Korte trip Fischland-Darß-Zingst: 2 fietstochten tussen de Oostzee en de Bodden

Sylva Juhnke weet zo ongeveer alles over haar thuisland, het schiereiland Fischland-Darß-Zingst en het Nationaal Park Landschap van de Lagune van West-Pommeren. Alles over de duinen en het 45 kilometer lange witte Oostzeestrand, over de tot 70.000 kraanvogels die in de herfst op de witte duinvelden op de Pramort rusten. Over het dorp Darßer en het bos daar, waar wilde zwijnen en vossen rondlopen. En over de herten, die niet alleen in de bronsttijd in de duinen rondlopen, maar soms zelfs op het strand. Mevrouw Juhnke kent de vogelgeluiden en elk kruid onderweg. En ze weet ook voor welke kwalen het goed is – als je geprikt wordt door muggen in het Zingster Osterwald of je kont pijn doet van het fietsen.

Populair bij toeristen is de begeleide fietstocht naar het vogelreservaat op de Grote KirrFoto: Henning AngererPopulair bij toeristen is de begeleide fietstocht naar het vogelreservaat op de Grote Kirr

We zijn met de vastberaden en deskundige dame op pad voor een begeleide fietstocht naar de Großer Kirr, aangewezen als Europees vogelreservaat en een van de belangrijkste broedgebieden aan de Duitse Oostzeekust voor inheemse moeras- en watervogels. Als mevrouw Juhnke hoort dat we een artikel aan het schrijven zijn voor een fietstijdschrift, trekt ze haar breedgerande leren hoed nog dieper in haar voorhoofd, kijkt streng en vraagt: “Je wilt hier toch niet nog meer fietsers aantrekken?” Als medewerkster van de Kur- und Tourismus GmbH in Zingst had ze zoiets misschien niet per se gezegd, maar het flapte er gewoon uit. Maar allereerst kun je de reactie begrijpen als je in de zomer een keer op de zeedijk hebt gefietst; het is net als de A7 in de spits voor de Elbetunnel. En ten tweede houdt Sylva Juhnke echt van haar eiland. Maar ze houdt van het fantastische natuurlandschap tussen de Oostzee en de Bodden en niet zozeer van het massatoerisme, dat al lang zijn weg naar Zingst heeft gevonden.

Fietstocht: stranden, bodden en natuur

Het is nogal contemplatief bij de vuurtoren van Darßer Ort, tussenbestemming van onze eerste tour. Gebouwd in 1848 en nog steeds in gebruik, stijgt het 35 meter de lucht in. Op een heldere dag kun je zelfs de krijtrotsen op het Deense eiland Møn zien vanaf het uitkijkplatform. Vanaf de vuurtoren is het slechts een paar meter naar het westelijke strand; het is het meest ongerepte, het wildste strand van het schiereiland, meerdere malen uitgeroepen tot een van de tien mooiste stranden van Europa. We zagen geen herten op het strand, maar tijdens een rustpauze in de schaduw van de vuurtoren zagen we een zwarte adder, die slechts een goede meter achter ons door het kreupelhout kronkelt.

Lees ook:   mountainbike zadel

In de vuurtoren Darßer Ort bevindt zich het natuurhistorisch museum NatureumFoto: Henning AngererIn de vuurtoren Darßer Ort bevindt zich het natuurhistorisch museum Natureum

Adders binnen handbereik zijn volgens ons een goed signaal om door te gaan. Dus rollen we verder via Ahrenshoop en maken de balans op: ze doen echt veel voor fietsers op Fischland-Darß-Zingst. De regionale bus vervoert fietsen in aanhangers, je kunt de fietsen ook meenemen op de veerboten, fietsverhuur is dertien in een dozijn, er zijn voldoende fietsenrekken beschikbaar, maar de bewegwijzering ontbreekt nog een beetje.

Typerend voor de regio zijn de fraaie, rietgedekte boerderijen, vaak met de kunstig gebeeldhouwde Darss-deuren.Foto: Henning AngererTyperend voor de regio zijn de fraaie, rietgedekte boerderijen, vaak met de kunstig gebeeldhouwde Darss-deuren.

Dankzij Komoot op onze smartphones kunnen we zonder borden en genieten van een van de favoriete routes van Sylva Juhnke. Vanaf Ahrenshoop gaat het langs de Bodden via Born naar Wieck. Het water glinstert als een discobal en een paar vogels glijden elegant naar het vasteland. We kunnen alleen maar gissen; Grauwe ganzen misschien? Mevrouw Juhnke zou het zeker weten. Nadat ons enthousiasme over de hoofdplaats Zingst beperkt was, worden we gecompenseerd met Born. Er zijn nog steeds veel rietgedekte huizen met mooie cottage-tuinen. En hier vind je nog veel van de beroemde, gemaakt volgens oud vakmanschap en versierd met Ornamenten versierde Darss deuren.

