Italië – Toscane: Top 5 Beste Enduro en Freeride Trails

We hebben deze 5 Toscane trails gecheckt:

En hier is een kort interview met Ines Schumann met trailaanbevelingen.

Meer Aanbevelingen voor Toscane vindt u hier.

Toscane Trails No. 1 : Folgorito Trail

De panoramische afdaling garandeert uitzicht op zee, stunts en veel schietpassages. Explosief – een must-do voor freeriders.

Stuur! De sprongen op het Folgorito pad zijn grappig, maar kijk eerst waar je springt!Foto: Max Schumann

Stuur! De sprongen op het Folgorito pad zijn grappig, maar kijk eerst waar je springt!

In de provincie Massa-Carrara zijn er weinig gebruikte paden van de extra klasse. Het is misschien wel de plek van Toscane die maar heel weinig motorrijders op hun radar hebben staan. Net boven de stad Massa-Carrara zijn er twee trailgebieden die veel stroming bieden. Voor zwaartekrachtpiloten heeft de regio echter een heel bijzonder hoogtepunt in petto: de Folgorito-afdaling. Het volgt een oude militaire weg uit de Tweede Wereldoorlog over 800 meter boven een diepte van 800 meter.

De Folgorito Trail dateert uit de oorlog, maar twee door downhill geobsedeerde broers hebben het omgebouwd tot een downhill track – geweldig! Het pad begint bij een eenzame bergtop met een panorama van 360 graden. Allereerst: als je “alle functies” mee wilt nemen, heb je zendtijdervaring nodig. Omdat de sprongen vaak dik en veeleisend zijn (maar kunnen worden omzeild). Pas later wordt de afdaling een stroompad, dan een snel karrenpad, leidt over misschien wel het grootste stenen veld van Toscane, om uiteindelijk over te gaan in een technisch veeleisend pad dat door het bos slingert. Kortom: een wilde actiemix voor veel rijplezier. Er zijn ook prachtige uitzichtpunten. Wil je de afdaling vanuit Folgorito combineren met een langere tocht, start dan vanuit Massa en rijd via Belvedere (tour 2 in ons boek) en neem eventueel een of twee trails mee. Helaas zijn er hier geen shuttle aanbieders, maar je kunt wel zelf met de auto naar Belvedere pendelen.

Tuscany Trails No. 1: De Folgorito Trail is shearer – wat experts.Foto: FREERIDE Magazine

Tuscany Trails No. 1: De Folgorito Trail is shearer – wat experts.

 • Stunt-functies
 • Panorama
 • Veranderen
 • geen shuttles
 • Start en finish van de tour ver weg

Conclusie over de Folgorito Trail:

800 meter downhill plezier met veel afwisseling, uitzicht op zee, bergpanorama en officiële sprongen. Spannend voor alle zwaartekracht bikers en onze nummer 1 in Toscane.

Beoordeel Folgorito-TrailFoto: FREERIDE Magazine

Beoordeel Folgorito-Trail

De GPS-gegevens voor de Folgorito Trail zijn hier te vinden.

Trail Nr. 2: Rincine-Trails

In het achterland van de culturele stad Florence slingeren paden in dichte en eenzame bossen – Jacopo’s werk, verzorgd met liefde en kan naar believen worden gecombineerd.

Trailbouwer Jacopo weet hoe hij stroming uit de grond moet vormen. Dit wordt bewezen door de paden in Rincine.Foto: Max Schumann

Trailbouwer Jacopo weet hoe hij stroming uit de grond moet vormen. Dit wordt bewezen door de paden in Rincine.

Legale, goed aangelegde fietspaden in the middle of nowhere zonder drukte – waar vind je zoiets? Hier: In het bosgebied van Rincine wacht een trailparadijs op u, wij garanderen het!

Trailbouwer Jacopo is een meester in flow en weet als geen ander met terrein te spelen. De liefdevol aangelegde routes zijn zeer gevarieerd om te rijden en zullen een glimlach op het gezicht van elke fietser toveren. Het eerste deel van de afdaling (vanaf de top van de Monte Massicaia) volgt echter oude paden en is daardoor wat wilder, steiler en ruiger, totdat het in de tweede helft teruggaat naar Jacopo’s handgebouwde routes. Hier kunnen ruiters ingenieus aangelegde paden verwachten, echte enduroroutes, maar niet technisch geblokkeerd en zonder struikelgevaar. Daarom zijn ze een ervaring voor motorrijders van alle niveaus.

