Koopadvies fietsendrager: alle systemen in vergelijking

Elke keer als in mijn jeugd het hele gezin op vakantie ging, verbaasde mijn vader onze vijf fietsen op het dak van zijn oude E-Klasse. Het geheel volgde een uitgekiend systeem dat in de loop der jaren is geperfectioneerd. De railafstand werd met millimeterprecisie in evenwicht gebracht. Stuur, vorken en cranks verweven als een gordiaanse knoop. Op mijn 18e veranderde niet alleen de aard van de vakantie – ik ging liever met vrienden naar de bergen dan met mijn ouders op het strand te roosteren – maar ook de manier waarop de fiets reisde. Vanaf dat moment heb ik de waardevolle lading in de kofferbak opgeborgen, beschermd tegen weersomstandigheden, de bagage en de passagiers eromheen gedrapeerd als Tetris-blokken. Inmiddels is het gezin weer gegroeid en wordt de kofferbak ingenomen door belangrijkere dingen: hordes knuffels, zandspeeltjes en waterpistolen bijvoorbeeld. De fietsen moesten dus overschakelen naar de achterklep van ons gezinsrijtuig.

Er zijn veel verschillende manieren om uw sportuitrusting in en op de auto te vervoeren – elk heeft zijn voor- en nadelen. Welke is de juiste voor jou, leggen we uit in ons aankoopadvies.

Deze onderwerpen zijn te vinden in dit artikel:

Fietsendrager voor het dak van het voertuig

Wieldrager voor de trekhaak

Systemen voor het interieur

Achterdrager voor de VW-bus

Systemen voor campers en bestelwagens

FAQ: Kennis over fietsvervoer

1 fietsendrager voor het dak

Lange voertuigen en kleine bestuurders sluiten elkaar bijna uitFoto: Stefan Frey

Lange voertuigen en kleine bestuurders sluiten elkaar bijna uit

Het dak van de auto is altijd gebruikt om een breed scala aan dingen te vervoeren. Koffers, boten, banken en natuurlijk fietsen. Die laatste steken steeds minder snel uit de vakantiecaravans op de snelwegen. Te veel argumenten komen niet in je op voor de aanschaf van een dakdrager. Als je al in het bezit bent van de nodige dwarsliggers, is de aanschafprijs meestal beperkt. Daarnaast blijft de bagageruimte vrij toegankelijk en is het zicht naar achteren onbeperkt. De fietsenrekken op het dak van het voertuig zijn echter alleen handig om te laden als de voertuighoogte zo laag mogelijk is en de fietsen weinig wegen. Alleen auto’s die niet hoger zijn dan 1,50 meter zijn echt geschikt. En zelfs hier hebben mensen van normale grootte vaak moeite om de fietsen in de steunen te tillen zonder de verf te krassen.

Basisvereiste: Dwarsbalken op het dak

Afhankelijk van of uw voertuig dakrails heeft of niet, zijn er verschillende dwarsbalksystemen. Goedkope basisdragers voor de dakrails zijn verkrijgbaar vanaf iets meer dan 50 euro. Als u geen dakrails heeft, heeft u een dwarsbalk nodig die bij het voertuig past. Deze systemen zijn meestal wat duurder in aanschaf. Voor onze test kregen we een Thrubar set van Yakima. De hoogwaardige dwarsbalk kan via adapters worden aangepast aan verschillende voertuigtypen, is zeer flexibel in de breedte en heeft een T-sleuf. Hier kunnen dakdragers of andere transportsystemen zoals dakkoffers eenvoudig worden geplaatst. De prijs voor de Thrubar carriers is ongeveer 250 euro.

Voorwaarde voor de installatie van een dakdrager zijn dwarsbalken die geschikt zijn voor het voertuig

Fietsendrager op het dak: niet geschikt voor E-MTB

Voor e-bikes is dit type fietstransport meestal uit den boze. Ook omdat de meeste dakdragers maar voor maximaal 20 kilo zijn goedgekeurd. Toch is er de afgelopen jaren veel gebeurd met dit type fietsendrager: rails voor brede banden, adapters voor de verschillende steekassystemen of praktische quick-release bevestigingsmiddelen – de meeste huidige modellen hebben weinig gemeen met de gammele dragers van weleer, met een eenvoudige U-profielrail en schroefdop op twee dunne leuningen.

Voordelen &nadelen Fietsdrager dakmontage

+ Goedkoop: Dakdragers zijn vaak relatief goedkoop in aanschaf in vergelijking met andere systemen.

