Simplon Rapcon PMax TQ EN review: meer echte enduro dan een e-bike!

De geometrie van de nieuwe Simplon Rapcon Pmax TQ is supermodern en bergafwaarts georiënteerd, het chassis levert maar liefst 170/165 mm veerweg. Bovendien is er een compromisloze enduro-uitrusting. Zo wil de Simplon E-Enduro met de HPR 50 TQ-motor punten scoren in zwaar terrein. En het heeft zelfs wat nodig is om meer te doen: omdat de niet-gemotoriseerde endurofietsen van vandaag graag rond de 16 kilo wegen. Met dikke banden worden lange ritten zwaar. Als je niet de benen van een goed getrainde enduroracer hebt, kijk je misschien gulzig naar een lichte e-MTB.

En juist bij deze clientèle past de Simplon Rapcon Pmax TQ perfect. Visueel is hij bijna niet te onderscheiden van zijn niet-gemotoriseerde broer en het achtergrondgeluid is net zo onopvallend. De TQ-aandrijving is veel discreter dan een klassieke elektromotor à la Bosch of Shimano. Lui de steilste bergen opduwen in shuttlemodus? Helemaal niet. Maar dankzij zijn discrete karakter maakt het zowel ritten met collega’s zonder motor mogelijk, als korte trailrondes in sprintmodus, wat onmogelijk zou zijn zonder extra stuwkracht. Is dit type e-mountainbike de killer voor endurofietsen zonder motor?

E-bike of MTB? Het silhouet van de Simplon Rapcon TQ is recordbrekend slank.Foto: Max FuchsE-bike of MTB? Het silhouet van de Simplon Rapcon TQ is recordbrekend slank.

De feiten over de Simplon Rapcon PMax TQ NL

 • Motor: TQ HPR 50, 50 Nm max. koppel
 • Batterij: 360 Wh (permanent geïnstalleerd)
 • Frame Materiaal: Carbon
 • Veerweg: 170 / 165 mm
 • Wielmaat: 29 (optioneel verkrijgbaar als mul)
 • Frame maten: S, M, L, XL
 • Prijs: 10.007 Euro
 • Gewicht: 19,9 kg (testfiets in maat L, zonder pedalen, EMTB meting)
 • max. toegestaan Totaal gewicht: 140 kg

Het geheim van het slanke silhouet is de compacte TQ HPR 50. De prestaties zijn echter ook bescheiden in vergelijking met klassieke e-bike motoren.Foto: Max FuchsHet geheim van het slanke silhouet is de compacte TQ HPR 50. De prestaties zijn echter ook bescheiden in vergelijking met klassieke e-bike motoren.

Simplon Rapcon Pmax TQ: Taker-kwaliteiten op de rand van recordgewicht

De minimalistische aanpak van de Simplon Rapcon Pmax TQ komt ook tot uiting in de batterij-integratie. De Batterij met 360 wattuur is permanent geïnstalleerd in de onderbuis en kan niet worden verwijderd om onderweg op te laden of te wijzigen. De reden: Simplon wil afvallen. Met bijna 20 kilo zonder pedalen is onze testfiets echter voor een lichte EMTB met TQ-aandrijving en dit concept is niet bepaald recordbrekend. Dit ligt echter niet aan het ontwerp, maar vooral aan de zeer robuuste apparatuur. Dikke ophangingselementen met 38 mm voorvork, dikke remschijven en bovenal super robuuste Schwalbe banden met Supergravity behuizing. Ze drukken echt op de weegschaal. Een luxe die bijna geen enkele andere lichte e-MTB zich kan veroorloven. Simplon bewijst dat hij ook aanzienlijk lichter kan met de gewichtsgeoptimaliseerde AM-versie van de Rapcon TQ. Met precies De Simplon woog 18 kilo Begin van het jaar de lichtste fiets in onze groepstest van hoogwaardige lichte e-MTB’s.

Lees ook:   Goedkope MTB's | Test Hardtails: Stieren Copperhead 3 29 – 1399 €

Update voor het frame: Tussen het hoofdframe en de achterste driehoek zitten vaak kleine steentjes vast op de Rapcon. Dit veroorzaakte lelijke schade aan het lakwerk. Inmiddels heeft Simplon deze rubberen klep achteraf gemonteerd.Foto: Max FuchsUpdate voor het frame: Tussen het hoofdframe en de achterste driehoek zitten vaak kleine steentjes vast op de Rapcon. Dit veroorzaakte lelijke schade aan het lakwerk. Inmiddels heeft Simplon deze rubberen klep achteraf gemonteerd.

