Enduro’s tot 4000 Euro: Canyon Torque 29 CF 7 – de testwinnaar

De Canyon Torque ontpopte zich al snel als de grote fiets onder de enduro-fietsen en was ook onze nummer één om de testbaan op maximale snelheid aan te pakken. Het royale bereik en de langste wielbasis in het testveld geven de Torque een hoge mate van soepelheid. Dit betekent dat het nog steeds soevereiniteit biedt, zelfs in ruige, geblokkeerde doorgangen, waar andere fietsen al muteren in flipperkasten. Ook de achterdriehoek is helemaal overtuigend en voelt zelfs aan als meer dan de gemeten 161 millimeter. Het enige nadeel van de Rockshox Select+ schokdemper is de niet-instelbare ingaande demping voor individuele fijnafstelling.

Maar de Canyon met de langste slag en een single-bridge vork kan niet alleen bergafwaarts gaan, hij trapt ook redelijk bergopwaarts. Door het carbon frame, dat nog geen drie kilo weegt, ligt het totale gewicht in lijn met het gemiddelde van het testveld. Alleen radon en kubus zijn lichter. Bij het bergopwaarts trappen pompt de achterste driehoek slechts licht, en het schokplatform werkt ook zeer effectief. Als je zit, positioneert de combinatie van 485 reach en steile zitbuishoek je op een evenwichtige manier en met druk op het voorwiel op de fiets.

Ondanks het carbon frame en de aantrekkelijke prijs, kan de verlader het zich niet veroorloven om enige zwakte te tonen op het gebied van uitrusting. Terwijl Canyon voor de vering vertrouwt op Rockshox-Select+ ophangingselementen, schakel je met een Sram GX Eagle van versnelling. Het bedrijf uit Koblenz specificeert ook de banden en wielen op de juiste manier voor het toepassingsgebied. De DT Swiss Freeride wielen met Maxxis Double-Down achterbanden zijn moeilijk op snelheid te krijgen, maar bieden ook de lekbescherming die je nodig hebt voor langere dagen in het bikepark.

Lees ook:   MTB Adventure in India: Op de route van de Darjeeling Himalayan Railway

¹Prijs plus kosten voor verpakking, verzending en reconciliatie indien van toepassing.

²Het BIKE-oordeel weerspiegelt de laboratoriummetingen en de subjectieve indruk van de testrijders. Het BIKE-oordeel staat los van de prijs. BIKE-beoordelingen: uitstekend (250-205 punten), zeer goed (204,75-170 punten), goed (169,75-140 punten), bevredigend (139,75-100 punten), met zwakke punten, onvoldoende.