BIKE Mission 3000: Bikefitting voor lange tochten

Als je een uitdaging als de BIKE Mission 3000 aangaat, moet je niet alleen fysiek fit zijn, maar ook kunnen terugvallen op individueel op maat gemaakt materiaal. Om lichaam en fiets perfect in harmonie te brengen, helpt een zogenaamde bikefitting. Met de hoogte van het zadel en de kuip kan een paar millimeter doorslaggevend zijn om zonder klachten 3000 hoogtemeters te kunnen trappen. Dit geldt des te meer voor de positionering van de schoenplaatjes. Als onderdeel van een professionele bikefitting worden ook ergonomisch geoptimaliseerde producten, zoals zadels of handgrepen, aanbevolen op basis van het beoogde gebruik. Maar er is meer aan het bikersysteem. Handschoenen, schoenen en inlegzolen moeten ook goed passen om houdingsproblemen, pijn en ongemak in gewrichten en spieren uit te sluiten. Hoe belangrijk is bikefitting in de aanloop naar een lange tour, zoals de BIKE Mission 3000, eigenlijk? We interviewden een team van experts.

De bikefitting van Kim Tofaute en Dagny Hilpert moet BIKE-lezer Albert helpen om zijn eerste tocht met 3000 hoogtemeters zonder klachten te overleven.Foto: Georg Grieshaber

De bikefitting van Kim Tofaute en Dagny Hilpert moet BIKE-lezer Albert helpen om zijn eerste tocht met 3000 hoogtemeters zonder klachten te overleven.

Onze verslagen over de grote BIKE Mission 3000 staan al online:

>> Onze oproep aan het BIKE-lezerspubliek voor de BIKE Mission 3000 <<

>> De introductie van onze moedige lezer Albert Miethaner, die aan zijn grote 3000 meter hoogte-uitdaging begint <<

>> Albert’s persoonlijke bikefitting met de Ergon bike fitter, Dr. Kim Tofaute <<

>> wereldrecordhouder Kai Saaler in een interview over zijn beoordeling van de Mission 3000 <<

Interview met de Ergon bike fitter, Dr. Kim Tofaute,

Kim Tofaute wordt beschouwd als een van de toonaangevende experts op het gebied van fietsergonomie in Europa. Hij ontwikkelde niet alleen de Ergon Fitting Box, maar ook zijn eigen systeem voor de perfecte symbiose van mens en mountainbike. De bikefittinggoeroe vertelt ons welke rol ergonomie speelt op een tocht met 3000 meter hoogte.

Bijna niemand heeft vergelijkbare expertise op het gebied van fietsergonomie als fietsfitter Kim Tofaute. In een interview onthult hij wat belangrijk is voor de BIKE Mission 3000.Foto: Georg Grieshaber

Bijna niemand heeft vergelijkbare expertise op het gebied van fietsergonomie als fietsfitter Kim Tofaute. In een interview onthult hij wat belangrijk is voor de BIKE Mission 3000.

FIETS: In de Challenge moet hoofdpersoon Albert 3000 hoogtemeters afleggen. Welke uitdagingen staan hem te wachten op het gebied van ergonomie?

Kim Tofaute: Een probleem is zeker de conditie. Maar het lichaam wordt ook veel sneller moe als de ergonomie en wielverstelling niet passen. Vooral zitproblemen, slapende handen of tintelende voeten komen zelfs bij kortere afstanden voor.

Hoe profiteren toerfietsers van apparatuur die perfect op hen is afgestemd?

Toerfietsers profiteren vooral van het verhoogde comfort bij de contactpunten, maar ook in het achterste gedeelte. Veel toerfietsers zijn ook ouder (bijvoorbeeld ouder dan 50) en kunnen de bewegingsvolgorde controleren en corrigeren met de fietsfitting. Dit is ook cruciaal voor het voorkomen van mogelijke gewrichtsklachten.

Bikefitting omvat altijd de dialoog tussen sporter en fitter. Kim Tofaute is een van de meest gerespecteerde experts in zijn vakgebied.Foto: Georg Grieshaber

Bikefitting omvat altijd de dialoog tussen sporter en fitter. Kim Tofaute is een van de meest gerespecteerde experts in zijn vakgebied.

Hoe vind ik als nieuwkomer in het wielrennen de optimale uitrusting?

Als nieuwkomer is het gemakkelijk. Tegenwoordig is er veel informatie online en in vakbladen. Ook de vakspecialist of bike fitter geven waardevolle informatie. Ik zou wat kritischer zijn op de goedbedoelde tips van de maatjes, die dingen vaak op een heel versimpelde manier doorgeven. Met de bekende en erkende merken maakt men meist niet veel mis. Let alleen op het juiste product, pas het correct af en test het uitgebreid.

