Interview met de ontwikkelaar: Maakt “Life Kinetik” mountainbikers echt sneller?

FIETS: Als je sneller reageert en beslist, zit je sneller op de fiets. Ze zeggen dat Life Kinetics daarbij helpt. Wat is het precies?

Horst Lutz: Dat klopt. Levenskinetiek is een combinatie van beweging, perceptie en cognitie. Dit zijn dingen die we in het dagelijks leven altijd nodig hebben. Voor fietsers betekent dit dat als je deze vaardigheden verbetert, je sneller en correcter kunt reageren op het parcours, want hoe sneller je waarneemt, hoe meer mogelijkheden je hebt. Bijvoorbeeld bij het kiezen van een lijn of wanneer je moet remmen voor een bocht.

Nino Schurter en Co. jongleren met Pezzi-ballen. Dus klassieke Life Kinetics-oefeningen?

Nee, in deze oefening ontbreekt het derde punt, namelijk cognitie, d.w.z. denken. Wanneer tijdens de oefening rekenkundige opgaven worden gesteld, worden alle drie de componenten van Life Kinetics meegenomen. Jongleren op de pezzibal traint het evenwichtsgevoel. Dit is goed voor de fiets, maar kan snel worden geautomatiseerd. Kortom: de oefening is zeker geweldig voor fietsers, maar nog beter met een cognitief aspect.

Wat gebeurt er precies in het hoofd tijdens zo’n oefening?

Levenskinetiek gaat over het benutten van het vermogen van de hersenen om nieuwe verbindingen te maken. Hoe meer connecties ik heb, hoe krachtiger ik ben. Dat wil zeggen: stressbestendiger, meer en langer geconcentreerd, betere waarneming en snellere verwerking van indrukken. Overigens kun je deze vaardigheden ook gebruiken om andere trainingsgebieden beter te trainen.

Sportwetenschapper en Life Kinetics-uitvinder Horst Lutz.Foto: Horst LutzSportwetenschapper en Life Kinetics-uitvinder Horst Lutz.

Er wordt vaak gezegd dat beide hersenhelften worden aangesproken.

We maken niet alleen onderscheid tussen links en rechts, maar ook tussen acht hersengebieden. Het draait allemaal om netwerken. Er wordt gesproken over toenemende connectiviteit. Alle gebieden hebben immers verschillende taken, en als het netwerken beter is, kun je sneller en correcter beslissingen nemen.

Wat betekent dit voor de wielrenner op het circuit?

Hoe vaak komt Life Kinetics Training voor in professionele sporten?

Heel gewoon. Bij alle balsporten wordt deze vaardigheid op dezelfde manier getraind als kracht of uithoudingsvermogen. De voetballer of tennisser heeft er niets aan als hij goede uithoudingswaarden heeft, maar de baan van de bal niet kan inschatten. Hetzelfde geldt voor skislalomskiërs. En zo is het ook met fietsen. Ook hier is het belangrijk om ruimtes, oppervlakken en afstanden in kaart te brengen en zo snel mogelijk de juiste actie klaar te hebben.

Dus je weet het zeker: met deze oefeningen ben ik sneller op de fiets?

Absoluut. Hoe technischer het terrein en hoe sneller de bewegingen, hoe meer Life Kinetics helpt. Triatleten vertrouwen ook op Life Kinetics. Dat begreep ik eerst niet, omdat ik juist deze aspecten miste. Maar Life Kinetics heeft ook invloed op de juiste strategie. En deze kunnen beter en correcter worden geïmplementeerd met genetwerkte hersengebieden. Kortom: Het maakt niet uit in welke sport: wie meer waarneemt en beter vooruit kan zien, heeft de betere actie tot zijn beschikking. Niet alleen in de sport, maar ook in het leven.

De pas gekroonde algemene wereldbekerwinnaar Luca Schwarzbauer richt zich op balans en coördinatie.Foto: ScottDe pas gekroonde algemene wereldbekerwinnaar Luca Schwarzbauer richt zich op balans en coördinatie.

Dat klinkt plausibel. Zijn er studies die dit bewijzen?
Er zijn nu meer dan 45 wetenschappelijke bewijzen* voor de werkzaamheid van Life Kinetics. Velen tonen aan dat, vooral op het gebied van sport, een verbeterd concentratievermogen het foutenpercentage vermindert en de snelheid van uitvoering verhoogt. Met andere woorden, sneller en foutlozer. Ik kan geen enkele sport bedenken waar dit geen voordeel is. Maar ook in het dagelijks leven.

Ik ben zelf geen motorrijder, maar ik kan het welIk kan me voorstellen dat hobbyfietsers ook snel op pad willen. Een ander aspect: degenen die sneller waarnemen en reageren, hebben ook minder kans om te vallen. En zo ja, dan waarschijnlijk beter.

Deze oefeningen helpen dus ook als blessureprofylaxe. Hoeveel tijd moet ik investeren om verbeteringen te voelen?

