Mountainbiken op gratis tv: UCI Worldcup op Eurosport – maar slechts gedeeltelijk gratis

Wat wordt er te zien van de UCI MTB World Cup?

Live-uitzending en achtergrondverslagen

Warner Bros. Discovery heeft eindelijk het doek getrokken en uitgebreide videocontent aangekondigd voor de UCI Mountain Bike World Cup. Dit omvat in totaal 135 uur aan live-uitzendingen, evenals achtergrondrapporten en aanvullende inhoud, zoals fietscontroles van de professionals en routevoorbeelden. De uitzending van bepaalde races zal ook op aanvraag beschikbaar zijn om later te bekijken. Alle 13 raceweekenden worden gedekt door video-inhoud, maar niet alle evenementen zullen vol en live zijn. Voor real-time transmissie belooft Discovery een verbeterde toeschouwerservaring door het gebruik van ongeveer 20 stationaire camera’s plus drie videodrones per race.

EWS wordt UCI Enduro World Cup. De Enduro races worden niet live uitgezonden.Foto: Duncan Philpott

EWS wordt UCI Enduro World Cup. De Enduro races worden niet live uitgezonden.

Nieuwe formats en meer live uitzendingen

Voor het eerst vindt er in 2023 ook een UCI World Race Series plaats op de marathon. Er zal geen live-uitzending zijn van de UCI Marathon World Cup, maar alleen een hoogtepuntvideo van de wedstrijddag. Hetzelfde geldt voor de wedstrijden van de UCI Enduro World Cup. De opvolger van de Enduro World Series trapte het raceseizoen 2023 af met de eerste race in Tasmanië. In de afdalingscategorie is er zoals gebruikelijk een live-uitzending van de finale van de eliteklasse. Nieuw voor 2023 is de live-uitzending van de halve finale downhill en de juniorenrace. Zo zullen voor het eerst in de geschiedenis van de UCI Mountain Bike World Cup ook de jonge renners live te zien zijn. De U23-wedstrijd wordt ook live uitgezonden in de cross-country discipline. Daarnaast zijn er de elitewedstrijden van de Cross-Country en Short Track World Cup.

Lees ook:   Betrokkenheid Van Moof: Nederlandse e-bikefabrikant failliet
Ook sterren als Nino Schurter zijn in 2023 te zien op Eurosport. Niet alle transfers zijn echter gratis.Foto: Bartek Wolinski

Ook sterren als Nino Schurter zijn in 2023 te zien op Eurosport. Niet alle transfers zijn echter gratis.

Waar vindt een live-uitzending van het WK plaats?

Als onderdeel van de mediagigant Warner Bros. heeft Discovery Sports tal van videokanalen, waaronder Eurosport, verschillende YouTube-kanalen en de mediaplatforms GCN+ en discovery+. Welke rassen waar worden overgedragen in dit geneste systeem is vrij complex en is het gemakkelijkst te zien in de volgende afbeelding. De hub van de verschillende platforms is de GCN-app, die compatibel is met elke webbrowser, Amazon FireTV, Samsung Smart TV, AndroidTV, Chromecast, Apple AirPlay en Apple TV.

Deze matrix laat zien welke wedstrijden van de UCI Mountain Bike World Cup op welke kanalen gevolgd kunnen worden.Foto: Discovery Sports

Deze matrix laat zien welke wedstrijden van de UCI Mountain Bike World Cup op welke kanalen gevolgd kunnen worden.

De videosamenvatting van de marathon- en enduro-evenementen zal na de races op alle platforms beschikbaar zijn. Live en on demand zullen de juniorenraces van de U23 cross-country rijders en de junior downhill races beschikbaar zijn op YouTube, Eurosport, GCN+ en discovery+. De elitewedstrijden in downhill, cross-country en shorttrack, die voor de meeste fans bijzonder interessant zijn, zijn na lang wachten voor het eerst te volgen op Eurosport op gratis tv. Daarnaast worden deze races live en on demand uitgezonden op GCN+ en discovery+.

Greg Minaar en andere elite downhillers vliegen in 2023 over de schermen van free-to-air tv.Foto: Sven Martin

Greg Minaar en andere elite downhillers vliegen in 2023 over de schermen van free-to-air tv.

Welke live-uitzendingen van de UCI MTB Worldcup kunnen fans gratis bekijken?

Hoe uitgebreid de gratis live-uitzending op Eurosport zal zijn, is momenteel nog open. Tot nu toe is het niet duidelijk of hele races of slechts delen van de live-opnames op gratis tv te zien zullen zijn. De videocontent op YouTube is gratis. Volgens de huidige informatie zullen de juniorenraces en halve finales van de elite downhillers ook op aanvraag beschikbaar zijn. Op aanvraag zijn de live-opnames van de elitewedstrijden in cross-country en shorttrack en de downhillfinales alleen beschikbaar tegen betaling op GCN+ en discovery+. Een jaarabonnement voor GCN+ kost momenteel 39,99 euro. Discovery+ is beschikbaar als abonnement met reclame voor 3,99 euro per maand of 5,99 euro per maand advertentievrij.