Wat zijn de belangrijkste parameters om mijn apparatuur aan mij aan te passen?

Voor de meeste producten is het belangrijk dat ze individueel goed passen. Dus de juiste maat, vorm, type en geslacht, zeker voor producten als het zadel. Maar ook handvatten en pedalen zijn verkrijgbaar in verschillende maten.

Kim Tofaute controleert de resultaten van de bikefitting met behulp van de Ergon Fitting Box met behulp van verschillende meettechnieken. Na het passen past de fiets van Albert perfect bij zijn lichaam.Foto: Georg Grieshaber

Kim Tofaute controleert de resultaten van de bikefitting met behulp van de Ergon Fitting Box met behulp van verschillende meettechnieken. Na het passen past de fiets van Albert perfect bij zijn lichaam.

Wat zijn de meest voorkomende fouten die beginners kunnen maken ter voorbereiding op zo’n tour?

Een van de meest voorkomende fouten is zeker dat veel beginners zichzelf overschatten in termen van conditie en prestaties en in eerste instantie te veel willen. Maar ook als het gaat om de instelling en uitrusting van hun fiets, zijn veel beginners te naïef. Pijn wordt vaak genegeerd totdat niets werkt, volgens het motto – het moet pijn doen! Maar als het materiaal en de setting kloppen, heb je al de juiste basis. Dan moet je wennen aan de fiets en de lading met regelmatige ritten. Met gerichte training of zelfs een trainingsplan neemt de efficiëntie toe en kun je in minder tijd een betere conditie opbouwen.

Bijzonder aan de Challenge bij Eisjöchl is niet alleen de lange klim, maar ook de lange afdaling. Hoe belangrijk is ergonomie in de afdaling?

Ergonomie is ook belangrijk bij afdalingen. Met de juiste componenten en instellingen rijdt de fiets evenwichtiger en dus veiliger, en loop je ook minder snel moe. Uiteindelijk moet je aankomen.

Kim Tofaute bepaalt de perfecte schoenplaatpositie. Alleen met de juiste houding kunnen slaperige tenen en pijnlijke voeten worden uitgesloten.Foto: Georg Grieshaber

Kim Tofaute bepaalt de perfecte schoenplaatpositie. Alleen met de juiste houding kunnen slaperige tenen en pijnlijke voeten worden uitgesloten.

Interview met Dagny Hilpert

Dagny Hilpert is een ergonomie project engineer bij Ergon. Samen met Kim Tofaute vormt ze een bikefitting team dat veel atleten heeft geholpen pijn en andere kwalen te voorkomen.

BIKE: Wat zijn volgens jou de grootste uitdagingen voor een MTB beginner op een 3000 hm tour?

Dagny Hilpert: Uitdagingen zullen niet alleen fysieke conditie of mentaal uithoudingsvermogen zijn, het handhaven van energieniveaus kan ook een rol spelen tijdens zo’n veeleisende tour. Een goede voorbereiding is de alfa en omega, want 3000 hm rijd je niet uit het niets. Een langzaam toenemende training bevordert enerzijds de conditie en anderzijds ook het zelfvertrouwen om zo’n tour onder de knie te krijgen. Om ervoor te zorgen dat het mentale uithoudingsvermogen niet plotseling instort tijdens de tour, is het juiste dieet bijzonder belangrijk. Tijdens de tour moet je jezelf op regelmatige tijdstippen versterken met koolhydraatrijke snacks zoals bananen, mueslirepen en Co. Uitdroging leidt ook tot prestatieverlies, daarom moeten ook voldoende water- en sportdranken (sportdranken bevatten koolhydraten en mineralen) worden ingenomen. Een beetje keukenzout in de drank zorgt voor een evenwichtige elektrolytenbalans.

Dagny Hilpert is project engineer bij Ergon. De ergonomie-expert weet dat een tocht met 3000 meter hoogte alleen maar leuk kan zijn zonder klachten.Foto: Ergon

Dagny Hilpert is project engineer bij Ergon. De ergonomie-expert weet dat een tocht met 3000 meter hoogte alleen maar leuk kan zijn zonder klachten.

Hoe zie je albert’s equipment rol in de uitdaging?

Ook de prestaties van zijn fiets zal een essentiële rol spelen. Last but not least betekent dit hoe goed de fiets op hem is afgesteld en welke componenten / accessoires hij op de fiets heeft. Aan de ene kant mogen de onderdelen natuurlijk niet te zwaar zijn, aan de andere kant brengt overdreven lichtgewicht constructie helaas bijna altijd een verlies aan comfort met zich mee, wat een aanzienlijk effect kan hebben op de prestaties. Daarom zal het voor hem cruciaal zijn om naast een topfiets ook onderdelen te selecteren die ergonomisch speciaal voor deze toepassing zijn ontworpen.