+ Op ooghoogte: Zodra u de fietsen op de dakdrager hebt gehesen, kan de veilige pasvorm gemakkelijk op ooghoogte worden gecontroleerd.

+ Veelzijdig: Om een dakdrager te gebruiken, heb je ook een basisligger nodig voor de dakrails. Dit is dan echter veelzijdig en geschikt onderr andere voor het vervoer van dakkoffer, surfplank of daktent.

+ Toegankelijk: De dakdrager is het enige extern gemonteerde systeem dat gemakkelijke toegang tot de kofferbak biedt. Daarnaast blijft het zicht naar achteren helder, blijven kentekenplaat en verlichting zichtbaar.

-Verbruik: Door de blootgestelde positie op het dak neemt het brandstofverbruik aanzienlijk toe. Zelfs vervelend windgeruis is niet ongewoon vanaf een bepaalde snelheid bij het gebruik van dakdragers.

-Lading: Waarschijnlijk het grootste nadeel van dit systeem is de hoge laaddrempel. Vooral kleine mensen krijgen hier al snel problemen. Hoe zwaarder de fietsen, hoe ongemakkelijker de belasting van de drager wordt.

-Gewicht: Voor veel dakdragers is de gewichtslimiet ongeveer 18 tot 20 kilo. Dit systeem is dus uit den boze voor zware e-bikes.

-Hoogte: De belasting op het dak beperkt de doorvaarthoogte, waar altijd rekening mee moet worden gehouden. En bij een ongeluk kunnen de fietsen kogels worden.

Drie dakdragersystemen in detail

1 Yakima Highspeed – Top voor steekassen

249,90 Euro / Gewicht 4,35 kg / Laadvermogen 18,1 kg / Wielbasis/Bandenbreedte max. 122 cm/5″

De Yakima Highspeed is zeer compact en ideaal voor carbon fietsen | Stefan Frey

Zeer hoogwaardige fietsendrager, die zonder gereedschap in enkele minuten op de dwarsbalken wordt gemonteerd. Een conversie naar T-slot carriers is ook mogelijk. Het laden is heel eenvoudig: de steekas van de fiets wordt in de houder gestoken en bevestigd door een schroefdop. Zowel 9-millimeter quick releases als alle gangbare steekasformaten worden zonder problemen vastgeklemd. De achterwielbevestiging biedt zelfs voor fatbike-banden voldoende ruimte. De beperkende factor bij hoge snelheid is de maximale wielbasis van iets meer dan 120 centimeter.

2 Thule UpRide – zonder contact met het frame

Thule UpRide: de speciale houder is bijzonder zacht voor carbon frames

Dankzij de slimme klem is de Thule UpRide fietsendrager bijzonder zacht voor carbon frames. Het feit dat de voorband gemonteerd blijft, bespaart ook ruimte in de kofferbak. De variabele houder is zelfs geschikt voor fatbike-banden en kinderfietsen tot ongeveer 20 inch. De Thule wieldrager biedt ook zonder problemen plaats aan lange wielbases. De gewenste wielmaat wordt vooraf ingesteld op de houder, waarna de voorband wordt bevestigd door middel van een ratel. Aan de achterkant van de rail zit een kabelslot om de fiets vast te zetten, de drager Thule UpRide zelf is ook afsluitbaar.

3 Rockbros XP1001 – Zuignap montage

vanaf 159,99 Euro / gewicht 2,1 kg / laadvermogen max. 20 kg / wielbasis/bandenbreedte afhankelijk van voertuig/variabele >> hier beschikbaar*

De Rockbros is met een zuignap aan het dak van de auto bevestigd | Stefan Frey

Dankzij zuignappen kan de Rockbros fietsendrager zonder basisdrager op elk autodak worden gemonteerd. De flexibele montagerail past zich aan krommingen aan. Een voorwaarde voor een stabiele verbinding zijn schone, stofvrije contactoppervlakken zonder randen, zoals bij de overgang naar het schuifdak. De bediening met de vacuümpomp is eenvoudig en de aansluiting is – ook al lijkt de constructie van de Rockbros fietshouder in eerste instantie onbetrouwbaar – bomvrij. Alle huidige steekassystemen kunnen via de apart verkrijgbare adapters worden aangesloten.

2 fietsendragers voor de trekhaak

Happy is wie in het bezit is van een aanhangerkoppeling op de auto. Want de koppelingsdrager is een van de prettigste manieren om je fiets van A naar B te vervoeren. Hoogwaardige fietsendragers komen meestal bijna volledig voorgemonteerd uit de verpakking en worden meestal in een paar eenvoudige stappen aan de kogelkop van de koppeling bevestigd. Het laden is ook prettig door de lage hefhoogte. Veel fabrikanten bieden ook toegangsrails aan als accessoires die het gemakkelijker maken om zware wielen te laden.

