De Monster Gravel van Basic Bikes – Een gravelbike voor meer dan gravel

Waar het plezier eindigt met een gravelbike, begint het pas met de Monster Gravel van Basic Bikes. Het is gebaseerd op een carbon MTB-frame, dat plaats biedt aan behoorlijk brede slippers met een 29er-wielset met een interne breedte van 30 millimeter. MTB-frames, MTB-wielen – is dit een mountainbike? Ja, Basic Bikes geeft het open frame een stijve vork en een dropbar stuur. Het jonge merk uit Berlijn ziet de fiets als de ideale metgezel voor avontuurlijke tochten of zelfs avontuurlijke races zoals de Atlas Mountain Race.

De MTB-geometrie met een slappe balhoofdhoek (68,5 graden), lange wielbasis en lange liggende achtervork in vergelijking met conventionele gravelbikes belooft een soepele en stabiele rit. En dat is precies wat je wilt bereiken met de adventure bike. De grote flare van het stuur geeft extra controle, brede banden zorgen voor grip en comfort.

Over de Atlas Mountain Race gesproken. Hier ontstond in 2020 het idee voor Basic Bikes. Jost, een van de twee oprichters van Basic Bikes Berlin, aan de start van de Atlas Mountain Race, die 1150 kilometer en 20.000 hoogtemeters aflegde. En het was daar, of beter gezegd ter voorbereiding op de race, dat het idee voor BASIC-fietsen werd geboren. Jost was op zoek naar een eenvoudig MTB-frame dat ook betaalbaar zou zijn. Uiteindelijk werd het een open-mal frame. Een frame dat is gebouwd in een vorm die niet exclusief is voor een fietsmerk.

Ook Hendrik, mede-oprichter van het bedrijf, was enthousiast over het idee. Dit is hoe Basic Bikes werd geboren – “Een fietsmerk dat zich richt op de essentie en alles weglaat wat uitgebreid en duur is. Geen extra dempings-/aero-elementen, geen zelf ontwikkeld ontwerp – maar volledige focus op een goede kwaliteitsborging van de Open Mould-frames en goede service”, omschrijft Hendrik de aanpak. Dit omvat standaard solide normen zoals BSA-trapas, een ronde zadelpen en een taps toelopende balhoofdbuis. Het resultaat: lichte, snelle carbon fietsen en no-nonsense componenten – tegen een aantrekkelijke prijs.

Lees ook:   kiyoko mountainbike 26 inch blauw

Het framedecor is samen met Reflective uit Berlijn ontwikkeld. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn de stickers reflecterend.

De Monster is verkrijgbaar bij Basic Bikes als custom body, de getoonde variant kost 3980 euro en weegt met pedalen zo’n 9 kilo. Lichtere carrosserie├źn en alternatieve componenten zijn mogelijk, evenals extra accessoires zoals vorkkooien.