Ja, met Life Kinetik is 45-60 minuten per week voldoende, hoe je het ook verdeelt. Het wetenschappelijk bewijs verwijst hiernaar, als je het correct en consequent doet volgens de speciale Life Kinetics trainingstheorie, die alleen Life Kinetics Coaches onder de knie heeft.

Foto: Red Bull Content Pool“Hoe technischer de sport, hoe nuttiger Life Kinetics is”, zegt Horst Lutz.

Kun je een oefening beschrijven die gemakkelijk uit te leggen is? Als we het over ballen hebben, dan als volgt:

1. Bewegingscomponent: Gooi twee ballen omhoog en vang ze met je handen gekruist. Gooi dan opnieuw met gekruiste handen, vang met niet-gekruiste handen, enz.

2. Evenwicht/perceptie component: Voer de oefening uit op een wiebelplank of ga op één been op een zachte vloermat staan.

3. Cognitieve bouwsteen: Ik stel me een stad voor, bijvoorbeeld Berlijn. Met de laatste letter moet ik een andere stad noemen terwijl ik punt 1 en 2 doe. Dus in dit geval: Nürnber(G), Gagena(U), Unterhachin(G)…

Dat klinkt uitdagend. Ze doen dit al vele jaren. Je zou dus de koning van multitasking moeten zijn.

Multitasken wordt vaak verkeerd begrepen. Niemand kan twee dingen tegelijk doen waar hij aan moet denken. Maar je kunt leren om snel van het een naar het ander te schakelen: dan lijkt het alsof ik kan multitasken. Maar in werkelijkheid doe ik twee dingen achter elkaar. Trouwens, studies tonen aan dat het beter is om één ding tegelijk te doen dan heen en weer te springen. Zo ben je sneller klaar.

* Studies: Universitaire School voor Lichamelijke Opvoeding, Krakau, Polen, Toepassing van Life Kinetics in het proces van het aanleren van technische activiteiten aan jonge voetballers (2015) | ZI Mannheim, Het oefenende brein: veranderingen in functionele connectiviteit geïnduceerd door een geïntegreerd multimodaal (2016) | Uni Regensburg, Cognitieve motorische coördinatietraining en de verbetering van visueel-ruimtelijke cognitie in kantoorwerk (2017) | Uni Regensburg, Cognitieve motorische coördinatietraining verbetert de mentale rotatieprestaties bij kinderen in de basisschoolleeftijd (2017) | Universiteit van Tsukuba, Effect van multitask-programma in zittende positie voor gebruikers van verpleegkundige zorg Focus op cognitieve functie, hersenfunctie, geestelijke gezondheid (2020).

Lees ook:   Swatch Nines MTB: 2023 voor het eerst op het Green Hill Bikepark

Stemmen van beroemdheden op Life Kinetics:

Ex-profvoetballer Nuri Sahin.Foto: Ahmad Mora/DeFodi ImagesEx-profvoetballer Nuri Sahin.

Ik merkte duidelijk dat ik meer kon waarnemen. Dat heeft me in veel situaties in het spel geholpen. Zeker als het krap werd en snel moest gaan. Sinds ik Life Kinetics heb gedaan, ben ik aanzienlijk verbeterd. Het is fascinerend dat een workout als Life Kinetics aan de ene kant zo leuk is en aan de andere kant zo leuk! – Nuri Sahin, voormalig Turks international, nationaal kampioen in Duitsland en Spanje, voetbalcoach in Turkije

Ex-skiracer Felix Neureuther.Foto: Foto: Catherina Hess / picture alliance / SZ PhotoEx-skiracer Felix Neureuther.

Vanaf het begin was ik gefascineerd door Life Kinetics. Niet alleen omdat het erg leuk is, maar ook omdat ik al na een paar dagen trainen verbeteringen merkte. – Felix Neureuther, voormalig skiracer, teamwereldkampioen, negenvoudig Duits kampioen, 15 wereldbekeroverwinningen

De trainer en revalidatie-expert van veel beroemde motorrijders: Lorenz Westner.Foto: Max Fuchs / Mediengruppe KlambtDe trainer en revalidatie-expert van veel beroemde motorrijders: Lorenz Westner.

Ik heb al neuro-atletische trainingsvormen geprobeerd en vind het verbazingwekkend hoe wakker je je daarna in je hoofd voelt. Op het niveau van neurotransmitters zijn er, voor zover ik weet, nog steeds geen wetenschappelijke studies die alle genoemde positieve effecten bewijzen. Ik denk dat er eenMountainbiken en sporten in het algemeen gaan over herhaling. Met andere woorden, automatismen. Life Kinetics heeft dat niet, je springt van de ene taak naar de andere. Toch zie ik veel positieve effecten met Life Kinetics, bijvoorbeeld het trainen van een snellere reactietijd. – Lorenz Westner, trainer, coach en MTB-revalidatie-uitblinker, Puch Sportschool in Fürstenfeldbruck