Koppelingsdragers zijn bijzonder handig om te laden.Foto: Stefan Frey

Koppelingsdragers zijn bijzonder handig om te laden.

Koppelingsdrager: Volledig E-MTB compatibel

Alle koppeldragers in onze laatste test boden een maximaal laadvermogen van 30 kilo per rail, wat betekent dat zelfs de zwaarste e-bikes vervoerd kunnen worden. De beperkende factor is dan de verticale belasting van de trekhaak. Maar er zijn ook een paar punten om te overwegen met de fietsendrager zelf: de afstand tussen de rails mag niet minder dan 190 millimeter zijn. Anders verdringen de fietsen zich als sardientjes in het blikje en wrijven frames en achterdriehoeken tegen elkaar aan of zijn ze moeilijk optimaal te plaatsen. Zelfs bijzonder lange wielbases vormen voor sommige fietsendragers een probleem, omdat de wielen dan niet meer goed bevestigd kunnen worden. Als u fietsen bezit met bijzonder schuine frames, moet u voordat u koopt controleren of de fietsendrager überhaupt een veilige bevestiging mogelijk maakt. Naast de gebruikelijke klauwgrijpers bieden de draagarmen met rateltape vaak betere bevestigingsmogelijkheden. Ze zijn ook de eerste keuze voor drukgevoelige carbon frames.

Tip: Veilig onderweg

Om de belasting tijdens het rijden zo laag mogelijk te houden, moet u het zwaarste wiel in de eerste positie op de fietsendrager monteren – d.w.z. zo dicht mogelijk bij de auto. Controleer na een paar kilometer rijden de veilige pasvorm van de drager op de koppeling en alle bevestigingspunten op de fietsen. Hoewel de meeste fietsendragers afsluitbare grijparmen hebben, moet u de lading ook beveiligen met een hoogwaardig slot, zelfs als u voor een korte tijd staat. Sluit het frame aan de fietsendrager en zet de wielen vast met een geschikt kabelslot. In geval van onvoldoende bescherming kan de verzekeringsmaatschappij weigeren schadevergoeding te eisen.

Voordelen &nadelen van fietsendragers voor de trekhaak

+ Montage: Als de kogelkop van de koppeling vetvrij is, loopt de fietsendrager meestal in een paar eenvoudige stappen vast aan de achterkant van het voertuig. Veel modellen kunnen worden opgevouwen om ruimte te besparen na gebruik en opgeborgen in de kelder.

+ Hefhoogte: De fietsen hoeven maar een paar centimeter opgetild te worden om te laden. Vooral bij zware modellen of e-bikes een groot pluspunt ten opzichte van andere systemen. De fietsen kunnen comfortabel op de drager worden gerold via toegangsrails.

+ Verbruik: Omdat de fietsen voor het grootste deel in de slipstream van de auto rijden, neemt het brandstofverbruik van dit type fietsendrager slechts in geringe mate toe.

-Boomstam: Dankzij de slimme vouwfunctie blijft de kofferbak op de meeste koppelingsdragers toegankelijk. Bij belading met zware voorwerpen staat de drager nog steeds in de weg. Voor bussen of busjes heb je een fietsendrager nodig die extra ver naar beneden klapt.

-Bekijken: De fietsen op de koppelingsdrager staan direct voor de achterruit en belemmeren het zicht naar achteren. Bovendien is de lading aan de achterzijde in veel landen onderworpen aan etikettering.

-Vuil: Op de koppelingsdrager staan de fietsen volledig in de vuile trein van hun eigen voertuig. Zeker bij regenachtig weer of op winterdagen geen fijn ding en niet bepaald zacht voor het materiaal.

Vier fietsendragers voor de koppeling in detail

1 Yakima JustClick2

629 Euro / Opbergmaten 78 x 100 x 30 cm / Gewicht 17,4 kg / Laadvermogen per rail/totaal 30/60 kg / Wielbasis/Bandenbreedte max. 132 cm/2,75″ >> hier beschikbaar*

Yakima JustClick2: niet eenvoudig, maar wel eenvoudig te monteren

In onze laatste test eindigde Yakima JustClick op de tweede plaats. De montage op de koppeling is top: aanbrengen, uitlijnen, neerklappen – zonder hendel. Ook het vakmanschap spreekt aan. De rails zijn gemakkelijk uit te schuiven en slikken brede banden net zo gemakkelijk als lange wielbases. De massieve rubberen grijpers kunnen eenvoudig worden verwijderd, de beugel biedt veel montageposities. De iets verhoogde tweede rail creëert veel ruimte tussen de fietsen. Praktisch: kleine wielen voor transport, breed pedaal voor kantelen en de houder voor de optionele toegangsrail. Via een extra rail kan de Yakima fietsendrager worden uitgebreid tot drie fietsen.

