Sram GX Eagle Transmission AXS: Sram elektrisch circuit in betaalbare

Dit is waarschijnlijk waar velen op hebben gewacht: Sram brengt zijn nieuwste radiocircuittechnologie en de directe montage zonder derailleurhanger op het frame naar de GX Group. Met de Sram GX Eagle Transmission AXS betreedt de sensationele nieuwe groepset het middensegment – met andere woorden, hij zal betaalbaarder zijn.

Op een paar uitzonderingen na biedt het nieuwe Sram-circuit dezelfde functies als de high-end X0- en XX-transmissiegroepenets, maar tegen een lagere prijs. Zelfs de goedkoopste transmissievariant heeft geen derailleurhanger en wordt via een Directmount-interface op de interface tussen het frame en de achterwielas gemonteerd. De voorwaarde hiervoor is compatibiliteit met Sram UDH derailleurhangers.

De Sram GX Transmission in bronzen optiek: Met 1300 euro en 2002 gram voor de hele groep is hij 500 euro goedkoper maar slechts 280 gram zwaarder dan de topgroep XX. Aangezien de X0 Transmission momenteel met 1323 euro bijna hetzelfde kost als de GX, zal de uiteindelijke straatprijs van de GX waarschijnlijk iets lager liggen.Foto: Adrian Kaether

De Sram GX Transmission in bronzen optiek: Met 1300 euro en 2002 gram voor de hele groep is hij 500 euro goedkoper maar slechts 280 gram zwaarder dan de topgroep XX. Aangezien de X0 Transmission momenteel met 1323 euro bijna hetzelfde kost als de GX, zal de uiteindelijke straatprijs van de GX waarschijnlijk iets lager liggen.

Net als bij XX en XO: versnellingsbereik en duurzaamheid

De transmissieaandrijving, die pas onlangs in de topklasse werd geïntroduceerd, is nu beschikbaar als GX-variant.

Alle componenten van de nieuwe GX Transmission in één oogopslag.

Stalen kooi en rondsel zonder vrijloop: besparingsmaatregelen op de GX-transmissie

In tegenstelling tot de duurdere groepensets is de kooi binnenin de GX Eagle Transmission achterderailleur gemaakt van staal. Voor dit doel is de positionering van de batterij enigszins herzien om deze beter te beschermen tegen schade. De accu rust nu horizontaal bovenop de achterderailleur in plaats van verticaal achter de eigenlijke achterderailleur. Daarnaast maakt Sram geen gebruik van het zogenaamde Magic Wheel in de GX Transmission, zoals bij de XO Transmission wel. Als er een stok in de onderste katrollen van de bovenste groepen uit de XX-lijn komt, kan de getande ring aan de buitenkant nog steeds blijven draaien en zo een mogelijk defect voorkomen. De conventionele katrollen van de GX bieden deze functie niet.

Nieuwe batterijpositie maar geen Magic Wheel. Verder verschilt de GX puur functioneel nauwelijks van de topgroep XX.Foto: Adrian Kaether

Nieuwe batterijpositie maar geen Magic Wheel. Verder verschilt de GX puur functioneel nauwelijks van de topgroep XX.

Momenteel is de prijs voor de hele groep, inclusief cranks, met 1300 euro nog vrij krap. Daarmee is de nieuwe GX-Transmission 500 euro goedkoper dan het topmodel XX, maar komt hij wel heel dicht in de buurt van de iets hogere kwaliteit en lichtere XO Transmission. Het is dus mogelijk dat de straatprijs voor de GX wat lager komt te liggen.

Zelfs de goedkoopste transmissieaandrijving tot nu toe is nog lang geen koopje. Een upgrade is alleen mogelijk op frames met UDH-montage. Dit beperkt nu nog de groep gebruikers. Zelfs als het gewicht vrij hoog is, mag de GX Transmission op geen enkele manier inferieur zijn aan de duurdere versies in puur functioneel opzicht. – Jan Timmermann, BIKE-redacteur

Jan Timmermann, BIKE-redacteurFoto: Georg Grieshaber

Jan Timmermann, BIKE-redacteur

Lees ook:   MTB trail tour: Rond het Zwitserse Nationale Park in twee dagen

De gewichten van de schakelende groepen in vergelijking

Bijna een halve kilo scheidt de Sram GX Transmission van de topgroep. Zelfs de oude GX Eagle AXS is 140 gram lichter.

De gewichten van de schakelende groepen in vergelijkingFoto: BIKE Redaktion

De gewichten van de schakelende groepen in vergelijking

¹ De XTR-ketting die in het BIKE-testlab werd gewogen, had 116 schakels.
² Gemiddelde internetprijs; GX Eagle Transmission: specificaties van de fabrikant.

De prijzen van de nieuwe Sram GX Eagle Transmission

Sram laat ook de kat uit de zak als het gaat om de individuele prijzen voor het nieuwe circuit. Op deze manier is het mogelijk om grofweg in te schatten hoeveel er bijvoorbeeld verschuldigd zou zijn bij latere gebreken.

Prijzen van de afzonderlijke componenten

  • Sram achterderailleur GX T-Type Eagle AXS 12-speed (zonder batterij) – 480 euro
  • Sram crankstel GX Eagle Q174 CL55 DUB – 240 Euro
  • Crankarm GX ISIS 160 – 170 Euro
  • Ketting GX T-Type Eagle SolidPin 126 schakels met PowerLock – 60 Euro
  • kettingblad T-TYPE 30-34 tanden; Directe montage; 3mm offset – 47 euro

Complete schakelgroepen

  • Sram GX T-Type Eagle Transmissie AXS Group – 1300 Euro
  • Sram GX T-Type Eagle E-MTB Broseus of Broseus Transmissie AXS Group – 1250 Euro
  • Sram GX T-Type Eagle E-MTB 104BCD Transmissie AXS Group – 1150 Euro
Sram GX T-Type Eagle E-MTB Brose of Brose Transmissie AXS Group - 1250 EuroFoto: Sram

Sram GX T-Type Eagle E-MTB Brose of Brose Transmissie AXS Group – 1250 Euro

FAQ: 4 feiten over de nieuwe Sram GX Eagle Transmission

1 – Kan de transmissie in alle fietsen worden ingebouwd?

2 – Hebben transmissiecassettes een speciaal vrijloopwiel nodig?

Nee. Hoewel de cassettes helemaal opnieuw zijn ontwikkeld, worden ze op het gebruikelijke XD-vrijloop geschroefd. Toch zijn ze niet te combineren met de klassieke Eagle-componenten.

3 – Is het over het algemeen niet mogelijk om Eagle Transmission AXS-componenten te mengen met Eagle-aandrijfcomponenten?

Transmissie werkt uitsluitend als een afzonderlijk systeem bestaande uit cassette, ketting en kettingblad. Sram noemt de standaard T-Type. De componenten zijn niet achterwaarts compatibel. Uitzondering: T-Type kettingbladen kunnen worden bereden met Eagle kettingen. Binnen de transmissiewereld kun je mixen zoals je wilt.

4 – Kunnen de nieuwe podcontrollers worden gecombineerd met de oudere AXS-groepenets?

Ja. In tegenstelling tot de pure aandrijfcomponenten kunnen de controllers, die nu pods worden genoemd, worden gebruikt met de oudere achterderailleurs. De pods bieden een breed scala aan aanpassingsmogelijkheden en zijn veel intuïtiever in gebruik dan de oude Eagle AXS-controllers. De sleuteltoewijzing kan worden geïndividualiseerd via de AXS-app.