IAA 2023: Wat er voor motorrijders te ontdekken was op de vakbeurs Mobility

Het paradepaardje van de auto-industrie, de IAA in Frankfurt, bestaat niet meer. 6 liter cilinderinhoud is meestal alleen geweldig te vinden bij de juiste vrienden. De heetste nieuwe producten zijn niet meer uitsluitend op beurzen te vinden. Kortom, de IAA Mobility in München probeert de auto-industrie het nieuwe millennium in te tillen. Nieuwe locatie, nieuwe oriëntatie van de IAA op het onderwerp (e-)mobiliteit – d.w.z. vooral alles wat op 4 wielen rolt met een accu onder de motorkap, maar ook mini- en micromobiliteit in de vorm van e-bakfietsen, e-bikes en zelfs echte “bio-bikes”.

Dus namen we een kijkje op de IAA Mobility, die was opgesteld in de klassieke tentoonstellingshallen van München en ook zeer ruim was in het centrum van München. De actrice Natalie Portman gaf een openingsspeech, net als bondskanselier Scholz met een ooglapje, Greenpeace laat auto’s in het zwembad zinken en enkele tientallen klimaatactivisten zitten tijdelijk vast. Niet te vergeten: De politieaanwezigheid in de stad is zeer hoog, troepen uit Baden-Württemberg en Rijnland-Palts moeten de Beierse ondersteunen.

Gezichten van de IAA | Foto en collage: Marc StruckenGezichten van de IAA | Foto en collage: Marc Strucken

Bijna alles is “E” op de IAA

Tijdens de eerste rondjes in de beurshallen van de IAA ontstaat de indruk dat hoewel bijna alles “E” is – dus elektrisch – het grootste raakpunt tussen de auto en het mooiste en milieuvriendelijkste voertuig, de fiets, waarschijnlijk de dakdrager is. Er zijn nauwelijks nog stands waar pk-tuning- of verplaatsingsrecords worden opgehouden, in plaats daarvan hebben Samsung en AWS enorme stands en het onderwerp displays en batterijen zijn de hot topics.

Lees ook:   Fietsprijzen 2023: Komt er binnenkort korting op mountainbikes?

Maar steeds weer duiken alternatieve concepten op, bijvoorbeeld een elektrische scooter voor de politie of een bakfiets genaamd Mocci (spreek uit: Motschi), die we van dichterbij hebben bekeken en getest. Een brok van 40 kilo met een Schaeffler-aandrijving. Het spannende aan deze e-bike, die is ontworpen voor bezorgdiensten, is dat hij wel pedalen heeft, maar alleen zodat hij geen bromfietsbadge hoeft te dragen. De pedalen bieden tegensteun en moeten worden ingedrukt om vooruit te komen. Een elektrische weerstand simuleert echter de transmissie, de rest wordt gedaan door de motor. Even interessant: De fiets en de wielen bestaan uit een spuitgegoten kunststof frame. De meeste onderdelen voor de Mocci zijn afkomstig van Duitse fabrikanten (waaronder Schaeffler, Ansmann, Sigma). Achter Mocci zit de in München gevestigde CIP Group, een logistiek dienstverlener die de beroemde ‘last mile’ met de e-bike wil organiseren.

We vonden de Mocci Bike leuk. Het is de bedoeling dat het volgend jaar in serieproductie gaat en beschikbaar is voor bezorgdiensten.

Af en toe verschijnen er ook stands van ‘echte’ fietsfabrikanten, zoals Stromer of de Spaanse e-bikebouwer Desiknio.

Met batterijvermogen op jacht naar criminelen of liever voor de verkeerspolitie?

IAA: Mobiliteit – iedereen begrijpt het anders

Sommige zogenaamde keynotes – korte lezingen of discussierondes – gingen natuurlijk ook over het overkoepelende onderwerp mobiliteit. Meredith Glaser, directeur van het Urban Cycling Institute van de Universiteit van Amsterdam, probeerde het kleine gedachte-experiment: denk aan de term ‘weg’. Welke associaties hebben ze?

  • Lawaai
  • Gevaar
  • Snelheid

Dr. Meredith Glaser van het Urban Cycling Institute van de Universiteit van Amsterdam.Foto: Marc StruckenDr. Meredith Glaser van het Urban Cycling Institute van de Universiteit van Amsterdam.

