Light bikes en e-enduro’s: 8 lichtgewicht e-enduro’s in één oogopslag

Alle onderwerpen:

Geen gewichtsrecords in enduro

Tips voor spannende lichte fietsen en e-enduro’s

Full-power e-mountainbikes

Trend Light of Minimal Assist fietsen

Het lijdt geen twijfel dat de populairste trend van de afgelopen twee jaar de magere modellen onder de E-MTB’s zijn. In de tussentijd zijn dergelijke lichte of minimal-assist fietsen te vinden in alle categorieën: van down-country en trailbikes tot e-enduro’s die barsten van de veerweg. In 2022 fungeerden de twee Beierse motorfabrikanten TQ en Fazua als acceleranten voor de trend. De TQ HPR 50 is zo klein, licht, stil en zacht als geen andere E-MTB-eenheid ervoor. De Fazua Ride 60 is ook supercompact en stil, maar met een voortstuwende aandrijving die bijna in de buurt komt van klassieke E-MTB motoren.

Deze twee hightech aandrijvingen zijn representatief voor de twee belangrijkste stromingen in de bloeiende lichtmarkt: aan de ene kant anorexia minimalisten die steeds dichter bij de klassieke mountainbike komen. Aan de andere kant gematigde lichte fietsen die streven naar een goed compromis tussen gewicht, aandrijving en actieradius.

Natuurlijk zijn de meest spectaculaire voorbeelden uit de wereld van magere modellen te vinden in de strakkere veergebieden. Bijvoorbeeld de Scott Lumen, die in het najaar van 2022 werd geïntroduceerd, en de gloednieuwe Rotwild R.X 275. Beide fietsen wegen tussen de 15 en 16 kilo en combineren de TQ HPR 50 met kleine accu’s en lichtgewicht hulpstukken. Doel: In vlak terrein moeten deze fietsen gemakkelijk kunnen trappen, zelfs zonder stuwkracht van de motor.

Geen gewichtsrecords in enduro

In de endurosector zijn echter andere kwaliteiten vereist: dikke banden en voldoende veerweg vereisen meer motorondersteuning. En naarmate het motorvermogen toeneemt, neemt ook de honger naar energie toe. Geen wonder dus dat je hier geen gewichtsrecords vindt. En ook de verscheidenheid aan modellen is beperkt: Tot 2021 was er alleen de Specialized Kenevo SL en de Rotwild R.G 375. Vorig jaar kwamen daar de Forestal Siryon en de Transalpes E1 Enduro bij, dit jaar de Simplon Rapcon. Maar zelfs de lichte enduro van Transalpes was een grensovergang naar de all-mountain categorie met 150 mm achteraan. En dat is precies waar er een aantal spannende alternatieven zijn voor endurorijders: want als je niet alleen op zoek bent naar vervelende afdalingen, vind je al een weelderige selectie lichte fietsen die veel trailplezier beloven.

Lees ook:   Wereldkampioenschap wielrennen: Het WK-orakel - Wie wint er in Schotland?

Het tweede alternatief: power enduro’s – vette veerweg, krachtige motoren, grote accu’s. Er is geen betere manier om afdalingskilometers te verzamelen – tenminste als er geen gondel en shuttle in de buurt is.

PRO: Josh Welz, hoofdredacteur EMTB

Bergop trailplezier en maximale downhill-prestaties: je kunt niet beide samen in één fiets passen. Iedereen moet dus het optimale compromis voor zichzelf vinden. De mijne betekent: ik heb liever een lichte, actieve fiets, ook al moet ik meer bergop werken.

Josh Welz, hoofdredacteur EMTBFoto: Markus Greber

Josh Welz, hoofdredacteur EMTB

NADELEN: Florentin Vesenbeckh, adjunct-hoofdredacteur EMTB

De bediening van lichte e-bikes is leuk, geen twijfel mogelijk. Maar met meer motorvermogen en bereik van klassieke e-enduro’s openen zich volledig nieuwe dimensies. Vervelende uitdagingen bergop of eindeloze trailverkenners zijn nauwelijks mogelijk met de mini-drives.

Florentin Vesenbeckh, adjunct-hoofdredacteur EMTBFoto: Adrian Vesenbeckh

Florentin Vesenbeckh, adjunct-hoofdredacteur EMTB

Enkele lichte fietsen die we spannend vinden

Orbea Opkomst | vanaf 5155 Euro >> hier verkrijgbaar*

29 inch | Reizen 150/140 mm | Shimano EP8 RS / EP6 RS | 360 of 540 Wh

De Rise van Orbea is in twee opzichten bijzonder: Enerzijds is de Shimano EP8 RS-aandrijving relatief krachtig en is de accu relatief groot met maximaal 540 Wh (optioneel 360). De fiets dekt dus een breed scala aan toepassingen. Aan de andere kant is het relatief goedkoop. Met een aluminium frame kun je de fiets al vanaf 5155 euro krijgen. Dan echter met een zwaardere EP6-RS motor en een kleine accu. Karakter van de Orbea Rise: levendigere, wendbaardere trailbike dan racy enduro. Ingebouwde batterij. Verbazingwekkend genoeg hoeven de Spanjaarden ondanks de zware aandrijving de F qua gewicht niet voor te zijn met hun carbonmodellen.verberg azua of TQ competitie! Het topmodel met trailuitrusting weegt zo’n 18 kilo.

