Lupine SL AX 2023: Het helderste fietslicht met StVZO-goedkeuring in de hardcore test

BIKE-verslaggever Henri Lesewitz tijdens de cultrace 24 Hours in het oude Pueblo in Arizona: De ultieme hardcore test voor de Lupine SL AX.Foto: Henri Lesewitz

BIKE-verslaggever Henri Lesewitz tijdens de cultrace 24 Hours in het oude Pueblo in Arizona: De ultieme hardcore test voor de Lupine SL AX.

Informatie Lupine SL AX 2023

 • High-end fietslamp met StVZO-goedkeuring
 • Prijs: EUR 675,-
 • Gewicht: Kop 160 gram / batterij 240 gram
 • Wijze: Dagrijverlichting, dimlicht, dimlicht
 • Aftakking circuit: 38 Watt (3800 lumen), 22 Watt (dimlicht), 8 Watt (dimlicht), 5 Watt (dimlicht), 2 Watt (dagrijfunctie)
 • Maximaal verlichtingsbereik: 380 meter
 • Dienst: Bluetooth stuurschakelaar
 • Accumulator: Smartcore 7,2 V / 10,0 Ah
 • Waterdicht: 2 meter
 • Schokbestendig: 2 meter
 • Gelaatstrek: Intensiteit van de lichtniveaus individueel programmeerbaar via app,
De dagrijverlichtingsmodus met tien laterale gloeiende diodes.Foto: Henri Lesewitz

De dagrijverlichtingsmodus met tien laterale gloeiende diodes.

Wat je als eerste opvalt: de visuele gelijkenis met Lupine’s 1090 Euro dure racelamp Alpha, die met 8100 lumen en fetisjistische afwerking het summum van fietsverlichting vertegenwoordigt. Net als bij deze is de kop van de SL AX ook gemaakt van CNC-gefreesd aluminium. De afmetingen van beide lampkoppen zijn ook vergelijkbaar, namelijk nogal omvangrijk. Aan de ene kant komt dit door de technologie die erin is geïnstalleerd. Maar ook het aspect dat de behuizing met de koelribben ook de functie heeft om de warmte af te voeren. De maximale lichtopbrengst van de SL AX ziet er nogal nietig uit in vergelijking met de Alpha. 3800 lumen (38 watt) is een trotse waarde, maar niet erg indrukwekkend in directe vergelijking. Zeker omdat de SL AX met 675 euro allesbehalve goedkoop is.

Platte optiek, eenvoudige installatie: de batterij beweegt trillingsvrij op de bovenbuis.Foto: Henri Lesewitz

Platte optiek, eenvoudige installatie: de batterij beweegt trillingsvrij op de bovenbuis.

Wat maakt de Lupine SL AX ondanks 3800 lumen een StVZO-conforme fietslamp?

Het doorslaggevende verschil tussen de Lupine SL AX en een klassieke fietslamp is dat hij tegemoetkomenden niet verblindt. De lichtkegel is vrijwel naar boven afgesneden. Toch heeft het de mogelijkheid om volledig te knipperen als je de lamp wilt gebruiken in een 24-uursrace of een moeilijke off-road passage op tournee wilt beheersen. Ook de dagrijverlichting is een bijzonderheid. Dit is minder bedoeld voor verlichting, maar voor andere weggebruikers.

Lees ook:   Racing series 2023: En actie! World Cups, Hardlines en meer...
De behuizing van de Lupine SL AX is gefreesd uit aluminium en heeft kenmerkende koelribben voor een betere warmteafvoer.Foto: Henri Lesewitz

De behuizing van de Lupine SL AX is gefreesd uit aluminium en heeft kenmerkende koelribben voor een betere warmteafvoer.

