BIKE Mission 3000: Reader Albert’s eerste tour met 3000 meter hoogteverschil

Lange mountainbiketochten hebben hun eigen charme. Veel ervaringen van de fietswereld komen niet gratis, maar pas na een bepaalde inspanning: Hoe is het om zeven uur achter elkaar in het zadel te zitten? Is je eigen lichaam gegroeid tijdens een tocht met 3000 meter hoogte? Hoe voelt het als je deze stijging onder de knie hebt? Voor mountainbike beginners zijn al deze vragen nog spannender. Er is maar één manier om ze te beantwoorden: probeer het uit. BIKE stuurt daarom een lezer op de Mission3000. We begeleiden terugkeerder Albert op weg naar de eerste tocht met 3000 meter hoogteverschil in alpine terrein.

BIKE-lezer Albert en zijn Orbea Occam

Albert Miethaner is 39 jaar en woont met zijn vrouw en twee kinderen in het district Ebersberg. Professioneel zorgt de IT-specialist voor de werking van het controlecentrum van de luchthaven van München. Zijn passie voor techniek leeft hij ook uit in zijn privéleven bij de vrijwillige brandweer. Tien jaar geleden zette hij zijn mountainbike in de mottenballen en stapte hij over op de weg. Vandaag omschrijft Albert zichzelf als een plezierfietser en mooiweerrijder. Vorig jaar kocht hij een Orbea Occam M30 en paste deze met enkele aanpassingen aan zijn behoeften aan. Sindsdien is hij van tijd tot tijd op tochten van meer dan 300 tot maximaal 1000 meter hoogteverschil met de All Mountain Bike. Albert heeft het plezier van fietsen herontdekt, maar veiligheid en technologie ontbreken nog. Voor BIKE staat de repatriant voor de uitdaging van zijn eerste tocht met 3000 hoogtemeters.

Familieman Albert heeft tien jaar lang niet meer op een mountainbike gezeten. Een basisconditie is er. De beleving van hoe 3000 hoogtemeters op één ronde aanvoelt, ontbreekt nog.Foto: Georg Grieshaber

Familieman Albert heeft tien jaar lang niet meer op een mountainbike gezeten. Een basisconditie is er. De beleving van hoe 3000 hoogtemeters op één ronde aanvoelt, ontbreekt nog.

BIKE Mission 3000 – de uitdaging bij Eisjöchl: 3000 meter hoogte / 90 kilometer

Hoog boven Naturno ligt de schapenrechter van de BIKE Mission 3000: een van Europa’s beruchtste bergsportuitdagingen. Met zo’n 2400 meter hoogteverschil op rij is de beklimming naar de Eisjöchl de langste berijdbare klim in de Oostelijke Alpen – althans theoretisch. Op de laatste 900 meter hoogte wordt echter niet alleen de lucht, maar ook het pad dunner en worden de bochten van de single trail steeds puntiger. Voor het hoofd kan het tellen van bochten even motiverend als slopend zijn. Zelfs de bijna eindeloze afdaling heeft het in zich en zal Albert niet alleen conditie, maar ook rijtechniek vragen.

Lees ook:   De fietsen van de profs: De Orbea Wild van Flo Espiñeira

Albert zal waarschijnlijk in zijn ogen wrijven in Naturns. Niet omdat het bergopwaarts is – dat is waar de BIKE Mission 3000 om draait. Op ons uitdagingsparcours bij Eisjöchl stapelen de hoogtemeters zich echter vrijwel in één stuk op. Meer geschiktheidscontrole is niet mogelijk. – Gitta Beimfohr, BIKE reisredacteur

Puntig en driehoekig: De uitdagingsroute van de BIKE Mission3000 op de Eisjöchl omvat de langste berijdbare klim in de oostelijke Alpen.Foto: Gitta Beimfohr

Puntig en driehoekig: De uitdagingsroute van de BIKE Mission3000 op de Eisjöchl omvat de langste berijdbare klim in de oostelijke Alpen.

