kilometerteller mountainbike

Kilometerteller mountainbike: alles wat je moet weten

Als fanatiek mountainbiker is het bijhouden van je prestaties van groot belang. Een van de belangrijkste gegevens die je bij moet houden, is de afstand die je aflegt tijdens je fietstochten. Dit kun je eenvoudig doen met een kilometerteller. Maar waar moet je op letten bij het kiezen van een kilometerteller voor je mountainbike? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten.

Wat is een kilometerteller?

Een kilometerteller, ook wel fietscomputer genoemd, is een apparaatje dat je op je mountainbike monteert om verschillende gegevens bij te houden. Naast de afstand die je aflegt, kun je hiermee ook je snelheid, gemiddelde snelheid, tijd en cadans bijhouden.

Waarom is een kilometerteller belangrijk?

Een kilometerteller is niet alleen handig om je prestaties bij te houden, maar kan ook helpen bij het verbeteren van je fietsprestaties. Door je snelheid en cadans bij te houden, kun je bijvoorbeeld beter trainen op bepaalde doelen. Daarnaast kan het bijhouden van je afstand en tijd je helpen bij het plannen van je fietstochten.

Lees ook:   goedkope elektrische mountainbike

Waar moet je op letten bij het kiezen van een kilometerteller?

Er zijn verschillende soorten kilometertellers verkrijgbaar. Bij het kiezen van een geschikte kilometerteller voor jouw mountainbike is het belangrijk om rekening te houden met de volgende factoren:

1. Functionaliteit

Welke gegevens wil je bijhouden? Wil je bijvoorbeeld alleen je afstand en snelheid bijhouden, of ook je cadans en hartslag?

2. Bevestiging

Hoe wordt de kilometerteller bevestigd? Kies je voor een variant die op het stuur wordt gemonteerd, of ga je voor een model dat op de voorvork wordt bevestigd?

3. Waterdichtheid

Aangezien je als mountainbiker vaak in aanraking komt met water en modder, is het belangrijk dat de kilometerteller waterdicht is.

4. Batterijduur

Let op de batterijduur van de kilometerteller. Niets is vervelender dan een kilometerteller die halverwege je tocht ermee ophoudt.

5. Prijs

De prijs van een kilometerteller kan variëren van enkele tientallen tot honderden euro’s. Bepaal van tevoren hoeveel je wilt uitgeven.

Veelgestelde vragen

1. Kan ik mijn smartphone ook als kilometerteller gebruiken?

Ja, er zijn verschillende apps beschikbaar waarmee je je smartphone als kilometerteller kunt gebruiken. Houd er wel rekening mee dat een smartphone minder nauwkeurig is dan een speciale kilometerteller.

2. Is een kilometerteller alleen geschikt voor ervaren mountainbikers?

Nee, een kilometerteller is geschikt voor iedereen die zijn of haar fietsprestaties wil bijhouden, ongeacht het niveau.

3. Kan ik een kilometerteller ook gebruiken op mijn racefiets?

Ja, een kilometerteller is geschikt voor zowel mountainbikes als racefietsen.

4. Hoe nauwkeurig is een kilometerteller?

Een kilometerteller is over het algemeen zeer nauwkeurig, mits deze op de juiste manier is geïnstalleerd en afgesteld.

Lees ook:   Test Light-E-MTBs: Trek Fuel EXe 9.8 XT - Testwinnaar tot 10000 Euro

5. Kan ik de gegevens van mijn kilometerteller ook opslaan op mijn computer?

Ja, sommige kilometertellers zijn voorzien van een USB-poort waarmee je de gegevens op je computer kunt opslaan. Daarnaast zijn er ook apps beschikbaar waarmee je de gegevens kunt synchroniseren met je smartphone.

Conclusie

Een kilometerteller is een onmisbaar accessoire voor iedere mountainbiker die zijn of haar prestaties wil bijhouden en verbeteren. Bij het kiezen van een geschikte kilometerteller is het belangrijk om rekening te houden met de functionaliteit, bevestiging, waterdichtheid, batterijduur en prijs. Door het gebruik van een kilometerteller kun je niet alleen je prestaties bijhouden, maar ook gericht trainen en je fietsprestaties verbeteren.