Enduro’s tot 4000 euro: Specialized Status 160 in test

De Status is de prijs-prestatiehit van Specialized en is zojuist verlaagd van 3700 naar 3300 euro. In de eigen hiërarchie van het bedrijf loopt de status, die ook verkrijgbaar is in een 140cc-versie, als een trailmotor. In onze BIKE-categorisering beweegt hij zich tussen All Mountain en Enduro met een duidelijke neiging tot
Afdaling – zelfs als de fiets maar een 160 millimeter vork met 36 rongen heeft. Tot zover de theorie. Op onze testbaan maakt de status er geen geheim van dat het gericht is op maximaal rijplezier. Specialized maakt consequent gebruik van de mullet-constructie en slaagt erin om ondanks de grote veerweg aan de achterkant zeer korte liggende achtervorken te monteren.

Met een balhoofdhoek van 62,4 graden en een royaal bereik van 480 millimeter in maat S4 (gelijk aan L) is de voorkant in het midden lang, maar de achterkant kort. Met deze proporties is de Status uiterst speels, gaat hij gewillig op het achterwiel en kan hij moeiteloos de bochten in worden geduwd. Bij snelle passages is er echter voldoende gladheid van de kant van de geometrie.

Zodra het parcours echter ruwer en uitdagender wordt, stelt het chassis duidelijke grenzen. Terwijl de Fox 36 Rhythm royaal klappen doorgeeft aan de rijder, mist de achterste driehoek met Fox DPX2 prestatieschokdemper tegendruk. Hierdoor is er weinig rust in het chassis. Naast de zwakke remmen rammelde de fiets ook behoorlijk hard in de afdaling. Op de beklimmingen overtuigt de Status ondanks zijn zware gewicht en zwaarste wielen: de zitpositie is licht sportief en de schokdemper heeft een drietraps platform voor efficiënt klimmen. Zoals verwacht biedt Specialized de minste waar voor je geld als het gaat om functies.

Lees ook:   Nieuwe MTB-dempers van Fox: De vlottermodellen krijgen een update

*Het BIKE-oordeel weerspiegelt de laboratoriummetingen en de subjectieve indruk van de testrijders. Het BIKE-oordeel staat los van de prijs. BIKE-beoordelingen: super (250-205 punten), zeer goed (204,75-170 punten), goed (169,75-140 punten), voldoende (139,75-100 punten), met zwakke punten, onvoldoende