Interview Clemens Kaudela: “Ticket voor de Red Bull Rampage!”

FREERIDE: Ben je geblesseerd?

Clemens Kaudela:Ja. Ik kwam vandaag terug uit Utah. Daar heb ik gefilmd voor mijn nieuwe videoproject. Een paar dagen geleden viel ik daar, viel op mijn achterhoofd en was meteen bewusteloos. Gevolg: helm vernield, fiets vernield en diagnose: zware hersenschudding. Ik had geluk in ongeluk. Maar het irriteert me dat ik de supervette sprong die ik daar al zelf heb gebouwd niet kon springen.

Zeg: Je moet weer naar Utah?

Zodra het Darkfest voorbij is, vlieg ik terug naar Utah. Want ik wil echt de sprong maken, en natuurlijk wil ik mijn videomontage afmaken.

Wat voor soort film wordt dit?

Ik droom er al 15 jaar van om stunts te bouwen en een video op te nemen in Utah. En nu is het me eindelijk gelukt. Dit is mijn eigen project, maar mijn sponsors steunen me, omdat het ongelooflijk duur is om naar Utah te reizen, daar te bouwen en te filmen.

Ik werd beïnvloed door de films die ik zag toen ik begon met fietsen. Dat was rond 2003. De Kranked films 3 en 4 en New World Disorder 3 en 4 maakten grote indruk op mij. Ze toonden Big Mountain freeriden in Utah. Op dat moment dacht ik bij mezelf: Dat wil je ooit doen. Nu is het zover. Ik wilde mijn rijstijl en mijn rijstijl overbrengen naar het terrein van Utah.

Andreu Lacondeguy zei: Utah, Utah, altijd gewoon Utah, ik zie het niet meer!Is Utah niet al behoorlijk versleten?

Die angst had ik ook. Maar er zijn zoveel mogelijkheden, het is ongelooflijk. En we hebben stunts gebouwd die nog niet eerder bestonden.

Nu maak je me nieuwsgierig.

Ik wilde het grote bergrijden combineren met de springmaten van Darkfest. En er kwamen enkele flagrante stunts uit voort.

Wanneer krijgen we de film te zien?

Film als toegangsticket voor de Red Bull Rampage

Zo’n film zou een ticket kunnen worden voor de Red Bull Rampage, reed Boggs is daarin geslaagd.

Lacht. Ja, goed herkend. Ik had de bijbedoeling. Twee keer ben ik als trailbuilder voor Szymon Godziek naar Rampage geweest. Zoals we allemaal weten, is de Red Bull Rampage de heilige graal van alle freeride mountainbikers, het beste wat je kunt bereiken in de sport. Ik ben ervan overtuigd dat ik een Rampage-rijder ben – met mijn bouwvaardigheden gecombineerd met mijn rijvaardigheden. De Rampage past bij mij, dat weet ik, maar ik moet de organisatoren overtuigen.

Had je het al geprobeerd?

Ik heb de afgelopen jaren een paar keer gesolliciteerd en ze zeiden dat ze niet zouden weten of ik mijn fietsvaardigheden zou kunnen gebruiken in het terrein van Utah. Vandaar mijn beslissing om de Utah-bewerking te maken. Het moet de Rampage-organisatoren overtuigen. Het is heel moeilijk om binnen te komen. Er zijn maar een paar stoelen naast de gezaaide chauffeurs.

Ik zou denken dat het Darkfest voldoende is als visitekaartje voor een Rampage-deelname. Hoe zit het met Darkfest 2023?

Ik wil niet veel verklappen, anders schiet het verrassingseffect eruit. Misschien dit: We willen de langste sprong nog langer bouwen.

Het Darkfest gaat er prat op dat het de verste sprongen ter wereld heeft.

Eens. Maar we merkten dat nu de sprongen perfect gevormd zijn, ze nog meer mogelijk maken. Daarom willen we opties opnemen, zodat de bestuurder kan beslissen om af te slaan om 10 meter verder te springen.

Achter het Darkfest zitten Sam Reynolds en jij. Juist?

Oorspronkelijk was Nico Vink er nog. Maar hij stapte uit.

