Kinderfietstest 2023: 7 MTB’s voor kinderen waar je blij van wordt

We hebben deze MTB’s voor kinderen getest:

Deze onderwerpen vind je in de kinderfietstest:

Conclusie over de test van kinderfietsen

Welk circuit voor kinderen?

Interview met Tim Lorkowski, Vpace

“Ik neem het vol!” “Nee, ik!” “Ik wil er ook een!” Zeven kinderen en drie voltallen maken geen zinvolle vergelijking. Dat hadden we kunnen weten. Onze testdag in Nauders begint dus behoorlijk emotioneel. Tussen torenhoge vreugde en verdriet tot de dood is er slechts één schokdemper. Het helpt niet om te beloven dat er later een ruil komt. Onze zeven testers tussen de acht en twaalf jaar moeten de verschillen tussen de verschillende soorten fietsen achterhalen en ons erover vertellen. Heb je echt een volledig nodig? Is er überhaupt behoefte aan schorsing? Welke wielmaat? 24, 26 of 27,5 inch?

De Zirmtrail maakt deel uit van het grote loipennetwerk in Nauders, biedt rijplezier met uitzicht en is bereikbaar met de lift.Foto: Robert KühnenDe Zirmtrail maakt deel uit van het grote loipennetwerk in Nauders, biedt rijplezier met uitzicht en is bereikbaar met de lift.

De gemoederen zijn gekalmeerd als de stoeltjeslift ons uitlaadt bij het bergstation van de Zirmbahn op 2.500 meter. Het prachtige uitzicht, de frisse temperaturen en het leuke dennenpad, dat zich in elegant gevormde bochten voor ons neerwerpt, doet de vraag wie op welke fiets rijdt naar de achtergrond verdwijnen. Onze testrijders zijn locals, ze kennen hier al elke steen en kijken er naar uit om te fietsen.

Geleidelijk aan kan de moeilijkheidsgraad van het testen worden verhoogd, zoals op de Bergkastel Trail , die ook wat lastigere plaatsen in petto heeft.Foto: Robert KühnenGeleidelijk aan kan de moeilijkheidsgraad van het testen worden verhoogd, zoals op de Bergkastel Trail , die ook wat lastigere plaatsen in petto heeft.

Vering tussen nul en 160 millimeter

Maar hoe verschillend de fietsen ook zijn, de vijf jongens en twee meisjes pakken samen het stroomparcours aan – en blijven samen tijdens de afdaling. Eerste bevinding: Zelfs als de vering aantrekkelijk is en de rit comfortabeler maakt, is het niet absoluut noodzakelijk op gematigde routes. Zelfs de volledig onafgeveerde Scor 0024 Felix vliegt veilig naar het middenstation. Tuurlijk, trek gewoon over een steen, zoals Paul, de oudste van de groep, demonstreert, slaagt met de Canyon-Volledig Lichter en veiliger. Maar iedereen in de groep heeft plezier op dit aangelegde parcours.

Enkele versnellingen maken het gemakkelijk voor kinderen

Op weg van de Bergkastel naar het Plamortplateau kunnen we testen hoe goed de kinderen overweg kunnen met de versnellingen op de MTB van hun kinderen, want er liggen ook lichte klimmetjes op hen te wachten. Omdat er slechts enkele versnellingen zijn gemonteerd, kunnen de kinderen er goed mee overweg – een enorm voordeel ten opzichte van de vorige meerdere bladen! Af en toe moeten we de handgrepen wat afstellen zodat de kleine vingertjes goed kunnen vastpakken, maar dan werkt het met het schakelen. De klimprestaties zijn volgens onze waarneming vooral een kwestie van motivatie, minder van het circuit.

Fullys heeft wel voordelen

De doorstroming wordt verstoord, vooral als de zadelhoogte niet zonder gereedschap kan worden aangepast. Dropper-berichten zijn een overwinning voor kinderen (en metgezellen). Op zijn minst zou er echter een snelle ontgrendeling op de zadelpen moeten zijn. Op de bijna natuurlijke paden terug naar de vallei, nat en doorspekt met wortels, zijn verlaagde zadels een duidelijk voordeel. De jongste van de troepen bewijst dat vaardigheid meer kan dan een dik chassis: Florian, slechts 1,20 meter lang en acht jaar jong, laat de Nize One 24 hardtail bijzonder soepel over wortelplanken glijden.