De Yakima is eenvoudig uit te breiden op drie railsFoto: Stefan Frey

De Yakima kan eenvoudig worden aangepast aan driei Breid rails uit

2 Thule EasyFold XT3

999 Euro / Opbergmaten 83 x 86 x 31 cm / Gewicht 23,1 kg / Laadvermogen per rail/totaal 30/60 kg / Wielbasis/Bandenbreedte max. 130 cm/3″ (4,7″ met ombouwtape) >> hier beschikbaar*

De Thule EasyFold XT3 is het zwaargewicht onder de koppelingsdragers

Ondanks het zware gewicht is de Thule EasyFold XT3 fietsendrager eenvoudig te monteren op de trekhaak. De fietsendrager is goed verwerkt, vergt nauwelijks montage-inspanning en is zeer variabel. De brede rails bieden zelfs voldoende ruimte voor fatbike banden. De stevige en handige grijparmen met koppelbegrenzer kunnen worden verwijderd, alle ratels voor de wielen kunnen eenvoudig worden bediend. De riemen kunnen zijwaarts worden opgeborgen voor het laden en zitten dus niet in de weg. Moderne frames botsen echter snel op de buitenste vierkanten. Na gebruik vouwt u de rails eenvoudig naar boven, bergt u de stekker op de houder op en rolt u de Thule op een rugvriendelijke manier naar de opberglocatie.

3 Westfalia Bikelanders

721 Euro / Opbergmaten 69 x 58 x 22 cm / Gewicht 17,5 kg / Laadvermogen per rail/totaal 30/60 kg / Wielbasis/Bandenbreedte max. 130 cm/2,75″

De Westfalia Bikelander in geassembleerde staat

Compact ingeklapt komt de netjes bewerkte Westfalia Bikelander fietsendrager op de aanhangerkoppeling. De zijhendel maakt het vergrendelen iets moeilijker, maar vergrendelt netjes. Stevige ratels en beweegbare wielsteunen binden de MTB stevig vast aan de fietsendrager. De rubberen grijpers en de extra velgbeschermers zijn exemplarisch. Helaas is het door de smalle beugel wat lastig om de grijparmen goed te positioneren. Ook het vouwmechanisme van de Bikelander moet onhandig van binnenuit en met de hand bediend worden. Omdat de spoorafstand is verhoogd tot 22,5 cm en de maximale bandenbreedte tot 7 cm, vinden ook moderne fietsen ruimte op de Bikelander fietssteun.

Lees ook:   26 inch leeft! De Canyon Stitched 720 Slopestyle Full Suspension Review

4 Uebler i21 Z

849 Euro / Opbergmaten 69 x 61 x 20,5 cm / Gewicht 13,5 kg / Laadvermogen per rail/totaal 30/60 kg / Wielbasis/Bandenbreedte max. 132 cm/2,8″ (4,5″ met ombouwtape) >> hier beschikbaar*

Minimalistisch: De Uebler is bijzonder licht en opvouwbaar

De testwinnaar van onze laatste vergelijkingstest is compact, lichtgewicht en comfortabel in de hand. Slim opgelost: het klemmen van de Uebler i21 Z vereist niet de gebruikelijke hendel en schakelt veilig en hoorbaar in op de trailerkoppeling. In de Z-versie biedt de i21 voldoende ruimte voor brede banden en lange wielbases, evenals een iets grotere railafstand. Top voor massieve vorken en brede achterkanten. Daarnaast kan de Uebler i21 Z 90° worden neergeklapt – interessant voor “buschauffeurs”. De grijparmen kunnen zeer variabel worden verplaatst op de brede beugel en beschermen het carbon frame – beter dan dat wordt het niet. De ratels voor de wielen zijn wat moeilijk te bereiken.