>> Wil je nog meer Oostzee-gevoel? Lees ook ons reisverhaal Bornholm <<

Waar de kranen rusten

Zelfs in Pramort, de tussenbestemming van de tweede tour, is het in juni nog relatief rustig. Het echte spektakel hier is wanneer tot 70.000 kraanvogels in de witte duinvelden rusten en in speciale formaties vliegen. Tijdens de rondleiding naar de Grote Krill leerden we een beetje van mevrouw Juhnke over de zogenaamde limicoles, ook wel plevieren of steltlopers genoemd. En we stellen ons voor dat we een kluut op de pramort herkennen. Maar we zouden er niet op wedden. Vanuit het uiterste oosten van het schiereiland gaan we naar de Bodden en uiteindelijk naar het vasteland naar Barth, waar we de veerboot nemen. En terwijl de stoomboot rustig richting Zingst tuft, zien we een zeearend majestueus over de Bodden zweven. En we herkenden het zelfs zonder de expertise van mevrouw Juhnke.

GPS-gegevens en routebeschrijvingen voor de korte trip Fischland-Darß-Zingst

Op de twee beschreven fietstochten kan de regio Fischland-Darß-Zingst optimaal worden ontdekt.Op de twee beschreven fietstochten kan de regio Fischland-Darß-Zingst optimaal worden ontdekt.

Tour 1: Fietstocht naar het westelijke strand

57,5 km, 110 m stijgen, max. stijgingspercentage 1 %

Oppervlak: Het fijnste asfalt en goed berijdbaar grind wisselen elkaar af, in de dorpspassages deels kasseien met een goed ontwikkelde extra rijstrook voor fietsers.

De vuurtoren van Darßer Ort is alleen te voet, met de fiets of met paard en wagen te bereiken.Foto: Henning AngererDe vuurtoren van Darßer Ort is alleen te voet, met de fiets of met paard en wagen te bereiken.

De start is bij het Kurhaus in Zingst, op de 1-A geasfalteerde zeedijk richting Prerow en vandaar door het bos. Maak een omweg naar de vuurtoren van Darßer Ort, als u tijd en zin hebt, ga dan zwemmen op het westelijke strand of breng een bezoek aan het Natureum. Van Ahrenshoop op Fischland gaat het over een soort dam op de Bodden terug naar de Darß, door het mooie Born met zijn talrijke, originele Darss-deuren naar Wieck. Steeds weer vertakken zich kleine paden die naar afgelegen plaatsen direct aan de Bodden leiden. Van Wieck over een deel van het Oostzeekust-fietspad via Prerow terug naar Zingst.

Lees ook:   Remwerkplaats: Snelle hulp bij het slijpen van schijfremmen

De GPS-gegevens Voor tour 1 kun je Download hier gratis of te vinden in de MYBIKE-collectie op komoot

Tour 2: Pramort en Nationaal Park

53,7 km, 90 m hoogtemeters, max. stijgingspercentage: 1 %

Oppervlak: Afwisselend asfalt en stevig grind

De raderstoomboot brengt je door het landschap van Bodden terug naar ZingstFoto: Henning AngererDe raderstoomboot brengt je door het landschap van Bodden terug naar Zingst

Van het Kurhaus Zingst in oostelijke richting, langs het kasteel Sundische Wiese naar de Pramort, de Gezichtspunt op FDZ als de kranen komen. Als u van het uitzicht vanaf het uitkijkplatform Hohe Düne wilt genieten, moet u uw fiets achterlaten en twee kilometer lopen, want het gebied maakt deel uit van de kernzone van het nationale park. Op de terugweg slaat u bij de Sundische Wiese af richting Bodden, passeert u de Zingster-haven en rijdt u verder richting Barth. Vanaf daar neem je de veerboot terug naar Zingst. Aandacht: laatste rit in het hoogseizoen om 16.30 uur, anders 16 uur.

De GPS-gegevens voor Tour 2 kun je Download hier gratis of te vinden in de MYBIKE-collectie op komoot

Informatie voor een fietstocht naar Fischland-Darß-Zingst

Reis

Auto: Neem de A 20 richting Rostock en Stralsund en vervolgens de B 105 naar Ribnitz-Damgarten. Van daaruit gaat u via Ahrenshoop of in de richting van Barth (beide op de L 21) verder naar Zingst. Vanuit Berlijn of vanuit de oostelijke deelstaten kunt u de A 19 nemen via Rostock (A24/A19) of via Stralsund (A11/A20)

Trein en bus: Helaas is dit ingewikkeld en tijdrovend. Als u met de stoptrein naar Ribnitz-Damgarten of Barth wilt reizen, moet u bijvoorbeeld vanuit Hamburg meerdere keren overstappen. Neem de ICE naar Ribnitz-Damgarten recht vast, maar dan heeft de streekbus 210 (in het hoogseizoen fietsvervoer) nog bijna een en drie kwartier nodig naar Zingst. Bij FDZ dromen ze daarom van de reactivering van de Darss Railway; Dit duurt echter nog minstens tot 2030. Een leuk alternatief is om de veerboot van Barth naar Zingst te nemen. Informatie: https://reederei-poschke.de

Flixbus: April t/m september rechtstreeks van Berlijn naar Zingst (fietsvervoer mogelijk, e-bikes worden niet vervoerd).

