spatbord mountainbike

Spatbord Mountainbike: Bescherming voor jouw fiets

Als mountainbiker ben je altijd op zoek naar manieren om je fiets te beschermen tegen de elementen. Het spatbord is een belangrijk onderdeel van deze bescherming. In dit artikel gaan we dieper in op het belang van een spatbord voor je mountainbike. We bespreken de verschillende soorten spatborden, waar je op moet letten bij het kiezen van een spatbord, en hoe je een spatbord installeert.

Waarom heb je een spatbord nodig?

Mountainbiken is een avontuurlijke sport waarbij je door weer en wind gaat. Het is daarom belangrijk om je fiets goed te beschermen tegen regen, modder en andere elementen. Een spatbord beschermt niet alleen je fiets, maar ook jou tegen opspattend vuil. Het voorkomt dat modder en water in je gezicht spatten tijdens het fietsen. Bovendien zorgt een spatbord ervoor dat je fiets langer meegaat.

Soorten spatborden

Er zijn verschillende soorten spatborden beschikbaar voor mountainbikes. De meest voorkomende zijn de voorspatborden en achterspatborden. Voorspatborden beschermen voornamelijk je gezicht en borst tegen opspattend vuil. Achterspatborden beschermen je achterwerk en achtervering tegen modder en water.

Lees ook:   Shimano EP801 review: meer vermogen voor de Shimano e-bike motor

Naast voorspatborden en achterspatborden zijn er ook universele spatborden beschikbaar. Deze kunnen zowel voor als achter op je mountainbike worden gemonteerd. Universele spatborden zijn handig als je niet zeker weet welk type spatbord je nodig hebt. Ze zijn ook handig als je graag afwisselt tussen verschillende soorten mountainbikeroutes.

Waar op letten bij het kiezen van een spatbord?

Bij het kiezen van een spatbord zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Allereerst moet je bedenken welk type spatbord je nodig hebt. Wil je een voorspatbord, achterspatbord of universeel spatbord? Daarnaast moet je letten op de maat van het spatbord. Niet alle spatborden passen op elk type mountainbike.

Verder is het belangrijk om te letten op de kwaliteit van het spatbord. Een goed spatbord is gemaakt van duurzaam materiaal en gaat lang mee. Je wilt niet elke paar maanden een nieuw spatbord moeten kopen. Tot slot moet je letten op de prijs van het spatbord. Spatborden zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Kies een spatbord dat past bij jouw budget en behoeften.

Hoe installeer je een spatbord?

De installatie van een spatbord is afhankelijk van het type spatbord dat je hebt gekozen. Over het algemeen zijn spatborden echter eenvoudig te installeren. Zorg ervoor dat je het juiste gereedschap bij de hand hebt voordat je begint.

Begin met het verwijderen van het wiel waarop je het spatbord wilt plaatsen. Plaats het spatbord op de juiste plek en bevestig het spatbord met behulp van de meegeleverde bevestigingsmaterialen. Zorg ervoor dat het spatbord stevig vastzit voordat je het wiel terugplaatst.

Lees ook:   UCI MTB World Cup: resultaten, types, geruchten en data voor 2024

Conclusie

Een spatbord is een belangrijk onderdeel van de bescherming van je mountainbike. Het beschermt niet alleen je fiets, maar ook jou tegen opspattend vuil. Bij het kiezen van een spatbord is het belangrijk om rekening te houden met het type spatbord, de maat van het spatbord, de kwaliteit van het spatbord en de prijs van het spatbord. Het installeren van een spatbord is eenvoudig en kan zelfs door beginners worden gedaan.

FAQs

1. Kan ik een spatbord op elke mountainbike installeren?

Nee, niet alle spatborden passen op elke mountainbike. Let op de maat en het type spatbord voordat je er een koopt.

2. Kan ik een spatbord gebruiken bij elke weersomstandigheid?

Ja, een spatbord beschermt je fiets en jou tegen opspattend vuil in alle weersomstandigheden.

3. Hoe lang gaat een spatbord mee?

Een goed spatbord is gemaakt van duurzaam materiaal en gaat lang mee. De levensduur van een spatbord hangt echter af van het gebruik en de omstandigheden waarin je fietst.

4. Moet ik het spatbord zelf installeren of kan ik het laten doen?

Je kunt het spatbord zelf installeren als je het juiste gereedschap hebt en enige ervaring hebt met het onderhoud van je fiets. Als je niet zeker bent van je vaardigheden, kun je het spatbord laten installeren door een professional.

5. Kan ik een universeel spatbord zowel voor als achter op mijn mountainbike installeren?

Ja, een universeel spatbord kan zowel voor als achter op je mountainbike worden gemonteerd.