3 fietsendragers voor het interieur van het voertuig

Ruimte is in de kleinste hut, zeggen ze. Maar voor het vervoeren van fietsen in een auto is veel ruimte zeker een voordeel. Hoewel personenauto’s steeds groter worden – de Mercedes E-Klasse bijvoorbeeld in 44 jaar tijd met 283 millimeter lang en 66 millimeter breed – groeit het interieur niet altijd mee. Minibussen en bestelwagens zijn het meest geschikt voor de veiligste manier om uw fiets te vervoeren. In stationwagons en SUV’s zorgen schuine daklijnen en smalle kofferdeksels vaak voor problemen.

Voor de foto moesten we even op de vlucht slaan: De Skoda Kodiaq is niet echt geschikt voor interieurtransport.Foto: Stefan Frey

Voor de foto moesten we even op de vlucht slaan: De Skoda Kodiaq is niet echt geschikt voor interieurtransport.

Niet elk voertuig is geschikt

Voordat je op zoek gaat naar een geschikte fietsendrager, moet je daarom controleren of je fiets door het luik past en in de kofferbak staat. Natuurlijk vereenvoudigt een telescopische ondersteuning het laden enorm. Afhankelijk van het voertuigmodel dienen rails of in de vloer ingebedde leuningen of bevestigingsogen als bevestigingsankers voor de binnenbalken, soms ook oogjes op neergeklapte achterbank. De bevestiging van de fiets werkt met alle systemen volgens hetzelfde principe: wanneer het voorwiel wordt verwijderd, klemt de steekas of de snelspannere vork in houder. Sjorbanden beveiligen bovendien de lading en de verwijderde waaier. Als u meerdere fietsen wilt vervoeren, zijn beugels die op een rail kunnen worden verplaatst aan te raden. Alleen zo maak je optimaal gebruik van de ruimte in het interieur.

Goed voor de fiets – vies voor de auto

Voor de fietsen is het interieur de schoonste manier om te reizen, voor de auto zelf meestal niet. Als u gevoelig bent voor vuil, moet u een mobiel reinigingsapparaat of zeildoek in de kofferbak hebben.

Goede investering: Als u uw fietsen binnenshuis vervoert, moet u nadenken over de aanschaf van een mobiel reinigingsapparaat.Foto: Georg Grieshaber

Goede investering: Als u uw fietsen binnenshuis vervoert, moet u nadenken over de aanschaf van een mobiel reinigingsapparaat.

>> Klik hier voor onze laatste test van reinigingsapparaten op batterijen. <<

Voordelen &nadelen van wielsteunen voor personenauto-interieurs

+ Bescherming: In het interieur reizen de fietsen beschermd tegen weersinvloeden. Zeker bij hoogwaardige modellen van carbon is dat zeker een verstandige oplossing. Bovendien klemmen alle gangbare draagsystemen de fiets vast aan de vork en niet aan het gevoelige frame.

+ Buitenafmetingen: Bij transport in het interieur veranderen de afmetingen van het voertuig niet. De doorrijhoogte en parkeerlengte blijven gelijk. Ook hoeft u geen verhoogd brandstofverbruik te accepteren.

-Opslagruimte: De fietsen nemen veel ruimte in beslag in de kofferbak en beperken daarmee de laadmogelijkheden. In de meeste voertuigen kunnen nauwelijks meer dan twee fietsen worden vervoerd.

-Vuil: Na een modderige rit druppelt het vuil als cake hagelslag van het frame. Niet voor schoonmakers of leaseauto’s. Een dekzeil als basis of een douche voor vertrek zijn hier bijna verplicht.

-Vergadering: De installatie van de systemen in het voertuig is soms wat complex. Daarnaast moeten stoelen meestal worden weggeklapt of verwijderd. In alle systemen moeten de voorwielen worden verwijderd. Het extra vastzetten van frames of wielen door het sjorbanden is vaak onhandig.

Drie binnenbalken in detail

1 Radfazz aluminium rail + 2 houders – veel modellen

251 Euro* / varianten: veel aluminium profielen op maat van zeer verschillende voertuigtypes, voor quick release en steekassen

De basisrail is vastgeschroefd aan de vloer van het voertuig of de achterbank

Het Radfazz-systeem is gebaseerd op een aluminium profiel dat is bevestigd aan rails of oogjes in de voertuigvloer of rugleuning van de achterbank. Dienovereenkomstig kunnen de fietsen met of tegen de rijrichting rijden. De vorkhouders zijn beschikbaar voor alle gangbare assystemen, worden op de basisdrager geschroefd en kunnen vrij worden verplaatst. Door hun modulaire ontwerp blijven de Radfazz fietssteunen bruikbaar, zelfs na een voertuigwissel. Mogelijk moet alleen de basisdrager worden vervangen. Vooral bij verende vorken met grote slag kunnen uitbreidingen voor de houder nodig zijn – zorg ervoor dat u precies meet voordat u koopt.