Lees ook:   MTB-storing: 4 slimme tools en de beste reparatietips voor onderweg

De beschreven ronde verbindt enkele hoogtepunten, maar de tour kan naar wens worden uitgebreid. Je kunt ze schoppen of laten pendelen. Wij zeggen: een shuttle dag met “Freeride Firenze” is de moeite waard om het hele gebied te leren kennen met de lokale bevolking.Ernen. Omdat het terrein in Rincine vol ligt met paden, zijn ze allemaal goed aangegeven en gemarkeerd op de routekaart – veel extra ronden zijn mogelijk. Combinaties ook, want de ronde kruist de toegangsweg keer op keer. Zo kun je na elk pad uitstappen en weer instappen zoals je wilt. Overigens: Op een uurtje rijden ligt het kleine bikepark “Bike Gym” met 350 meter hoogte.

Foto: FREERIDE Magazine

Toscane trails nr. 2: We classificeren de Rincine trails als “easy”.

 • Vloeien
 • Shuttle aanbieders
 • Combi’s mogelijk
 • nauwelijks stunts
 • slechte infrastructuur, restaurants, hotels etc.

Conclusie over de Rincine trails:

Ingenieus aangelegde trails, echte enduro routes, maar niet hooky, maar met veel flow en dus een ervaring voor bikers van alle niveaus. Jacopos Trails bezetten de 2e plaats in onze ranglijst.

Beoordeel Rincine-Trails | FREERIDE Magazine

Beoordeel Rincine-Trails | FREERIDE Magazine

>> Toscane: GPS-gegevens voor de Rincine-routes in de buurt van Komoot <<

Toscane Trails Nr. 3: Bonatto Trail

Vanaf Monte Arsenti in Massa Marittima leiden sommige paden naar de vallei, maar de Bonatto trail is het leukst omdat het zo vloeiend is! Weg door de groenten!

Flipperkast spelen: vol gas door de bocht. Je kunt niet uit deze oever vliegen.Foto: Max Schumann

Flipperkast spelen: vol gas door de bocht. Je kunt niet uit deze oever vliegen.

Op de Monte Arsenti hebben de Trailbrothers van Massa Marittima een waar trailparadijs gecreëerd. Hier meanderen afdalingen van verschillende aard, steilheid en moeilijkheidsgraad naar beneden en de afdalingen slingeren aan beide zijden van de 536 meter hoge berg naar beneden. Het vastleggen van een highlight tour is niet zo eenvoudig. Maar ook niet zo belangrijk, want alle trails zijn goed.

De Bonatto Trail is slechts een van de vele paden hier, maar zeker een must-do voor flow fetisjisten. De tien minuten durende afdaling slingert door dicht kreupelhout. In het begin is het belangrijk om de snelheid op de vrij vlakke passages te behouden. Met de juiste keuze van lijnen en open remmen kun je echter snel snelheid oppikken door de harde aarde. De single trail vraagt de volle aandacht en een toekomstgerichte rijstijl. Als je er niet bij bent, stuur jezelf dan en haak snel met het stuur in een van de bomen. Steeds weer kruist het pad een weg.

Toscane Trails No. 3: De Bonatto Trails zijn gemakkelijk te berijden.Foto: FREERIDE Magazine

Toscane Trails No. 3: De Bonatto Trails zijn gemakkelijk te berijden.

 • Vloeien
 • Varianten
 • weerbestendig

Conclusie over de Bonatto-Trail:

Gemakkelijke single trail voor flow hunters, beginners en gevorderde skiërs die graag de strijd met hun vrienden versnellen. Er zijn hier geen stunts en zware technische passages.

Beoordeel Bonatto-Trail | FREERIDE Magazine

Beoordeel Bonatto-Trail | FREERIDE Magazine

>> MTB-Routes Toscane: GPS-gegevens voor de Bonatto-Trail bij Komoot <<

Toscane Trails No. 4: Calci Trail

Vanaf Monte Pisano in het achterland van Pisa buigen technische paden zich in het dal. Het landschap is surrealistisch, omdat een bosbrand de bomen in brand heeft gestoken. De Calci Trail is de meesterafdaling.

