Maxxis Bike Transalp: De Alpen oversteken met grip en grip

BIKE: Je begeleidt Maxxis BIKE Transalp al enkele jaren als consultant en serviceman op je eigen stand. Hoe voelt de Transalp zich vanuit dit perspectief? Wat maakt ze voor jou bijzonder?

Mike Hörner: De voorbereidingen en de reis naar het startpunt van de eerste etappe zijn voor ons waarschijnlijk net zo spannend als voor de deelnemers. Van tevoren is het noodzakelijk om veel te organiseren en een aantal vragen te verduidelijken. Wat is er nodig buiten een “normaal” evenement om het werk gemakkelijker te maken, te zorgen voor deelnemers en voor extra goede vibes? Wat kunnen de deelnemers nodig hebben buiten onze producten? En vooral: Zijn we iets vergeten?

Het bijzondere van de Transalp is enerzijds het internationale startveld, anderzijds dat er al vanaf de eerste dag een familiecohesie ontstaat, zowel bij volledig buitenlandse deelnemers, als bij de verschillende service- en expostands. En het wordt sterker en sterker aan het einde van de week. Iedereen helpt iedereen zoveel mogelijk en er ontstaan veel nieuwe vriendschappen.

Na het webinar krijgt u de gelegenheid om onze sprekers vragen te stellen. Schrijf je nu in voor het gratis live webinar!

>> Ja, ik ontvang graag professionele tips over de Maxxis BIKE Transalp in een gratis webinar. (Duur ca. 60 minuten) <<

Wat zijn de grootste pijntjes waarmee de Transalp deelnemers naar de Maxxis banden docs komen? Zijn er terugkerende thema’s?

Veel deelnemers lijken relatief gedesoriënteerd na het passeren van de finishlijn en hebben een hoge polsslag in het Expo-gebied. Het is duidelijk, slechts vier uur volledig besteed, de fiets is in staking, de zwengel zit los. Dus eerst naar Maxxis, “ze zijn titelsponsors en moeten me helpen.” We helpen waar we kunnen en dat doen we natuurlijk graag. Voor het grootste deel komen de deelnemers echter naar ons omdat ze ontevreden zijn over hun huidige bandenopstelling, de banden zijn versleten of defect. Terugkerende onderwerpen zijn lekkages in het tubeless systeem, wat meestal te wijten is aan de oude velglint, te weinig of gedroogde afdichtingsmelk of losse kleppen.

Het belangrijkste, naast fysieke fitheid, is een fris onderhouden en perfect functionerende fiets. Als u voor de eerste fase aankomt met versleten remblokken, niet-functionerend chassis, defecte druppelpost, versleten ketting of al defecte framelagers, zult u waarschijnlijk grotere problemen hebben. In de Alpen is de bevoorradingssituatie meestal vrij mager, vooral voor high-end onderdelen. Daarom: Controleer je fiets, controleer alle schroeven, pak remblokken en kettingschakels. Heeft het wiel ergens speling, lucht in de rem, ontbreekt er een tand in de cassette? Wil je jezelf niet vastschroeven, ga dan naar de dealer thuis. Hoe beter de fiets geprepareerd, hoe moeiteloos deze vermoeiende week voorbijgaat.

Aangezien een groot deel van de Transalp op asfalt en grind rijdt, moet een snel rollende band als onze Aspen of Rekon Race zeker op het achterwiel gereden worden. Afhankelijk van het weer en ook het trailaandeel kan aan de voorkant een iets grover profiel worden gebruikt zoals bij ons icoon.

Maxxis Rekon 29 EXO TRFoto: Maxxis

Maxxis Rekon 29 EXO TR

De banden vooraf opnieuw monteren of intrekken, wat is vanuit jouw oogpunt beter?

Vers gemonteerde banden zijn direct klaar voor gebruik en hoeven niet te worden ingetrokken. Als je van tevoren overstapt naar een heel ander profiel, kun je natuurlijk eerst meedoen en een beter gevoel krijgen voor het grensgebied.

Er zijn banden met hardere of zachtere karkassen, hardere of zachtere loopvlakken, fijnmazige of grofmazige stof en met min of meer lekbescherming. Waar moeten Transalp starters op letten bij het kiezen van banden? Is er een allround recept?

Er is zeker net zo’n breed assortiment MTB-banden als voor mountainbikes zelf. Het is belangrijk dat de band past bij het wiel en de bestuurder. Er zijn deelnemers die een Maxxis Bike Transalp op hun trail of enduro fietsen aanpakken. Als de fiets zoals gewoonlijk wordt gereden, heeft een lichte XC-band weinig nut ondanks lekbescherming. Ik zou geen banden zonder lekbescherming aanraden, hier is het risico te groot om kostbare tijd te verliezen tijdens de reparatie. Het allround recept is: grip en goed rol- en remgedrag vooraan, en ook achteraan kan hij sneller rollen. Dit geldt ook voor fullies met meer reizen, maar dan met een geschikt DownCountry of all-mountain profiel.