2 Bikeinside set met twee beugels – overal jams

198 Euro* / varianten: drie expanderlengtes, houders en extenders voor quick releases en steekassen >> hier beschikbaar*

De basisdrager is flexibel en verkrijgbaar in drie lengtes

Bij Bikeinside is de basisdrager bevestigd aan de zijwanden van het voertuig. Zo is het systeem ook geschikt voor gebruik op het platform van een pick-up. De drager kan in slechts enkele eenvoudige stappen in het voertuig worden geïnstalleerd en verwijderd. De vorkhouders zijn zijdelings verstelbaar, maar niet in hoek, wat de flexibiliteit enigszins beperkt. Kortom, de mounts zijn ontworpen voor quick releases. Adapters voor alle gangbare steekasafmetingen moeten apart worden besteld. Net als bij Radfazz maakt een extender het mogelijk om verende vorken met grote slag of een enigszins verschoven installatie van de fietsen te vervoeren.

3 Veloboy T3 + 3 houders – gemakkelijk te laden

547 Euro* / Varianten: drie verschillende basisdragers voor maximaal drie fietsen, onderhoudsondersteuning optioneel

Fietsen kunnen bijzonder comfortabel worden geladen op de Veloboy

De Veloboy T3 is een wielbevestiging en laadhulp in één. Afhankelijk van het model kunnen maximaal drie fietsen (maximaal 45 kg totaalgewicht) op de aluminium basisdrager worden gemonteerd. Deze wordt door rollen uit de achterkant getrokken en ondersteund door een klapvoet. De fietsen kunnen dan op een comfortabele werkhoogte worden geladen. Net als bij de andere modellen worden de vorkhouders geselecteerd volgens het betreffende steekassysteem. Voor voertuigen met een hoge laaddrempel is een telescopische paal ook als optie verkrijgbaar. Slim fietsdragersysteem dat ook werkt zonder mogelijke stops achterin de auto.

4 achterdragers voor de bus of bestelwagen

Als u geen trekhaak in de bus of bestelwagen heeft en de kosten van montage uit de weg gaat, kan een drager voor de achterklep een alternatief zijn. Het aanbod is groot, de kosten beheersbaar en ze zijn erg populair bij eigenaren van bussen of campers. De eerste montage is vaak relatief complex. Bovendien moeten de contactpunten worden beschermd tegen krassen met zelfklevende film. Eigenaren van leasevoertuigen moeten zich ervan bewust zijn dat er minimale lakkrasjes van de bevestigingspunten achterblijven en kosten kunnen maken wanneer het voertuig wordt ingeleverd. Het gewicht van de drager en wielen beïnvloedt de werking van de achterklep. Het kan nodig zijn om stevigere gasdrukdempers op de achterklep te monteren.

Lees ook:   Interview met Casey Brown: "Mountainbikes zijn moderne paarden."

Thule WanderWay2 / voor de VW-bus

649,95 Euro / gewicht 13,1 kg / laadvermogen per rail/totaal 30/60 kg, bandenbreedte max. 3″ / uitbreidbaar tot 4 wielen, draagarmen met koppelbegrenzer >> hier beschikbaar*

De beste optie voor VW-buschauffeurs: de Thule WanderWay2. Het kan worden uitgebreid tot vier fietsen.Foto: Thule

De beste optie voor VW-buschauffeurs: de Thule WanderWay2. Het kan worden uitgebreid tot vier fietsen.

Dankzij een op maat gemaakte constructie en gedetailleerde instructies hangt de netjes vervaardigde Thule WanderWay2 in vijf minuten aan de achterkant en wordt hij net zo snel gedemonteerd. De grijpers liggen heerlijk in de hand, kunnen eenvoudig worden verwijderd en beschermen het frame dankzij de koppelbegrenzer. Ook de wielhouders zijn aangenaam: beweegbaar met één hand, voorzien van een gripvaste ratel en breed genoeg voor plusbanden. De rails van de fietsendrager kunnen zijwaarts worden bewogen zonder gereedschap, wanneer geladen met twee wielen is er enorm veel ruimte, maar met vier fietsen wordt het krap. Wanneer het platform niet in gebruik is, klikt het stevig op de basisdrager. Het is jammer dat de Thule WanderWay2 alleen beschikbaar is voor de VW T6. Hij is de testwinnaar van onze laatste vergelijkingstest.