Vrij uitzicht: Op Monte Pisano is er uitzicht, want een vuur heeft de bomen verbrand.Foto: Max Schumann

Vrij uitzicht: Op Monte Pisano is er uitzicht, want een vuur heeft de bomen verbrand.

Als u op zoek bent naar echte stroompaden, de trailbouwersgraven onderhouden en weggevaagd, is in Calci op het verkeerde adres. De Italiaanse fietsscene noemt de calci trails vreemd genoeg “calci flow”, maar dat moet ironisch bedoeld worden. Want de paden zijn rotsachtig, ruig en grof.

Op iets meer dan 900 meter stijgt Monte Serra het hoogst uit het Pisaanse gebergte naar de meestal staalblauwe Toscaanse hemel – daar kun je veel dieptemeters verzamelen. Het nadeel: er is geen pendeldienst, iedereen moet zichzelf opzwepen. Vanuit het dorp is het dicht vertakt, maar vrij pittoresk door de olijfgaarden naar boven, en al snel opent zich een prachtig uitzicht over Pisa naar Livorno naar de zee. Eenmaal op de weg volgt u een aangename klim naar de top, waar het pad begint. Het biedt al veel actie – zorg ervoor dat je de sprongen van tevoren bekijkt! En wees voorzichtig: na regenval kan het pad diepe geulen hebben en dus technisch zeer uitdagend worden.

We gaan dan verder door een landschap dat jaren geleden in brand werd gestoken door een bosbrand. We haasten ons door de verkoolde boomstammen die als zwarte Mikado-stokken de lucht in schieten – surrealistisch! Als je er nog niet genoeg van hebt, kun je na de afdaling nog wat extra lussen doen: In het onderste deel van de eerste afdaling zijn er meer enduropaden. En parallel aan de laatste afdaling “Calcifer” kun je de meer veeleisende Macine trail indraaien.

Tuscany Trails No. 4: Experts zijn in trek op de Calci Trails - moeilijk!Foto: FREERIDE Magazine

Tuscany Trails No. 4: Experts zijn in trek op de Calci Trails – moeilijk!

 • Varianten
 • Panorama
 • Dicht bij de stad
 • Conditie van het parcours
 • geen shuttle provider

Conclusie over de Calci Trails:

Leuke single trail actie met panorama. Rotsachtige, uitdagende paden die van tijd tot tijd worden onderhouden, maar niet altijd in goede staat zijn. Er is geen pendeldienst.

Evaluatie van de Calci TrailsFoto: FREERIDE Magazine

Evaluatie van de Calci Trails

>> MTB-Routes Toscane: GPS-gegevens voor de Calci-Trails in de buurt van Komoot <<

Toscane Trails No. 5: Bikepark Amiata

Het Bikepark Amiata biedt gevarieerde afdalingen, verspreid over 320 meter hoogteverschil – fietsactie en misschien wel de langzaamste lift ter wereld.

Opgetild en ingeleverd: Trail hunter Max viert de sprongen in het Bikepark Amiata.Foto: Max Schumann

Opgetild en ingeleverd: Trail hunter Max viert de sprongen in het Bikepark Amiata.

In het Bikepark Amiata slingeren vier hoofdroutes vanaf de berg. Hoewel het bikepark wat afgelegen ligt, zeggen wij: Een bezoek is de moeite waard!

Met misschien wel de langzaamste stoeltjeslift van Italië of zelfs de wereld zweef je door de boomtoppen van de grote beukenbomen. De lift is kreupel, maar dat maakt niet uit, want sommige paden lopen direct onder de lift door. Er is veel om naar te kijken en je kunt de sprongen bekijken en je mentaal voorbereiden op de afdaling. Er zijn zwarte, blauwe en groene routes – er is iets voor elke trail biker. Een enkele dag is bijna te kort om alles te testen en de technische rotsen, sprongen en druppels te benaderen.

