KTM Macina Scarp SX Prime: KTM’s lichte e-MTB met Bosch SX in review

Leuk en licht: De 2024 KTM Machina Scarp SX Prime is een sterke allrounder met een zeer goede motor en verwijderbare accu. Om ervoor te zorgen dat het gewicht overtuigt, haalt KTM alles uit de kast als het gaat om uitrusting: carbon frame, carbon wielen en smal carbon stuur. Daarnaast een XTR-versnellingspook en een XC-telepost met slechts 120 millimeter veerweg. Naast de XC-schuimgrepen is de gewichtsgierigheid ons te veel! Deze onderdelen beperken de bruikbaarheid van de fiets onnodig. Met name de te korte telescooppaal valt negatief op. Onze grootste tester kon de zadelhoogte niet aanpassen aan zijn beenlengte. Bergafwaarts troont het zadel te hoog. En dat ondanks het feit dat de zitbuis met 440 millimeter kort is voor een frame in maat Large. En biedt dus gemakkelijk voldoende vrijheid voor een langere ondersteuning.

De productmanagers hadden hier een goede hand in als het ging om de ophangingselementen. Vooral de vork is een schot in de roos! De Grip2-cartridge bestaat nog niet zo lang in de Fox 34. Vroeger was het gereserveerd voor Enduro- en DH-vorken. Het is een uitstekende manier om de vork te tunen. Het werkt gevoelig, maar kan ook hoge snelheden en hard terrein verdragen. De schokdemper werkt ook erg goed en maakt de achterdriehoek efficiënt maar gemakkelijk te slikken. Al met al hoogwaardige apparatuur passend bij de prijs.

Succesvol dieet voor de KTM Macina Scarp SX Prime: Met slechts 17,4 kilo is hij echt licht.Foto: Max FuchsSuccesvol dieet voor de KTM Macina Scarp SX Prime: Met slechts 17,4 kilo is hij echt licht.

De feiten over de KTM Macina Scarp SX Prime

Motor en accu van de KTM Macina Scarp SX Prime

De “kleine” Bosch is een grote onder de motoren met minimale ondersteuning. Het heeft vrij veel vermogen en is zuinig. In directe vergelijking met de TQ HPR 50 is hij veel krachtiger en kan hij behoorlijk ver gaan met zijn verwijderbare batterij. Tegelijkertijd is het meestal stil. Alleen onder volle belasting op langere beklimmingen rommelt hij hoorbaar. En helaas rammelt het bergafwaarts.

>> Lichtgewicht motoren en kleine accu’s op de proef gesteld: Bosch, TQ, Fazua, Forestal, Orbea, Specialized & TQ – 6 lichtmotoren en miniaccu’s in vergelijking <<

Klein maar krachtig: de Performance SX van BoschFoto: Georg GrieshaberKlein maar krachtig: de Performance SX van Bosch

In onze gestandaardiseerde actieradiustest klimt de Scarp SX 1121 meter hoog met een gemiddelde snelheid van 11,7 km/u op het hoogste ondersteuningsniveau. Dit betekent dat hij ongeveer net zo snel rijdt als fietsen met de Fazua Ride 60 met matige input van de rijder. Maar bij een zeer hoge cadans kan de Bosch SX nog steeds beter presteren dan de Fazua op het gebied van topprestaties. Dit gaat echter ten koste van de actieradius. In ons standaardproces kan de Fazua-schijf met de iets grotere 430-batterij gemiddeld zo’n 1300 hoogtemeters laten zien bij een vergelijkbare gemiddelde snelheid.

De accu (Bosch Compact Tube 400) kan eenvoudig en snel van bovenaf worden verwijderd.Foto: Georg GrieshaberDe accu (Bosch Compact Tube 400) kan eenvoudig en snel van bovenaf worden verwijderd.De Bosch Performance SX in de KTM Macina Scarp SX Prime is een levendige krachtpatser voor lichtnormen.Foto: EMTB-testafdelingDe Bosch Performance SX in de KTM Macina Scarp SX Prime is een levendige krachtpatser voor lichtnormen.

De geometrie van de KTM Macina Scarp SX Prime

KTM Macina Scarp SX Prime - Geometrie² (Maat L)Foto: EMTB-testafdelingKTM Macina Scarp SX Prime – Geometrie² (Maat L)

Kenmerken van de KTM Macina Scarp SX Prime

 • Voorvork / Schokdemper: Fox 34 Factory Grip2 / Float Factory
 • Aandrijving: Shimano XTR, 12 versnellingen
 • Remmen: Shimano XT 8120, 180/180 mm
 • Wielen: KTM Prima Carbon Trail
 • Banden: Maxxis Rekon Exo, 29 x 2.4″
 • Bijzonderheden: Telescopische paal met slechts 120 mm slag; Carbon stuur (740 mm) met ESI handvatten

Een hoogtepunt van de KTM is de Fox 34 Factory met Grip2-patroon. Deze combinatie wordt te weinig gezien. In de meeste gevallen installeren fabrikanten de Fit4-cartridge, maar deze werkt veel zwakker. Samen met de zachte achterkant genereert het chassis zoveel tractie, comfort en rijveiligheid.Foto: Georg GrieshaberEen hoogtepunt van de KTM is de Fox 34 Factory met Grip2-patroon. Deze combinatie wordt te weinig gezien. In de meeste gevallen installeren fabrikanten de Fit4-cartridge, maar deze werkt veel zwakker. Samen met de zachte achterkant genereert het chassis zoveel tractie, comfort en rijveiligheid.