Orbea OpkomstFoto: Orbea

Orbea Opkomst

>> Een review van de Orbea Rise H vind je hier. <<

Trek Brandstof Exe | vanaf 6999 Euro >> hier verkrijgbaar*

29 inch | Reizen 150/140 mm | TQ HPR 50 | 360 Wh | vanaf 18,5 kg

Trek’s Fuel EXe is het schoolvoorbeeld van een lichte trailbike: poppy, direct, levendig – de focus ligt volledig op trailplezier. Als je op een sportieve manier door bermen en over sprongen wilt suizen, ben je hier aan het juiste adres. Met een gedefinieerd chassis en diepe cockpit snijdt de Fuel EXe precies over het spoor, als een Japans mes. De fiets wordt voortgestuwd door de stille TQ motor. Met de natuurlijke, subtiele stuwkracht zullen motorrijders die geen vrienden willen maken met opvallende e-bike-kracht blij zijn. De 360 Wh-batterij kan naar beneden uit de gesloten buis worden verwijderd. Met een tweede batterij kun je ook extra lange traildagen rustig benaderen. Een zeldzame optie in het lichte e-bike segment.

Trek Brandstof ExeFoto: Trek Bikes

Trek Brandstof Exe

Verklaring van Josh Welz, hoofdredacteur EMTB:

Trail tailor: Levendig, precies en stil: De Fuel EXe is een geweldige trailbike met een minimalistische aandrijving. Top voor sportieve piloten.

Simplon Rapcon TQ NL | vanaf 8999 Euro

29 inch | Reizen 170 mm | TQ HPR 50 | 360 Wh

Simplon vertrouwt ook op de minimalistische aandrijving van TQ: superstil, extreem soepel, maar ook met slechts matige stuwkracht. De accu is permanent in de onderbuis geïnstalleerd, waardoor je op langere ritten moedig moet trappen om niet te snel met een lege accu te gaan staan. De moderne geometrie en het donzige chassis beloven een uitstekende wegligging op veeleisende endurocircuits. En hier kun je dankzij de stuwkracht van de motor gemakkelijk de ene of de andere ronde meer plannen. Als je niet op zoek bent naar een e-bike, maar een eersteklas enduro die een portie extra reuzel in je kuiten pompt, dan is deze edele bolide uit Vorarlberg de juiste keuze voor jou. Visueel een van de dunste E-MTB’s ooit. Verkrijgbaar als 29er of in een mulletopstelling met een kleiner achterwiel. Ook verkrijgbaar in een AM-variant met 150 mm veerweg. Voor beide geldt: helaas duur!

Simplon Rapcon TQ NLFoto: Simplon

Simplon Rapcon TQ NL

>> informatie over de Simplon Rapcon vind je ook hier. <<

Verklaring van Florentin Vesenbeckh, adjunct-hoofdredacteur EMTB:

Soepeler rijden: Stil, natuurlijk en super krachtig: De Rapcon TQ is een moderne enduro met topvering en minimalistische ondersteuning.

Bosrijke Siryon vanaf 9699 Euro

29 inch | Reizen 170 mm | Bafang/Forestal Neodrive | 360 Wh | 18,8 kg

Ben je op zoek naar een bijzondere fiets die je niet op elk ander parcours tegenkomt? Dan zou het jonge merk Forestal uit Andorra kunnen passen. De 29er Enduro Forestal Siryon wist ons in de test te overtuigen met zijn uitstekende onderstel (170 mm, rijk en toch knal!) en succesvolle feelgood geo (leuk en veilig tegelijk!). De krachtige Bafang-aandrijving is echter vrij luid en energieverslindend. De 360-batterij zit stevig vast in de onderbuis. Noble carbon frame met een fancy gigantisch display op de bovenbuis – als je een Forestal bestelt, krijg je zeker iets speciaals, maar je moet ook diep in je zak graven.

Bosrijke SiryonFoto: Forestal

Bosrijke Siryon

>> Een review van de Forestal Siryon vind je hier. <<

Verklaring van Christian Schleker, EMTB auteur:

Eigenaardigheid: Geometrie en chassis zijn ieders lieveling – maar de Forestry-aandrijving vertoont ruwe randen. Een ruige kerel!