Lees ook:   mountainbike helm kopen

Veel motorrijders rijden op twee identieke banden. Anderen kiezen bewust voor een ander model voor voor- en achterzijde. Wat zou u transalp starters in dit opzicht aanraden?

Ik denk dat het veel te maken heeft met persoonlijke voorkeur. Veel deelnemers zijn ervaren sporters en weten waar ze hun voorkeur aan geven. Op onze stand adviseren wij u graag individueel. Overstappen van uniforme banden naar gemengde banden heeft altijd voor- en nadelen, soms alleen op het gebied van nuances. Deze kunnen echter beslissen over de overwinning en de tweede plaats.

Slang of tubeless, wat zou je zelf rijden? Wat zijn de argumenten voor en tegen?

100% tubeless! Het risico op het rijden met een slang is aanzienlijk hoger dan met de lichtere tubeless setup. Mocht de tubeless band toch voor problemen zorgen, dan kan deze weer gemonteerd worden met een plug of, indien nodig, een reservebuis.

Banden kunnen tubeless worden gereden met minder druk, bieden meer grip, betere handling en zijn minder gevoelig voor lekke banden. Hier valt niet veel tegen te zeggen, behalve dat je tijdens de montage wat voorzichtiger moet zijn, dat er geen rommel is.

Wie kiest voor tubeless, wat zijn de belangrijkste trucs in de montage? Waar kunnen problemen ontstaan? En wat moet je bij je hebben als er pech is?

Belangrijk voor tubeless montage zijn schone velgen en banden, een beetje geduld en het beste van alles een goede vloerpomp of compressor. Er zijn zelden problemen, meestal alleen met velgen die niet gestandaardiseerd zijn volgens ETRTO of velgen met een zeer diep velgbed.

Voor op de weg of in de race moet je bandenlichters, bandenpluggen en CO2-patronen bij je hebben. Indien nodig doet een reserveslang dat ook.

Foto: Maxxis

De meningen verschillen over de gebruikte bandenafmetingen en vooral over de luchtdruk. De bandenbreedtes, zelfs voor marathonprofessionals, zijn in de loop der jaren gegroeid. Maar kan meer volume echt minder druk verdragen? Er is de ouderwetse fractie die hun doorbraakangst bestrijdt met 2,5 bar of meer. En de dapperen die met elke tiende minder meer grip willen genereren. Maar waar is de beste verhouding tussen grip, rolweerstand en lekbescherming?

Lees ook:   Danny MacAskill: de top 5 YouTube-video's van de MTB-superster

Met minder druk kan meer volume worden aangedreven. Hoeveel ik de druk moet verlagen, hangt ook af van mijn persoonlijke rijvaardigheid en hoe en of ik mijn fiets op de limiet bestuur of niet.

Afhankelijk van het systeemgewicht, het wiel, de chassisopstelling, de rijstijl en het oppervlak, heeft elke band een bepaalde minimale druk nodig om betrouwbaar te kunnen functioneren. Als de luchtdruk te laag is, knikt de band in bochten en glijdt over de schouderbouten. Als de luchtdruk te hoog is, kan deze niet voldoende met de grond meewerken, rolt deze slechter en neemt de kans op punctie toe.

De beste verhouding kan alleen worden gevonden door geleidelijk de “juiste” luchtdruk te benaderen, rekening houdend met de genoemde variabelen. In de meeste gevallen is het echter voldoende om dicht bij de juiste luchtdruk te zijn. Namelijk wanneer je de etappe zonder grijns afwerkt en het beste in jezelf en de trails naar boven hebt gehaald.

Wat hoort er voor jou in de Transalp reistas thuis, alleen al vanuit het oogpunt van de banden? Wat moet in ieder geval het team of de groep – misschien niet elke individuele starter – bij zich hebben?

Geen enkele band is onflatteerbaar, dus elke groep moet voorbereid zijn op defecten. Must-haves voor de race in de groep zijn bandenlichters, reservebuizen, CO2-patronen en bandenpluggen. Reservebanden zijn niet nodig, we hebben er genoeg op de stand. Daarnaast zijn ze ook verkrijgbaar bij de verfrissingsstations.

Foto: Markus Greber

Waarom zouden deelnemers langs uw stand moeten komen, zelfs als ze geen acute bandenproblemen hebben?

Wij zijn een van de weinige stands die ook voor elke start ter plaatse zijn. In de ochtend bieden wij naast last-minute reparaties (in de ware zin van het woord) ook een vloot vloerpompen aan waarmee u de juiste luchtdruk op de fiets kunt instellen voordat u de Snelweg naar de Hel op gaat. Na de race zijn er ligstoelen om te ontspannen, verschillende reserveonderdelen rond de banden, cartridges, pompen, et cetera, veel goed humeur en altijd een luisterend oor.

Source link