ABS voor e-bikes: Tektro toont remmen met antiblokkeerremsysteem van Bosch

Afgelopen zomer was er grote belangstelling voor bosch’ antiblokkeerremsysteem voor e-mountainbikes – de eerste ronden op de Eurobike-testbaan waren veelbelovend, onze diepgaande tests net zo positief. Het ABS op het voorwiel voorkomt ongewenst wegdrijven of zelfs kantelen. Voor de productlancering werkte Bosch samen met de Duitse remfabrikant Magura: het remsysteem kwam van Magura, de ABS-technologie van Bosch.

Tektro rust zijn TRP Trail EVO remmen uit met een 2,3 mm dikke remschijf. De beslissing om te vertrouwen op bijzonder sterke remschijven heeft al zijn vruchten afgeworpen in de laatste grote schijfremtest in 2021. Volgens de fabrikant heeft de nieuwe heavy-duty schijf acht procent verbeterde hittebestendigheid en 47 procent geoptimaliseerde laterale stijfheid – ideaal voor gebruik op de E-MTB, zelfs voor zware rijders.

De remblokken van de Trail EVO moeten ook scoren met de bekende hoge hittebestendigheid, een kortere remtijd hebben en een lagere geluidsontwikkeling. De aluminium remgrepen van de TRP-rem maken daarom ergonomische positionering met 1 tot 3 vingers mogelijk en bieden een antislipoppervlak voor betere grip.

Volgens Kai Liao, die als Bosch-ingenieur medeverantwoordelijk was voor de samenwerking, werd de huidige presentatie van de Trektro-remsystemen met ABS voorafgegaan door een goede tweeënhalf jaar ontwikkeling en veel finetuning. Vooral de aansluiting van het ABS op de Tektro remmen kost veel moeite (op de foto hieronder). De bestaande remmen moesten worden aangepast omdat het ABS een extra hoeveelheid olie in het remsysteem nodig had om volautomatisch “stotterend remmen” mogelijk te maken.

Maar ook de remschijven zijn aangepast. Om de ABS-functie te kunnen implementeren, heeft het systeem informatie nodig over de wielsnelheid. De ABS-sensor detecteert deze via de in de remschijf geïntegreerde geperforeerde schijf.

Lees ook:   Carrière hoogtepunten Slopestyler Timo Pritzel: "Ik had nog nooit zoiets gezien!"

De eerste e-bikes met het Bosch eBike ABS en de remcomponenten van Tektro zijn naar verwachting vanaf de zomer van 2023 leverbaar.

>> Kort voordat het zijn ABS-remmen aankondigde, had Tektro in een exclusieve sneak preview aangekondigd dat het in april een complete mountainbike-shiftgroep zou uitbrengen. Alle informatie over de nieuwe TRP EVO MTB drive en een eerste rijverslag vind je in ons artikel: Tektro wil de grote spelers aanvallen met nieuwe MTB-groepset <<

Source link