Ik wil niemand beledigen, maar ik zal het als volgt uitleggen: er is een groep chauffeurs die alles afwijst dat naar commercie ruikt. Aan de andere kant hebben de coureurs zelf sponsors. Wat Nico stoorde aan het Darkfest was dat we de media groter wilden maken en bijvoorbeeld wilden toestaan dat elke coureur zoveel social media kan doen als hij zelf het maximale eruit wil halen. Professionele freeriders hebben sowieso al moeite om de eindjes aan elkaar te knopen, dus we willen maximale ondersteuning bieden. Nico daarentegen wil dat er een social media black-out komt op zijn evenementen, niemand mag iets posten en op een gegeven moment zal hij dat moeten doen.in Markeren-Bewerken. Ik vind het recept niet sluitend. De discussie gaf aanleiding tot een dispuut dat naar buiten werd gebracht en ons zeker geen goed deed.

Lees ook:   TruTune volume afstandhouder gemaakt van actieve kool vergroot de luchtkamer

Er waren dus twee kampen?

Eigenlijk was het gewoon Nico. En misschien Andreu Lacondeguy. Andreu ook erg anti-commercieel. De andere coureurs bleven buiten de discussie. Dat de Fest-Series fundamenteel zwak is, heeft meer te maken met het gebrek aan inzet. De Canadezen doen niets meer. Alles slaapt een beetje. Maar ik probeer momenteel meer evenementen te organiseren.

Nico Vink was naar verluidt ook boos dat Cam Zink zijn evenement Fest noemde.

Cam Zink wilde met zijn evenement geen deel uitmaken van de Fest Series. Hij was van mening dat elk tweede evenement in Oostenrijk iets betekent met een festival en dat het geen beschermde term is. En Cam Zink heeft gelijk. Daarom noemde hij zijn evenement: The Biggest little Fest. Cam Zink is zeer pragmatisch en een doenerstype. Hij klaagt niet lang, maar trekt het af.

Was je aanwezig bij zijn invitational?

Hij had me onlangs weer uitgenodigd en wilde dat ik de baan voor zijn evenement zou bouwen. Maar helaas kan ik mezelf niet in tweeën delen, dit jaar heb ik het te druk met het Darkfest en mijn videoproject.

Op weg naar de start op Darkfest in Zuid-Afrika: Clemens Kaudela (rechts) naast Adolf Silva (links) en Kaos Seagrave.Foto: Monster Energy

Op weg naar de start op Darkfest in Zuid-Afrika: Clemens Kaudela (rechts) naast Adolf Silva (links) en Kaos Seagrave.

Wie komt er naar Darkfest 2023? Zijn er dit jaar nieuwe coureurs, misschien zelfs een Duitser?

Zijn er veel coureurs die willen deelnemen aan Darkfest?

Ja, heel veel. 30-40. Ik ben altijd verrast. De keuze is voor ons moeilijk, omdat de coureur niet alleen de vaardigheden moet hebben voor dergelijke verspringen, maar ook in het team moet passen.

Hoeveel drivers ben jij op Darkfest?

15 tot 20 plus de vrouwen. Er is een kerngroep van renners die er altijd zijn, zoals Nicholi Rogatkin, Adolf Silva, Bineve.

Je nam vorig jaar deel aan de Big Mountain Slopestyle Proving Grounds in Oregon. Het evenement wordt nu uitgebreid tot een serie. Heb je interesse?

Heel veel. Ik was er vorig jaar en het was erg leuk. Want er is niet één route, maar vele varianten die je kunt samenstellen voor je run. Ik vind het ook leuk dat er 10-meter druppels en andere vetstunts zijn. Kortom: een tof format. Ook zeer goed georganiseerd door Todd Barber, de man achter de Red Bull Rampage. Maar helaas was er geen driver support. We moesten alles zelf betalen behalve de lunch. Als Europese renner zal dit extreem duur zijn. Het kostte me 5000 euro om mee te doen.

Misschien komt daar verandering in als er een grote serie uitkomt. Weet je meer, waar moeten de andere evenementen plaatsvinden?

Hopelijk. Professioneel snowboarder Travis Rice is betrokken bij de organisatie. Dat is een goed teken. Voor zover ik weet, zal er een evenement zijn in Alaska, in Nieuw-Zeeland, het originele in Oregon en een ander elders in de VS.

Voor de Red Bull Rampage helpt het me om deel te nemen aan de Proving Grounds. Dus ik krijg training voor wedstrijdrijden. Dus: Ja, als alles lukt.

Source link