E-bike accu in de winter en in de kou: E-biken bij temperaturen onder het vriespunt?

Eerst het goede nieuws: een rit bij temperaturen onder het vriespunt beschadigt de batterij niet per se. Maar er zijn een paar dingen om in gedachten te houden. Enerzijds om de levensduur van de batterij te verlengen. En aan de andere kant, om niet te gaan toeren. Dit komt omdat zowel de prestaties van de motor als de actieradius eronder kunnen lijden bij extreme temperaturen. Dit komt omdat de elektrische weerstand in de batterij toeneemt als het koud is. Met de juiste tips blijven de verliezen echter beperkt.

Smeltende sneeuw en vies weer? E-MTB's kunnen in de winter een echte motivatieboost zijn om op de fiets te springen voor een snelle ronde, zelfs in ongunstige omstandigheden. We leggen uit hoe de accu van de e-bike dit ongeschonden overleeft.Foto: Max FuchsSmeltende sneeuw en vies weer? E-MTB’s kunnen in de winter een echte motivatieboost zijn om op de fiets te springen voor een snelle ronde, zelfs in ongunstige omstandigheden. We leggen uit hoe de accu van de e-bike dit ongeschonden overleeft.

De grootste fout met de batterij in de winter

Laten we beginnen met de absolute no-go: op pad gaan met een ijskoude accu. Dit zal leiden tot enorme verliezen aan actieradius en prestaties tijdens een tour, omdat de batterij vanaf het begin moet vechten tegen de verhoogde elektrische weerstand en moeite heeft om op bedrijfstemperatuur te komen. Dit geldt uiterlijk vanaf eencijferige plus graden. Het wordt echt drastisch als de temperaturen onder het vriespunt dalen. Het probleem kan echter gemakkelijk worden vermeden. De accu moet voor de rit tot kamertemperatuur worden opgewarmd en pas kort voor de tocht in de fiets worden geplaatst. Met vast geïnstalleerde accu’s mag de hele e-bike, indien mogelijk, niet in de kou worden geparkeerd.

Hetzelfde geldt voor langere pauzes op de weg. Of de fiets nu voor het werk geparkeerd staat tijdens het woon-werkverkeer of bij de hut tijdens een tocht: neem in de winter de accu mee de warmte in, indien mogelijk. Overigens hebben veel batterijen een temperatuurbereik waarin de batterij kan worden gebruikt, opgeladen en opgeslagen. De meeste fabrikanten specificeren temperaturen boven nul graden voor het opladen, en waarden tot -10 of zelfs -20 graden worden meestal gespecificeerd voor gebruik.

Lees ook:   Schokpompen voor fietsen: het Pro Shock Pump-team in recensie

Labels en opschriften op e-bike-accu's geven soms exacte temperatuurbereiken aan voor opladen, ontladen en opbergen.Foto: Florentin VesenbeckhLabels en opschriften op e-bike-accu’s geven soms exacte temperatuurbereiken aan voor opladen, ontladen en opbergen.

Hoe houd je de accu warm in de e-bike?

Tijdens de rit heeft de e-bike een zekere mate van zelfbescherming aan boord. Dit komt doordat de accu en motor warm worden als ze moeten werken. Hoe meer vermogen de batterij moet afgeven, hoe meer warmte er wordt gegenereerd. Daarom kan het beter zijn om een hoog ondersteuningsniveau in te stellen bij vriestemperaturen. “Energie besparen met de Eco-modus heeft geen zin in de winter, omdat de batterij niet genoeg hoeft te doen en afkoelt. Een koude batterij bezwijkt in capaciteit omdat de stroom in de cellen bevriest, figuurlijk gesproken”, waarschuwt fietsontwikkelaar en e-MTB-expert Lutz Scheffer van Rotwild.

Turbo-modus uit liefde voor de batterij? In de winter kan een hoge mate van ondersteuning helpen om de batterij warm te houden.Foto: Max FuchsTurbo-modus uit liefde voor de batterij? In de winter kan een hoge mate van ondersteuning helpen om de batterij warm te houden.