Lees ook:   Christian Textor: Texi's wereld – 7 momenten uit zijn leven
Warner Bros. verwacht dat de uitzending op gratis tv meer aandacht zal trekken voor mountainbiken dan ooit tevoren.Foto: Bartek Wolinski

Warner Bros. verwacht dat de uitzending op gratis tv meer aandacht zal trekken voor mountainbiken dan ooit tevoren.

Wie geeft commentaar op de UCI-wedstrijden?

Met de terugtrekking van Red Bull nam de UCI Mountain Bike World Cup ook afscheid van het commentaarteam rond cultmotorrijder Rob Warner. De belangrijkste presentator van de nieuwe uitzendingen onder Discovery Sports is de Britse sportjournalist en radiopresentatrice Kate Mason. De afdalingen zullen ook worden becommentarieerd door freeridelegende Cedric Gracia. Net als voorgaande jaren onder Red Bull zal ex-racer Bart Brenthnes in het commentaarvak zitten tijdens de uitzendingen van het WK crosscountry. Andere commentatoren zijn sportpresentator Hayley Edmonds, enduroracer Josh Carlson en EWS-stem Ric McLaughlin.

Cult freerider Cedric Garcia (hier als Captain America bij de Red Bull Rampage) zal op Discovery commentaar geven op de Downhill World Cup.Foto: John Gibson

Cult freerider Cedric Garcia (hier als Captain America bij de Red Bull Rampage) zal op Discovery commentaar geven op de Downhill World Cup.

Wat vindt BIKE? Reactie door BIKE-redacteur Jan Timmermann

Het was vanaf het begin duidelijk dat een verandering van organisator en mediapartner grote veranderingen zou brengen voor de UCI Mountain Bike World Cup. Lange tijd liet Discovery fans in het ongewisse en velen vreesden voor Red Bull’s gebruikelijke gratis live-uitzending van de spectaculaire raceserie. Aan de andere kant was er hoop op een gratis tv-uitzending en dus een groot bereik buiten de actieve scene. Zowel angsten als hoop zijn nu deels uitgekomen. Als je de Mountain Bike World Cup in zijn hele spectrum live en on demand wilt volgen, moet je er dit jaar voor betalen. Berichtgeving op Eurosport belooft de populariteit van onze sport verder uit te breiden. Als fietsen moet worden gepromoot als een wereldwijde trend, zou uitzenden op hetzelfde kanaal als formats zoals de Tour de France de juiste keuze kunnen zijn. Dat Discovery de jonge coureurs een groot publiek platform biedt, is in ieder geval toe te juichen. De uitzending van de U23- en juniorenwedstrijden belooft spannende actie en veel aandacht voor jonge talenten.

Lees ook:   TwoNav Roc: De robuuste fietscomputer voor MTB-, gravel- en racefietsen

Warner Bros. kondigt aan: “We zijn er trots op dat er nu meer manieren zijn om naar de UCI Mountain Bike World Cup te kijken dan ooit tevoren.” Vermoedelijk willen de fans van de sport echter niet meer manieren, maar eerder een enkele goede en gratis manier om de race-actie te volgen. Het verwarren van de verschillende disciplines op verschillende mediaplatforms – deels gratis, deels betaald – lijkt in eerste instantie meer een stap terug. Het is dus afwachten hoe uitgebreid en van welke kwaliteit de uitzending op Eurosport zal zijn. Het afscheid van cultpresentator Rob Warner trof de fans bijzonder hard. Het feit dat Discovery nu Cedric Gracia, een fietsberoemdheid van vergelijkbare genialiteit, aan boord heeft gehaald, was misschien een slimme strategie van de mediagigant. Hoe goed het nieuwe team van presentatoren de gunst van de kijkers kan veroveren, zal niet in de laatste plaats beslissen over de acceptatie van het nieuwe mecenaat door Warner Bros.

BIKE-redacteur Jan Timmermann ziet kansen voor fietssporten in gratis tv-uitzendingen, maar bekritiseert het ingewikkelde systeem van mediaplatforms, waarvan sommige tegen betaling zijn.Foto: Georg Grieshaber

BIKE-redacteur Jan Timmermann ziet kansen voor fietssporten in gratis tv-uitzendingen, maar bekritiseert het ingewikkelde systeem van mediaplatforms, waarvan sommige tegen betaling zijn.

Source link