Marin Rift Zone XR: Aluminium trailbike voor een eerlijke prijs in de test

Zijn mountainbikes nu luxegoederen? Als je de catalogi van sommige fietsfabrikanten doorbladert, lijkt de vraag volkomen terecht. Want prijzen op nieuw autoniveau, boven de grens van 10.000 euro, zijn anno 2023 geen uitzondering meer. Het aantal betaalbare MTB-modellen met een goede functie blijft daarentegen afnemen. Uit onze tests blijkt ook: Verstandige, goede mountainbikevollen die niet te zwaar zijn, zijn pas vanaf 3000 euro te verkrijgen. Het geweldige rijplezier kost echter veel meer voor veel fietsfabrikanten. Niet zo bij Marin, want de prijsklasse voor de gloednieuwe aluminium trailbike Marin Rift Zone maximeert het Californische cultmerk op 3499 euro. Onze test laat zien of dit budget voldoende is voor productief trailplezier.

Basis voor de lage prijs van de Marin Rift Zone XR: een massief aluminium frame

Het aluminium frame staat op onze testfiets op 29-inch wielen en laat 134 millimeter veerweg achterin los. De balhoofdbuis bevat een 140 mm ophangvork van Marzocchi. Om een zo groot mogelijk klantenbestand rond de Marin Rift Zone te verzamelen, zijn de drie modelvarianten vanaf 1999 euro ook leverbaar met 27,5-inch wielen. Maar dat is nog niet alles: Marin gaat nog een stap verder en optimaliseert het frameplatform voor 24- en 26-inch wielen. Marin Rift Zone Jr is de naam van de modellen die jonge mountainbikers een aantrekkelijke entree moeten bieden in het trailbike segment. Tot zover de belangrijkste gegevens van de MTB-nieuwigheid voor 2023.

Lees ook:   10 fietshandschoenen voor de winter: de Endura MT500 Freezing Point Waterproof in review
Goedkoop dankzij aluminium frame: de Marin Rift Zone XRFoto: Max Fuchs

Goedkoop dankzij aluminium frame: de Marin Rift Zone XR

Onze BIKE-laboratoriumtest onthult nog een bijzonder kenmerk: de geometrie

Met een stuurhoek van superplatte 64,2 graden speelt onze testkandidaat in een competitie met volwaardige enduro’s. De 482 reach in maat L is ook onkarakteristiek lang voor deze voorjaarsreisklasse. In combinatie met de steile zithoek identificeert de nieuwe Rift Zone zich duidelijk met de agressieve verscheidenheid aan trailbikes. In de praktijk resulteren de afmetingen van de frameconstructie in een zeer rechtopstaande zitpositie. Door de vlakke stuurhoek kantelt de besturing iets bij langzaam rijden. Een langere stengel zou de klimeigenschappen verbeteren.

Met de Marin Rift Zone gaat het comfortabel bergopwaarts

Maar half zo wild. Want met 15,4 kilo in framemaat L (zonder pedalen) klim je sowieso vrij comfortabel op de Rift Zone XR. De levendige achterkant houdt ook de voorwaartse stuwkracht bergop binnen de perken. Bij langere hellingen is het goed bereikbare demperplatform daarom verplicht. Er is lof voor de gevoelige reactie. De achterkant genereert veel tractie en biedt comfort. In steil terrein is er echter geen tegensteun in de middenweg, wat de druk van het voorwiel wegneemt en de controle op belangrijke technische punten bemoeilijkt.

Bergafwaarts voelt de Marin trailbike zich meer thuis in de enduroklasse

Als je eindelijk de top hebt bereikt, kan marin’s nieuwste nestje eindelijk zijn beste kant laten zien. Voor degenen die het zich herinneren: de geometrie van de Rift Zone belooft meer het downhill-talent van een enduro dan de klimvaardigheden van een klassieke trailbike. Al de eerste meters op de ruige trails rond het Gardameer bevestigen dit. Vlakke stuurhoek, diepe trapas en een hoge voorkant – de fiets verdraagt veel. De kandidaat lijkt echter niet log. Want de compacte rijpositie en de achterkant met zeer korte liggende achtervorken vormen een even goed figuur op bochtige paden. Handleidingen zijn ook eenvoudig. Voor degenen die hongerig zijn naar downhill, belichaamt de Rift Zone de perfecte mix van soepelheid en wendbaarheid. Het chassis harmonieert goed en absorbeert betrouwbaar zowel harde landingen als fijne schokken. Het enige punt van kritiek: Bij het duwen in ligplaatsen of bij het overhalen van de trekker bij sprongen, spat er veel energie uit in de achterkant. Hier misten we ook tegensteun in het midden van de lente in de afdaling.