De e-bike drive

De HPR 50 van TQ is een consistente lichte motor. De duidelijke interpretatie van minimalisme maakt het een controversieel product. Sommigen zullen van hem houden, anderen zullen hem demoniseren! Wat moet dat betekenen? Geen enkele andere E-MTB motor is compacter en kan onopvallender in een fiets worden geïntegreerd. Het achtergrondgeluid is ook Dus leimeer dan enig ander aandrijfsysteem. – En dat geldt zowel bergop als bergaf. Tot zover de uitstekende positieve eigenschappen. Aan de andere kant is er een relatief matige maximale prestaties, Stabiliteit en beperkt bereik. Een echte minimalist. Simplon installeert de 360-batterij ook stevig in de onderbuis. Een tweede batterij installeren na poedervoeding? Helemaal niet. Voor extra ronden heeft de rijder alleen de optionele range extender met 160 wattuur, die in waterflesformaat op de onderbuis kan worden geklikt.

In het waterflesformaat kan nog eens 160 wattuur op de onderbuis worden gewikkeld.

De TQ-schijf in de fotogalerij

>> Klik hier voor de uitgebreide review van de TQ HPR 50! <<

Meetkunde

De geometrie van de Simplon Rapcon E-Enduro levert alles wat in endurokringen als modern wordt beschouwd: een slappe balhoofdhoek, een zeer steile zitbuishoek en een korte zitbuis. Dit laatste geeft de koper veel vrijheid in de keuze van de framemaat en de lengte van de telescopische paal. De liggende achtervorken zijn middellang in vergelijking met moderne enduro’s, maar vrij kort voor een e-MTB. Het bereik van 464 mm in maat L is matig.

Lees ook:   Mondraker lanceert de Chrono DC Hardtail in carbon - Downcountry gemakkelijk gemaakt

Over het algemeen is de wielbasis lang, maar niet extreem. Overigens: Het onderstel van de Rapcon heeft ook een geïntegreerde flipchip waarmee de geometrie kan worden aangepast. Het doel van deze aanpassing is om om te zetten naar een klein 27,5 achterwiel en niet om de geometrie aan te passen. De fiets kan dus ook in een mullet opstelling gereden worden. Onze testfiets rolt op 29er banden en in de daarvoor bestemde diepe/platte flipchipstand. We hebben de fiets ook gemeten op onze eigen geometrietestbanken.

EMTB meetwaarden in één oogopslag (framemaat L)

 • Lengte zitbuis: 418 mm
 • Wielbasis: 1270 mm
 • Bereik: 464 mm
 • Stapel: 649 mm
 • Balhoofdhoek: 63,5 graden
 • Zithoek: 78 graden
 • Achtervork lengte: 443 mm

De uitrusting van de Simplon Rapcon PMax TQ NL

Zoals gebruikelijk bij Simplon kan ook de uitrusting van de Rapcon PMax TQ worden aangepast aan persoonlijke voorkeuren in de online configurator van het bedrijf uit Vorarlberg. In onze test kwam een variant met Rockshox-ophanging uit de Select+ serie en compromisloze, zeer robuuste uitrusting uit.

Voor dit pakket is 10.007 euro verschuldigd, er is nog veel ruimte voor verbetering in de Simplon-selectie. Simplon gaat voluit als het om banden gaat. Aan de voor- en achterzijde zijn Schwalbe’s Magic Mary geïnstalleerd met de lekvrije, maar ook zware Supergravity behuizing. Dit is zeer zeldzaam op e-MTB’s als standaard. Qua gewicht kun je veel meer uit dunnere banden halen, maar de dikke slippers zijn ideaal voor gebruik in extreem terrein. Overigens: Op aanvraag is de e-bike ook verkrijgbaar in de online configurator met een klein achterwiel, dus in een mullet setup.

Rockshox ZEB Select+ met 38 mm stanchions: Simplon richt zich op stijfheid en downhill strength in plaats van gewichtsfetisjisme.