De Lupine SL AX heeft vijf fasen. Dagrijverlichting. Dimlicht (normaal en gedimd) en grootlicht (normaal en gedimd). Eerste controle: de dagrijverlichting is, zoals verwacht, vrij zwak wat de verlichting betreft, maar zouden net genoeg zijn voor uitstapjes in de stad in de avond. Het dimlicht zorgt voor een degelijke verlichting. Het hard uitgesneden bovenste gedeelte, dat het oogverblinden van tegemoetkomende mensen voorkomt, is echter even wennen. Als je van deze modus naar het volledige niveau schakelt, is het als een explosie van licht. Wauw! De duisternis wordt verneveld als door een kegel van licht, die niet alleen ver in de verte schijnt, maar ook de gebieden links en rechts voor het voorwiel gelijkmatig verlicht.

Lupine biedt diverse montagemogelijkheden voor de lampkop, waaronder deze GoPro mount, waarmee de verticale stralingshoek eenvoudig kan worden aangepast.Foto: Henri Lesewitz

Lupine biedt diverse montagemogelijkheden voor de lampkop, waaronder deze GoPro mount, waarmee de verticale stralingshoek eenvoudig kan worden aangepast.

Klein nadeel: Door de speciaal gevormde stuurpenunit op de testfiets zit de SL AX bovenop de Ahead-dop, wat mogelijk is dankzij een adapter. Door de hoge en verzonken positie van de lampkop valt het licht echter zodanig dat het voorwiel een schaduw werpt. Dit is niet helemaal optimaal. Dit zou niet het geval zijn met de klassieke, originele stuurklem, die alleen op ronde sturen past. Lupine biedt een GoPro-houder als montageoptie. Op de aftermarket zijn er verschillende tegenhangers voor de MTB. Het bedrijf K-Edge heeft bijvoorbeeld een speciale giek met GoPro-bevestiging in het programma, die aan de onderkant van de stuurpeneenheid van Syncos kan worden bevestigd.

De lampkop van bovenaf bekeken.Foto: Henri Lesewitz

De lampkop van bovenaf bekeken.

Als je een klassiek, rond stuur hebt gevonden voor de snelspanklem op de fiets of een alternatieve houder, gaat de montage snel. De batterij wordt eenvoudig met klittenband aan de bovenbuis bevestigd en zit trillingsbestendig. De Bluetooth-schakelaar kan ook zonder gereedschap worden aangesloten.

Praktisch: Het laadniveau van de batterij wordt aangegeven door diodes. De activering gebeurt door de lager zittende, witte knopschakelaar.Foto: Henri Lesewitz

Praktisch: Het laadniveau van de batterij wordt aangegeven door diodes. De activering gebeurt door de lager zittende, witte knopschakelaar.

Klein, praktisch en kan worden gemonteerd met een elastiekje: de Bluetooth-schakelaar.Foto: Henri Lesewitz

Klein, praktisch en kan worden gemonteerd met een elastiekje: de Bluetooth-schakelaar.

Voor mij is het grote argument voor de Lupine SL AX dat je er normaal mee kunt rijden op de openbare weg, maar ook tijdens 24-uurs races, avontuurlijke reizen of off-road trips. Aandacht! In het laatste geval is het van essentieel belang om na te gaan of het beschermde gebieden voor wild of vergelijkbare gevoelige zones zijn. De SL AX biedt het volledige scala aan mogelijke toepassingen. Dat maakt ze zo bijzonder. Maar hoe goed is het in zwaar racen? Om daar achter te komen, reed ik met haar de legendarische 24 uur in het oude Pueblo in Arizona, een van de oudste en meest legendarische 24-uursraces ter wereld.

Hardcore test tijdens de 24-uursrace: is de Lupine SL AX geschikt voor zwaar offroad-gebruik?