Koude lucht is dan ook geen probleem zolang de motor werkt. Lange pauzes of lange afstanden die zonder motorondersteuning worden gereden, zijn van cruciaal belang. Thermische beschermhoezen, die om de batterij of onderbuis worden gewikkeld om de batterij op de juiste temperatuur te houden, kunnen helpen. Je moet echter waarschijnlijk geen wonderen verwachten van deze neopreen hoezen.

De constructie van de fiets kan ook verschillen in koudebestendigheid. Een externe batterij wordt directer blootgesteld aan weer en wind. Als de accu daarentegen in de onderbuis is verborgen, heeft dit een zekere isolerende werking.

De accu is beschermd tegen de kou in de onderbuis? Nagenoeg. Met deze semi-integratie met deksel direct op de batterij zou het isolerende effect beperkt moeten blijven. Dus: Stationaire accu's, ga uit de sneeuw!Foto: Max FuchsDe accu is beschermd tegen de kou in de onderbuis? Nagenoeg. Met deze semi-integratie met deksel direct op de batterij zou het isolerende effect beperkt moeten blijven. Dus: Lege accu’s uit de sneeuw!

Waar laat je de e-bike of accu in de winter?

Voor langdurige bewaring zijn temperaturen tussen de vijf en 25 graden prima. Het ideaal is de gulden middenweg, d.w.z. 10 tot 15 graden. Het wordt pas echt kritiek in de winter wanneer de temperatuur op de opslaglocatie onder nul graden daalt, wat op de lange termijn moet worden vermeden. Dus: verwijder de batterij. Overigens is het laadniveau van de batterij ook belangrijk voor een langere opslag. Batterijen mogen niet volledig worden opgeladen en zeker niet helemaal leeg worden opgeslagen. Een laadniveau van 30 tot 60 procent is ideaal. Logischerwijs moet de batterij op een droge plaats worden bewaard.

Lees ook:   Rose HOBO: Moderne stalen framefiets met vlakke stang voor stad en grind

De meeste fabrikanten specificeren een bereik van 0 graden als opslagtemperatuur, met uitzondering van YT. De batterij van de fabrikant Trendpower (hieronder op de foto) zou ook geen problemen moeten hebben met opslag bij -20 graden. Toch adviseren wij een comfortabeler klimaat.Foto: Florentin VesenbeckhDe meeste fabrikanten specificeren een bereik van 0 graden als opslagtemperatuur, met uitzondering van YT. De batterij van de fabrikant Trendpower (hieronder op de foto) zou ook geen problemen moeten hebben met opslag bij -20 graden. Toch adviseren wij een comfortabeler klimaat.

De accu van je e-bike op de juiste manier opladen

Als de accu tijdens of na de tocht koud is geworden, mag deze pas op de oplader worden aangesloten als deze goed is opgewarmd en op kamertemperatuur is gekomen. Door plotselinge temperatuurveranderingen kan namelijk condensatie ontstaan, wat op zijn beurt tot schade kan leiden, waarschuwt de ADAC. Over het algemeen geldt voor het tanken: bij voorkeur op kamertemperatuur.

Als de e-bike in de koude garage wordt geparkeerd, moet de accu voor het opladen op kamertemperatuur worden verwarmd en in even comfortabele omstandigheden worden opgeladen.Foto: Adrian KaetherAls de e-bike in de koude garage wordt geparkeerd, moet de accu voor het opladen op kamertemperatuur worden verwarmd en in even comfortabele omstandigheden worden opgeladen.

Een goede planning beschermt tegen storingen

Als je bovenstaande tips ter harte neemt, zou je geen enorme verliezen in bereik moeten hebben, puur door de buitentemperatuur. Toch moet de reisplanning in de winter conservatief worden benaderd. In de praktijk kan de actieradius tot de helft worden teruggebracht. Dit is echter meestal minder te wijten aan de temperatuur dan aan andere factoren. In de sneeuw neemt de rolweerstand van de banden extreem toe. Bovendien hebben de banden aanzienlijk meer slip, waardoor ze licht doordraaien bij het accelereren. “Gemiddeld draait de band zo’n 30 procent sneller dan de rijsnelheid normaal zou vereisen”, zegt expert Scheffer.

Poeder fietsen? Wat leuk bergafwaarts is, kost veel korrels. Of zelfs de batterij. Diepe sneeuw is een belasting voor mens en machine.Foto: Max FuchsPoeder fietsen? Wat leuk bergafwaarts is, kost veel korrels. Of zelfs de batterij. Diepe sneeuw is een belasting voor mens en machine.