Christian Schleker, EMTB auteurFoto: Wolfgang Watzke

Christian Schleker, EMTB auteur

Ghost Path Riot vanaf 7500 Euro

29 inch | Reizen 160/140 mm | Fazua Rit 60 | 430 Wh

Met de succesvolle Ride 60 van Fazua heeft de Ghost Path Riot een relatief krachtige lichtaandrijving die nog steeds licht en stil is. De 430-batterij is permanent in de onderbuis geïnstalleerd. Ghost combineert 160/140 millimeter veerweg met een racy endurogeometrie en robuuste banden met zelfklevend rubber in het Full Party (9000 euro, foto) model van de Path Riot. Klaar om te versnipperen, zou je kunnen zeggen. Ondanks slechts 140 millimeter slag achteraan wacht je hier een echt enduropakket met een dikke Fox 38 voorin, een supervlakke stuurhoek en een lange wielbasis. Voor excursies over ruw en veeleisend terrein is de full-party versie van de Ghost Path Riot dus goed uitgerust. 19,8 kilo, maar met robuuste componenten.

Lees ook:   Focus Jam² 6.9: De nieuwe Bosch e-bike allrounder op de proef gesteld
Ghost Path RelFoto: Ghost

Ghost Path Rel

>> Hier vind je meer informatie over de Ghost Path Riot. <<

Full-power E-MTB’s die ons enthousiast maakten

Moderne power e-enduro’s maken niet alleen het liftticket overbodig. Dankzij de moderne geometrie met korte liggende achtervorken is er geen houden meer aan, zelfs niet bergafwaarts. Drie bewezen kandidaten uit de EMTB-test.

Vitus E-Sommet vanaf 4499 Euro

29/27,5 inch | Reizen 170/167 mm | Shimano E7000 | 504 Wh

Goede e-enduro’s zijn vaak duur. Vitus, het eigen merk van fahrrad.de, maakt met de E-Sommet een lovenswaardige uitzondering. Want hier kun je voor 4500 euro een hele leuke downhill rider krijgen. De handige geometrie met korte liggende achtervorken en het succesvolle onderstel maken de fiets levendig, de lage trapas en de hoge stack zorgen voor goed bochtenwerk en veel veiligheid bergafwaarts. Aan de andere kant wordt er bespaard met het wat oudere motorsysteem met een kleine accu. Als je de e-bike bergop voornamelijk als shuttle gebruikt, zou het niet uit moeten maken.

Vitus E-SommetFoto: Fabrikant

Vitus E-Sommet

>> Een review van de Vitus E-Sommet VR vind je hier <<

Pool Voima vanaf 7668 Euro

29 inch | Reizen 190 mm | Bosch Performance CX Smart | 750 Wh

Met zijn uit massief gefreesde frame is de Pool een blikvanger. Nog specialer zijn echter de rijeigenschappen van de radicale e-enduro. Met een super steile zithoek, Bosch-motor en bovenste achterste driehoek is het een van de meest klimfietsen die we ooit hebben getest. Bergafwaarts, 190 millimeter fijn afgestelde veerweg zorgen ervoor dat zelfs grote druppels eruit zien als kleine hops en vervelende afdalingen transformeren in stroompaden zonder dat de paal er ooit omvangrijk of log uitziet. Geen bewezen speelkameraadje, maar een echte superbike.

Pool VoimaFoto: Pole

Pool Voima

>> Een review van de Pole Voima vind je hier <<

Pivot Shuttle LT vanaf 9999 Euro

29 inch | Reizen 170/166 mm | Shimano EP8 | 756 Wh

Moet het vol motorvermogen zijn, een grote accu voor een behoorlijke actieradius en toch een lichte en handige fiets? Dan is de Shuttle LT van de Amerikaanse luxefabrikant Pivot precies de juiste keuze. Toegegeven, de prijs is helaas een echte horde. Aan de andere kant wist de Pivot de test te winnen in onze laatste high-end test. Dit is niet in de laatste plaats te danken aan de geweldige DW-Link-achterdriehoek, die een directe lijn met enorme reserves animeert en zorgt voor een gedefinieerde maar zeer comfortabele rijervaring. Het weggedrag is ook erg leuk met korte liggende achtervorken, lichte wielen en een goed gewicht. Zonder een inwerkperiode kun je met de pivot in wilde afdalingen duiken en word je altijd veilig gevangen. Alleen in zeer steile beklimmingen is de spil niet in zijn element. Let op: De fiets is groot.

Pivot ShuttleFoto: Fabrikant

Pivot Shuttle

>> Hier vindt u een review van de Pivot Shuttle LT. <<

Verklaring van Adrian Kaether, redacteur EMTB:

Noble Enduro: Nog steeds handig, maar tegelijkertijd maximaal soeverein rechtdoor. Pivot’s Shuttle LT laat zien wat een goede full-power e-bike maakt.

Adrian Kaether, redacteur EMTBFoto: Privéfoto

Adrian Kaether, redacteur EMTB

Source link