Hoe fietsers fit worden voor 3000 meter hoogteverschil

BIKE-lezer Albert een complete beginner noemen zou verkeerd zijn. De 39-jarige is een terugkeerder en zit na tien jaar onthouding weer op zijn mountainbike. Ondertussen waagde Albert zich aan het wegwielrennen en triatlon. Er wordt dus een zekere basisconditie gegeven. Maar 3000 meter hoogteverschil met de mountainbike is voor Albert een absolute noviteit. BIKE wil de familieman op zijn Missie 3000 zo goed mogelijk ondersteunen en heeft wat hulp voor Albert georganiseerd. Voordat het echt van start kan gaan, moet worden uitgesloten dat Albert op lange afstanden houdingsproblemen krijgt. Een bikefitting met de ergonomie-experts van Ergon is dan ook de kick-off voor zijn missie. BIKE trainer David Voll heeft ook een fitheidstest uitgewerkt met Albert en op basis daarvan een trainingsplan gemaakt. Zijn training wordt ondersteund door een passend voedingsplan. Alle verhalen over Albert’s bikefitting en trainingsstart lees je in BIKE 23/05.

BIKE-lezer Albert bij bikefitting met ergonomie-expert Dr. Kim Tofaute.Foto: Georg Grieshaber

BIKE-lezer Albert bij bikefitting met ergonomie-expert Dr. Kim Tofaute.

Natuurlijk willen we Albert vergezellen in zijn training en in BIKE 06/23 een focus leggen op missie 3000. Daarin tonen we niet alleen oefeningen om te imiteren, maar presenteren we ook ergonomisch geoptimaliseerde fietsonderdelen waarmee je eigen Mission 3000 kan slagen. Om Albert meer veiligheid te geven op zijn All Mountain Fully, nemen we hem mee naar een rijtechniek coaching en laten we hem zien welke trucs belangrijk zijn op een lange tocht. Ontdek of Albert eindelijk zijn missie bij Eisjöchl in BIKE 07/23 met succes kan voltooien.

Lees ook:   bulls sonic evo am-sl 1 elektrische mountainbike
BIKE vergezelt lezer Albert op zijn Mission 3000. In gesprek met BIKE-redacteur Jan Timmermann worden de eerste indrukken na de bikefitting besproken.Foto: Georg Grieshaber

BIKE vergezelt lezer Albert op zijn Mission 3000. In gesprek met BIKE-redacteur Jan Timmermann worden de eerste indrukken na de bikefitting besproken.

Interview met BIKE Mission 3000 Challenger Albert

BIKE: Albert, jij bent de protagonist voor de BIKE Mission 3000.

Albert Miethaner: Ik ben 39 jaar en heb een zoon van acht en een dochter van vijf. Als getraind IT-specialist werk ik op de luchthaven van München. Daar zorgt mijn team voor de controlecentrumoperaties van de fabrieksbrandweer en bedrijfsbeveiliging. Ik ben gepassioneerd door technologie en automatisering. Ik beleef dit ook in mijn vrije tijd bij de vrijwillige brandweer en astrofotografie. Over het algemeen ben ik graag buiten, naast de fiets ook in het boogschieten. Met mijn grote ga ik ook af en toe naar de klimhal. Ik zou graag meer willen doen, maar de dag heeft maar 24 uur.

Albert Miethaner, 39, is een BIKE-lezer, familieman en protagonist van ons BIKE Mission 3000-verhaal.Foto: Georg Grieshaber

Albert Miethaner, 39, is een BIKE-lezer, familieman en protagonist van ons BIKE Mission 3000-verhaal.

Hoe lang fiets je al?

Ik heb vorig jaar een fiets gekocht. Vroeger ging ik vaak op mijn mountainbike, maar dat was een goede tien jaar geleden. Toen ontdekte ik triatlon en werd ik verliefd op tracking. Bij de mountainbike is de actieradius thuis vrij beperkt, waardoor de laatste jaren bijna alles naar de weg is verschoven. Sindsdien zit ik nog maar kort op de oude fiets met de kinderen in het dorp.