Verhoogde slip en rolweerstand kosten veel energie. Hetzelfde geldt voor speciale winterbanden met een zachte rubbersamenstelling of zelfs noppen. Tochten die in de zomer gemakkelijk mogelijk zijn met één acculading, kunnen in de winter gemakkelijk twee keer zoveel accucapaciteit opslokken onder ongunstige omstandigheden. In theorie heeft de koude buitentemperatuur zelfs een voordeel voor het e-bikesysteem: de motor zelf blijft koel, wat de efficiëntie ten goede komt. De zogenaamde de-rating, het terugreguleren van het motorvermogen door oververhitting, komt niet voor.

Lees ook:   Specialized Cycling Clothing 2024: Nieuwe fietsmode voor Race & Gravity

Meer tips voor fietsen in de winter

  • Keuze van banden: Op besneeuwde en ijzige oppervlakken zijn spikes onvermijdelijkDit is de eerste keer dat we in staat zijn om Een populaire klassieker is de Schwalbe Ice Spiker Pro, verkrijgbaar in de 29er-versie met ongeveer 400 tanden. Voor alle modellen geldt: hoe meer spijkers er zijn, hoe beter de hechting.
  • Meer licht! De dagen in de winter zijn kort. Daarom moet er een lamp op de fiets zitten. Zorg ervoor dat de batterij volledig is opgeladen. Als de lamp niet permanent is gemonteerd, berg de batterij dan op in uw rugzak of op uw lichaam, omdat de prestaties snel hun gewicht verliezen bij lage temperaturen.

De e-bike is uitgerust met een vast geïnstalleerd voorlicht, dat betrouwbaar wordt gevoed met stroom uit de huidaccu.Foto: Markus GreberDe e-bike is uitgerust met een vast geïnstalleerd voorlicht, dat betrouwbaar wordt gevoed met stroom uit de huidaccu.

  • Plat in plaats van klikken: Klikpedalen hebben altijd een koudebrug door de schoenplaatjes. Schakel daarom in de winter over op flats. Wandelschoenen hebben iets minder grip op de pedalen, maar zijn vaak warmer dan fietspedalen.
  • Chassis controle: Bij lage temperaturen verandert de aard van de olie in de vork, schokdemper en telescopische paal. Daarom moeten er aanpassingen worden gedaan. Wijzig indien nodig uw compressie- en rebound-instellingen. Voor hardcore winterfietsers: Laat bij onderhoud in de herfst de vork- en schokdemperolie vervangen door een olie met een lagere viscositeit (winterolie).

Als het koud is, wordt de olie stroperiger. De uitgaande demping moet hierop worden afgesteld, anders stuitert de vork te langzaam naar buiten.Foto: Georg GrieshaberAls het koud is, wordt de olie stroperiger. De uitgaande demping moet hierop worden afgesteld, anders stuitert de vork te langzaam naar buiten.

  • Warme handen: Bergbeklimmers leggen zijden handschoenen onder de thermische handschoenen. De luxe variant zijn warmtekussens, die net als de fabrikant TheHeatCompany in de handschoenen zijn geïntegreerd.
  • Ketting en remmen: Ketting- en schijfremmen hebben in de winter speciale aandacht nodig. Smeermiddelen met een hoge viscositeit voor de ketting verminderen slijtage. Let op: Bij extreme temperaturen onder het vriespunt kan de minerale olie van Magura en Shimano schijfremmen stroperiger worden.
  • Skihelm is warmer: Let bij temperaturen onder het vriespunt op de gevoelige delen van de huid: wangen en neus. Buff, skihelm en skibril zijn warmer en beschermen het hoofd en gezicht. Poedelmutsen zijn slechts in beperkte mate compatibel met klassieke fietshelmen. Maar er zijn mooie helmmutsen.
  • Keuze van de tour: Houd bij het plannen van je tocht rekening met de sneeuwcondities. Tien centimeter poeder op bevroren ijs of harde sneeuw zijn droomomstandigheden – poederbiken. Bij harde en zachte sneeuw kunt u grindpaden het beste vermijden.