Alternatieven en accessoires

Toegangsrail

Zeker bij zware fietsen of e-MTB’s kan een laadklep een enorme opluchting zijn. Hierdoor kunnen de fietsen eenvoudig van de zijkant op de fietsendrager worden gerold en hoeft deze niet te worden opgetild. Inmiddels hebben de meeste fabrikanten (hier Uebler 19940) geschikte oprijplaten in hun assortiment. Prijzen beginnen bij ongeveer 60 euro >> hier verkrijgbaar*.

Zelfs zware fietsen kunnen eenvoudig worden geladen via een toegangsrailFoto: Uebler

Zelfs zware fietsen kunnen eenvoudig worden geladen via een toegangsrail

Frame Adapter

Bij onconventionele frameconstructies is het soms moeilijk om een positie te vinden voor de ruimarmen. Thule of Yakima bieden adapters voor hun fietssteunen, die tussen de balhoofdbuis en zadelpen worden geklemd om een rechte verbinding te creëren. We raden dit type bevestiging ook aan voor gevoelige carbon frames. Prijs: vanaf ca. 35 Euro

Een frameadapter beschermt de gevoelige koolstof. | Yakima

Een frameadapter beschermt de gevoelige koolstof. | Yakima

XXL ratelbanden

Voor volumineuze banden of high-profile velgen zijn de gangbare ratelbanden vaak te kort. Om nog steeds overeenkomstige fietsen op de fietsendrager te kunnen monteren, bieden veel fabrikanten extra lange ratelbanden aan. Zorg ervoor dat u een riem koopt die bij de drager past. Prijzen vanaf ca. 15 Euro

Bijna elke fabrikant heeft lange riemen voor dikke banden in hun assortimentFoto: Thule

Bijna elke fabrikant heeft lange riemen voor dikke banden in hun assortiment

EenStandaard met ratelband

Hoge puntdruk moet zoveel mogelijk worden vermeden op carbon frames. Een oude fietsbuis tussen grijper en frame beschermt het materiaal. Nog beter: afstandhouders met rateltape, zoals hier van Uebler, die de druk op het carbon frame beter verdelen. Ze zijn al standaard op sommige modellen. Als retrofit onderdeel vanaf ca. 70 Euro

Vooral aanbevolen voor carbon frames: beugels met ratelbandFoto: Uebler

Vooral aanbevolen voor carbon frames: beugels met ratelband

Systemen voor campers, pick-ups en Co.

North Shore Racks 6-Bike Straight

Bij shuttle aanbieders en vooral in Amerika of Canada is dit type fietsendrager wijdverspreid. Uw voordeel: Tot zes fietsen kunnen worden vervoerd, zelfs op een pick-up of bestelwagen. Het bevestigen van de fietsen aan de vork en achterband is snel en eenvoudig.

Tot zes fietsen op één drager - geen enkel ander standaardsysteem kan dat doenFoto: North Shore Racks

Tot zes fietsen op één drager – geen enkel ander standaardsysteem kan dat doen

Het nadeel: de systemen zijn meestal ontworpen voor 2-inch koppelingen, die zelden in dit land worden aangetroffen. Daarnaast missen de dragers het licht en de kentekenstrip die in Duitsland nodig zijn om op de openbare weg te mogen rijden. Professioneel biker Kathi Kuypers heeft een zelfgemaakte oplossing bedacht voor verlichting en kentekenplaten. Yakima werkt momenteel aan een StVZO-goedgekeurde variant.

Helaas niet toegestaan in Duitsland. Yakima werkt aan een StVZO-conform modelFoto: North Shore Racks

Helaas niet toegestaan in Duitsland. Yakima werkt aan een StVZO-conform model

Push Componenten Pushrack

Het bedrijf uit Miesbach heeft een slimme oplossing bedacht voor campers. Zogenaamde airline rails worden aan de achterklep geschroefd. Ze dienen als houder voor de fietsendrager, die bestaat uit een stuur en een achterwielbevestiging. De fietsen zijn eenvoudig verticaal gehaakt met het stuur en vastgezet.

Piggyback: Push Components hangt de fietsen aan de achterklepFoto: Push Components

Piggyback: Push Components hangt de fietsen aan de achterklep

Door de hoge flexibiliteit zijn noch brede stuurs, noch carbon frames of lange wielbases een probleem. Per deur kunnen twee fietsen met een maximum van 25 kilo worden bevestigd. De vervoerders kosten 149,99 euro zonder rails – door de grote vraag is er momenteel een langere levertijd.