Beste tijd om te bezoeken

Accommodatie

Huis 543 a, 18374 Zingst, www.haus54.de
Fietsvriendelijk hostel (Bett+Bike-zegel) op een voormalig militair terrein, kleurrijk aan de buitenkant, modern aan de binnenkant met de service van een driesterrenhotel.
Tweepersoonskamer vanaf 65 euro.

Anders zou het aanbod van 16.000 Vakantiehuizen of appartementen iedereen kan de juiste vinden op RDZ. Te boeken via www.fischland-darss-zingst.de

Fiets service

Er zijn honderden fietsverhuurbedrijven op het eiland. Pedal Power alleen al heeft drie vestigingen in Zingst en drie in Prerow. In het station onder het Kurhaus in Zingst zijn de trapkrachters super aardig en bekwaam. Het materiaal is absoluut in orde en de prijzen zijn redelijk: Voor de verschillende e-bike modellen betaal je 25 euro per dag, voor een huurperiode van een week geldt: huur zeven dagen, betaal er maar vijf. www.fahrradverleih-fdz.de

Oplaadpunten voor e-bikes Die zijn er niet op FDZ, maar als je het netjes vraagt, kun je bij de talrijke verhuurbedrijven opladen als de accu leeg zou zijn.

Bezienswaardigheden op Fischland-Darss-Zingst

Ahrenshoop is niet alleen een badplaats, maar is sinds ongeveer 125 ook een kunstenaarskolonie. Het kunstmuseum, geopend in 2013, herbergt meer dan 800 tentoonstellingen: werken van de stichtende generatie, maar ook werken van hedendaagse kunstenaars uit de regio. Meer informatie op www.kunstmuseum-ahrenshoop.de
Al in 1909 openden de twee oprichters van de kunstenaarskolonie, Paul Müller-Kaempff en Theobald Schorn, een galerie in Ahrenshoop, die nog steeds bestaat. www.kunstkaten.de

Populair fotomotief: de 270 meter lange pier in ZingstFoto: Henning AngererPopulair fotomotief: de 270 meter lange pier in Zingst

De Hoofdstad: Zingst wijdt zich al jaren aan fotografie. Het hoogtepunt van de talrijke evenementen en tentoonstellingen is het milieufotofestival “horizonte zingst”, dat in 2023 voor de 16e keer plaatsvond.
Voor meer informatie www.fischland-darss-zingst.de/aktivitaeten/kunst-und-kultur/fotografie/

In Natureum bij Darßer Ort leert u alles wat u moet weten over de natuurlijke omgeving van Darßer Ort, de fauna van de Darß en de bijzondere kustdynamiek in de regio www.natureum-darss.de

Elke woensdag (10.00 – 14.00 uur) maak je een begeleide fietstocht naar het vogelreservaateiland Kirr, dat niet zonder gids mag worden betreden. Zeer populair, dus boek tijdig via Kur- und Tourismus GmbH.

Eten

Van A tot Z, van paling tot snoekbaars, alles wat de Oostzee en Bodden te bieden hebben, wordt op het schiereiland geserveerd – gebakken, gegrild, gebakken, gebakken, gestoomd en gekookt. Allemaal heerlijk, maar bovenal moet je een van de gerookte visspecialiteiten proberen. Geheime tip van de “locals”: Woensdag vanaf 16.30 uur rijdt u naar de camping Freesenbruch, waar visser Manfred Strehlow zijn eersteklas gerookte vis verkoopt.

In Darßer Brauhaus in Prerow Echt goede bieren worden gebrouwen volgens de traditionele brouwkunst; Na de zweterige fietstocht is een “cold-hopped Prerower Pils” bijzonder aan te bevelen, www.darsser-brauhaus.de

De beste vissandwiches in Zingst is te vinden in Karina’s Fischgarten (Prerower Str. 1a, facebook.com/KarinasFischgartenZingst/

MYBIKE tip

Visrestaurant Rennhack
Traditioneel restaurant in Prerow, waar ook gerookte visspecialiteiten worden geserveerd. De gerookte vis aspic met gebakken aardappelen en huisgemaakte tartaarsaus is geweldig. In mei en juni komen hier geepspecialiteiten op de Tafel. www.fischgaststaette-prerow.de

Kaart

KOMPAS Wandelkaart 736 Fischland, Darß, Zingst. Schaal: 1:50.000

4in1 wandelkaart, met actieve gids en gedetailleerde kaarten, 12,95 Euro, www.kompass.de

Fiets- en wandelkaart Darßwald-Fischland-Zingst, schaal: 1:30.000, 5.50 euro, www.nordland-wanderkarten.de

Algemene Info

VVV-kantoor Fischland-Darß-Zingst, Im Kloster 15, 18311 Ribnitz-Damgarten, www.fischland-darss-zingst.de

Toeristische informatie over Zingst, Seestraße 56/57, 18374 Zingst, www.zingst.de