Sinds vorig jaar zit je weer op de mountainbike. Hoe zien jullie tours er meestal uit?

Als ik een of twee keer per week op de fiets zit, is dat op dit moment veel. Ik ben een zelfverklaarde mooiweerrijder en wissel afhankelijk van het weer tussen racefiets, roller in de garage en mountainbike. In mijn omgeving legt de fiets 30 tot 50 kilometer en 300 tot bijna 1000 hoogtemeters per tocht af. Samen met mijn maatjes ga ik ook een of twee keer per jaar naar de Alpen. Voor dit jaar hebben we al een cursus rijtechniek geboekt. Hoewel ik het plezier van mountainbiken heb herontdekt, is de veiligheid er nog niet door een gebrek aan technologie.

Albert is geen complete beginner op de fiets. In de BIKE Mission 3000 staat hij echter voor de grootste mountainbike-uitdaging van zijn leven tot nu toe.Foto: Georg Grieshaber

Albert is geen complete beginner op de fiets. In de BIKE Mission 3000 staat hij echter voor de grootste mountainbike-uitdaging van zijn leven tot nu toe.

Mijn intrede in de triatlonwereld bracht dat met zich mee. Ik had toen samengewerkt met een trainer en ben begonnen met een trainingsregeling via wattmeter. Vandaag zit ik er niet zo hardnekkig achter, maar eerder in de FVrije tijd en plezierfietsen.

Waarom heb je je gehaast om je aan te melden voor Mission 3000?

De uitdaging boeit me erg en ik geniet van de sportieve uitdaging. Ik heb nog nooit 3000 hoogtemeters bij elkaar gebracht. Een paar jaar geleden heb ik 2200 meter hoogteverschil gemaakt met de racefiets maar met de mountainbike is het iets anders. Mijn vader hield van het landschap in het Regensburger Land, daarom filmde ik vaak tijdens mijn reizen om het aan hem te laten zien. Na verloop van tijd ontstond mijn eigen hobby YouTube kanaal. Maar ik ben niet erg creatief. Daarom ben ik ook geïnteresseerd in het productieproces van het verhaal bij BIKE.

Klik hier voor albert’s YouTube kanaal

Klik hier voor Albert’s Instagram account

De fietsrondjes van Albert zijn vrij vlak in vergelijking met de uitdaging in Eisjöchl. Maar ook trainen kan.Foto: Georg Grieshaber

De fietsrondjes van Albert zijn vrij vlak in vergelijking met de uitdaging in Eisjöchl. Maar ook trainen kan.

Voor de uitdaging gaat het naar de Eisjöchl. Onder hen: de langste klim in de oostelijke Alpen. Wat gaat er in je om als je erover nadenkt?

De lange klim zal zeker zwaar zijn. De afstand is ook een goede deal met de mountainbike. Ik denk wel dat het in principe kan, maar ik heb zorgen dat ik tot stilstand kom. Ik hoop dat de steile stukken, waar je echt watt moet trappen, beperkt zijn, want zoiets maakt me op dit moment behoorlijk moe en ik heb iets nodig totdat ik mezelf daarna weer betrap. Ik heb dus respect, maar over het algemeen overheerst de voorpret. Ik ken het gebied en weet dat het daar landschappelijk geweldig is.

Wat voor soort fiets rijd je op dit moment en wat denk je dat er beter kan?

Ik rijd een Orbea Occam M30 All Mountain uit 2022 met een paar aanpassingen. Qua ergonomie vind ik het momenteel geschikt voor mij, maar ik krijg graag tips van professionals. Bikefitting is altijd een interessant ding, omdat ik meestal alles zelf heb ingesteld. Voor technische onderwerpen die verder gaan dan de hoogteverstelling van de zadelpen, krijg ik hulp in de fietsenwinkel van mijn vertrouwen.Source link