Naast de lengte van het binnenbeen en de schouders is ook de afstand tussen de twee schouderhoeken een van de doorslaggevende lichaamsmaten voor het passen van fietsen.Foto: Georg Grieshaber

Naast de lengte van het binnenbeen en de schouders is ook de afstand tussen de twee schouderhoeken een van de doorslaggevende lichaamsmaten voor het passen van fietsen.

Wat moet er zeker passen om de Bike Mission 3000 tot een succes te maken?

Om de uitdaging tot een volledig succes te maken, moeten de contactpunten met de fiets, d.w.z. de zogenaamde magische driehoek, worden afgestemd op de rijder. De contactpunten naar de fiets zijn de handen, billen en voeten. Ergonomisch gevormde handgrepen met hun vleugel bieden voldoende ondersteuning aan de pols zodat deze niet buigt tijdens de rit en gevoelige zenuwbanen geïrriteerd raken. Een geslachtsspecifiek zadel dat is ontworpen voor de zitpositie zorgt voor comfort door de bestaande reliëfzones en voorkomt zitpijn in het billengebied. De juiste voetpositionering op het pedaal voorkomt immers pijnlijke knieën. Om de ergonomische producten optimaal te laten functioneren, moet de fiets individueel worden aangepast aan de rijder. Bovenal moet rekening worden gehouden met de juiste zithoogte, de achterbank en de helling van het zadel, de zitlengte en de stuurhoogte.

Alleen zonder klachten kan de BIKE Mission 3000 ook met plezier een succes worden. – Dagny Hilpert, Ergonomics Project Engineer bij Ergon

Dagny Hilpert mist Albert, de hoofdpersoon van de BIKE Mission 3000, om de fiets perfect af te stellen op zijn lichaam.Foto: Georg Grieshaber

Dagny Hilpert mist Albert, de hoofdpersoon van de BIKE Mission 3000, om de fiets perfect af te stellen op zijn lichaam.

Wedstrijd: BIKE verloot vijf pasdozen van Ergon

Samen met Ergon geeft BIKE vijf pasdozen weg voor het passen van fietsen thuis. Kim Tofaute ontwikkelde de Fitting Box om alle motorrijders ongecompliceerde instructies te geven over het aanpassen van hun sportuitrusting. De meegeleverde handleiding bevat niet alleen stapsgewijze uitleg, maar ook tabellen om je eigen lichaamsmaten over te brengen naar de fiets. In de doos voor 29,95 euro zit ook alles wat je nodig hebt voor het passen van de fiets, van het meetsjabloon tot het meetlint. Afhankelijk van het toepassingsgebied is de Fitting Box speciaal beschikbaar voor mountainbikes, racefietsen en trekkingfietsen.

Om kans te maken op een van de in totaal vijf Ergon Fitting Boxes MTB Expert, stuur je een e-mail met je naam en adres naar gewinne@bike-magazin.de. De sluitingsdatum voor inzendingen is 05.02.2023. Deelname is gratis. De volgende algemene voorwaarden zijn van toepassing.

Kim Tofaute gebruikt ook de Ergon Fitting Box voor professionele bikefitting om de lichaamsmaten van BIKE-lezer Albert over te brengen naar zijn fiets.Foto: Georg Grieshaber

Kim Tofaute gebruikt ook de Ergon Fitting Box voor professionele bikefitting om de lichaamsmaten van BIKE-lezer Albert over te brengen naar zijn fiets.

Deelname vindt plaats door een e-mail te sturen met voor- en achternaam en woonadres naar gewinne@bike-magazin.de Personen met een woonplaats in Duitsland, Zwitserland en alle EU-landen vanaf 18 jaar komen in aanmerking voor deelname. Er wordt slechts één inzending per persoon of e-mailadres geaccepteerd. De winnaars worden willekeurig geselecteerd na de sluitingsdatum en per e-mail op de hoogte gebracht. Deelname via derden die commercieel bemiddelen in deelname aan wedstrijden en/of wedstrijden is uitgesloten. Alle persoonsgegevens van de deelnemer worden uitsluitend gebruikt ten behoeve vanopnieuw opgeslagen en gebruikt voor het beoogde doel. De publieke bekendmaking van de winnaars is zonder garantie. Medewerkers van Delius Klasing Verlag en hun familieleden zijn uitgesloten van deelname. Een contante betaling of een omruiling van de prijzen is niet mogelijk. Als een winnaar niet binnen 14 dagen na ontvangst van de prijsmelding reageert, wordt de claim op de prijs verbeurd verklaard en wordt een nieuwe winnaar bepaald.

Source link