De kenmerken van de Simplon Rapcon PMax TQ in de fotogalerij

Praktijktest: Zo rijdt het Simplon Rapcon PMax TQ NL

Geruisloos fladderen over wortelvelden, alleen het geluid van de banden in je oren - met de Simplon Rapcon TQ is het mogelijk!Foto: Max FuchsGeruisloos fladderen over wortelvelden, alleen het geluid van de banden in je oren – met de Simplon Rapcon TQ is het mogelijk!

Heuvelopwaarts

Als je op de Simplon Raccon stapt, verspreiden ultramoderne enduro-gevoelens zich. De rijpositie is supercompact door de zeer steile zithoek – niet voor lange tochten in het vlakke vlak, want er staat veel druk op de handen. Deze positie is echter ideaal op steile hellingen. Met de tamme TQ-motor zijn ze naar e-bike-normen vrij comfortabel, maar de extra stuwkracht en uitstekende tractie stellen fitte motorrijders ook in staat om echt veeleisende beklimmingen aan te pakken. De geometrie is hiervoor gemaakt, want de besturing van de fiets is uitstekend.

Lees ook:   Goedkope e-hardtails in de test: BESV TRX 1.3 in de test

Foto: Max Fuchs“Het is bijna beter om te rijden dan mijn enduro zonder motor”, vat testrijder Nic Dörpholz samen, die in zijn privéleven nauwelijks e-MTB’s rijdt.

Heuvelafwaarts

Maar nu naar het vlaggenschip van de Simplon Rapcon PMax TQ: uitdagende afdalingen. De geometrie met een extreem laag zwaartepunt (het EMTB-lab spuugt hier een recordwaarde uit!) klopt Veel veiligheid en soepelheid. De positie op de fiets is echter vrij compact, in geval van twijfel gaan we liever voor het grotere formaat. Het chassis is zeer gemakkelijk in te slikken en strijkt zelfs ruwe stenen en wortelpassages glad pluche. We werden echter verrast door een of twee bottomouts en hadden graag meer steun gehad van de achterste driehoek in snelle passages.

Zelfs met een strakkere setup rond de 25 procent doorzakking, blijft de achterkant aan de zachte kant. Dit heeft een positief effect op een enorm makkelijk door te slikken merkbaar. Ruwe stenen velden worden overwoekerd als op een vliegend tapijt. Vooral op lange, veeleisende enduro-afdalingen die niet op hoge snelheid worden voltooid, werkt dit uitstekend en bespaart het veel korrels. De wegligging van de fiets is zeer precies en doet veel meer denken aan niet-gemotoriseerde endurofietsen dan aan klassieke e-MTB’s. De Rapcon PMax TQ vindt de perfecte balans tussen veiligheid en downhill plezier! Dit komt omdat het geen stoïcijnse obstakels gladstrijkt, maar ook de rijder uitnodigt om met het terrein te spelen en vrij gemakkelijk op het achterwiel of in de lucht kan worden verplaatst. Ook sterk: Zelfs in wild rumble-terrein is de fiets bijna geruisloos.

De EMTB-conclusie

Als je op zoek bent naar een racy enduro met een fluisterstille en nogal tamme motorboost, dan is de Rapcon PMax TQ de juiste keuze voor jou. Sterke geometrie, gemakkelijk te slikken chassis en enorme uitrusting. Maar let op: geen vervangbare batterij! Aan de andere kant is de fiets niet bepaald licht – maar hij heeft alleen echt robuuste onderdelen aan boord. Klaar om te rommelen! – Florentin Vesenbeckh, Test Manager EMTB Magazine

Foto: Max Fuchs“Als u op zoek bent naar een e-MTB om uw niet-gemotoriseerde enduro te vervangen voor veeleisende trailritten, moet u de Simplon van dichterbij bekijken.” – Florentin Vesenbeckh, Test Manager EMTB Magazine

Per

 • Top Handling
 • Veilig rijden en plezier tegelijkertijd
 • Super robuuste enduro specificaties
 • Rustig, bergop en bergaf
 • Zeer gemakkelijk door te slikken en comfortabel

Contra

 • Achterwielophanging biedt weinig steun
 • geen vervangbare batterij