans en het karakter van de hardtail op een zinvolle manier te veranderen. De Transition TransAM wordt standaard geleverd op 29-inch wielen, met keuze uit complete wiel- of framesetopties. Dus als je zelf een custom fiets wilt bouwen vanaf het frame, dan geeft dit model je de mogelijkheid.

Keuze te over: de TransAM wordt geleverd in chroom voor $ 2.699 (compleet wiel) of $ 899 (frame) ...

Foto: Transition Bikes

De Transition TransAM is uitgerust met een 150 mm verende voorvork. Optioneel kan hij ook worden bereden met een 140 of 160 verende voorvork. De balhoofdhoek is vrij vlak met een zeer ontspannen 64° en zou moeten zorgen voor een vrij soepele rit. De concurrentie heeft de neiging om met plusminus 68° door de bossen te buigen. Met zijn externe kabelgeleiding is de hardtail eenvoudig gehouden – behalve de verborgen geleiding voor een zadelpen. De fiets heeft de mogelijkheid om over te schakelen naar singlespeed en de verstelbare uitvaleinden te gebruiken om de ketting aan te spannen.

Lees ook:   4 action cams in een snelle check: Zo heb je je helmcamera onder controle!

Een hardtail als zeer relaxte allrounder

De hardtail is voorzien van lipjes voor het monteren van een kettinggeleider en een spatbord. Er zijn twee uitsparingen op de onderbuis die ruimte bieden voor een fles en gereedschap. Naast de losse balhoofdhoek is er een zitbuishoek van 76,5°, wat relatief steil is voor een hardtail, gekoppeld aan een bereik van 485 mm voor het grote model.

De zitbuizen zijn kort en recht. Rijders van alle groottes moeten kunnen profiteren van een lange slag van de OneUp-dropper post. De lengte van de standaard druppelaar is respectabel: de S profiteert van 150 mm, de M van 180 mm en de L en XL van 210 mm veerweg.

Dit is nieuw ten opzichte van zijn voorganger

Terwijl het vorige model van de TransAM uit 2016 nog standaard op 27,5″ wielen reed, wordt het nieuwe model geleverd met 29″ velgen – ook al zou er theoretisch 27,5″ kunnen worden geïnstalleerd. De lengte van de liggende achtervork, die op het model van 2016 418 mm bedroeg, is nu aanpasbaar tussen 425 en 437 mm.

De nieuwe Transition TransAm heeft een 150 mm verende voorvork, optioneel kan tussen 140 en 160 mm worden gevarieerd – het vorige model was veel minder bergafwaarts tussen 130 en 150 mm veerweg.

Transition TransAM: specificaties en prijzen

De geometrie van de Transition TransAM | Screenshot: Transition BikesDe geometrie van de Transition TransAM | Screenshot: Transition Bikes

 • Frame en vork: Het frame is traditioneel een stalen frame. De 150 mm verende voorvork is de Z2 van Marzocci. Voor de stuurpen is er een RaceFace Aeffect R (40 mm).
 • Zadel en zadelpen: Standaard zit je op de TransAM op de Bel Air 3 van SDG. De zadelpen is afkomstig van One Up: met 150 mm veerweg in de S-versie, 180 mm in de M-variant en 210 mm in de L- en XL-maten.
 • Schakelen en rijden: Dit is waar Transition vertrouwt op Sram. De aandrijflijn van de nieuwe TransAM is de Sram NX Eagle. De crank is ook van Sram met DUB standaard.
 • Rem: De TransAM remt met Sram’s DB8 remmen met 180/200 mm rotoren.
 • Banden en velgen: ST i30 wielen van WTB in 29 inch zijn standaard leverbaar. De banden zijn van Maxxis: de Assegai 3C EXO+ (2.5”) rolt voor, de Minion DHRII 3C EXO+ (2.4”) achteraan.
 • Gewicht: Het gewicht van de Transition TransAM is nog niet bekend.
Lees ook:   Test All-Mountain-Bikes 2023: 6 touring MTB's tot 3300 euro in vergelijking

Verdere technische gegevens volgens de fabrikant

 • Waaiers: 29″
 • Verende voorvork: Dikte 150 mm
 • Balhoofdhoek / zithoek: 64° / 76,5°
 • Bereiken: 430-510 mm (S-XL)
 • Liggende achtervorken (instelbaar): 425 tot 437 mm

De prijs is momenteel alleen beschikbaar in Amerikaanse dollars. We proberen concrete informatie te krijgen over de dealerprijzen in Duitsland.

 • Prijs – compleet wiel: $ 2,599 (blauw), $ 2,699 (chroom)
 • Prijs – Frame: $ 799 (blauw), $ 899 (chroom)