Interview met Bienvenido A. Alba: Bienve, de superflipper

In zijn Rampage-debuut in 2019 crashte Bienvenido “Bienve” A. Alba kort na de start toen hij een voorwaartse flip probeerde te laten vallen – een vroeg einde voor hem. De Spanjaard wilde koste wat het kost profiteren van zijn tweede Rampage-kans. En hoe hij het in 2023 gaat gebruiken! Het resultaat: drie awards en de vetste frontflip in de geschiedenis van de Red Bull Rampage. We spraken met Bienvenido Alba over zijn fiets, die hij door de lucht draaide voor een superflip.

FREERIDE: Je fiets zag er behoorlijk flitsend uit. Hoe dicht is jullie Rampage Bigbike bij de YT Di’s die ik online kan bestellen?

Alba: Het frame is zoals je het kunt bestellen, natuurlijk heb ik de onderdelen van mijn sponsors Spank en Ergon erop geschroefd en de lak is, zoals je je kunt voorstellen, ook niet standaard. Voor de Rampage gebruik ik framemaat S, omdat de trucs voor mij makkelijker zijn.

Hoe is het ontwerp tot stand gekomen?

YT verraste me hiermee. Ik wist er niets van totdat ik begon te trainen voor de Rampage. Dat was een complete verrassing. Ik vond het ontwerp erg mooi. Een prachtig kleurrijke fiets. Van alle Rampage-fietsen vond ik hem het leukst. Sommigen van hen leken ronduit flauw in vergelijking met de mijne.

De fotografen en filmmakers zullen van je hebben gehouden met de gedurfde kleuren in de huidige zwarte trend.

Klodders kleur in de lucht van Utah: een genot voor filmmakers en fotografen.Foto: Christian Pondella / Red BullKlodders kleur in de lucht van Utah: een genot voor filmmakers en fotografen.

Waarom rijd je singlespeed?

Het is veiliger. In het bikepark of op de Red Bull Rampage heb ik geen versnellingspook nodig. Singlespeed betekent minder gewicht, minder geluid, minder problemen. Je wilt alleen een versnellingspook op een grote fiets als je aan het racen bent. Ik, aan de andere kant, heb geen versnellingen nodig als ik aan het freeriden ben. De ketting flopt veel te veel als ik op Motowhips of 360’s land. Maar sommige Rampage-rijders zien het op dezelfde manier als ik, en ik ben niet de enige. Velen rijden op single-speed.

SinglespeedFoto: Ale di LulloSinglespeed

Ik zag een spatbord op je vork.

Dit is een sponsorovereenkomst. Ik moet er altijd op rijden, maar dat vind ik niet erg. Het is zo licht dat ik het niet voel, en als ik het nodig heb, heb ik het. Wel zo handig.

Hoe stem je je vering af?

Ik stop alle tokens erin die erin gaan. 100 procent tokens. Vooral achterin. In de vork kan het ook 80 procent zijn. Voor de rampage stel ik de rebound zo langzaam mogelijk in. Eigenlijk draai ik het helemaal naar beneden. Ik laat de snelle rebound gewoon een beetje open. Evenals de high-speed compressietrap. Anders is alles gesloten. Ik wil absoluut niet meer opstijgen na de landing. Ik knijp 280 psi in de schokdemper en 105 psi in de vork.

Lees ook:   Santa Cruz Heckler S MX review: edele fiets voor een goede prijs - EMTB-Tipp Allround

Aan de achterkant van je fiets zit een luchtschokdemper. Waarom?

Met een spiraalveerdemper wordt de achterkant aan de grond gelijmd. Het is geweldig om te racen en maximale snelheid te hebben. Een luchtdemper daarentegen wil springen, opstijgen en hoger vliegen. Voor trucs en sprongen vind ik een luchtschok veel leuker. Zelfs als je alles met je fiets wilt doen – een luchtschokdemper doet het gewoon beter.

Foto: Ale di LulloEen luchtschokdemper op de fiets van “Bienve”

Je kwam eigenlijk van dirt jumping, had weinig met vering te maken. Hoe heb je het onder de knie gekregen?

Je hebt gelijk, in het begin had ik weinig idee en had ik het moeilijk met de setup. Bij twijfel maakte ik het zo strak mogelijk en draaide ik zoveel mogelijk rebound in. Pas na verloop van tijd leerde ik de fijne kneepjes van het vak kennen. Vooral dankzij mijn schorsingssponsors. Ik heb tests gedaan met de monteurs en experts van Fox en veel geprobeerd. Sinds Profing Grounds 2019 heb ik me redelijk goed vermaakt met de afstelling van de ophanging. En thuis in Bareclona helpen de jongens me in een winkel. Het heet Doctor Racing Suspension.

De banden spelen een grote rol in de razernij. Hoe pak je dat aan?

Heeft u speciale wensen voor de cockpit?

O ja. Hoewel ik een kleine jongen ben, hou ik van een breed stuur. 790 mm voor een mooie hoeveelheid controle. En de handvatten zijn voor mij cruciaal. Ik hou van dunne handgrepen. Ik gebruik de Ergon GFR1 schroefgrepen.