Lees ook:   Centurion No Pogo SL met Bosch SX: Nieuwe lichte e-bike voor alle situaties

En met Fully? Ze zijn hier niet een beetje sneller. Op de Bergkastel Trail, die in delen wat ruiger is, is de Achterwielophanging heeft echter een voordeel. We weten uit ervaring dat het er in het bikepark helemaal anders uitziet met meer versleten routes en grote sprongen. Op de remassen in het park tonen volledig volledigen hun potentieel effectiever dan op natuurlijke paden.

Conclusie over de MTB’s van de kinderen in de test:

Uit de test blijkt dat kinderfietsen aan formaat hebben gewonnen. We hebben geen grote uitschieters waargenomen. De fietsen zijn altijd eenvoudig te bedienen voor de kinderen. De ophangingselementen werken goed – geen vanzelfsprekendheid voor rijdersgewichten van rond de 30 kg of meer. Niet alleen nicheleveranciers doen goed werk, maar ook grote fabrikanten zoals Kloof en Scott Neem de kleine motorrijders serieus en zet potente, zelfs ronduit goedkoop berekende fietsen op de noppen.

Voor veel ouders is de prijs echter het grootste obstakel op weg naar het vinden van de juiste fiets voor hun kroost. 2000 euro of meer voor een MTB voor kinderen? Nogal wat mensen vinden dat gek. Maar waarom? Vooral kinderen hebben goed materiaal nodig. Met lichte en geschikte fietsen leren kinderen spelenderwijs fietsen. Als je geluksmomenten wilt bevorderen, is het beter om op je eigen fiets te sparen en de kinderen niet minder dan jezelf te trakteren. Dan werkt het ook met de gezamenlijke fiets – met of zonder vering.

Welke circuits voor kinderen?

Meer versnellingen = makkelijker klimmen. Het moeten 11 of 12 tandwielen voor kinderen zijn. Maar het hoeft geen Eagle-kwaliteit te zijn, zoals je op de foto rechts kunt zien.Foto: Shimano (rechts) & Sram (links)Meer versnellingen = makkelijker klimmen. Het moeten 11 of 12 tandwielen voor kinderen zijn. Het moet
maar niet van Eagle-kwaliteit, zoals te zien is in de afbeelding rechts.

2 Hoeveel versnellingen? 8, 9, 10, 11 of 12? Het hangt ervan af: 11 of 12 tandwielen zijn geweldig, vooral op tochten met echte beklimmingen. Het hebben van voldoende lichte versnellingen aan boord is echter belangrijker dan fijne gradatie. De overbrengingsverhouding kan in theorie worden aangepast via het blad aan de voorzijde. Vervangende messen voor de cranks van de kinderen zijn praktisch, maar niet altijd gemakkelijk te vinden.

3 Triggerschakelaar of draaigreep? Twist grips zijn intuïtiever, maar triggerschakelaars met goede trekbewegingen zijn ook goed geschikt als ze goed zijn afgesteld.

4 Welke kwaliteit? Kinderen slijten de schijven nauwelijks, het hoeven niet de duurste tandwielen te zijn.

Interview met Tim Lorkowski, Vpace

FIETS: Je bouwt met de Fred Een parkfiets voor kinderen. Hoe kwam je op het idee dat zoiets überhaupt nodig was?

Tim Lorkowski: In eerste instantie zagen we de noodzaak ook niet. We dachten dat we alles volledig bedekt hadden met de Moritz. Maar dat was niet waar. Er zijn kinderen die alleen in het bikepark rijden, en waar de vaders het niet kunnen bijbenen. We hadden geen fiets voor ze. Onze Moritz is een trail/enduro fiets die zijn grenzen bereikt bij continu parkgebruik. De componenten zijn hier niet voor gemaakt, de Geo ook niet. Er zijn ook junior raceseries zoals de Rookies Cup. Onze Fred was vorig jaar de winnende fiets in de U11.

In hoeverre is gewicht nog een issue bij het gebruik van een park?

Gewicht is ook hier belangrijk voor ons. Maar stabiliteit staat voorop bij zwaartekrachtsporten. Toch zijn onze fietsen lichter dan full-blown downhill fietsen. We stellen bijvoorbeeld de banden af en doen het zonder dubbele brugvorken.

Voelen de kinderen de subtiele verschillen met enduro’s?

Absoluut. Kinderen zijn snel tevreden als ze überhaupt een fatsoenlijke fiets krijgen. Maar als ze ermee omgaan, zoals onze teamrijders, is er vrij nauwkeurige feedback. De Fred is geen fiets voor beginners, maar kleine experts waarderen het zeer.

Tim Lorkowski, VpaceFoto: VpaceTim Lorkowski, Vpace