Daartegenover staat de paneldiscussie met onder anderen Stefanie Burkert, Managing Director van de World Bicycle Relief Germany (WBR). Haar organisatie financiert fietsen en infrastructuur voor mensen, voornamelijk in Afrika. De fietsen zijn goedkoop, robuust en helpen om daar in hun levensonderhoud te voorzien. Hoe? Dezelfde vraag over de associaties met deEen Afrikaans kind antwoordt waarschijnlijk liever met “ik zou willen” of “3 uur naar school”. De Buffalo-fiets van de WBR kan zo de 3 uur durende wandeling naar school verkorten tot 60 minuten of een dealer een veel grotere verkoopradius geven en zo hele gezinnen een veiliger bestaan bieden.

Stefanie Burkert van World Bicycle Relief legt de kijk op mobiliteit in Afrika en andere arme regio's van de wereld uit.

Mobiliteitsconcepten zijn niet alleen nodig voor de grote stad

Petra Husemann-Roew, Managing Director van ADFC Bayern, brengt de discussie zelfs tot aan haar eigen deur. Enerzijds helpt haar vereniging vluchtelingen in bijvoorbeeld Duitsland ook om te leren fietsen zodat ze mobieler worden. Helpt mensen de moed terug te krijgen om na ongelukken weer op het zadel te stappen. En als lobbygroep zet de ADFC zich over het algemeen in voor de aanleg van meer fietspaden op het platteland in bijvoorbeeld Duitsland. Want ook in dit land is er vaak een gebrek aan mobiliteit, omdat de bus maar drie keer per dag naar het platteland komt en het voor steeds meer mensen niet meer genoeg is voor een auto.

Dit is waar mini- of micromobiliteit om de hoek komt kijken, zoals e-scooters, huur-e-bikes of zelfs kleine elektrische huurauto’s. Het adviesbureau McKinsey voorspelt een sterke stijging op al deze gebieden, Augustin Friedel van MHP, ziet vooral e-bikes en e-scooters in opmars. Hier zijn fabrikanten volgens zijn uitspraken echter eerder geneigd om samen te werken met steden of gemeenten om verhuurvloten op een ordentelijke manier te realiseren, zoals nextbike en Donkey Republic al doen. Dit is bedoeld om ongecontroleerde groei van verschillende scooteraanbieders in het voetgangersgebied te voorkomen.

Lees ook:   Skitechniek steile afdaling: Zo werkt de rit de diepte in

IAA en de stad

Wat nauwelijks een beurs in München is toegestaan – voor de IAA Mobility, zal de salon van de stad, inclusief Marienplatz, Odeonsplatz en de hele Ludwigstraße en de Hofgarten, een hele week gesloten zijn en een openluchttentoonstellingsruimte worden. Sterk statement – op de een of andere manier.

De salon van München was een week lang de tentoonstellingsruimte van de IAA.

Er moet echter ook worden erkend dat de exposanten aan de Ludwigstraße en in de Hofgarten bijna een kleine fietsbeurs hebben opgezet – inclusief twee testbanen door de Engelse Tuin. Van krachtige vrachtraketten van Riese en Müller tot chique Specialized racefietsen, alles kon worden uitgeprobeerd, wat ook actief werd gebruikt bij midzomerweer. Er waren waarschijnlijk geen sensationele innovaties – zoals bij de Eurobike. Maar genoeg mensen slenterden rond en kwamen achter e-bikes die anders hun weg naar een beurs of naar een vakhandelaar niet hadden gevonden.

Nou, en dan waren er nog de enorme stands van de autofabrikanten op de Odeonsplatz. Naast VW, Renault en Opel was de Chinese elektrische autofabrikant BYD zeer zelfverzekerd met zijn hele wagenpark. Ook hier boden de verschillende fabrikanten proefritten aan met hun auto’s. Interessante kanttekening: Ondanks al het komen en gaan van de auto’s: grote stilte, geen motorgebrul, geen uitlaatgassen.

Als de IAA een beetje de aankomende mobiliteit van de komende jaren is, dan heeft de verbrandingsmotor waarschijnlijk niet veel meer te melden. De samenwerkingsverbanden van vele autofabrikanten en Overnames van fietsfabrikanten maar was geen issue op de IAA.