Lees ook:   MTB Onderdelen & Accessoires: Nieuwe producten van helm tot pedaal – in zwart

Bikeparkuitrusting is verplicht en een fiets met veel reizen is logisch. Onze favoriete track is waarschijnlijk de goede groene, “8volante”. Het buigt stromend en gevarieerd door het terrein. Stunt freeriders hebben de neiging om de “Red Jack” te kiezen, omdat er soms grote sprongen zijn met veel zendtijd. Goed: De routes zijn goed te combineren, omdat alle pistes dicht bij elkaar liggen.

Toscane trails nr. 5: De trails in het Bikepark Amiata – iets moeilijker dan in OsternoheFoto: FREERIDE Magazine

Toscane trails nr. 5: De trails in het Bikepark Amiata – iets moeilijker dan in Osternohe

 • buiten de gebaande paden, het enige park in de omgeving

Conclusie van het Bikepark Amiata:

Het kleine 320 meter lange fietspark Amiata biedt veelzijdige en goed aangelegde routes. Ter beoordeling: Het bikepark ligt iets boven het niveau van het bikepark Osternohe.

Ines Thoma op de MTB routes van Toscane: Alles past hier!

Of Ines Thoma rijdt enduroraces of ze jaagt super trails na. Hier neemt ze even de tijd voor onze vragen.

Ines Thomas, voormalig professioneel biker en nu trail finder voor FREERIDEFoto: Max Schumann

Ines Thomas, voormalig professioneel biker en nu trail finder voor FREERIDE

FREERIDE: Ines, als je maar één favoriete route in Toscane zou kunnen noemen – welke?

Ines Thoma: Oef, ik zou waarschijnlijk kiezen voor de Bonatto-Trail (in het boek Toskana Trails op p. 118, noot van de redactie) in Massa Marittima: snel, vloeiend, lang. Maar er zijn nog veel meer paden die je kunt combineren. Daarnaast is het gebied divers en is de sfeer goed.

Waarom is Toscane zo populair bij ons bikers?

Want alles past hier: cultuur, geschiedenis, landschap, klimaat en lekker eten. En natuurlijk veel trails.

Punta Ala zit niet in jouw selectie, waarom?

Punta Ala is erg gehyped vanwege de EWS. De voormalige EWS-paden waren ooit goed onderhouden, maar zijn dat al lang niet meer. Dus niets voor flowfans. Daarnaast is het hier vaak druk, andere gebieden zijn meer de moeite waard.

Ik heb maar één week – waar moet ik heen?

Ik zou Massa Marittima associëren met Amiata. Je hebt gelijk! De lente en de herfst zijn de beste tijden om te reizen – in de zomer is het te warm.

Elba wordt beschouwd als een fietsparadijs en behoort tot Toscane, waarom is het eiland niet opgenomen in het boek?

Ja, helaas. Ik ben op Elba geweest, maar helaas niet lang genoeg om de beste trails te noemen. We concentreerden ons op het vasteland. Misschien wordt Elba ons volgende project.

Tuscany Trails – Boekentip

De voormalige Enduro World. Serieracers Ines Thoma en Max Schumann geven hun geconcentreerde kennis van Toscane door in hun boek Toskana Trails. Ze onthullen insidertips, noemen trailtours en geven tips. Prijs: 34,90 Euro met GPS data voor download en overzicht kaarten van de regio.

Boekentip Tuscany TrailsFoto: Delius Klasing Verlag

Boekentip Tuscany Trails

De voormalige Enduro World. Serieracers Ines Thoma en Max Schumann geven hun geconcentreerde kennis van Toscane door in hun boek Toskana Trails. Ze onthullen insidertips, noemen trailtours en geven tips. Prijs: 34,90 Euro met GPS data voor download en overzicht kaarten van de regio.

Boektip Tuscany Trails: bestel hier ->

Uitstapjes naar Toscane

Geen zin om naar jezelf te zoeken? Het platform Bucketride.de biedt Toscaanse reizen. Ook roadtrips voor mountainbikers met campers. De supertrails van de regio zijn te bereiken (hoe kan het ook anders?), waaronder de nieuwe plek “Tuscany Coast Park”, op 20 minuten rijden van Piombino. Er zijn paden aangelegd op een hoogte van 500 meter met heupen, tafels, dubbels en step-ups.

Source link