Lees ook:   buitenband mountainbike 24 inch

Goede prijs-kwaliteitverhouding bij Marin Rift Zone

Er is nog ruimte voor verbetering in de keuze van componenten. Vooral de remmen zouden pittiger kunnen zijn en de tele ondersteunt een hogere kwaliteit. Maar gemeten naar de prijs is de apparatuur helemaal in orde. Marin wil in ieder geval geen luxeartikel aanbieden met de Rift Zone, maar groot rijplezier tegen een lage prijs. En dat is precies waar de ontwikkelaars in geslaagd zijn – vooral bergafwaarts.

De hoge voorkant en de zeer korte stuurpen verleggen het zwaartepunt ver achter de voorwielas. Minder afstandhouders en een langere steel bieden een remedie.

Testconclusie op de Marin Rift Zone XR door Max Fuchs

De Marin Rift Zone is geen trailbike in de klassieke zin van het woord. Als je op zoek bent naar een sportieve allrounder, is dit niet op zijn plaats. Als het rijplezier echter bergafwaarts gaat en de prijs bovenaan staat, slaat de nieuwe Rift Zone het doel aan. Bovendien biedt het frame met zijn speciale geometrie een geweldige basis voor individuele structuren.

Max Fuchs, BIKE-redacteurFoto: Thomas Weschta

Max Fuchs, BIKE-redacteur

Specificaties en scores Marin Rift Zone XR

 • Prijs: 3499 Euro
 • Verkrijgbaar bij speciaalzaken
 • Frame materiaal: Alu
 • Frame maat: S / M / L /XL (getest maat L, 42 cm)
 • Gewicht zonder pedalen: 15,38 kg
 • Frame gewicht: 3253 g
 • Gewicht wielen: 5455 g
 • Acceleratie wielen: 4155 kg x cm²
 • Stuurbreedte: 780 mm
 • Framestijfheid (absoluut): 44 N/mm
 • Wielen: Marin; Shimano HB-MT410 naaf
 • Banden: Maxxis Assegai Exo Protection TR 29 x 2,50
 • Vork: Marzocchi Bomber Z1 Grip
 • Demper: Fox Float X Performance
 • Veerweg voor/achter: 138/134 mm
 • Remmen: Shimano BR-MT 420 / 203/180 mm
 • Aandrijvingen: Shimano XT 1 x 12
 • Verhouding / Bandbreedte: 32; 10-51 / 510%
 • Tele-St. / Slag / Ø: TranzX / 170 mm / 30,9 mm

OVERALL BERGOP 60.75 UIT 105

TOTAAL AFDALING 93.25 VAN 115

 • Overig: 15.75 uit 30
 • Onderhoudsgemak: medium

Testresultaat fiets*: goed 169,8 uit 250

Marin Rift Zone XR - Geometriegegevens van het BIKE-testlabFoto: BIKE testafdeling

Marin Rift Zone XR – Geometriegegevens van het BIKE-testlab

Marin Rift Zone XR - KenmerkenFoto: BIKE testafdeling

Marin Rift Zone XR – Kenmerken

Marin Rift Zone XR - VeerkenmerkenFoto: BIKE testafdeling

Marin Rift Zone XR – Veerkenmerken

*Het BIKE-oordeel weerspiegelt de laboratoriummetingen en de subjectieve indruk van de testrijders. Het BIKE-vonnis is prijsonafhankelijk. BIKE-beoordelingen: super (250-205 p.), zeer goed (204,75-170 p.), goed (169,75-140 p.), bevredigend (139,75-100 p.), met zwakke punten, onvoldoende.

Source link