Wat op het circuit nog meer opvalt dan tijdens ontspannen cruisen is de uitstekende verlichting van het parcours. Met de SL AX volledig geflitst, is de nacht een helder daglicht, althans binnen de lichtkegel. Alles is geweldig om te zien. Het gebied voor het voorwiel (afgezien van het korte schaduwstuk direct ervoor vanwege de speciale montage op mijn fiets). De zijgebieden links en rechts van het pad. En ook de volgende 100 meter. Je kon de hele nacht fietsen als een middag. Als de batterij zo lang meeging. In de helderste setting zou hij echter maar iets langer meegaan dan een van de 25 kilometer ronden, waarvoor ik vanwege de technische eisen zo’n 1:20 uur nodig heb. De truc van de 24-uursrace is om de heldere stappen zo spaarzaam mogelijk te gebruiken. Zelfs bij de geringste klim of met minder ruwe passages is het noodzakelijk om te dimmen. Dit wordt batterijbeheer genoemd.

Overschakelen naar dimmodus is even wennen met de Lupine SL AX. Want ineens is het bovenste gezichtsveld afgesneden. Een harde rand scheidt jetMomenteel licht en donker. Niet optimaal als je vol gas over een circuit duwt. Dat is beter met de Alpha. Om beter in de verte te kunnen kijken, draai ik de lamp iets naar boven. Het gebied direct voor me is nog helder genoeg, maar het uitzicht naar voren is niet meer zo afgesneden. In het wegverkeer zou dit tegemoetkomenden verblinden. Maar aangezien racebanen eenrichtingsstraten zijn, maakt het hier niet uit.

De hardtoprand in de dimmodus is even wennen, maar beschermt tegemoetkomende mensen tegen verblinding.Foto: Henri Lesewitz

De hardtoprand in de dimmodus is even wennen, maar beschermt tegemoetkomende mensen tegen verblinding.

Het dimmen van de dimstand (van 8 naar 5 watt) vermindert de helderheid een beetje. Maar niet dramatisch. Ik moet me iets meer concentreren op het circuit, maar ik kan doorgaan op het tempo zonder me onzekerder te voelen. In dit level voel ik me ondanks de verminderde lichtintensiteit best comfortabel, omdat ik weet dat de accu nu zeker de nacht meegaat. Hoe lang precies hangt af van hoe vaak je tussendoor overschakelt naar grootlicht. Dit doe ik in elke afdaling. Als ik na twee ronden in het donker (dus na ongeveer 3 uur) het accuniveau controleer met de bedieningsknop, lichten nog drie van de vijf diodes op. Alles in de groene omgeving.

Conclusie Fiets light Lupine SL AX

De Lupine SL AX is een premium fietslamp met een extreem breed scala aan toepassingen, variërend van dagelijks woon-werkverkeer tot 24-uursraces of zelfs zwaarder. Het voelt goed om te weten dat je andere weggebruikers niet verblindt, of dat je geen ticket hoeft te verwachten vanwege een gebrek aan StVZO-goedkeuring. Installatie, bediening en brandtijd zijn zoals je zou verwachten van een perfecte fietslamp. Het bijzondere van de SL AX is het mooie, brede en gelijkmatige verlichte beeld. Rijden in gedimde modus is even wennen vanwege het hard uitgesneden bovenwerk. Is deze lamp 675 euro waard? Absoluut ja. Of je echt zo’n wonder aan technologie nodig hebt, moet iedereen zelf beslissen. – Henri Lesewitz, hoofdredacteur BIKE

BIKE-verslaggever Henri Lesewitz kon het goed vinden met de SL AX tijdens de 24-uursrace in Arizona. Om de nacht door te komen met de accu kon hij alleen in de echt zware passages volledig geflitst rijden. Voor noodgevallen werd een helmlamp gemonteerd.Foto: Henri Lesewitz

BIKE-verslaggever Henri Lesewitz kon het goed vinden met de SL AX tijdens de 24-uursrace in Arizona. Om de nacht door te komen met de accu kon hij alleen in de echt zware passages volledig geflitst rijden. Voor noodgevallen werd een helmlamp gemonteerd.

Source link