fietsendrager mountainbike

Fietsendragers worden steeds populairder onder mountainbikers. Het is een handig hulpmiddel waarmee je jouw fiets gemakkelijk kunt vervoeren naar de beste fietsroutes. Een fietsendrager voor mountainbikes is echter niet zomaar een standaard fietsendrager. Het is belangrijk dat de fietsendrager stevig genoeg is om het gewicht van een mountainbike te dragen en dat de fiets goed vastgezet kan worden om schade aan de fiets te voorkomen. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over fietsendragers voor mountainbikes.

Wat zijn fietsendragers voor mountainbikes?

Een fietsendrager voor mountainbikes is een speciale fietsendrager die ontworpen is om mountainbikes veilig en gemakkelijk te vervoeren. Deze fietsendragers zijn meestal geschikt voor het vervoeren van één of meerdere mountainbikes en kunnen op verschillende manieren op de auto worden bevestigd.

Soorten fietsendragers voor mountainbikes

Er zijn verschillende soorten fietsendragers voor mountainbikes beschikbaar:

 • Dakdragers
 • Trekhaakdragers
 • Achterklepdragers
Lees ook:   IXS Flow 2.0: Lichtgewicht MTB-kniebeschermers in de test - beste bescherming!

Elk type fietsendrager heeft zijn eigen voor- en nadelen en het is belangrijk om te bepalen welke fietsendrager het beste bij jouw situatie past.

Dakdragers

Dakdragers zijn fietsendragers die op het dak van de auto worden gemonteerd. Deze fietsendragers zijn geschikt voor het vervoeren van één of meerdere mountainbikes en hebben als voordeel dat ze geen ruimte innemen op de achterklep of trekhaak. Er zijn echter ook nadelen verbonden aan dakdragers. Zo kan het lastig zijn om de fiets op het dak te tillen en kan het brandstofverbruik van de auto toenemen door de extra luchtweerstand.

Trekhaakdragers

Trekhaakdragers zijn fietsendragers die op de trekhaak van de auto worden gemonteerd. Deze fietsendragers zijn geschikt voor het vervoeren van één of meerdere mountainbikes en hebben als voordeel dat ze gemakkelijk te monteren zijn en dat de fietsen op een comfortabele hoogte worden vervoerd. Het nadeel van trekhaakdragers is dat ze de achterklep blokkeren en dat de verlichting van de auto niet altijd goed zichtbaar is.

Achterklepdragers

Achterklepdragers zijn fietsendragers die op de achterklep van de auto worden gemonteerd. Deze fietsendragers zijn geschikt voor het vervoeren van één of meerdere mountainbikes en hebben als voordeel dat ze gemakkelijk te monteren zijn en dat de fietsen op een comfortabele hoogte worden vervoerd. Het nadeel van achterklepdragers is dat ze de achterklep blokkeren en dat de verlichting van de auto niet altijd goed zichtbaar is.

Waar moet je op letten bij het kopen van een fietsendrager voor mountainbikes?

Als je een fietsendrager voor mountainbikes wilt kopen, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten:

 • Gewicht: zorg ervoor dat de fietsendrager het gewicht van je mountainbike kan dragen.
 • Bevestigingsmethode: kies een bevestigingsmethode die geschikt is voor jouw auto en jouw fiets.
 • Vastzetmechanisme: zorg ervoor dat de fiets goed vastgezet kan worden om schade aan de fiets te voorkomen.
 • Opbergen: bedenk waar je de fietsendrager wilt opbergen als je hem niet gebruikt.
Lees ook:   MTB schoenen: 7 antislip freeride schoenen in een snelle check

Hoe gebruik je een fietsendrager voor mountainbikes?

Het gebruik van een fietsendrager voor mountainbikes is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk om de instructies goed te volgen om schade aan de fiets of de auto te voorkomen. Hieronder vind je een stappenplan:

 1. Zorg ervoor dat de fietsendrager stevig en veilig is bevestigd aan de auto.
 2. Plaats de mountainbike op de fietsendrager en zet de fiets vast met het vastzetmechanisme.
 3. Controleer of de fiets goed vast zit en niet kan bewegen tijdens het rijden.
 4. Controleer of de verlichting van de auto nog goed zichtbaar is en pas indien nodig de fietsendrager aan.
 5. Controleer na enkele kilometers of de fiets nog goed vast zit en pas indien nodig de fietsendrager aan.

Welke merken fietsendragers voor mountainbikes zijn er?

Er zijn verschillende merken fietsendragers voor mountainbikes verkrijgbaar, zoals Thule, Yakima, Atera en Hapro. Elk merk heeft zijn eigen voor- en nadelen en het is belangrijk om te bepalen welk merk het beste bij jouw situatie past.

Conclusie

Een fietsendrager voor mountainbikes is een handig hulpmiddel om jouw fiets gemakkelijk te vervoeren naar de beste fietsroutes. Het is belangrijk om een fietsendrager te kiezen die stevig genoeg is om het gewicht van een mountainbike te dragen en die de fiets goed vast kan zetten. Door op de juiste zaken te letten bij het kopen en gebruiken van een fietsendrager, kun je veilig en gemakkelijk op pad met jouw mountainbike.

FAQs

1. Kan ik een fietsendrager voor mountainbikes op elke auto bevestigen?

Nee, niet elke fietsendrager is geschikt voor elke auto. Het is belangrijk om te kijken welke bevestigingsmethoden geschikt zijn voor jouw auto en om de instructies van de fabrikant goed te volgen.

Lees ook:   mountainbike met achtervering

2. Kan ik meer dan één mountainbike vervoeren op een fietsendrager?

Ja, er zijn fietsendragers verkrijgbaar die geschikt zijn voor het vervoeren van meerdere mountainbikes. Let er wel op dat de fietsendrager het gewicht van de fietsen kan dragen en dat de fietsen goed vastgezet kunnen worden.

3. Moet ik extra maatregelen nemen om schade aan mijn mountainbike te voorkomen tijdens het vervoeren?

Ja, het is verstandig om extra maatregelen te nemen om schade aan je mountainbike te voorkomen tijdens het vervoeren. Hierbij kun je denken aan het afdekken van de fiets, het vastzetten van losse onderdelen en het vermijden van hoge snelheden en scherpe bochten.

4. Wat is de beste plek om een fietsendrager op te bergen?

De beste plek om een fietsendrager op te bergen is afhankelijk van de beschikbare ruimte en de frequentie waarmee je de fietsendrager gebruikt. Je kunt de fietsendrager bijvoorbeeld opbergen in de garage of in de kofferbak van de auto.

5. Wat moet ik doen als de fietsendrager niet goed past op mijn auto of mijn fiets?

Als de fietsendrager niet goed past op jouw auto of jouw fiets, kun je contact opnemen met de fabrikant van de fietsendrager. Zij kunnen je adviseren over mogelijke oplossingen of alternatieven.