Robuuste aluminium constructie en eenvoudige bedieningFoto: Push Components

Robuuste aluminium constructie en eenvoudige bediening

Days on Tracks DOT Fietshaak

Days on Tracks biedt ook een slimme fietssteun waarop de fietsen eenvoudig kunnen worden bevestigd. Ongeacht de framemaat of bandenbreedte, u kunt elke soort fiets vervoeren, van kinderfietsen tot e-MTB’s op de DOT-fietshaken. De haken zijn goedgekeurd tot een belasting van 50 kilo. De leveringsomvang omvat ook geschikt bevestigingsmateriaal voor de achterband.

Eenvoudig systeem voor verticaal vervoer van fietsen in bussen en bestelwagensFoto: Days on Track

Eenvoudig systeem voor verticaal vervoer van fietsen in bussen en bestelwagens

Voor montage op het voertuig beveelt de fabrikant bijvoorbeeld een ladder of een achterdrager aan. Hier kan de fietssteun eenvoudig worden vastgeschroefd. Als alternatief werkt het geheel natuurlijk ook met rails van luchtvaartmaatschappijen. De prijs voor de beugel en accessoires is 99 euro.

De beugel is bevestigd aan ladders of vliegtuigrails. Een achterdrager zoals te zien op de foto hierboven is momenteel in de maak bij Days on TrackFoto: Days on Track

De beugel is bevestigd aan ladders of vliegtuigrails. Een achterdrager zoals te zien op de foto hierboven is momenteel in Days on Track in Werk

FAQ: Fietsendrager – goed om te weten!

Voordat u uw vakantie begint met de mountainbikes op het voertuig, moet u op een paar dingen letten. We hebben de belangrijkste tips voor fietstransport op een rijtje gezet.

Kenteken en beveiliging

Als de fietsendrager het kenteken bedekt, is een zogenaamde vervolgkentekenplaat vereist. Bovendien moeten koppelingsdragers hun eigen verlichting hebben. Als de zijprojectie te groot is, moet de lading worden vastgezet met witte lichten aan de voorkant en rode lichten aan de achterkant. De wielen mogen elk zijdelings uitsteken met maximaal 40 centimeter, de beladen auto mag maximaal 2,55 meter breed zijn. In andere Europese landen gelden soms heel andere regels.

Verplicht in Italië en andere landen: een waarschuwingsbord op het fietsenrekFoto: Stefan Frey

Verplicht in Italië en andere landen: een waarschuwingsbord op het fietsenrek

In Italië moet de lading met een waarschuwingsbord* aan de achterzijde worden bevestigd. Hoewel een ongefrankeerde nummerplaat ook in Duitsland kan worden aangebracht, is dit officieel niet toegestaan in Kroatië of Slovenië. Voordat u op reis gaat, dient u zich te informeren over de geldende regelgeving in vakantie- en transitlanden.

Ondersteuning en dakbelasting

Zelfs als de wieldrager voldoende laadvermogen biedt voor uw fietsen: de beperkende factor is altijd de toegestane ondersteuning of dakbelasting van het voertuig. Eenvoudige berekening: Bij een disselbelasting van 50 kilo voor de aanhangerkoppeling en een draaggewicht van 17 kilo mogen de te vervoeren fietsen samen niet meer dan 33 kilo wegen.

Stekker aansluiting

Om de lichtstrip van de koppelingsdrager op het voertuig aan te sluiten, hebt u de juiste stekkeraansluiting nodig (7 of 13 polen). Huidige modellen hebben meestal 13-pins connectoren.

7 of 13 polen? Niet elke stekker past op elke koppelingFoto: Stefan Frey

7 of 13 polen? Niet elke stekker past op elke koppeling

Afstanden en uitsteeksels

Brede achterdriehoeken en dikke vorken leiden vaak tot problemen met te kleine spoorafstanden op de fietsendrager – verfsnippers zijn dan niet ongewoon. De spoorstaafbreedte en -lengte van de ratelriemen moeten overeenkomen met de breedte en omtrek van de banden. Voordat u koopt, moet u de montage van uw fietsen op de gewenste fietsendrager testen.

Veilige lading

Alle voorwerpen die niet stevig aan de fiets vastzitten – computers, waterflessen, accu’s, etc. – u moet uzelf verwijderen voordat u gaat rijden en deze in de auto vervoeren.

Op sommige van onze websites maken wij gebruik van zogenaamde affiliate links. Deze zijn gemarkeerd met sterretjes. Als u op een dergelijke affiliate link klikt en via deze link winkelt, ontvangen wij een commissie van de betreffende online shop of aanbieder (zoals Rose of Amazon). Voor u verandert de prijs niet.

Source link