Dit is hoe het rijdt KTM Macina Scarp SX Prime

In het begin waren we een beetje sceptisch: de XC-schuimrubberen handvatten, de telefotopost met weinig veerweg, de negatief gehurkte stuurpen. Het zag eruit als een inspannende testrit op een racefile. Maar de KTM verraste ons de eerste keer dat we erop stapten: het chassis is zeer comfortabel en de zithouding is sportief, maar op geen enkele manier onaangenaam. De Bosch SX sist zachtjes en biedt natuurlijke, maar vrij krachtige ondersteuning wanneer dat nodig is.

Het lichtgewicht rijdt zeer comfortabel - maar desgewenst ook echt levendig.Foto: Max FuchsHet lichtgewicht rijdt zeer comfortabel – maar desgewenst ook echt levendig.

Bergop is de Macina Scarp SX Prime in zijn element. Je hebt veel druk op het voorwiel, de gevoelige achterdriehoek genereert veel tractie. En ook bergafwaarts is de KTM een zeer succesvolle fiets. Het rijgedrag is neutraal, de besturing zeer direct, zonder nerveus te zijn. De zeer goede voorvork zorgt voor grip en goede controle. Echt trailbike-gevoel is er echter niet door het smalle stuur en de lage voorkant. Helaas rammelde onze testfiets duidelijk op wortelige paden. Naast de motor maakt ook de accu veel geluiden. De banden met matig profiel zijn aan de lekgevoelige kant en glijden vrij snel weg op bladeren en in natte omstandigheden. Aan de andere kant rollen ze heel goed. Je accelereert dus graag voorbij de ondersteuning van de motor.

Lees ook:   MTB-sprongen: hoe u uw airtime kunt verbeteren

De Macina Scarp kan zijn downcountry-DNA niet verbergen op moeilijkere afdalingen. Maar dankzij het sterke chassis slaat hij hier een verrassend goed figuur.Foto: Max FuchsDe Macina Scarp kan zijn downcountry-DNA niet verbergen op moeilijkere afdalingen. Maar dankzij het sterke chassis slaat hij hier een verrassend goed figuur.

EMTB review van de KTM Macina Scarp SX Prime

 • Zeer soepel en comfortabel onderstel
 • Krachtige lichtmotor met goed bereik
 • Gemakkelijk verwijderbare batterij
 • Laag gewicht
 • Telescopische paal met kleine slag
 • Motor rammelt bergafwaarts
 • XC-schuimgrepen niet erg duurzaam

EMTB-testresultaat: 8,4 – zeer goed³

Voor een downcountry-fiets is de KTM Macina Scarp verrassend krachtig. Krachtige motor, krachtig chassis - zo voldoet hij zelfs aan de klassieke e-bike-verlangens.Foto: EMTB-testafdelingVoor een downcountry-fiets is de KTM Macina Scarp verrassend krachtig. Krachtige motor, krachtig chassis – zo voldoet hij zelfs aan de klassieke e-bike-verlangens.

De EMTB-conclusie

De KTM Macina Scarp SX Prime is een slimme hybride van racefiets en toeren. Geweldige, donzige vering, goede, sportieve Geo en zithouding. Waarom rijden met minder reizen? Harmonieus, leukg en lichtgewicht. Een krachtige alleskunner met een zeer goede motor en verwijderbare accu. – Florentin Vesenbeckh, testmanager EMTB

Florentin Vesenbeckh, testmanager EMTBFoto: Max FuchsFlorentin Vesenbeckh, testmanager EMTB

¹De actieradius werd bepaald tijdens gestandaardiseerde testritten op een asfalthelling met een helling van 12,2 procent. Hoogste ondersteuningsniveau, 150 watt trapkracht van de berijder, gewicht van de berijder incl. uitrusting 89 kg. Tussen haakjes staan de hoogtemeters in de aanzienlijk gesmoorde noodmodus. De gemiddelde snelheid verwijst naar de rit met volledige ondersteuning.

²Bepaald op de testbanken in het EMTB-testlaboratorium, gewicht zonder pedalen.

³De evaluatie weerspiegelt de subjectieve indruk van de testers en de resultaten van de reikwijdtehoogtemeting en laboratoriumtests. De EMTB-uitspraak staat los van de prijs. EMTB-beoordelingen: super (vanaf 9.0), zeer goed (vanaf 8.0), goed (vanaf 7.0), bevredigend (vanaf 6.0), met zwakke punten (vanaf 5.0), waaronder onbevredigend.